Jump to content
rvl999
Verberg

Aankoop bedrijfspand: alvast rekening houden met belastingclaim bij verkoop

Goedemiddag,

 

Ik heb een goedlopende eenmanszaak en heb een bedrijfspand op het oog dat ik wil kopen. Ik ga dit pand voor ongeveer 50% verhuren aan een andere eenmanzaak: het is al duidelijk welke.

 

Nu ik me aan het verdiepen ben in de fiscale aspecten, realiseer ik me dat wanneer ik het pand ooit verkoop als eenmanszaak, het verschil tussen verkoopprijs en boekwaarde dermate groot zou kunnen zijn, dat er ooit een hele dikke claim uitkomt.

 

Stel dat de verkoopprijs 150.000 euro is, en de boekwaarde op dat moment 75.000, dan heb je al gauw te maken met een extra inkomstenbelasting van (150.000 - 75.000) * 51,95% (belastingtarief) = ongeveer €39.000.

 

Ik ben momenteel aan het onderzoeken hoe ik dat nadeel zoveel mogelijk kan beperken. Wat zijn volgens jullie manieren om dat te doen? Ik kwam uit op:

 

- Zo min mogelijk afschrijven waardoor het pand een hoge boekwaarde houdt. Mag dat of is dat uiteindelijk nog onvoordeliger i.v.m. niet drukken van de winst?

- Onderneming omzetten naar BV voordat het bedrijfspand verkocht wordt, waardoor er over de verkoop geen inkomstenbelasting (51,95%) geheven wordt maar vennootschapsbelasting (20%)

- Het pand privé kopen en privé verkopen. Ik begreep dat dat mag wanneer je het pand voor minstens 70% verhuurt aan een ander. Zou de fiscus ermee akkoord gaan wanneer ik de gezamelijke ruimtes op papier ook verhuur aan de huurder, waardoor het pand op papier voor 70% is verhuurd?

 

Of hebben jullie verder nog mogelijke oplossingen? Alvast heel erg bedankt voor het meedenken, dat zou ik heel erg waarderen!

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

BTW staat daar los van. Als je een box3 pand verhuurt, kun je met de huurder afspreken dat je gewoon in de BTW regeling blijft en dus ook BTW rekent op de verhuur. (het moet dan wel gaan om een BTW plichtige ondernemer).

Je kunt dus ook de BTW terugkrijgen die op het aanschafbedrag zit.

Het BTW bedrag verloopt in 10 jaar. Dus als je het pand binnen 10 jaar weer verkoopt, moet je een verhoudingsgewijs aandeel weer afdragen

 

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 17 leden online en 433 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept