Jump to content
BAverb

M-biljet - kan iemand helpen???

Recommended Posts

Beste allen,

ik heb een stapel papier ontvangen van de belastingdiest genaamd 'M-biljet 2018', inclusief de verordening dat ik e.e.a. voor 1 Juli 2019 teruggestuurd moet hebben. 

Mijn situatie is als volgt; mijn vrouw had van 01/01/2018 tot 27/04/2018 een kleine eenmanszaak. Ze is Vietnamese met NL nationaliteit, en snapt helemaal niets van de adminstratie die de NL overheid van haar eist. Zelf snap ik er ook weinig van, maar aangezien ik de formulieren kan lezen zal ik haar ermee moeten helpen.

 

Op 28/04/2018 zijn we geemigreerd naar Japan. We hebben  331 euro omzetbelasting betaald over de 1940 euro die ze verdiende in het eerste kwartaal (zoals vermeld op het afschrift OB). Is dit haar winst inclusief loon?? In het M-biljet word er gevraagd naar 'ondernemersvermogen op het einde van het boekjaar' en 'winst voor ondernemersaftrek'. Hoe kan ik die bepalen?? We hebben geen jaarstukken (geen idee wat men hieronder verstaat) of ander papierwerk, enkel hetgeen wat we aan als omzet hebben doorgegeven aan OB (i.e. een lijst met inkomsten en uitgaven).

 

Kan ik voorkomen dat we naast de OB wéér moeten betalen? Mijn vrouw heeft nu al nauwelijks wat overgehouden aan haar avontuur als zelfstandige. Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want ik ben zeer angstig  weer een grote aanslag uit het niets te ontvangen (dit is al eens eerder gebeurd). 

 

Bij voorbaat dank.

mvg,

Bart

 

p.s. Ik word gillend gek van deze formulieren, voor een onderneming die nauwelijks kapitaal omvatte. Mijn vrouw wilde simpelweg voor haarzelf beginnen omdat ze dat leuk vind, maar wel netjes via KvK registratie. Ik vind het vreselijk dat ze startend ondernemer is geweest in Nederland.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gok eigenlijk dat je in de aangifte niet hoeft aan te geven dat je een onderneming had simpelweg vanwege de omvang van de onderneming. Dat betekent in dat geval dat je ook het jaarstukkenblad (meer jaarstukkenboekje) niet hoeft in te vullen. De daadwerkelijke winst vul je dan in onder inkomsten uit overig werk. BTW is echter géén inkomen of kostenpost. Wat je opgeeft is het saldo van omzet (zonder BTW) minus de kosten (zonder BTW).

 

Maar een M-formulier doe je niet op een achter namiddag. Het is een draak van een aangifte.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minuten geleden, prinsrachid zei:

Ik gok eigenlijk dat je in de aangifte niet hoeft aan te geven dat je een onderneming had simpelweg vanwege de omvang van de onderneming. Dat betekent in dat geval dat je ook het jaarstukkenblad (meer jaarstukkenboekje) niet hoeft in te vullen.

Daar ga ik in mee ... en de Belastingdienst waarschijnlijk ook.

 

39 minuten geleden, prinsrachid zei:

Maar een M-formulier doe je niet op een achter namiddag. Het is een draak van een aangifte. 

De papieren versie is inderdaad een hersenbreker ...

De elektronische variant is een stuk handzamer, maar die is nagenoeg uitsluitend toegankelijk voor belastingconsulenten met aangiftesoftware.

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept