Ga naar inhoud

Cosara

Legend
  • Aantal berichten

    6219
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    33

Alles dat geplaatst werd door Cosara

  1. Fiscaal gaat het nergens meer over ;-). Ben ik niet met je eens. Minder zakelijke kosten betekent een hogere winst, en daarmee kan je twee dingen doen, (1) meer belasting betalen en (2) meer privé uitgeven. Een duivels dilemma ... zoiets als een auto zakelijk of privé kopen. Dat is fiscaal genoeg, zo lijkt het mij.
  2. Correct, tenzij die weer boven de drempel van 5100 euro komen. Een niet te dure fles champagne kopen dus … of twee … een dure (voor jezelf) en een goedkope (voor je echtgenote) 😄 Je kunt ook een nog goedkopere fles witte wijn kopen en op je hotelkamer de SodaStream er op los laten …
  3. De belastingdienst zou misschien wel graag zien dat je bij McDonalds gaat eten of in een hostel blijft overnachten, maar verplichten kunnen zij dat niet. Hetzelfde geldt voor de vliegreis … business class of budget class. Voor TS is toegestaan om voor de gemengde kosten te kiezen voor de 80/20 procent regeling (80% zakelijk en 20% privé) … voor de echtgenote geldt 100% privé.
  4. Het is nou zo, als ik toch in loondienst 5 dagen in de week kapot ga werken voor iemand anders heb ik toch liever dat ik me zelf kapot werk voor me eigen. Kijk, dit is het verschil tussen een werknemer en een startende ondernemer … al is het inderdaad zo dat je hier financieel gezien niet rijk van gaat worden en het meer moet zien als iets tijdelijks totdat je weer iets beters tegenkomt.
  5. "Afwaardering van voorraden is slechts toegestaan indien en voor zover de actuele vervangingsprijs op de inkoopmarkt lager is dan de historische kostprijs. Goed koopmansgebruik, met name het realiteitsbeginsel, staat niet toe om voorraden af te waarderen door naar willekeur fictieve elementen van de kostprijs af te zonderen." bron: Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden Datum publicatie: 09-02-2023 09:00 Organisatie: Ministerie van Financiën Jaargang en nummer: Staatscourant 2023, 4100 Rubriek: ander besluit van algemene strekking Datum ondertekening: 25-01-2023 In dit voorbeeld is het gereguleerd ... "Handelt u in textiel, kleding, meubelen of stoffering? Dan moet u vaste percentages toepassen als u gaat afwaarderen. In de Staatscourant 2023, nummer 4100 vindt u welke afwaarderingspercentages u maximaal kunt gebruiken." Gebrek aan kennis, wil, netwerk, tijd is geen excuus om een onjuiste aangifte IB of VPB in te dienen.
  6. Het verschil tussen de kostprijs en de lagere waarde mag je als kosten van de opbrengsten aftrekken. Echter de kostprijs is in dit geval onbekend, want er zijn geen facturen meer aanwezig. Bovendien is het hout geen product met een beperkte houdbaarheidstermijn. Als je al na één jaar reeds 20% als incourant wilt afschrijven, dan is de inbreng te hoog gewaardeerd. Hoe ga je dat verantwoorden? Als je de marktwaarde kunt aantonen op het moment van inbreng, dan kan je dat ook op het moment van afwaarderen. Een partij hout dat, volgens zeggen, gedurende 17 jaar alleen maar in waarde is gestegen, zal na één jaar niet zomaar 20% in waarde dalen. Dat wordt dus taxeren door een onafhankelijke derde met kennis van zaken.
  7. Onbekend maakt onbemind ... Normaal btw berekenen bij margegoederen Administratieve gevolgen bij verkoop onder normale btw-regeling ... maar dat geldt voor handelaren.
  8. Correct … slechts een aanname mijnerzijds, maar of het ook onterecht is? Het hangt er vanaf hoelang vóór 2006 de partij hout is gekocht, het doel waarvoor het is gekocht, de activiteiten van de VOF destijds en de activiteiten van de eenmanszaak daarna. In het kort … bestaat er een correlatie tussen de aankoop en het zakelijk gebruik daarvan.
  9. Tjsa, waar gebruik je hout voor … Nooit verwerkt tot iets …
  10. Het is inderdaad wel een héél lange tijd geleden, maar TS geeft zelf aan dat de aankoop "nooit verwerkt, voornamelijk vanwege tijdgebrek". Het doel was dus 17 jaar geleden ook al duidelijk, namelijk bedrijfsmatig gebruiken.
  11. Denk van niet. Dit valt niet onder een occasionele activiteit zonder beroepskarakter. TS wil het destijds gekochte hout beroepsmatig aanwenden.
  12. Je boekt de partij hout (tegen de dagwaarde) in activa/voorraden en gebruikt als tegenrekening de grootboekrekening ‘privé stortingen’. Debet: voorraad hout Credit: privé storting Door het privé inbrengen van het hout neemt in de activa van de balans je bezittingen toe, en in de passiva van de balans neemt je eigen vermogen toe.
  13. Daar schiet je niets mee op ... omdat de vergelijking niet is te maken. Wil je soms gaan turven hoeveel positieve en negatieve voorspellingen je ontvangt ... en dan ? Groei is niet voor iedereen weggelegd ... als ondernemer, voor het product, voor de locatie en de grootte van de onderneming op die locatie. Wat je voor jezelf en voor je personeel ook moet afvragen is dat als het niet loopt zoals je verwacht had, hoelang je het financieel kunt uithouden en valt er op termijn verbetering te verwachten. Een financiële buffer dus. Niet onbelangrijk hierbij is ... is er ook een plan B ? Wat betreft die onzekerheid ... er zijn hier een aantal voorstellen gedaan en misschien moet je daar toch eens serieus naar gaan kijken.
  14. Aangezien alle antwoorden gepareerd worden, is de keus al gemaakt, zo lijkt mij. Het enigste wat overblijft is de vraag ... verhoogt een verplaatsing naar een a1 locatie met 3x meer traffic een omzet verhoging van minimaal 15-20% op ... en die kan niemand beantwoorden, bij gebrek aan parameters. Ook de bijkomende vraag ... wat is de verwachting van de economie de komende 2-3 jaar ... kan niet beantwoord worden.
  15. Zoals eerder gezegd … winkelruimte gebruik je niet als opslagruimte … daar is het te duur voor. Zoek een opslagruimte / verwerkingsruimte voor online bestellingen buiten het centrum op een bedrijventerrein. Zou ik niet willen propageren … en de reden(en) zie je zelf ook al. Bij twijfel niet inhalen …
  16. Dat is het beste rendement dat je kunt hebben … weinig m2 en veel artikelen. Winkelruimte als magazijn gebruiken … dat zijn dure meters. Magazijnruimte kan je beter buiten de winkel houden. Als het stiller wordt in het centrum, waarom dan daar naartoe verhuizen? Consumenten die naar het centrum willen, moeten toch eerst door de toegangsstraten rijden/lopen. Het zou mooi zijn als jouw winkel aan zo’n toegangsweg is gelegen. Een A1 locatie is niet per definitie beter dan een A2 locatie. Het is vooral de verhuurder die daar een labeltje aanhangt. Druk betekent dat er veel mensen op straat lopen … hoeveel daarvan stappen jouw winkel binnen en hoeveel daarvan kopen ook echt iets ? Om je maar uit de droom te helpen … je winkeloppervlak verdubbelen betekent niet dat je winst ook verdubbeld. Hoe groter de toko, des te kleiner de winstmarge.
  17. Daar is in principe niks mis mee. Waar het wel is misgegaan is de conservatieve houding (keuze) in gemeenschap van goederen trouwen tov ondernemen. Het is wat het is. Dat kan wel …waarschijnlijk met zowel het bedrijfspand als ook de woning als onderpand voor de bank. Zie het voorgaande antwoord. Alleen kan je het niet als zakelijke kosten in de boekhouding opnemen. Zonder strijd geen overwinning. Persoonlijk zou ik voorzichtig zijn om te snel teveel toe te geven. Echter, als daarmee een aanzienlijke tijdwinst kan worden behaald, dan is dat het overwegen waard. Als uw aanvullende informatie de werkelijkheid benaderd, dan is het geld dat u weggeeft, waarschijnlijk snel terugverdiend. Ondanks alle onzekerheden en emoties … wel zakelijk blijven denken.
  18. Dan vervalt de zelfstandigenaftrek, en daarmee de startersaftrek, en daarmee het willekeurige afschrijven als starter. De investeringsaftrek blijft bestaan want die staat geheel los van het urencriterium. Of het zin heeft? Fiscaal gezien niet, maar misschien heb je volgend jaar meer geld om te investeren in een computer met betere specificaties. Om in 2023 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet u een minimaal € 2.601 (ex btw) in (samengestelde) bedrijfsmiddelen investeren.
  19. Evenals Joost zou ik de aankoop tot 2 januari 2024 in de wacht zetten. Zo urgent kan het toch niet zijn. Voordeel in 2024 (naar ik hoop voor u): Hogere winst btw teruggave investeringsaftrek Willekeurig afschrijven zelfstandigenaftrek Startersaftrek Wel voldoende uren maken volgend jaar. Indien mogelijk … Krik de kosten (investeringen) maar extra omhoog, met betere specificaties. Nee, maar ik zou dit jaar helemaal niks kopen.
  20. Mee eens. Besluit Omzetbelasting. Reisbureauregeling. Geraadpleegd op 17-11-2023. Geldend van 07-04-2023 t/m heden 9. Is artikel 28ze van de wet van toepassing op btw die verschuldigd is als gevolg van een wettelijke verlegging van btw naar een reisbureau? Een wettelijke verleggingsregeling kan ook gelden voor de ingekochte onderdelen van een te verrichten reisdienst, bijvoorbeeld in geval van een B2B-dienst. Artikel 28ze van de wet is dan niet van toepassing op de dan verschuldigde btw. Wet op de omzetbelasting 1968. Geraadpleegd op 17-11-2023. Geldend van 01-01-2023 t/m heden. Artikel 28ze 1. De belasting die aan het reisbureau in rekening wordt gebracht door andere ondernemers voor de in artikel 28z, eerste lid, bedoelde handelingen welke de reiziger rechtstreeks ten goede komen, komt niet voor aftrek of teruggaaf in aanmerking.
  21. klopt, en daarmee maken ze de begroting sluitend, zo gaat het al heel lang Er bestaat dus wel een dekkingsprincipe voor de opgehaalde OZB vs de besteding daarvan door de gemeente.
  22. U mag afschrijven tót de bodemwaarde van het pand De toepassing van de jaarlijkse afschrijving op het pand is alleen mogelijk als: De boekwaarde van het pand hoger is dan de bodemwaarde. De jaarlijkse afschrijving over uw pand niet groter is dan het verschil tussen de boekwaarde en bodemwaarde. U mag niet meer afschrijven wanneer de bodemwaarde van het pand is bereikt. Het begrip bodemwaarde is een fiscaal begrip. Het heeft niets te maken met de waarde van de grond. Het is ook niet hetzelfde als de restwaarde. Bodemwaarde inkomstenbelasting Voor ondernemers in de Inkomstenbelasting geldt: voor gebouwen die u verhuurt (gebouw ter belegging) is de WOZ-waarde de bodemwaarde. Voor gebouwen in eigen gebruik is de bodemwaarde 50% van de WOZ-waarde. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/afschrijving/afschrijving_bedrijfspand
  23. Zou je verwachten ... Het te betalen bedrag is een percentage van de vastgestelde WOZ waarde, echter elk jaar stelt de gemeenteraad de tarieven daarvoor vast ... en iedere gemeente hanteert een eigen tarief.
  24. Ik zou tegenwoordig, uit principe, altijd bezwaar maken tegen elke WOZ-waarde, aangezien het steeds meer op een makkelijke en ordinaire belastingheffing gaat om belastingtekorten op te vangen.
  25. Pand gaat voor 250 op de balans, want dat heb je ervoor betaald.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...