Cosara

Legend
 • Aantal berichten

  6330
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  33

Beste antwoorden

 1. Cosara's bericht in Privé laadkosten naar eenmanszaak met leaseauto was marked as the answer   
  Geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt
  Hebt u geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/btw_en_de_auto/privegebruik_auto_van_de_zaak/
   
 2. Cosara's bericht in Zakelijke lening deels privé gebruiken was marked as the answer   
  Voordat je met een onderneming begint, is het wel zo verstandig dat je privé de nodige financiële back-up hebt opgebouwd om de privé uitgaven voor meerdere maanden zeker te stellen. Voor privé uitgaven ga je voor de lopende kosten, anders dan woningverbetering,  geen krediet krijgen, en voor het zakelijke krediet krijg je geen toestemming van de kredietverstrekker om het voor lopende privé uitgaven te gebruiken.

  Oplossing … zorg voor een goede financiële voorbereiding en hard gaan werken … en als het even kan vooral slim ondernemen.
   
  Succes … als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je niets anders meer.
 3. Cosara's bericht in (ZZP) Werkvisa versterking was marked as the answer   
  Voor kennismigranten gelden vanaf 1 januari 2023 de volgende minimum bruto looncriteria per maand exclusief 8% vakantiegeld:
  Kennismigranten jonger dan 30 jaar: €3.672 (2022: € 3.549) Kennismigranten van 30 jaar en ouder: €5.008 (2022: € 4.840) Recent in Nederland afgestudeerde studenten: €2.631 (2022: € 2.543). Het minimum bruto maandlooncriterium, exclusief vakantiegeld, voor een Europese Blauwe kaart is voor 2023 gewijzigd in €5.867. in 2022 was dat € 5.670.
   
  Dat is nog niets vergeleken met de maandelijkse loonkosten.
  Ik betwijfel of dat voor een sinds kort bestaande eenmanszaak in de IT wel haalbaar is.
 4. Cosara's bericht in Cryptocurrencies op de balans houden, koersverschillen was marked as the answer   
  Met een inflatie van 11.6% in 2022 doe je er goed aan om niet al je liquide middelen in Euro’s aan te houden … dat is gewoon geld door het afvalputje spoelen. Waardeconsolidatie heeft niets met speculatie te maken, maar is onderdeel van goed ondernemerschap. 
   
   
 5. Cosara's bericht in Volledige aanschafprijs bedrijfsauto afgeschreven was marked as the answer   
  Debet Credit auto (ex. btw)   15000 cumulatieve afschrijving 13000   debiteuren (verkoop auto) 2420   btw af te dragen   420 boekverlies / boekwinst 0 0  
 6. Cosara's bericht in Activeren of niet? Afzonderlijke bedrijfsmiddelen of één geheel? was marked as the answer   
  Zes bureaus zijn zes zelfstandige bedrijfsmiddelen en de waarde breng je in het jaar van aankoop geheel als kosten ten laste van de winst … geen afschrijving dus.
   
  Zes monitoren zijn zes onzelfstandige bedrijfsmiddelen, en de waarde breng je in het jaar van aankoop geheel als kosten ten laste van de winst als je deze op zes of drie computers aansluit … geen afschrijving dus.
  Zou je de monitoren op één computer aan willen sluiten, dan zou er sprake van één samengesteld bedrijfsmiddel, waarover afgeschreven dient te worden. Als dat het geval is dan zou het ook onder de investeringsaftrek vallen … mits je de drempelwaarde haalt.
   
  Nu is het wel zo dat je over investeringen onder de 450 euro twee kanten op kunt.  Je mág het in één keer als kosten ten laste van de winst brengen (geen verplichting), maar je mág het ook als een langdurige investering zien, waarover je afschrijft (overigens ook geen verplichting).
   
 7. Cosara's bericht in Schijnzelfstandigheid bij opdrachten van 12 maanden en 32/40 uur per week was marked as the answer   
  Een hardnekkig misverstand.
  De Nederlandse wetgeving kent geen regel over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. 
  Ook met drie “opdrachtgevers” kan je voor 100% schijnzelfstandige zijn.
   
  Een jaar of langer voor slechts één opdrachtgever werken is geen probleem, zolang je de richtlijnen voor het zelfstandig ondernemer zijn maar in acht neemt.
 8. Cosara's bericht in IB-aangifte bij "sabbatical" als ZZP'er. was marked as the answer   
  Het antwoord is gewoon … JA.

  De vaste kosten lopen gewoon door en er zijn wederom investeringen gedaan.  Een lange “vakantie” of een langdurige ziekte verandert niets aan het ondernemer zijn.
   
  Als de Belastingdienst nog steeds gebruik maakt van oude Philips lampjes, dan gaat er helemaal niets branden.
   
  De mate van omzet, winst of verlies belemmeren je niet in het fiscaal ondernemer zijn … zolang zij niet jarenlang voortbestaan.
   
  Gewoon aangifte doen als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, maar dan zonder de zelfstandigenaftrek, omdat je het urencriterium niet hebt gehaald. Daarmee is er ook geen man overboord … door het ontbreken daarvan gaat de winst omhoog en als gevolg daarvan ook de mkb-winstvrijstelling.
   
  Een grijs gebied ? … gelukkig is het niet zwart of wit maar eerder ‘fifty shades of grey’.
   
   
 9. Cosara's bericht in Werken vanuit het buitenland was marked as the answer   
  Voor Zwitserland hierbij wat informatie …
   
  Legal form: Sole Proprietorships
  https://www.kmu.admin.ch/kmu/en/home/concrete-know-how/setting-up-sme/les-differentes-formes-juridiques/sole-proprietorships.html#1514532524
   
  Foreign national: Setting up a business
  https://www.kmu.admin.ch/kmu/en/home/concrete-know-how/setting-up-sme/starting-business/foreign-national.html

  verder …
   
  De complexe belastingstructuur van Zwitserland is gevormd door de drie bestuursniveaus van het land, namelijk federaal, kantonaal en gemeentelijk.
   
  De Zwitserse federale belastingwetgeving is uniform in heel Zwitserland, maar elk van de 26 kantons heeft een aparte wet voor kantonnale belastingen.
  Aangezien belastingwetten en belastingtarieven sterk verschillen tussen kantons en gemeenten, is de keuze van de woonplaats een belangrijk onderdeel van de fiscale planning. Door het gelaagde belastingstelsel kan er geen gemiddeld belastingtarief worden berekend. Belastingen worden berekend op basis van specifieke cijfers voor specifieke kantons en gemeenten.

  Het maximale algemene tarief van de federale inkomstenbelasting is 11,5%. De verschillende kantonnale en gemeentelijke belastingen worden eveneens geheven tegen progressieve tarieven, met een maximum gecombineerd kantonaal en gemeentelijk tarief van ongeveer 36%. Daarnaast worden kantonnale en gemeentelijke vermogensbelastingen geheven.
   
  Voor Zwitserland een must.
 10. Cosara's bericht in EU VAT tarieven was marked as the answer   
  Abonneer u op updates van de nationale btw-regels in de EU.
   
  Taxation and customs union / Current national VAT rates
  https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/telecommunications-broadcasting-electronic-services/vat-rates_en
   
  Subscribe to National VAT rules updates
  https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/telecommunications-broadcasting-electronic-services/updates-subscribe_en
 11. Cosara's bericht in B2B aankoop ontbinden. was marked as the answer   
  Nog even en jullie zijn een jaar bezig.
   
  Aangezien de juristen hier verstek laten gaan, zou ik u aan willen raden om niet zelf met een botte bijl te gaan hakken. Ga naar een jurist met ervaring in zakelijk recht en laat die met geslepen mes de strijd aangaan.
 12. Cosara's bericht in BTW terug te vorderen of niet bij opmerking op factuur van leverancier? was marked as the answer   
  Het is mogelijk voor een  buitenlandse ondernemer om zich te laten registeren voor de Nederlandse BTW en moet de btw in Nederland worden afgedragen.
   
  Daarmee kan Sophie2005 met haar eenmanszaak de betaalde Nederlandse btw gewoon in de voorbelasting terugvorderen.
   
   
 13. Cosara's bericht in Waar boek ik het uurloon van een collega zzp-er in was marked as the answer   
  Inkoopkosten  / uitbesteed werk (7)
  Het zijn de directe kosten voor de omzet  … kosten die je maakt voor werkzaamheden die je voor een klant uitvoert.
 14. Cosara's bericht in Aanschaf afschrijving mobiele telefoon [zakelijk en privé gebruik] was marked as the answer   
  In de door u genoemde twee referenties is de werkwijze onduidelijk uitgelegd en zonder enige verwijzing naar enige uitspraak van de Staatssecretaris van Financiën.
  Tot op heden kan ik hierover geen uitspraak of goedkeuring van de Staatssecretaris van Financiën in de staatscourant vinden.
  De Belastingdienst of individuele Belastinginspecteur kan op eigen houtje wellicht iets accepteren, maar daarmee  wordt het nog geen algemeen geldende wet.
   
  Ik zou u aan willen raden de algemeen geldende regels voor afschrijving op bedrijfsmiddelen tot te passen. Inzake de smartphone op afbetaling, wat niets anders is dan een lening, moet u een splitsing maken tussen de aflossing en de rente. De aflossing komt ten laste van de activa, de rente ten laste van de winst- & verliesrekening.
   
   
 15. Cosara's bericht in KOR, inkopen buiten EU was marked as the answer   
  Het door u geciteerde artikel heeft het over verlegde btw ...
  "Wanneer je in de KOR valt mag je namelijk in Nederland ook de btw over je inkopen niet terugvragen. Het zou dus gek zijn als dat in het buitenland wel ineens mag. Dat is dus ook niet het geval. Het is daarom belangrijk dat je als KOR ondernemer juist NIET jouw btw-id doorgeeft aan een buitenlands bedrijf. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de btw bijvoorbeeld onterecht wordt verlegd."
   
  Zoals eerder gezegd ... Engeland is na de Brexit een derde land geworden, wat inhoud dat verlegging van de BTW niet meer mogelijk is.
   
  In het door mij geciteerde artikel ...
  "Producten kopen in het VK.
  Bij import van producten uit het VK naar Nederland doe je een invoeraangifte bij de douane. Van je leverancier in het VK ontvang je een factuur zonder btw. De douane berekent btw bij invoer doorgaans over de douanewaarde. Wanneer de goederen een VK-preferentiële oorsprong hebben, gelden geen invoerrechten."
   
  Dat betekent niet twee keer BTW betalen zoals u het in uw startvraag beschrijft, maar slechts één keer.
   
   
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.