Jump to content
Josje’s Zorg
Verberg

Contracten zorg hoofd/onderaanneming

Beste mensen,

 

ik heb een complexe vraag waar ik zelf niet uitkom. Ik heb advies gevraagd bij mijn belastingadviseur die eigenlijk niet wist wat hij hiermee aan moest, deze heeft vervolgens ook advies gevraagd bij een financieel adviseur. Het advies wat ik hiervan heb gekregen is niet wenselijk of haalbaar helaas. Ik zal eerst even kort vermelden wie ik ben.

 

ik ben Josje, 37 jaar. Sinds April 2018 ben ik ZZP’er verzorgende IG met 20 jaar ervaring in de zorg. Ik heb een AGB code voor de thuiszorg waarmee ik pgb en ongecontracteerde zorg kan verlenen via de zorgverzekeraars. 
 

Sinds ik op de zorgkaart Nederland sta zijn er een hoop veranderingen gekomen binnen Josje’s Zorg. 
Daarom heb ik het een en ander te vragen mbt de belastingen.
Ik krijg op het moment aanvragen vanuit huisartsenpraktijken en ook zorgvragers vanuit de thuis situatie.
Super leuk maar in mijn eentje kan ik helaas geen continuïteit van zorg waarborgen. 
Nu had ik bedacht om een samenwerkingsverband aan te gaan met mede ZZP’ers. Hier heb ik een oproep voor gedaan en meer dan 30 reacties gekregen. Helaas zijn het geen reacties die ik eigenlijk had verwacht. 
Deze ZZP’ers zijn eigenlijk niet zelfstandig genoeg om hun eigen opdrachten binnen te halen. Het samenwerkingsverband is er niet. Zij zijn gewend om via bemiddeling te werken waar dus het werk maar ook de Facturatie voor hun geregeld wordt. 
Nu had ik dus bedacht om toch met een aantal in zee te gaan maar dan als onderaannemer ipv een samenwerkingsverband. Ik neem de opdrachten aan, neem de verantwoordelijkheid als aanspreekpunt en wil eventueel ook ondersteunen in de Facturatie. Dat wil ik natuurlijk niet voor niks doen want het kost mij ook een hoop tijd.

Ik vraag mij dus af of deze constructie mogelijk is, niet dat de belastingdienst Mij als werkgever gaat zien en ik achteraf loonbelasting moet afdragen. 
De onderaannemer stuurt een factuur naar mij, Ik stuur dan een factuur naar de cliënt, de cliënt declareert dit bij de zorgverzekeraar en wanneer zij uitbetalen kunnen ze de factuur van mij overmaken. Dan betaal ik vervolgens netjes de onderaannemer. Moet ik dan belasting afdragen over het gehele bedrag of alleen over het bedrag wat ik over houd na het betalen van de onderaannemer. 

Ik heb een hoop op internet gezocht maar ik kom er niet uit wat hier de regels in zijn.

ik gebruik een modelovereenkomst van de belastingdienst waarin staat:

Artikel 4           Nakoming en vervanging

4.1           Indien de Opdrachtnemer op enig moment voorziet dat hij de verplichtingen in verband met een geaccepteerde opdrachtniet, niet tijdig of niet naar behoren kan nakomen, dan dient de Opdrachtnemer de Opdrachtgever hiervan onmiddellijk opde hoogte te stellen.

4.2          De aard van de overeenkomst maakt dat de opdrachtnemer vervangen kan worden door een willekeurige professional die voldoet aan de objectieve kwaliteitscriteria zoals deze ook aan Opdrachtnemer worden gesteld.

 

na de hand van artikel 4 dacht ik dat een hoofd/onderaanneming een goede oplossing zou kunnen zijn. Dit is een bekend fenomeen in de bouw waar regelmatig op deze manier gewerkt wordt. 
Volgens mijn adviseur is dit niet mogelijk in de zorg omdat wij vrijgesteld zijn van BTW in tegenstelling tot de bouw.

 

het volgende advies wat ik heb gekregen is om een coöperatie op te richten. 
Ik denk alleen niet dat een coöperatie geschikt is in dit geval. 

Dit zou wellicht een optie zijn om met een aantal zorgverlener die zich wel profileren als ZZP-ers, een Coöperatie op te richten. De ZZP’ers die ik tot nu toe heb ontmoet zijn juist niet zelfstandig genoeg, stellen zich afhankelijk op dus ook niet geschikt om verantwoordelijkheid te delen. Daarbij moeten het minstens 2 personen zijn om een coöperatie te starten. 

Ik zou graag continuïteit van zorg aan willen kunnen bieden met wisselende ZZP’ers voor tijdelijke zorg dus korte opdrachten van maximaal 3 maanden. 


sorry dat mijn verhaal zo lang is geworden. Ik hoop dat er iemand is die de tijd neemt om even te lezen en een passend advies kan geven.

Alvast bedankt.

 

vriendelijke groetjes,

 

Josje Hagens 

Josje’s Zorg

 

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Dag Josje, welkom,

 

Laat ik vooropstellen dat aanneming van werk betekent dat het gaat om werk van stoffelijke aard. Vandaar dat je het tegenkomt in de bouw, scheepvaart en bijvoorbeeld hoveniers. Voor de zorg kan ik me niet voorstellen dat aanneming van werk op deze wijze uitgevoerd kan worden. Althans, wel in praktische zin, maar niet zodanig dat de fiscus iedereen binnen jouw plan aanmerkt als zelfstandig ondernemer.

 

Wat je in feite wilt, past helaas niet binnen de ouderwetse kaders van de gewenste vrijheid van ondernemerschap versus werkgeverschap.

 

Ik vind de cooperatie nog geen slechte gedachte, mits goed uitgevoerd en met voldoende leden. Maar ook daarbij speelt de vraag of elk lid op zichzelf wel zelfstandig genoeg is.


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het gaat hier om overeenkomst van opdracht (en niet om aanneming van werk) en waarschijnlijk De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (artikel 7:446 BW en verder).

 

Als jij mensen als onderopdrachtnemer ("onderaannemer") inhuurt, wordt jij verantwoordelijk. Als er iemand niet komt, is dat dat jouw probleem.

Je kunt ook niet afspreken dat jij je onderopdrachtnemers pas betaalt als jij betaalt hebt gekregen. Een dergelijke afspraak kan wel opgeschreven worden, maar is strijdig met dwingend recht. Eventueel kun je een langere betalingstermijn opnemen (maar daar zijn grenzen aan), maar als jouw opdrachtgever niet betaalt, dan moet jij nog altijd wel jouw onderopdrachtnemer betalen.

 

Of je werkgever wordt in plaats van hoofdopdrachtnemer hangt af van de feitelijke situatie. Dit zal correct vormgegeven moeten worden.

 

Wat je wilt, is eigenlijk een soort van zetbaas, bemiddelaar, uitzendbureau, werkgever worden. Dat is duidelijk wat anders dan zorg verlenen. Het wordt meer HR en bedrijfsmatig runnen (manager/directeur worden). Dit is een duidelijk ander bedrijfsmodel dan als zzp'er zorg verlenen.

 

Het meest eenvoudige lijkt toch een stel gelijkgestemde vinden. De contactgegevens uitwisselen en ieder voor zich een contract laten sluiten met de opdrachtgever. Je verdient dan niets aan elkaar (hoogstens werk doorschuiven), iedereen heeft zijn eigen werk en zaak. Voor de opdrachtgever zijn er echter meerdere zorgverleners.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank voor jullie antwoorden. 
Ik ben mij bewust van de regels van betalingen etc. 
wat ik juist niet wil is mensen detacheren. Ik wil zelf de Zorgopdrachten aannemen en uitvoeren, maar iemand achter de hand hebben omdat ik geen 7 dagen in de week continuïteit van zorg kan waarborgen. Bemiddelen is een andere branch en dat is niet wat ik bedoel. 

zoals omschreven in artikel 4.2 :

De aard van de overeenkomst maakt dat de opdrachtnemer vervangen kan worden door een willekeurige professional die voldoet aan de objectieve kwaliteitscriteria zoals deze ook aan Opdrachtnemer worden gesteld.

 

wanneer een ZZP’er geen willekeurige vervanger kan en mag regelen ben je volgens de regels dus eigenlijk geen zelfstandig ondernemer. Daarom is het een verplicht artikel in de overeenkomst van opdracht. Maar wanneer je dit naar voren haalt zitten er zoveel haken en ogen aan dat een vervanger inzetten onmogelijk maakt waardoor het lijkt of ik nu dus geen echte zelfstandige ondernemer ben met deze beperkingen. 
 

vriendelijke groetjes,

 

Josje Hagens

Josje’s Zorg

 

Link to post
Share on other sites
 • 2

Voor diegene die het misschien interessant vinden. De oplossing is er. De belastingdienst heeft een modelovereenkomst vrijgegeven voor vrije vervanging. Ook hier  komt het btw verhaal er wel bij. Maar dat wordt verrekend in het uurtarief van de waarnemers waardoor dit gereserveerd is voor de belastingdienst. 
 

vriendelijke groetjes,

 

Josje Hagens

Josje’s Zorg

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 207 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept