• 0

bedrijf beginnen als student

Beste,

 

Ik wil binnenkort met een eigen zaak beginnen.Hierbij zullen enkele praktische/ financiëlen problemen ontstaan die ik eerst nog wil uitklaren. Daarom graag jullie meningen en kritieken.

Dit is de situatie:

*Ik ben dus Belg en 24 jaar jong :P

*Momenteel ben ik voltijds student + volgend jaar ook nog.

*Ik heb 1 jaar werkervaring.

*Ik heb een avondcursus gevolgd over energie. dit wordt ook mijn core business.

*Ik heb redelijk wat tijd over door een rustige lessenrooster.

Inkomsten zie ik in:

*Ik kan met iemand samenwerken die reeds lang in het vak zit, ik doe dat nu al op vrijwillige basis. Maar dit kan natuurlijk niet blijven duren.

*Ik kan regelmatig werken op mijn vorig bedrijf.

*Ik kan nog een beetje extra inkomsten genereren door andere diensten zoals tekenen en websites bouwen.(maar dit is bijkomstig)

 

Ik kan twee dingen doen:

* ofwel in dienst van die andere gaan.

* ofwel een zaak starten en via het bedrijf werken.

 

Omdat ik student ben ontvangen mijn ouders kindergeld en ben ik ten laste van hun. Hierdoor is mijn inkomen beperkt tot iets van een 1000 euro per jaar en max 80 uur werken per maand. Als ik dus in loondienst ga werken is dit snel bereikt.

 

Omdat ik student ben kom ik ook in aanmerking voor een gunsttarief van de fiscus en sociale zekerheid. Ik moet slecht de bijdragen betalen als voor ene zelfstandige in bijberoep ipv hoofdberoep. Dit ligt aanzienlijk lager. De inkomsten die ik persoonlijk mag hebben zijn wel op hetzelfde bedrag gelimiteerd natuurlijk.

 

Stel nu.

een besloten vennootschap oprichten is te duur,dus kies een voor een comanditaire vennootschap. Mijn vader of iemand anders is dan stille vennoot en niet hoofdelijk aansprakelijk. Ik ben de andere vennoot.

 

Kan ik dan als vakantiewerker in dienst treden in mijn eigen vennootschap?

Kan ik als zaakvoerder werken en...

Kan ik mezelf een bedrag uitkeren waardoor ik onder de limiet blijf?

Stel ik rijd met mijn eigen auto, kan ik dan een forfetair bedrag van 20 of 30 cent/km betalen voor de gemaakte km voor de zaak? kan dit hoger? Dit zou voor mij dan een extra inkomst zijn die eventueel niet bij de rest geteld wordt zodat ik uiteindelijk toch meer kan verdienen?

Kan ik gewoon jaarlijks een bedrag uitkeren als winst dat niet tot inkomen gerekend wordt?

Kan ik spullen kopen, op naam van bedrijf en deze aangezien thuis ook kantoor is ook gebruiken? denk aan pc, laptop,gsm, printer, gps, ... als het maar eneigzins met de zaak te maken heeft?

Ik hoef hiervan niet rijk te worden maar een aanvullend zakgeld voor iets wat ik graag doe lijkt me toch op zijn plaats.

 

Ik heb een simulatie van de inkomsten gedaan en ik kom op een bedrag van 25000 euro per jaar minimaal. Kan ik ook het eerste jaar bijna nietsoverhouden door de vele kosten die er zullen zijn en daarna de winst even in het bedrijf laten zitten tot ik geen student meer ben, en daarna gaan werken? eventueel voor een ander bedrijf zodat mijn eigen zaak in bijberoep blijft?

 

Dit zijn vele vragen waar ik al een tijdje mee zit. Misschien zie ik het veel te moeilijk en zijn er makkelijkere manieren? Ik ken ook nog wel truucs om er zwart geld van te maken maar is dit wel een voordeel?

 

alvast bedankt als je tot onder hebt gelezen.

 

Joris

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Oops niet echt vermeld, ja.

In België en ik denk ook in nederland moet er vanaf 2006 een energieprestatiecertificaat bij ieder nieuwbouw aanvraag gedaan worden. Deze zal ik gaan verzorgen. De verdere details doen hier niet echt terzake denk ik maar voor meer informatie kan je naar www.energiesparen.be en mijn eigen site in opbouw www.energieforum.be Het gaat hier om een 200-400euro per dossier. Klantenwerving doe ik zelf een beetje, maar vooral mijn partner heeft heel veel bestaande klanten. Dit zijn zowel particulieren maar vooral architecten.

 

Joris

Link naar reactie
  • 0

Hoeveel tijd denk je te hebben om te gaan ondernemen en om te gan studeren?

 

Hoe en wanneer ga je dan die energie inventarisaties doen.

 

Heb je al iets op papier staan?

 

Dit waren even mijn vragen, moet helaas nu wat andere dingen doen......anderen willen misschien nog vragen stellen en beantwoorden... 8)

 

Perry

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nu slechts 20 uur les per week. als ik 5 uur per week studeer is het veel.

Dus er schiet toch nog tijd over? Ik weet ook dat dit geen goede combinatie is, maar het voordeel is dat ik meestal in opdracht van een andere werk. De tijd om een opdracht uit te voeren is dus wel redelijk. verder heb ik ook nog de schoolvakanties.

Maar ook omdat dit slecht bijberoep is denk ik dat ik toch minder tijd moet voorzien dan pakweg een hoofdberoep waarbij je zeker moet zijn dat r inkomsten zijn.bij mij is het eerder een regeling die alles wat vereenvoudigd. (al blijkt dat precies niet zo te kloppen na al mijn vragen :) )

 

Bedankt

 

Link naar reactie
  • 0

Tja die kan ik eigenlijk nogal laten variëren denk ik.

Ik heb reeds een laptop, dus die kan ik mee in de zaak nemen.

Dan heb ik enkel nog een printer nodig (300-500 euro) en telefoonkosten 40 euro/maand.Voor de rest heb ik eigenlijk niet direct iets nodig om mijn actiiteiten te doen. Internetkosten en elektriciteitskosten kan ik op zaak nemen. ( zal ik waarschijnlijk ook doen om kosten te maken).

Neem daar nog eens 2000 euro kosten bij voor klein materiaal. 1000 euro voor bureau en kast.

Nog een 1000 euro voor verzekeringen

Dan ben ik al een eindje weg.

 

Denk ik...

 

Joris

Link naar reactie
  • 0

Ik vraagme af of het verstandig is om de Belgische en Nederlandse markt bijeen te nemen: juist de energietechnische vragen en bouwprocesverantwoordelijkheden zijn nogal land-specifiek.

 

Ik ga ervanuit dat je al hebt meegekregen dat in december de verlaging van de energieprestatiecoefficent (epc) door de Tweede Kamer is goedgekeurd (nieuwe waarde 0,8)?

 

Maar zo zul je van alle tweede landen van de wet- en regelgeving op de hoogte moeten blijven.

 

En hoe regel je dat met je aansprakelijkheid?

 

Ben je lid van de Onri?

Werk je volgens de DNR 2005 ('De Nieuwe Regeling' verhouding opdrachtgever-architect/interieurarchitect/ingenieur).

Heb je in Nederland een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? (Ik kan je vertellen waar ze er 1 bieden gebaseerd op samenwerking volgens DNR 2005).

Hoe verhoud de aansprakelijkheid zich tot je expertise: ben je gecertificeerd of heb je een ingenieursdiploma op basis waarvan je je kennis verkoopt?

Vallen je werkzaamhedenonder het nederlands of Belgisch recht?

Ik weet dat een startend architect in Belgie twee jaar onder een erkend architect moet werken om zijn titel te mogen dragen, heeft dat ook consequenties voor de aansprakelijkheid?

 

Wat gebeurd er als je berekening voor een Nederlands project niet klopt en een aannemer daagt je voor het gerecht in verband met vertraging en verkeerde inkoop? Heb je een Rechtsbijstandsverzekering?

 

Je hebt het over nieuwbouw: je bent dus geen 'energie-deskundige voor de energie-audit' maar 'verslaggever EPB' ?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vraagme af of het verstandig is om de Belgische en Nederlandse markt bijeen te nemen: juist de energietechnische vragen en bouwprocesverantwoordelijkheden zijn nogal land-specifiek.

 

 

 

 

Nee dit is helemaal niet de bedoeling. Ik zie het zelfs eerder provinciaal. zeker het eerste jaar...

 

Joris

Link naar reactie
  • 0

Een vraag is wel: stel je kunt harder groeien en meer verdienen dan die 25 kwaar je over spreekt: waarom zou je het niet doen?

 

Omdat je ouders dan gekort worden? En als je genoeg kunt verdienen om ze dat te vergoeden, waarom zou je dan die groei remmen?

Tenslotte, een gezond en gegroeid bedrijf is toch een prettig vooruitzicht als je afstudeerd?

 

Over je andere vragen, zoals de mogelijkheid om je investeringen te gebruiken om de winst te drukken: bedenk dat reacties vanuit Higherlevel gebaseerd zijn op het Nederlands recht: in Belgie kan het weleens anders zijn.

 

Uitgaven boven de 350 euro gelden als investering waar op afgeschreven moet worden. Als starter kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek (in de eerste vijf jaar) waardoor je willekeurig mag afschrijven. Uitgaven onder de 350 euro zijn wel kosten, die je winst drukken.

 

Heb je je al eens laten voorlichten door de belastingdienst? Waarschijnlijkzin ze gewoon meedenkend, enbegrijpen ze je probleem. Ik zou ze eens bellen met een lijstje met concrete vragen in de hand,waarschijnlijk wordt je daar een stuk wijzer van.

 

Leuke site, veelsuccesmet je forum. 1 tip: in plaats van de pagina met alle energiedeskundigen, zou je een applicatie of op zijn minst een imagemap kunnen maken zodat mensen een regio kunnen kiezen en dan een energiedeskundige in de buurt krijgen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt

Ja dat groeien is zeker de bedoeling en als blijkt dat de opbrengst veel hoger ligt dan mijn kindergeld dan is de keuze ook snel gemaakt. Maar ik wil het liever voorzichig aanpakken. Ik zal eens met de nodige personen gaan praten. Ook een boekhouder kan me waarschijnlijk al een stap vooruit helpen.

 

De website begint los te lopen. Ja dat lelijke overzicht met die energiedeskundigen wordt binnenkort vervangen door een mooie keuze applet of iets dergelijks. dit is maar een noodoplossing.

De website zal ook de homepagina worden van de vlaamse vereniging van energieverslaggevers en adviseurs.

 

groetjes

 

Joris

Link naar reactie
  • 0

Joris,

 

Ik weet weinig van je markt af, dus daar zal ik niet op ingaan (waarschijnlijk heb je je zelf daar al goed in verdiept), maar wel weet ik redelijk wat af van de mogelijkheden om als student een eigen bedrijf te starten.

 

Ik heb niet precies kunnen zien of je nu in Nederland of Belgie een studie volgt en of het een HBO/WO opleiding is, maar in Nederland is het op dit moment zo dat veel hogescholen (universiteiten nog niet erg veel) de studenten willen ondersteunen en stimuleren om een eigen bedrijf te starten. Ik zou als ik jou was daar allereerst eens naar rondkijken. Zulke organisaties kunnen jou heel goed helpen en misschien wel aan goede contacten en/of huisvesting voor je bedrijf in de eerste periode regelen. Als je aangeeft waar je je studie volgt dan heb ik misschien wel wat contacten voor je.

 

Daarnaast is het bijna sommige onderwijsinstellingen mogelijk om aan het eind van je studie een minor ondernemerschap of een afstudeervariant "Afstuderen binnen het eigen bedrijf" te volgen. Hiermee kun je een vliegende start maken met je bedrijf.

 

Op zich is de periode aan het eind of vlak na je studie een mooie periode om te gaan starten met een bedrijf. Je kunt nog redelijk goed leven van een lager inkomen, je hebt nog geen vaste lasten en een grote ambitie. Wanneer je enthousiast aan de gang gaat, altijd heel scherp de kosten in de gaten houdt en langzaam aan bouwt aan goede relaties met je klanten, dan kun je zo een mooi bedrijf opbouwen.

 

In ieder geval veel succes en als je meer informatie wilt hebben over het starten van een bedrijf naast/na je studie dan kun je hier altijd verder op ingaan.

 

Groeten,

Ronald

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
  • 0

De website zal ook de homepagina worden van de vlaamse vereniging van energieverslaggevers en adviseurs.

 

Heel goed. Misschien kun je werkzaamheden via je site standaardiseren, zodat het werk van de adviseurs en de rapportages aan hun klanten (en de overheid) vergemakkelijk worden. Tegen een redelijke vergoeding uiteraard.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Hallo

 

Nadat ik het op school had voorgesteld, was men meteen te vinden voor het idee maar ze twijfelden over de mogelijkheid om het uit te voeren. ttz ze stelden voor om samen met een bedrijf te werken dat zich in deze markt profileert. Dit vond ik zelf eigenlijk ook een goed idee. Je kan tijdens een stage of eindwerk namelijk veel gemakkelijker in bedrijven binnen geraken dan dat je er zou gaan werken. Dus dit is een ideale kans om eens echte ervaring op te doen en dan later stilaan uit een bedrijf je eigen onderneming opzetten.

 

Alvast bedankt voor de vele reacties...

 

Joris Evens

Link naar reactie
  • 0

Joris,

 

Op zich kan dit voor jou ook een goede constructie zijn. Nu kun je rustig de markt verkennen en "op kosten van het bedrijf" fouten maken en er van leren en alvast een netwerk opbouwen.

 

Hopelijk blijf je wel de ambitie te houden om je eigen bedrijf te starten?

 

Groeten,

Ronald

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
  • 0

ja die ambitie is er nog altijd. Die kriebelt en woelt al enkele jaren... :D

 

mijn eindwerk zal waarschijnlijk hetvolgende zijn; een energieaudit van de school ( stuk ervan) en dit dan theoretisch onderbouwen. Samen met het moederbedrijf dat mij dus zal helpen.

 

Joris

Link naar reactie
  • 0

“Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful”.

Albert Schweitzer (Nobel prijswinnaar)

 

Vinden wat echt bij je past, om daaruit een service voor anderen te creeren. Zinvol is je puzzelstukken, waarmee je de meeste uitstraling en energie hebt, in beeld te brengen. Daarna een design te maken, net zoals een droomhuis wordt gebouwd.

 

Zie bijgaand artikel "finding your true calling" http://www.em-power.nl/downloads/012_true_calling.pdf

 

Een paar tips..

* Wat doe je graag en waarmee vergeet je de tijd?

* Wat zeggen anderen van je? Wanneer hangen ze aan je lippen?

* Wat zijn je waardes en geeft je echt voldoening?

* Schrijf ze op een post-it, plak ze op een wand en na verloop van tijd kijk wat bij elkaar past. Kijk hiernaar met de nieuwsgierigheid van Einstein, alsof je door een nieuwe bril naar jezelf kijkt.

 

Zodra je je natuurlijke talent vindt, kun je het onverwachte gaan verwachten. Als je dit zo snel mogelijk wilt weten, er is een coaching methode ontwikkelt, hoe hier achter te komen.

 

Veel succes

John

http://www.BIZZschool.nl.

Speciaal voor de kleinere onderne(e)m(st)ers, die ingaat op de belangrijkste succesfactoren. Hoe de kans op resultaat te versnellen. Voor degenen die groot durven te dromen en een krachtig business fundament wensen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 108 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.