• 0

Eigen kledingbedrijf opstarten, waar te beginnen?

Gast Verwijderd account

Hoi.

 

Ik ben nieuw hier, maar heb al wel ervaring met forums, dus weet wel ongeveer hoe het allemaal reilt en zeilt.

Wij zijn een jong stel, 30 en 33, die al jaren in loondienst werken.

Wij willen allang iets voor onszelf beginnen, en hebben het hier ook al jaren over. Maar, met praatjes begin je niets, dus afgelopen vakantie hebben we eens contact gezocht met bepaalde leveranciers met de door ons te willen verkopen collectie in hun assortiment. We hebben ook al diverse winkelpanden bekeken, en zien nu door de bomen het bos helemaal niet meer.

Er zal een van ons zijn/haar baan op moeten gaan zeggen, en de toekomst wordt dan natuurlijk wat onzekerder.Nu hebben wij zitten denken om als opstart thuis deze kledingmerken te gaan verkopen, maar dit mag niet zomaar. Volgens het bestemmingsplan mag je geen detailhandel aan huis voeren. Hoe kan het dan dat veel mensen dit dan wel doen, in een woonwijk?

 

Ook hebben we geen flauw idee wat we moeten tellen als marges. We hebben iemand gesproken en die zegt dat hij in drie maanden € 10.000,= WINST gedraaid heeft, op kleding. Ik heb hier zo`n best zitten tellen, maar dit is in mijn ogen toch wel heel erg veel.

Wie kan mij goeie tips, raad of advies geven in deze en kan mij vertellen waar wij zouden moeten beginnen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

 • 0

Twee tips:

 

- Je vraag is bijzonder breed, het is handig om wat meer huiswerk te doen en dan specifiekere vragen te stellen. Dus: lees je eerst suf op dit forum! Een brede scala aan onderwerpen over het starten van een onderneming is veelvuldig besproken: rechtsvormen, investeringen, ondernemingsplan, marketing etc.

 

- Ga eens praten met www.ondernemersklankbord.nl als je betere weet wat en hoe je de zaken aan wilt pakken.

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Hoi, bedankt alvast voor de tips.

Ik heb me al suf gelezen op de site van KVK, de gemeente waar ik woon, contact gehad met bouwen en wonen van de gemeente, contact gehad met makelaars.

We hebben ook al zitten brainstormen wat we nu eigenlijk willen. Een baan opzeggen en fulltime in een nieuw avontuur storten, of voorzichtig beginnen en dan langzaam uitbreiden.

We hebben binnenkort inderdaad een afspraak met een adviseur, ook al afspraken gemaakt met leveranciers, dus het begint ergens op te lijken.

Inderdaad, misschien is het beter om me hier ook helemaal in te lezen, maar voor mij was het wel fijn om te weten waar te beginnen, want er staat zoveel informatie hier, en op de site van hoofdbedrijfschap detailhandel ook, dat ik door de bomen het bos niet meer zie, en niet meer selectief een keuze kan maken van wat wel belangrijk is en wat niet.

Maar, ik ga hier eerst eens uitgebreid lezen, en kom dan zeker terug met vragen.

 

Link naar reactie
 • 0

Ik zou jullie graag willen wijzen op het studieprogramma van Webster University International Center for Entrepreneurship in Leiden. Zij bieden een prima programma aan voor het ontwikkelen van het business concept, business plan, de commercialisatie en de weg naar financiering. Na het lesprogramma volgt een begeleiding in de praktijk zodat de student/ondernemer niet ineens er helemaal alleen voor staat.

 

Ik heb de flyer hier bijgevoegd en je kunt je ook bij mij melden voor meer informatie.

 

Gr. Henk Hogeweg

Associate Director

Webster International Center for Entrepreneurship

06-51295696

Flyer_Citation_Entrepreneurship.pdf

Link naar reactie
 • 0

Hallo Judith,

 

Als ik jou was zou ik naast lezen over ondernemerschap (op internet en elders) om te beginnen ook eens te rade gaan bij mensen die datgene hebben gedaan wat jij van plan bent.

 

Handel in kleding is niet zo makkelijk als het nu wellicht lijkt en de afgelopen jaren zijn er al heel wat mensen een illusie armer en een berg onverkoopbare kleding rijker door geworden. Als jij meer kans wilt maken dan de gemiddelde starter in de detailhandel (de moeilijkste branche), is het derhalve belangrijk je goed voor te bereiden.

 

Leveranciers, makelaars en adviseurs hebben allemaal een commercieel belang (sorry Rob). Collega-ondernemers niet. Over het algemeen willen ondernemers best hun ervaringen delen met aspirant-ondernemers zolang die niet van plan zijn hun concurrent te worden. Stap daarom gewoon eens op een rustig tijdstip binnen bij een niet concurrerende winkel of pak de telefoon en bel eens een webwinkelier. Vraag de eigenaar of hij/zij je aan wat inzichten wil helpen omdat je zelf ook ondernemer wilt worden en je merkt dat er gelukkig nog heel veel hulpvaardige Nederlanders zijn. Vraag bijvoorbeeld wat hen het meeste is mee- en tegengevallen. Hoe zijn zij begonnen? Waar moet je volgens hen op letten? Wat moet je zeker niet doen? Door een aantal van dat soort vragen aan verschillende ervaringsdeskundigen te stellen, kun je voor jezelf een aantal zaken helder krijgen.

 

Zoek daarnaast bijvoorbeeld via www.hbd.nl naar cijfers over jouw branche. Ook die zijn onontbeerlijk om een goed plan te kunnen maken.

 

Bezoek tenslotte eens een startersbijeenkomst van de kvk. Daar steek je niet alleen veel op over ondernemerschap, maar kun je ook meteen beginnen met het opbouwen van een netwerk.

 

Veel succes!

 

Karen

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Hoi Karen.

 

Bedankt voor je tip.

Ik heb hier vandaag al veel zitten lezen en al veel opgestoken. De ondernemers die ik gesproken heb, die zeggen allemaal dat het gouden bergen zijn. Nu ben ik van nature nogal sceptisch aangelegd, en ik wil dit natuurlijk dan ook eerst zien en dan pas geloven. Als iemand een goedlopende zaak heeft en deze na 3 maanden al weer weg wil doen, omdat het niet zijn ding is, dan kan dit er bij mij niet in. Ook heb ik hier veel ideeën voorbij zien komen waar wij ook over gesproken hebben. O.a. een internet-shop beginnen. Maar, de mensen willen voelen en zien wat ze kopen en niet via een blaadje. Hoewel ik wel geloof dat internet de toekomst is, maar ik denk niet voor onze doelgroep en deze tijd.

Ook een ruimte huren in een gelegenheid waar onze doelgroep zich bevind ( sportschool) hebben we besproken, maar dan komen de sporters uit de anders sportscholen niet, want men is toch behoorlijk trouw aan zijn of haar eigen stekkie.

Je ziet het, we hebben ideeën genoeg, we zijn er ook serieus mee bezig en willen dit ook echt gaan doen in de toekomst, maar het is wel moeilijk om aan juiste informatie te komen en om dit om te zetten in een actie.

 

Ik laat zeker nog wat van me weten.

 

Link naar reactie
 • 0

Leveranciers, makelaars en adviseurs hebben allemaal een commercieel belang (sorry Rob). Collega-ondernemers niet.

 

 

Uiteraard zitten we hier om ons voordeel te doen, maar ik maak onderscheid tussen geld verdienen aan een klant of over de rug van een klant.

Ik pretendeer tot de eerste categorie te behoren en steek dus ook m'n nek uit voor en naar startende ondernemers.

Mooie woorden zal je denken, maar kom eens met feiten.

Als ik geloof in een startende ondernemer, vandaar dat ik altijd een inleidend gesprek aan ga, dan ben ik bereid op no cure - no pay basis samen de strijd aan te gaan. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring en weet hoe kleine en startende ondernemers aan alle kanten benadeeld worden (ik had een sterkere term in gedachten)

 

Nu lijkt dit een mooi marketing praatje en dat is het ook, maar ik ben pas deze service gaan verlenen sinds ik op dit forum kom en de af en toe bijna wanhopige roepen om hulp heb meegemaakt.

 

Natuurlijk, de K.v.K. en andere instanties geven ook informatie, maar geen begeleiding vanuit de optiek van de ondernemer. Er wordt een riedeltje afgedraaid en verkocht als zalig makend terwijl de enige manier om als bedrijf te overleven juist het onderscheid is.

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Ik laat me zeker niet misleiden door de mooie en zaligmakende praatjes van KVK, beginnende starters die zich heel rijk rekenen en die niet op de komende belastingaanslagen, contributie bij de KVK rekenen, verzekeringen etc. niet meerekenen om zo een mooi resultaat te creëren.

Ik werk zelf in een winkel, ( 15 jaar), weliswaar een supermarkt maar ik werk voor een eigen baas. Ik heb dus hun kinderen groot zien worden, en ook gezien hoe weinig tijd je hebt voor jezelf. Ook heb ik gezien hoe hard en hoe veel je moet werken voor je centen.

Maar, hij is niet de persoon om mij te zeggen een bedrijfje te starten. Hij is helemaal in de ban van het geld, en niet de liefde voor het ondernemersschap. De werkgever van mijn man daarentegen is ook een eigen baas, eigen bedrijf, heeft zich jarenlang heel rijk gerekend, en loopt nu dus tegen een hele hoop problemen. Reorganisatie wegens gelopen verliezen, tegenvallende resultaten, dus ook hij is niet de aangewezen persoon om een en ander uit te leggen. Ik vind al die mooie, leuke verhalen wel mooi om te horen, want stel je voor dat dit bij ons ook zo loopt, maar ik wil de negatieve dingen niet uitvlakken en elk risico wil ik van alle kanten benaderen en bekijken. Ik ben in ieder geval benieuwd wat de adviseur weet te vertellen, ik ga zeker een seminair bijwonen van de KVK en ik ga ook een privé-afspraak maken daar. Ik mag toch aannemen dat ze daar ook gedegen advies geven, je moet toch ooit ergens je vertrouwen neerleggen?

 

Link naar reactie
 • 0

Je zegt dat je € 10.000 winst in 3 maanden veel vind, maar dat valt toch wel mee?

 

Ondernemen is heel eenvoudig. Het eerste wat je moet weten is of je er geld mee kunt verdienen. Je gaat dus inschatten hoeveel je in het eerste jaar gaat verkopen, hoeveel dat aan inkoop kost, wat redelijke verkoopprijzen zijn, en dus wat je marge is. Dan weet je wat je winst is. In het eerste jaar heb je aanloop, dus wsch maak je pas in het tweede of derde jaar winst, ook als je jezelf maar een heeel bescheiden of zelfs geen salaris betaalt.

 

In je berekeningen moet je bepalen of je exclusief wilt zijn, dwz je vraagt hoge prijzen en je verkoopt wat minder, of dat je veel wilt omzetten tegen lagere prijzen. Zet dat 's naast elkaar, en zie waar je meer mee verdient.

Uit dit soort berekeningen blijkt vanzelf of de verkoopprijzen niet te hoog worden, de marges niet te laag, etc. Het hoeven geen detailberekeningen zijn, maar je mag het in eerste instantie heel globaal doen. Iets in de orde van "een kledingstuk kost 60 euro inkoop, ik wil het verkopen voor 70 euro, dan moet ik er veertig per dag verkopen, is dat reeel?"

 

Als je dan denkt dat je bedrijf winstgevend kan worden, dan neem je allebei ontslag, richt een BV op, schrijft in bij de KvK, neemt een optie op een pand (goed onderzoek doen naar de locatie), je koopt je collectie in, en je bent in business.

 

Je hoeft niet alles van te voren geregeld te hebben, kwa belastingdienst, KvK, regels en voorschriften, etc. Dat komt vanzelf als je eenmaal aan de slag bent. En je vraagt Maik de Boer om je zaak te komen openen :-)

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Nou, Christine, in drie maanden €10.000 winst!! niet veel.

Dit bedrijfje bestaat pas 3,5 maand, een hoop geinvesteerd in de inrichting, inboedel gekocht, een hoop kleding ingekocht en zo storm loopt het daar niet. Het betreft een goedkopere kledinglijn, dus ik heb zo eens zitten rekenen en tellen met de marges op in-en verkoop en kom tot de conclusie dat dit winkeltje elke dag topdrukte moet kennen, en ik weet dat dit niet zo is.

Ik begrijp ook wel dat als je een paar jaar draait dat dit bedrag dan niet zo veel is, maar voor een starter op de markt? Ik kan me niet voorstellen dat hij al zijn investeringen er al uit heeft, zich zelf salaris toegekend heeft ( en zijn personeelslid) en dan nog zoveel winst gedraaid heeft.

 

Ja, het is eigenlijk net wat je zegt, banen opzeggen, een B.V. starten en beginnen maar. Klinkt heel logisch, maar is toch moeilijker te realiseren als om te zeggen.

 

Link naar reactie
 • 0

Ik ben in ieder geval benieuwd wat de adviseur weet te vertellen, ik ga zeker een seminair bijwonen van de KVK en ik ga ook een privé-afspraak maken daar. Ik mag toch aannemen dat ze daar ook gedegen advies geven, je moet toch ooit ergens je vertrouwen neerleggen?

 

 

Ik moet afgaan op hetgeen ik gehoord heb (heb dat traject zelf nog nooit doorlopen) en mijn eigen vooroordeel. Dan blijkt dat deze mensen zo vol zitten van voorgebakken recepten (waar wellicht wel goede dingen tussen zitten) dat het belangrijkste aspect, de ondernemer, feitelijk als bijzaak beschouwd wordt. Ik twijfel niet aan de oprechte bedoelingen wel aan de praktijkervaring, trek hierbij maar de vergelijking met autorijden: als je je rijbewijs hebt wil nog niet zeggen dat je een volleerd chauffeur bent.

 

Alleen al het feit dat ze met een concept werken zegt al genoeg, daarmee schakel je dus de belangrijkste elementen van het ondernemerschap uit, namelijk de (kunde, inzicht, ervaring etc. van) ondernemer en de fluctuaties in de markt. Met name de modebranche is hier extreem gevoelig voor, natuurlijk.

Vandaar dat ik meer zie in persoonlijke begeleiding.

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0

hallo ik zou graag als bijbaan wat kleding achter het huis willen verkopen in een mooie nieuw gebouwde schuur maar nu blijkt dat ik dat niet mag van de gemeente is er nou geen andere manier om dat toch voor elkaar tekrijgen ze zeggen gewoon van neem maar een pand wil ik wel maar als het niet gaat betalen ze voor mij dan de schuld enzo daarom wil ik eerst kijken hoe het gaat en dat ik zo naar een zaak toe kan werken en ook bij huis heb je niet zulke hoge kosten en dus voordeel voor de klant want dan kan ik de kleding aanzienelijk goedkoper maken heeft iemand hierook zoiets mee gemaakt en weet je wat je daar aan kunt doen zou je mij dan willen mailen op g.knol7@kpnplanet.nl want ben weinig thuis dus zit niet zo heel veel op de site maar probeer het bij te houden dus ik hoop snel iets van jullie te horen groeten gerwin

Link naar reactie
 • 0

hallo ik zou graag als bijbaan wat kleding achter het huis willen verkopen in een mooie nieuw gebouwde schuur ........ want ben weinig thuis dus zit niet zo heel veel op de site maar probeer het bij te houden dus ik hoop snel iets van jullie te horen groeten gerwin

Gerwin... Ik kan dit niet zo rijmen...niet veel thuis, kledingwinkel aan huis als "bijbaan"....

Probeer het eens op ebay of zo, en gebruik je schuur als opslag...

Want een winkel aan huis terwijl je niet vaak thuis bent lijkt me niet echt ideaal....

Egbert Punter

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  13 leden, 254 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.