ebia

Senior
  • Aantal berichten

    61
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    anders

ebia's trofeeën

  1. Het kan ook aan je hoster liggen; als die vrij laks optreden tegen spammers in het eigen netwerk, dan ook een heel (IP) netwerk als slecht te boek komen te staan. Dan eindig je niet zozeer op een directe blacklist, maar sommige clubs zullen wel greylists hanteren, en als je dan bijvoorbeeld een relatief nieuw domein hebt dan kan dat bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Verder kijken naar keywords natuurlijk, als daar te vaak verdachte dingen in zitten kan het ook zomaar fout gaan. Je doet al aan DKIM en SPF, maar overweeg ook DMARC (the next best thing). Verder kun je nog kijken of je wel een fatsoenlijke mailserver gebruikt, en dat die zich dus aan de RFC's houdt. Check niet alleen je eigen domein en ip's, maar controleer ook of de reverse lookup namen netjes geconfigureerd zijn. Je kunt ook nog TLS overwegen op je mailservers. Het zou me niks verbazen dat geavanceerde anti-spam maatregelen van de grote jongens dat ook serieuzer nemen dan non TLS verkeer.
  2. Maar als de licentie zegt dat je de software alleen voor privé mag gebruiken, pleeg je auteursrechteninbreuk als je hem toch zakelijk gebruikt. Je hebt vaak 'gratis' software, welke alleen gratis is onder de voorwaarde dat je het niet zakelijk gebruikt. Veel 'gratis' virusscanners nemen een dergelijke voorwaarde op in hun licentieovereenkomst, en dan heb je inderdaad gelijk. Echter (om maar bij Kaspersky als voorbeeld te blijven) die hebben hun betaalde product 'Anti-virus' en 'Anti-virus for business'. Die laatste verschilt met de eerste dat er toevoegingen zijn gedaan voor bijvoorbeeld gecentraliseerd management. Dat soort dingen zijn belangrijk naar mate het bedrijf groter is. Het is echter geen enkel probleem als als kleine ondernemer gewoon te blijven bij het (betaalde) 'Anti-virus' product zonder de 'for business' toevoeging.
  3. Ik zou goed bedenken waar je dergelijke medewerkers vandaan zou willen halen. Misschien heb je goed voor ogen welke (type) organisaties nu al dit soort medewerkers hebben, misschien kun je achterhalen/bedenken hoe zij hier aan gekomen zijn? Begeef je verder op platformen/netwerken/fora/blogs waar dit type medewerkers ook zou kunnen komen. (Ik kwam ooit in contact met iemand via een (specialistisch) forum die mij via een PM benaderde waar later een baan uit kwam rollen). En soms kan een ouderwetse advertentie her en der natuurlijk ook geen kwaad. De recruiters komen daar (afhankelijk van je gekozen advertentiekanaal) toch vaak wel als aasgieren op af; dat gaat je wellicht wat geld kosten als die met een goede kandidaat op de proppen komen, maar anderzijds is het dan wel no cure no pay. Probeer de vacature ook interessant te maken. Wat is de nu beoogde functienaam eigenlijk? Niet dat die er echt toe doet in jouw geval (mix van allerhande competenties is wat je wil), maar uiteindelijk bepaald dat natuurlijk wel of een potentiële kandidaat klikt op de advertenties op de job board. Etc.
  4. Sorry, ik ga je niet de feedback geven waar je om vroeg, maar wel iets anders om over na te denken: Ik denk dat je niet via YouTube jouw doelgroep aan gaat spreken; immers de ondernemers die 'geen idee' hebben van de mogelijkheden online, hebben waarschijnlijk ook 'geen idee' dat je dergelijke filmpjes op YouTube kunt terugvinden. Daarnaast zijn dit veelal ondernemers die niet zo 'tech savvy' zijn in de eerste plaats, en die gaan ook ná uitleg over SEO, nog altijd niet zelf aan de slag met zoiets. SEO is een incrowd afkorting overigens, wat deze doelgroep ook verder niks zal zeggen (men zal je dus ook niet gaan vinden met dit soort steekwoorden). Daarnaast is het ook niet interessant voor mensen die wel (zelf) iets willen doen aan online marketing. Mensen zoals ik bijvoorbeeld. Ik heb veel meer aan kant en klare overzichten van mogelijke opties (zodat ik die niet zelf hoef te bedenken), open deuren en algemene adviezen interesseren me niet zo, maar wat ik dan wel graag wil zien is bijvoorbeeld een goede handleiding hoe dingen op te zetten. Persoonlijk denk ik dat YouTube daar geen goed middel voor is, ik kan namelijk veel sneller lezen dan jij je presentatie kan houden. Ik lees dus veel liever tekst via een blog/handleiding/website/pdf/boek dan dat ik een video ga kijken terwijl jij het voor mij uitspreekt. Zeker met dit soort dingen is er vaak veel te zeggen, maar wil je direct doorskippen naar de voor de ontvanger belangrijke stukken, helaas weet je dat met video niet...
  5. Ben benieuwd hoe het ondertussen gaat met je en je zaak Parketman? Wellicht nog een ideetje: Zowel voor jou als een koper kan een 2e hands vloeren interessant zijn. Jij kunt vast goedkoop (of soms voor niks) aan een oude vloer komen die je gaat vervangen bij een klant, maar er zijn genoeg mensen die wel warm lopen voor een mooie parketvloer (met karakter) maar niet de volle mep willen betalen voor nieuw. Ik heb diverse kennissen in mijn omgeving die zo aan een goedkope parketvloer zijn gekomen; er is hier een zaakje in de buurt die er zich zelfs in gespecialiseerd (dus dat zal wel iets zeggen over hoe zijn zaken lopen). Over het teruglopen van omzet; houd je de prijzen van je concurrenten goed in de gaten? Ik las dat je 40% marge op je product hebt, en dan denk ik meteen "er is vast wel iemand die ook kan leven van 20%". Sterker nog, die goedkopere aanbieder heeft daardoor wellicht veel meer afzet dan jij, en pakt per saldo alsnog meer netto winst (en snoept marktaandeel van jou af).
  6. Helemaal eens met Branko. Ik geloof dat alles in het leven een verdere doorontwikkeling is van iets wat al was. In die zin is alles een 'remix' van een bestaand iets. Een interessante docu hierover: http://everythingisaremix.info/ In mijn onderneming geniet ik elke dag rechtenvrije open software bijvoorbeeld, iets waar vele programmeurs dagelijks en soms ook belangeloos hun tijd in steken en waar de hele wereld de vruchten van plukt. En ik geef dat dan ook terug. Soms in de vorm van financiële steun aan dergelijke projecten, maar soms laat ik ook in opdracht (kleine voor mij relevante stukjes) software ontwikkelen die ik dan in overleg met de auteur vervolgens onder een zeer vrije licentie aanbied aan iedereen die het gebruiken wil (en zelfs hergebruiken in een nieuw stuk software). Ik zou het alleen maar gaaf vinden als ik aan de bron heb gestaan van iets wat iemand anders veel groter zou maken dan mijn oorspronkelijke intentie... Octrooirecht is volgens mij echt iets voor grote corporates die spelen met een miljardenbudget voor productontwikkeling, en die daarmee een paar jaartjes voorsprong willen kopen op de concurrentie. Waarom zou je (als MKBer) daar verder een euro in willen gaan steken? Dat klinkt een beetje hetzelfde als mensen die geen 'normale' BV willen, maar bijvoorbeeld een Cyprus limited onder het bewind van een of andere vage trust, zodat ze dan een paar tientjes belasting kunnen ontwijken omdat dergelijke vluchtroutes alleen en pas echt interessant zijn voor corporates die omzetcijfers in de honderdenmiljoentallen hebben. Ik heb een tijd in de wetenschappelijk wereld gewerkt, en daar zie je zo nu en dan een professor die de commerciële toer op is gegaan (wat overigens ook steeds meer wordt gestimuleerd in die wereld). Hoe dan ook, dan heb je van die profs die dan een of meerdere octrooien op hun naam hebben staan, maar als je dan wat doorvraagt blijkt in de praktijk dat de liefde voor research veel groter is dan de commerciële uitbuiting van het betreffende octrooi. Terwijl in de eerste instantie zo'n octrooi wel tot stand is gekomen door heel veel overheidssubsidie (in allerlei hoedanigheid), terwijl zo'n ongebruikt octrooi dan eigenlijk juist een gemiste kans is en waar dan ook niemand op verder gaat voortbouwen omdat details geheim blijven voor het publiek. Ik vind dat echt een achteruitgang van alles waar ik persoonlijk voor sta. Voor mij is het duidelijk; ik wil dit systeem niet in stand houden.
  7. Extra bankrekening is inderdaad handig. Wederom doe je dit alleen voor je 'onderneming', dus de kosten gewoon aftrekken van de omzet. Verder staat eigenlijk alles wat je wilt/moet weten hier: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/niet_in_loondienst_werken/resultaat_uit_overig_werk/
  8. Let wel ik ben geen fiscalist, maar ken wel iemand die een soortgelijke hobby heeft. Die houdt het allemaal erg simpel: Je houdt netjes een simpele administratie bij. Opschrijven wat je inkoopt en voor hoeveel, opschrijven wat je verkoopt en voor hoeveel. Daarbij alle kosten die te maken hebben met de verkoop, denk aan de reizen naar Zweden, advertenties op marktplaats, etc etc ook allemaal bijhouden in je administratie. Bonnetjes bewaren dus. Zelf hoef je geen officiële facturen uit te sturen. In die zin ben je ook helemaal niet BTW plichtig, je speciaal daarvoor opgeven hoeft dus volgens mij ook niet. Uiteindelijk komt er dan een simpele som uit: omzet - kosten = winst. Die winst opgeven als 'inkomen uit overige werkzaamheden' op je huidige belastingaangifte en klaar is kees. Mocht de belastingdienst ooit vragen gaan stellen over die inkomsten, dan kun je alles op papier aantonen (want dat ben je dan wel verplicht). Maar doe je zelf vooral niet te kort, en reken alle kosten die te maken hebben met je 'zakelijke' activiteiten mee. Dat betekend dus niet dat je 3x per jaar een nieuwe laptop kunt kopen (en verantwoorden), maar onderweg naar Zweden verstook je brandstof, tolwegen, hotel, eten, etc...
  9. Als onder zijn jaarrekeningen een stempel van een accountant staat, dan mag je er vanuit gaan dat die cijfers kloppen. Als het een B.V. betreft kun je de jaarrekeningen bij de KvK opvragen. Als de cijfers uit andere bron komen, en je vertrouwd het niet, kun je ook vragen om een IB-aangifte in te zien (alhoewel ik me kan voorstellen dat de verkoper daar niet zo happig op is). Wat je anders kunt doen is een tijdje voor de winkel te posten om te zien hoeveel klanten er zo naar binnen lopen op een gemiddelde dag? Aan de hand van hun tasjes kun je schatten voor hoeveel omzet ze in het laadje hebben gebracht. Lijkt me een redelijke indicatie...
  10. In feite is een zoekmachine om te zien of er accountgegevens bij je gehackt zijn, nogal een achteraf maatregel om te controleren of de beveiliging van je website wel in orde was. Overigens is deze site beter: https://haveibeenpwned.com/ Om terug te komen op de meldplicht datalekken. Ja, die moet je serieus nemen (want je neemt immers de privacy van je klanten serieus), echter vrijwel niemand weet nog hoe men oordeelt over een bepaald datalek. De AP heeft nu geloof ik zelf aangegeven dat ze hun pijlen gericht hebben op 'cloud' gebaseerde opslag van medische data. Als je dus in die branche zit dan ben je gewaarschuwd, maar eerlijk gezegd zou je in die branche ook beter moeten weten en de nodige maatregelen al jaren terug hebben ingebouwd. Het beveiligen van je 'website' raakt eigenlijk heel veel dingen. Als eerste heb je een stukje netwerk security. Dat wil zeggen dat je op op een webserver alleen de daarvoor benodigde poorten openzet naar de buitenwereld en verder geen services draait. Dat kun je doen op een server of met een firewall. Verder doe je er goed aan om de CMS database nooit via internet te ontsluiten (wat overigens 95% van al die 20 in een dozijn webhosters wel doen), maar via een DMZ af te schermen van het internet. Dan heb je de webserver software zelf. Die kun je vaak 'hardenen', dat wil zeggen de software dusdanig instellen dat deze bestendig is tegen hackpogingen en andere aanvallen. Onder Apache kun je bijvoorbeeld denken aan het uitschakelen van ongebruikte modules. Ook TLS beveiliging ('SSL' certificaat voor je website) valt hier bijvoorbeeld onder. De webserver zelf moet je laten draaien op een service account met lage privileges, zodat als de webserver software gehacht zou worden deze nooit direct volledige toegang geeft tot het systeem. Dan heb je nog het onderliggende OS van de webserver en database server. Ook die kun je hardenen. Updates van alle software zijn natuurlijk een must. Denk bijvoorbeeld ook aan PHP, die evengoed gepatched moet blijven omdat daar vaak security lekken in gevonden worden (en laat PHP nu vaak een schakel zijn tussen je webserver en je serversysteem, dus potentieel erg gevaarlijk als het misgaat). Goed, dat is de basis voor een veilig platform, maar dan moet je website natuurlijk er nog op. Veelal een CMS gebaseerd op PHP met een database op een MySQL server. Persoonlijk hou ik niet van zelfbouwprojectjes, omdat de kans op cruciale programmeerfouten (die zorgen voor een beveiligingsprobleem) toch groter is dan bij de geijkte pakketten die door talloze programmeurs wereldwijd in elkaar wordt gezet en wordt onderhouden. Aan de andere kant, als voor die laatste groep een security patch wordt uitgebracht, wees dan bereidt om deze zeer snel uit te rollen op je server, want vaak beginnen na een release van een nieuwe versie al de eerste hackergroups de patch uit elkaar te trekken om te zien waar de fout zat, en vervolgens exploitcode te ontwikkelen om kwetsbare webapplicaties aan te vallen. Overigens zie je dat veel security problemen in de geijkte CMSen niet komen uit het CMS zelf, maar uit gare plug-ins en andere zut die als add-on wordt geïnstalleerd op zo'n server. Wees ook daar dus zeer terughoudend in. Verder is het natuurlijk aan te bevelen de 'admin pagina's' niet via het internet te ontsluiten, maar alleen via een andere route toegankelijk te maken. Gebruik geen default usernames, en dat het wachtwoord lang moet zijn en regelmatig gewijzigd lijkt me vanzelfsprekend advies. Naast het genoemde Skipfish kun je ook eens kijken naar Burp Suite om eventuele fouten in webapplicaties te ontdekken, alhoewel net als bij SF dit wel gespecialiseerd werk is. Nou, als je dat dus 'even' doet, heb je het mijn inziens redelijk voor elkaar en zou je behoorlijk bestand moeten zijn tegen hackpogingen.
  11. ERP? Nee joh, dat staat voor Enterprise Resource Planning. Dat wordt vooral in de maakindustrie gebruikt om op juiste en tijdige wijze de verkoop en productie op elkaar af te stemmen (en potentieel nog vele andere bedrijfsprocessen). De integratie van facturering en agenda zie je niet zo vaak. Ik zie ook niet helemaal hoe je die twee wilt integreren met elkaar? Ik bedoel, men neme een kalenderprogramma (die er ongeveer allemaal hetzelfde uitzien) en dat je van daaruit met een druk op de knop een factuur kan maken? Wat als je bij een klant niet aaneengesloten uren hebt gemaakt? Maar wel een verzamelfactuur wilt sturen voor een bepaalde periode? Nogmaals de integratie met agenda is niet logisch, anders had zo'n programma er al wel geweest. Als je echt je klant met iDeal wilt laten betalen terwijl je op de locatie van de klant bent, en je wilt telkens direct na afloop van x aantal uren direct factuur maken en aan de klant geven, dan moet je eens kijken naar https://www.moneybird.nl/ Je kunt natuurlijk ook elke avond na je werkbezoeken alle facturen voor die dag eruit sturen. Je moet misschien even het adres overnemen uit een adresboek, maar die kun je wel weer opslaan voor een volgende keer.
  12. Beredeneer het eens vanuit zijn optiek. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijfsrisico. Hij heeft met 5% per jaar amper inspraak in jouw onderneming, dus als jij de onderneming de verkeerde kant op stuurt en failliet zou gaan, of gewoon in een richting die hem niet zint, dan heeft hij niks. Hij wordt neem ik aan geen mede-bestuurder? In die zin begrijp ik volkomen dat hij een groter aandeel verwacht in de onderneming, 16 uur lijkt marginaal voor een ondernemer, maar voor iemand in loondienst is dat gewoon 40% van een voltijds baan. En voor een freelancer zijn dat eveneens veel uren waar hij waarschijnlijk veel meer geld kan verdienen dan 5% van wat jouw onderneming nu waard is. Daarnaast kun je conflicten krijgen over bijvoorbeeld winstdeling. Wat als jij alles wilt oppotten en herinvesteren in het bedrijf, en hij 'de vruchten wil plukken' van zijn inzet? Wat als hij eruit stapt, kun je dat financieel op dat moment compenseren? Hoeveel is de bedrijfswaarde nu eigenlijk? En ook niet onbelangrijk, hoeveel uren ga je zelf (weer) in de onderneming steken?
  13. Als je een licentie afneemt op een AV pakket, hoeft dat niet perse een zakelijke versie te zijn. Sterker nog, die zakelijke versies zijn vaak helemaal niet interessant omdat (grotere) bedrijven namelijk eisen stellen aan de software die jij als individu helemaal niet nodig hebt. Het is dan ook helemaal niet zo dat als je een betaalde AV hebt voor 'thuisgebruik', je dit niet op een zakelijk gebruikte laptop zou kunnen installeren. Verder raad ik Kaspersky Anti-Virus 2016 aan. Kaspersky komt eigenlijk al jarenlang in onafhankelijke tests naar boven als product met de beste detectiescores. Die kun je op de Duitse Amazon kopen voor 20 euro voor een jaar.
  14. ebia

    Moderatie

    Zo kun je het inderdaad wel zien, maar is dat wat het ook zou moeten zijn? Zijn we een kleine bruine kroeg, met al dan niet wat stamgasten die de cultuur bepalen en een vreemdeling wegkijken die liever niet naar Hazes luistert, of zijn we een groot Nederlandstalig internationaal georiënteerd business meetingpoint waar er gewoon wat hosts rondlopen om te voorkomen dat mensen gaan pissen in de plantenbakken omdat ze het toilet niet kunnen vinden? Goed, tot zover mijn analogie :P Even los van de cultuur, de bezoekers en de mods... Ik heb nooit gevraagd om (nog) strakkere moderatie of strengere regels, ik vraag alleen om een helder beleid. Minder modereren, maar berichten van lage kwaliteit eruit gooien, en weten waar je aan toe bent, zoiets... Om maar weer een paar voorbeelden te geven: Er loopt een topic over de conversieratio van een webshop. Iemand voegt een link toe naar een interessant stukje tekst, maar dat wordt gezien als spam (omdat het de site betreft van de persoon die deze toevoeging deed). Okee, daar kan ik mee inkomen. Maar stel ik, in al mijn belangeloosheid, had diezelfde link geplaatst, had die link dan wel overleefd? Geen idee... Of als die betreffende persoon gewoon een stuk tekst integraal van zijn site hier op het forum had geplakt, had het dan wel blijven staan? Omdat het bericht uiteindelijk wel blijft staan kunnen we toch met z'n allen op de website van de betreffende 'spammer' kijken en alsnog dat stuk opzoeken? Ik zou zeggen, of je laat het toe (mits relevant voor het topic natuurlijk) of je gooit het hele bericht gewoon weg, zodat het ook niet lonend is voor de betreffende persoon om daar te reageren en de nodige exposure te krijgen voor zijn onderneming (incl de nodige waarschuwing natuurlijk, maar dat gebeurt ongetwijfeld al). Of nog zo'n voorbeeld. Iemand met een vraag krijgt een antwoord in de trent van: "reageer maar even op mijn e-mail of PM". Dat wordt vervolgens weggemod naar "reageer maar even hier op dit forum". Goed... Ik begrijp maar al te goed dat we graag allemaal meelezen, van informatie worden voorzien en dat dit forum gevuld moet blijven. Ware het niet dat er altijd mensen zijn die gewoon niet dergelijke informatie op een openbaar forum willen zetten (zoals al voor wordt gewaarschuwd in de forumregels). Waarom verbied je dan mensen in contact te treden met elkaar? Dat lijkt me een hele belangrijke functie van een forum als deze... En kom op, alsof mensen dan alsnog niet in staat zijn elkaar te vinden (via het e-mail of website linkje bij hun profiel). Vaak zie je dan ook dat dergelijke topics niet verder worden bediscussieerd door TS en de persoon die informatie wilde bieden via PM, maar dan wel privé. Uiteindelijk heeft zo'n ingreep dus echt geen nut. Ook hier zou ik denken: je staat het toe en dat is het, of je verbied het en haalt dergelijke berichten ook weg om te voorkomen dat het niet alsnog gebeurt. (Het moge duidelijk zijn dat het eerste mijn voorkeur heeft overigens). En het grappige is, soms zie je ook dat deze 'regels' ineens mogen wijken. Bijvoorbeeld iemand zit in de diepe shit met zijn bedrijf, maar wil niet alle details openbaar gooien. Vaak wordt er dan direct door een aantal forumleden bepaalde mensen gesuggereerd (die hier hoog aanzien hebben, en wellicht ook mod zijn) om even een PM te sturen. Achteraf blijkt dan vaak dat er een heel traject is ondernomen om de hulpbehoevende in kwestie weer op de rails te krijgen. Goed, we krijgen dan wel een stuk terugkoppeling, maar ook hier komen natuurlijk de details zoals TS dat geheim wilde houden niet naar boven. In zo'n geval is deze manier van communiceren toch ook geen probleem geweest? Wat is het verschil met het bovenstaande voorbeeld? Ik zie het niet...
  15. ebia

    Moderatie

    Dat is moeilijk in te schatten. Ik denk dat zo lang een onderwerp enigszins te maken heeft met een ondernemer, zijn/haar onderneming en/of alles wat daarbij komt kijken het wel een plek zou moeten hebben op dit forum. In feite komt het er dan op neer dat je bijna alles toestaat, behalve het gespam en/of de huiswerkvragen die er zijn. Off-topic berichten (dus niet verband houdend met de scope van dit forum) welke niet gestart zijn in het gedeelte 'Off Topic', zou je bij wijze van meteen kunnen sluiten of overhevelen naar 'Off Topic'. Maar zie je gaandeweg binnen een topic het gespreksonderwerp de andere kant op gaat zou ik niet de moeite nemen om in te grijpen, tenzij er echt een soort flamewar/troll/scheldpartijen of andere gekke dingen gebeuren. Blijkbaar hebben de forumleden dan de behoefte om zich te kunnen uiten, en dat zomaar afkappen is in mijn ogen niet zo netjes. Sommige accepteren dat en blijven gewoon terugkomen en opnieuw reageren, anderen (zoals ik) zijn eerder geneigd om te denken "okee, mijn input is niet gewenst, tabee". Wil je een waardevol forum, denk ik niet dat je afhankelijk moet zijn van een groep vaste mensen die er 'de dienst uitmaken', maar juist van de toevallige passant die het onderwerp dusdanig interessant vind dat ie er zijn bijdrage graag aan wil leveren. Klopt inderdaad. Maar die forumregels beschrijven niet de door mij aangehaalde voorbeelden. Wat mag niet volgens de regels: huiswerkvragen, vragen over MLM, enquêtes, crossposting, racistische of andere 'gemene' uitlatingen, onredelijke klachten over bedrijven, vragen om investeringen, en alle topics gelieve op de juiste plek met name vraag & aanbod. In geen van de door mij aangehaalde voorbeelden (ja daar ga ik weer, maar als jullie willen kan ik er ongetwijfeld andere bijhalen), zijn bovenstaande regels overtreden. Nu begrijp ik uit ieders berichten dat jullie eigenlijk niet te veel off-topic topics willen monitoren om dat teveel energie kost, maar zou een dergelijke regel dan gewoon niet daar in de lijst moeten staan? Dat is wel zo helder voor mij als bezoeker. Nu denk ik "waarom sluit je dit af?" terwijl ik in het geval de regels er wel zijn het terecht vind dat het wordt afgesloten. Zoals ik hierboven al aanhaalde vind ik de regels zo duidelijk nog niet. Soms wordt er inderdaad wel het vingertje verheven "jongens pas op, als dit zo doorgaat komt er een slotje op", maar denk je ook niet -juist omdat elke mod er min of meer zijn eigen persoonlijk visie op nahoudt- sommige OT discussies nu eenmaal langer doorgaan omdat ze al dan niet in het straatje van de mod zelf liggen? Geen verwijten overigens, maar dat is nu eenmaal hoe het gaat als je 'mod-discretion' toepast. Om even terug te komen op de vraag van Frans gisteren avond... --Ahh crap, drukte op reload, onderstaande ff opnieuw-- Euhm... Qua regels zie ik graag verduidelijking wanneer een mod al dan niet ingrijpt. Off-topic is in mijn ogen niet-forum-gerelateerde onzin welke je inderdaad moet filteren, zeker als het een nieuw topic betreft. Gaat een discussie gaandeweg de andere kant op, kun je ook spreken van off-topic, maar persoonlijk zie ik dat dus anders. Zolang de discussie loopt is er blijkbaar behoefte om er over te praten... Iets in mij geeft het gevoel af of moderaten hier niet zo'n makkelijke taak is, mede vanwege de techniek achter dit forum. Je kunt met de 'Home' knop even snel de laatste discussies bekijken, en ja, dan begrijp ik heel goed dat je niet wilt dat daar een hoop nonsens tussenstaat, dat kost je veel tijd. Misschien kunnen sommige topics geknipt worden in een nieuw deel? Sommige topics lopen al jaren, zo eens in de zoveel tijd komt er weer een bijdrage bij. Door deze bijvoorbeeld jaarlijks op de knippen (en de oude op slot te doen) ontstaat er weer een vers topic, wat ook weer courante informatie bevat. Een topic over, ik noem maar wat 'adsense' met een TS van 2005 (is maar een voorbeeld), is totaal niet meer relevant anno 2010. Ik denk dat je een hoop bezoekers daarmee een plezier doet. Dan hebben we nog een aantal forumonderdelen waarbij ik me afvraag of je die wel moet handhaven, gezien het kleine aantal discussies welke er plaatsvinden. Ook is bijvoorbeeld automatisering en ICT (bij technostarter discussies) dubbelop. In feite niet natuurlijk, maar als je kijkt bij ICT dan zie je dat 9 van de 10 topics eigenlijk bij automatisering thuishoren en niets met technostarters van doen hebben. Voor ieder: begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand afkraken of 'jullie' forum aanvallen. Ik denk gewoon dat een aantal zaken wat beter kunnen, voor mij als bezoeker en wellicht ook voor jullie als moderator. Nu beweer ik niet alle wijsheid in pacht te hebben en het zeker te weten dat dit alles 'goed voor jullie' is, maar dit moest ik gewoon even kwijt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.