Jump to content

likewise

Junior
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • Gender
  Male
 • First name
  Leon
 • Last name
  Woestenberg
 • Company or organization name
  Sidebranch
 • Website address

Company info

 • Location
  Eindhoven

Vision

 • I'm looking for people who
  het een uitdaging vinden om in gilde vorm (samenwerkende ZZP-ers) oplossingen te maken voor de embedded industrie.
 1. Mijn vragen blijven nog geldig, ik wil deze info toevoegen. Ik denk dat ik het verdrag gevonden heb; van toepassing is volgens mij bron 3) Artikel 12 Artikel 12 Royalty’s (1) Royalty’s afkomstig uit een verdragsluitende staat die worden verkregen door een inwoner van de andere verdragsluitende staat die de uiteindelijke gerechtigde is, zijn slechts in die andere staat belastbaar. Ik vul even in, voor mijn scenario (ik Nederlander, eenmanszaak, ontvang royalties uit Duitsland) : Royalty’s afkomstig uit een verdragsluitende staat (Duitsland) die worden verkregen door een inwoner (ik) van de andere verdragsluitende staat (Nederland) die de uiteindelijke gerechtigde is, zijn slechts in die andere staat (Nederland) belastbaar. 3) https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Steuern/Internationales_Steuerrecht/Staatenbezogene_Informationen/Laender_A_Z/Niederlande/2012-12-10-Niederlande-Abkommen-DBA-Gesetz.pdf?__blob=publicationFile&v=3
 2. Dag HL-ers, een vraag over bronbelasting over royalties/licenties bij levering aan Duitsland; hoe af te handelen bij factureren, betaling en terugvordering? Ik lever software met licentie aan een Duitse klant. Het betreft een niet-exclusieve licentie, met oneindige licentieperiode. De licentie laat toe dat de software door mijn klant verder in- een aangepast en doorverkocht mag gaan worden. (Dit laatste betekent dat het buiten het "normale gebruik van software" valt voor de bronbelasting over licenties, zover ik begrijp). Ik offreer aan mijn klant 20k EUR voor de licentie, plus 10k EUR voor het maken van klantspecifieke aanpassingen. Mijn klant geeft aan dat zij bronbelasting over licenties moet afdragen in Duitsland a 15% en dat dit op het factuur in mindering moeten worden gebracht bij het te betalen bedrag. Ik denk dat de bronbelasting teruggevorderd kan worden (door mij) bij de Duitse belastingdienst (bron 1). Hoe kan ik vooraf een bevestiging krijgen van de toepasbare bronbelasting. Kan ik een vrijstelling regelen vooraf? of beter een terugvraag na inhouding? Hoe doe ik dat? Hoe stel ik een factuur op met vermelding van de bronbelasting zodat deze conform is belastingeisen? Met welke belastingdienst(en) heb ik te maken qua communicatie omtrent terugvordering? Mijn aanname is dat ik begin in Duitsland met een formulier, maar dit kan ik niet vinden. Kan iemand me wegwijs maken in dit bos? Met vriendelijke groet, Leon. 1) laatste drie paragrafen van: https://www.bzst.de/EN/Steuern_International/Abzugsteuerentlastung/abzugsteuerentlastung_node.html 2) https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/teruggaaf_of_vrijstelling_van_buitenlandse_bronbelasting/teruggaaf_of_vrijstelling_van_buitenlandse_bronbelasting
 3. Ik raad je af een VOF constructie te nemen, dit brengt onnodig hoge (prive!) risico's met zich mee. Inderdaad beginnen als eenmanszaak, elkaar factureren bij samenwerking in een project. Eerst eens een tijd kijken hoe dit loopt. Coöperatie lijkt me meest voor de hand liggend en interessant (na enige tijd), echter de constructie moet doordacht opgezet zijn. Maar misschien zijn jullie dan toe aan een B.V. mocht het die kant op gaan, wie weet. Zoek in het forum maar eens op coöperatie.
 4. Joost, bedankt voor je antwoord. Dat verdrag kende ik niet, ik ga me erin verdiepen. Ik moet de US mensen zover krijgen dat ze dit alvast op orde hebben. Mvgr, Leon.
 5. Gewenste opzet: 5 personen, elk een persoonlijke BV 1 holding BV 1 werk BV Echter 2 personen zijn buitenlands (US)). Overvliegen is ongewenst. Advies wat we kregen was legalizeren van paspoort in de US bij een notaris, en dan iemand anders laten tekenen bij de bank en acte van oprichting. Hoe gaat dit in zijn werk?
 6. De afgelopen weken heb me verdiept in een cooperatief (cooperatie, coop) als ondernemingsvorm voor twee zelfstandigen (EMZ en BV) in de high tech sector. De afweging is tussen twee holding BV / werk BV constructie of coop met lid EMZ en lid BV. Belangrijkste argumenten voor de coop zijn de flexibelere aanpassing van het ledenbestand, en de fiscale voordelen bij de omzetten tijdens de start fase (EMZ vs BV), de uitgesloten aansprakelijksheid vorm en het werken onder een naam naar de klantenkring. Twee vragen waar ik geen antwoord op kan vinden: Hoe makkelijk gaat het stopzetten van een coop, ervan uitgaande dat er geen schulden zijn, en dat bestaande contracten kunnen worden overgedragen naar een andere partij (bijv. een van de leden). Kan je waarde opbouwen in een coop? Kun je, door een product portfolio en/of intellectual property en een vaste klanten base, een coop "verkopen" net zoals een BV op den duur van aandeelhouder kan veranderen? Mvgr, Leon.
 7. Het kwartje valt. De fout in mijn gedachtengang was dat de aftrek ten gunste kwam aan de rechtspersoon waaraan werd uitgekeerd, maar de aftrek is ten gunste van de coop. Daarom wordt het rekensommetje recursief, zoals je eerder al aangaf: Bedankt voor de duidelijke uitleg.
 8. Gmail is prima te gebruiken zonder het web interface, zowel via een POP3 als via IMAP client, dus dat probleem los je daarmee op. Je email en agenda synchroniseren dus, en je hebt je email en agenda op alle devices tot je beschikking. Het voordeel van Gmail vind ik juist het feit dat het een prima IMAP en een prima web interface biedt. Aanrader dus, tenzij je bang bent voor Google. Groeten, Leon.
 9. Sluit ik me bij aan. Het is wat technisch, maar het idee wat hier besproken wordt vereist een aanpassing door Apple om het te kunnen realiseren (nl. het toelaten van een activiteit van de applicatie terwijl het device locked is). Er is sprake van een kip-ei probleem. Wat kan helpen is het maken van een mock-up, bijv. een filmpje waarin je je idee laat zien ("alsof" het device bediend wordt). Echter, om te voorkomen dat anderen met het idee ervandoorgaan zou je wel patent moeten aanvragen.
 10. Ik kan bij een drukker 5000 A5-flyers laten drukken voor 157 euro! 130 grams papier. Je gaat je telkens verdedigen als je een tip krijgt - je bent dus eigenwijs - dat is goed nieuws in het geval dat je businessplan/idee goed is, en is slecht nieuws indien je idee slecht is. Ondernemen is risico lopen, maar ik raad je aan dit gecontroleerd te doen. Ik vind de tip van Peter om via web site en vrienden, kennissen te beginnen, een gouden tip. Je krijgt feeling of je idee gaat werken, en je hebt laagdrempeliger contact met je klanten. Ze "gunnen" jou de dienst om een goede PC te bouwen, iets wat ik een onbekende nog niet snel zie doen. Probeer ook te bedenken wat jouw meerwaarde is. Waarom komen klanten naar jou ipv naar de Dynabyte, 4Launch, Zercom, MyCom, etc. ? Trouwens, mijn eerste Google actie levert: Flyer A5 135 grams Gesatineerd MC Tweezijdig Fullcolor kost 99 excl. BTW. Maar flyeren blijft relatief duur, hoeveel effort steek je in het flyeren en hoeveel klanten / winst levert die flyer actie op?
 11. Je zult een groot aantal mensen eerst moeten overtuigen zodat ze ambassadeur worden voor jouw idee (en zo komt het misschien, heel misschien) bij de juiste persoon bij Apple terecht, de kans is echter miniem. Als je denkt dat het waarde heeft (en wilt meeprofiteren) zou ik het patenteren en daarna pas herrie gaan schoppen, op welke manier dan ook. Als je het gewoon leuk vind dat het idee een keer werkelijkheid wordt: ga niet via Apple, maar zorg dat je met ontwikkelaars een proof-of-concept kunt laten zien (desnoods op een gehackte, rooted telefoon).
 12. Hmm, dat maakt het inderdaad lastig, zeker als het nog recursief is. Dit stukje gaat me net even te snel: Winst 100 EUR, en uitgekeerd 50 EUR per lid (50 aan EMZ, 50 aan BV). Op basis waarvan is 1*50 aftrekbaar (en niet 2*50)? Mvgr, Leon.
 13. Ik schat dat je 7 cm vrij moet maken op de boekenplank. Maar op blz. 707 ben je de helft al gepasseerd. Mijn volgende boek wordt weer een thriller ter compensatie. :) Bedankt, zeer duidelijk. Daarmee is mijn praktische vraag opgelost.
 14. Beste allen, na enkele vragen over de coop op dit forum ben ik het Handboek Coöperatie (2012) aan het doornemen. Reden voor onderzoekje is oprichting van coöp met EMZ en BV als de 2 leden. Bladzijde 707: De verlengstukwinst kan buiten de vennootschapsbelasting gelaten worden voor uitkeringen lid/nat.persoon (EMZ), maar niet voor uitkeringen aan lid/rechtspersoon (bijv. B.V.). Er wordt gesuggereerd dat leden/natuurlijke personen meebetalen aan de vennootschapsbelasting die de uitkeringen aan de leden/rechtspersonen oproepen. Dit snap ik niet. Er wordt immers gezegd dat de uitkering aftrekbaar is, niet de complete winst. Ik zou dus verwachten dat de verlengstukwinst eerst wordt opgesplitst naar rato van ledenbijdragen, en dat daarna de afzonderlijke delen al dan niet belast worden. Of begrijp ik dit verkeerd, en wordt de complete verlengstukwinst eerst belast met vennootschapsbelasting, en daarna gesplitst? Bedankt voor duidelijkheid hierin, met vriendelijke groet, Leon.
 15. Ik reageer op een thread die oud is, maar waarvan de onderwerpen nog zeer zeker hedendaags, ik hoop dat dit nog wordt gelezen. Aangezien er vaak wordt gesteld dat instanties/belanghebbenden niet altijd op de hoogte zijn, ben ik benieuwd of iemand dit kan onderbouwen of tegenwerpen. Wordt er nl. wel precies werknemers coöperaties bedoeld, of wordt bedoeld een coöperatie met natuurlijke personen als leden (die geen werknemer zijn maar eigenaar)? Ik lees hier dat de ondernemers voor de IB, als lid van een coop facturen kunnen sturen naar de coop voor (hun deel van) het geleverde werk wat via de coop aan de eindklant is gefactureerd door de coop. Het zal toch niet zo zijn, dat naast deze facturen, er ook nog sprake is van een gebruikelijk loon regeling? *spoor weer bijster* Leon.

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept