rjansen

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door rjansen

  1. Zorg er in ieder geval voor dat je niet direct het hele maatschappelijke kapitaal dat je opricht plaatst. Dan kun je in de toekomst makkelijker nog extra aandelen aan wie dan ook uitgeven zonder te veel extra kosten (statutenwijziging). Neem een serieus bedrag voor de aandelen, vb. 25 - 100 euro per aandeel op een geplaatst kapitaal van 18.000 euro. Dat blijft overigens persoonlijke smaak...
  2. De inlener vraagt inderdaad regelmatig bij zelfstandigen een accountantsverklaring waarin staat dat de Loonbelasting wordt afgedragen. Als een bedrijf dat namelijk niet doet is degene die jou inhuurt aansprakelijk voor de afdracht hiervan. Omdat dit veel kleine ondernemers op hoge kosten jaagt kun je tegenwoordig bij de belastingdienst een zogenaamde VAR-verklaring aanvragen. Deze Verklaring Arbeids Relatie (VAR) is een verklaring van de belastingdienst dat je als ondernemer staat geregistreerd en als zodanig wordt beschouwd door de Belastingdienst. Deze verklaring kun je (een kopie) verstrekken aan een opdrachtgever waarmee hij kan zien dat zijn aansprakelijkheid jegens jou niet telt. Dit kan een hoop administratieve rompslomp besparen, laat je arbeidsrelatie eens op papier zetten door de fiscus: Het formulier staat hier: http://www.belastingdienst.nl/9229250/bestel_down/download/fr_download.htm
  3. Iemand in loondienst kan wellicht nog overeenkomen met zijn werkgever om bruto 28 cent te blijven krijgen na de nieuwe belastingwetgeving. Dan blijft er netto meer over (ongeveer 20 - 23 centen) dan de 17 cent netto straks. Een compromis voor velen, het is wellicht bespreekbaar te maken bij de baas.
  4. Ja, dat is juist. Iemand die in loondienst werkt betaald inkomstenbelasting. Als hij daarna(ast) een eenmanszaak of een VOF begint en daar een verlies in maakt dan is dat verlies te verrekenen. Enerzijds zal hij via zijn loon loon(inkomsten)belasting betalen maar die komt weer deels terug bij het indienen van een inkomstenbelastingaangifte doordat je die 10000 euro verrekend en dat verlaagt zijn belastbaar inkomen. Ook indien iemand nu geen dienstbetrekking heeft maar een verlies door "winst uit onderneming" kan hij nog inkomstenbelasting terughalen die hij in de jaren daarvoor betaald heeft.
  5. Ja, voor leaserijders wordt het aantrekkelijker, zegt men. Maar dat geldt alleen als je 25% bijtelde. Diegene die de moed opbrachten een kilometeradministratie bij te houden om zo 10-15 of 20% bij te tellen komen straks eveneens bedrogen uit. Het is of 500 km prive maximaal rijden of 20% bijtellen. De kilometervergoeding gaat wel omlaag naar 0,17 cent en dat is in de meeste gevallen niet zo gunstig. Wat echter nog wel een klein lichtpuntje is zijn de volgende twee dingen. Ten eerste zijn alle woon-werkkilometers weer gewoon woon-werkkilometers en derhalve ook als zakelijk aan te merken. De staffeling van 0-10 km en 30km en meer komt hiermee te vervallen. Dit is wellicht een voordeel in aantal te declareren kilometers. Ten tweede kunnen IB-ondernemers (dat is nu ook al zo in 2003) die kilometers doorbelasten tevens een deel van hun prive betaalde BTW op benzinekosten evengoed terugvorderen via hun zaak bij de BTW aangifte naast de kilometervergoeding die zij zichzelf uitkeren. Het is wel raadzaam dit te doen in verhouding tot de zakelijke/prive kilometers maar er zijn gevallen bekend waarin tot 90% van de betaalde BTW terug kan worden gevraagd in de zaak zonder dat de fiscus hier een probleem van maakt. Dit laatste punt kan voor een aantal van jullie nog een kleine besparing opleveren.
  6. Als ik de bank ben en iemand "geeft" mij een huis in onderpand met een waarde van 360 en een hypotheek van 260 max. dan is dat een behoorlijke zekerheid. Als bank loop ik dan weinig risico dat ik mijn geld niet terugkrijg. Op dit moment is er in de huidige markt goed te praten met de ABN AMRO. Het moet wel heel raar lopen, willen ze dit niet financieren. In tegenstelling tot een paar anderen in dit forumdeel denk ik dat je een goede kans maakt met een goed businessplan als je een goede adviseur meeneemt naar de bank.
  7. DGA nul is wel erg weinig. In principe zul je een DGA salaris moeten nemen, ook al betekend dat een verliesgevend jaar. Als de BV het echt niet kan betalen (er zijn eenvoudigweg niet voldoende liquide middelen) dan is het geen goed koopmansgebruik om jezelf een flink bedrag te schenken als salaris terwijl de normale bedrijfsactiviteiten hierdoor in gevaar komen. Het is goed te verdedigen tegenover de fiscus om minder salaris te nemen in de startfase totdat de bedrijfsactiviteiten en de cashflow het toelaten het volledige bedrag te nemen. Niet alle belastinginspecteurs zijn echter even flexibel, het is derhalve raadzaam om hierover afspraken vooraf te maken als dat mogelijk is.
  8. Als je een BV begint hoef je verder niet je hele privezaken overhoop te gooien. Wel in je achterhoof houden dat in geval van scheiding je boedel (en dus ook je BV) wel eens verdeeld zou moeten worden. Wellicht dat je dat kunt uitsluiten. Verder zou ik, als je haar het huis "geeft" in ieder geval ook de hypotheek geven. Er zal fiscaal geen verrekening plaatsvinden. Jullie verdelen het eigendom op papier en als jullie verder gewoon fiscale partners blijven dan kun je in de aangifte inkomstenbelasting zelf nog blijven schuiven met de aftrekposten van box1 en de saldi in box3.
  9. Quote van bikkel: "Zelfstandigenaftrek is ook maar 3 jaar...maar het zou leuk zijn als ik er weer voor in aanmerking kom " ZELFSTANDIGENaftrek is NIET maar drie jaar. Als je aan het urencriterium voldoet van minimaal 1225 gewerkte uren (incl. uren voorbereiding, administratie etc...) dan heb je IEDER jaar recht op zelfstandigenaftrek bij de aangifte IB.
  10. Zelfstandigenaftrek blijft altijd, dit wordt bij je Inkomstenbelasting bepaald. Doel je niet op de startersaftrek?
  11. Vergat de link nog naar de site van de belastingdienst: Op www.belastingdienst.nl staat een hoofdstuk Snel naar -->Startende Ondernemers, hier vind je veel vragen en antwoorden. Subadres is: http://www.belastingdienst.nl/9229250/starters/menu/index.htm
  12. Telefoonkosten kun je in zijn geheel aftrekken in de zaak. Mobieltje ook, evenals internetkosten/kabelaansluiting. (In verhouding met de grootte van je zaak) Alleen moet je aan het eind van het jaar bij de aangifte BTW een correctie voor het privegebruik toepassen. Als je alle telefoonkosten van thuis zakelijk boekt (en de BTW terugvraagt), dan moet je aan het eind van het jaar in de meeste gevallen 229 euro corrigeren (als prive telefoonkosten) en 43 euro BTW terugbetalen. Voor een (eerste) mobieltje geldt de prive correctie niet.
  13. Corrigeer als volgt: Op de rekening inkopen boek je credit het bedrag ex BTW Op de rekening te vorderen BTW boek je credit het BTW bedrag Op de rekening prive boek je debet het totaalbedrag incl. BTW als zijnde een vorm van "prive opname" In het memoriaal dagboek kun je dit zo boeken. Nog vragen?
  14. Reactie op: Alleen toen ik zei dat dat ook een herberekening van mijn inkomstenbelasting inhoud vroeg hij mij waar ik dat vandaag haalde want dat zou niet zo zijn. Maar ik heb toch echt ergens gehoord dat ik die btw bij mijn inkomsten op moet tellen (wat ook wel logisch is) Antwoord: Als je de BTW niet af hoeft te dragen omdat je onder de KO-regeling valt dan betekend dat dat het bedrag aan BTW wat je niet hoeft te betalen ten gunste van je resultaat komt. Hierdoor neemt je winst dus toe met dat bedrag en in die zin heeft dat ook invloed op je Inkomstenbelasting. Leuker kunnen ze 't niet maken, een stuk intelligenter zal ook wel niet lukken. ;D
  15. Onderstaande uitleg komt van de site van de belastingdienst (hoofdstuk Ondernemers) Let wel op, voor een eigen woning gelden hele andere regels en dat heeft meer fiscale consequenties. U heeft een huurwoning en u gebruikt een deel ervan voor uw onderneming Als u een pand huurt voor bewoning, wilt u misschien een deel ervan voor uw onderneming gaan gebruiken. U richt een klein gedeelte, bijvoorbeeld een zolderkamer, in als atelierruimte. Of u gaat de garage gebruiken als werkplaats. Het deel van de woning dat u voor de onderneming gebruikt, is voor de inkomstenbelasting werkruimte. Voor de aftrek van kosten van werkruimte gelden speciale regels. Als het in uw situatie mogelijk is de kosten van werkruimte af te trekken, stelt u eerst vast welk deel van de huur, verlichting, verwarming, inrichting enzovoort voor uw woning is, en welk deel voor de werkruimte. Het deel voor de werkruimte kunt u als ondernemingskosten opvoeren en aftrekken van de opbrengsten van de onderneming. Als u over deze kosten ook BTW heeft betaald, kunt u deze BTW aftrekken als voorbelasting als u daar recht op heeft. Tot de aftrekbare kosten behoren onder meer: een evenredig deel van de huur (u kunt hiervoor meestal uitgaan van het vloeroppervlak van de werkruimte); de energiekosten, verzekeringskosten, schoonmaakkosten en dergelijke die u maakt voor de werkruimte; de inrichtingskosten van de werkruimte, bijvoorbeeld voor vloerbedekking, behang, bureau, kastruimte (over deze kosten moet u mogelijk afschrijven ). Let op! U kunt deze kosten inclusief BTW aftrekken, voorzover u de BTW niet als voorbelasting kunt aftrekken. Let op! De regeling voor werkruimte geldt alleen voor de inkomstenbelasting en niet voor de BTW: u mag BTW die u in rekening is gebracht in verband met werkruimte, aftrekken als voorbelasting voorzover u daar recht op heeft. Zie ook: Aftrek kosten van werkruimte hieronder Werkruimte thuis: aftrek 0%, in bijzondere gevallen 100% Als uw woning niet tot het ondernemingsvermogen behoort, zijn de kosten van werkruimte thuis niet aftrekbaar. Er zijn twee uitzonderingen: U heeft ook elders een werkruimte, maar u verdient meer dan 70% van uw inkomen in de werkruimte thuis. U heeft elders geen werkruimte en u verdient meer dan 70% van uw inkomen in of vanuit de werkruimte thuis en ook minimaal 30% van uw inkomen in de werkruimte. In deze twee gevallen kunt u alle kosten van de werkruimte en de inrichting aftrekken. Bij deze regeling wordt onder inkomen verstaan: uw winst uit onderneming in een jaar plus uw belastbare loon (onder andere loon, sociale uitkeringen, bijverdiensten, pensioen) én uw belastbare resultaat uit overige werkzaamheden (zoals bijverdiensten en freelance inkomsten) in dat jaar. Als de werkruimte onderdeel uitmaakt van de eigen woning, is de aftrek beperkt tot een verbruiksvergoeding van 4% over de waarde van het bedrijfsgedeelte. Aftrek van gemengde kosten In de onderstaande tabel vindt u een opsomming van gemengde kosten: kosten die zowel een zakelijk als een privé-element hebben. Per kostensoort wordt vermeld welk percentage van de kosten u mag aftrekken bij het bepalen van de winst uit onderneming. Soort kosten Welk deel van de kosten is aftrekbaar? Werkruimte thuis 0%, met uitzonderingen Voedsel, drank, genotmiddelen, representatie; congressen, seminars, studiereizen, e.d. drempel € 1.600 Telefoonabonnement thuis 0% Zakelijke telefoongesprekken thuis 100% Algemene literatuur 0% Vakliteratuur 100% Werkkleding 100% Kleding (geen werkkleding) 0% Persoonlijke verzorging 0% Aktetassen e.d. 100% Apparatuur en instrumenten die niet tot het ondernemingsvermogen behoren 0% Verhuiskosten beperkt Huisvesting buiten de woonplaats beperkt Geldboeten 0% Auto van de zaak beperkt Zakelijke kosten eigen auto beperkt Vaartuigen voor representatieve doeleinden 0%
  16. Bij grote investeringen kun je als starter (3 jaar mogelijkheid om willekeurig af te schrijven) soms beter in 1 keer afschrijven (lees: de machines in 1 keer als kosten boeken in een boekjaar) als je daarvoor in loondienst hebt gewerkt of in de voorliggende jaren inkomstenbelasting hebt betaald. Het voordeel is dan dat je na je eerste jaar vermoedelijk een negatief resultaat zult hebben. Daardoor kun je de IB die in de jaren ervoor is betaald terughalen! En dat is weer CASH geld !!! Fiscale cijfers zijn zodoende negatief terwijl je commercieel natuurlijk wel afschrijft in een aantal jaren.
  17. Het is maar welke renteaftrek je bedoelt. De rente van de opname van het bedrag is niet prive aftrekbaar bij de IB als hypotheekrente. Dit deel van de hypotheek wordt ook niet als schuld op de eigen woning bestempeld. Dit deel is enerzijds een vordering (bezitting in Box 3) op je onderneming als prive persoon en anderzijds is dit deel van de hypotheek een schuld in Box 3 (aan de leningverstrekker/bank) Jouw zaak kan jouw wel de rente vergoeden aan jou prive en is dus in jouw zaak aftrekbaar als zakelijke betaalde rente. In prive is de ontvangen rente uit de zaak onbelast. Let wel op dat dit een marktconforme rente moet zijn anders accepteert de fiscus dit niet. Je kunt wel een klein opslag% nemen voor jezelf omdat je er als privepersoon ook risico over loopt het geinvesteerde bedrag niet terug te krijgen.
  18. Het maximum bedrag voor de WAZ premie (die je betaalt aan de fiscus en los van het feit of je je particulier bijverzekert of niet) is Euro 2196,- WAZ premie wordt niet alleen over je winst uit onderneming berekend maar ook de bijtellingen voor een auto vd zaak en niet aftrekbare kosten worden meegenomen in de grondslag voor de WAZ premie
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.