Dikke doei!!

Junior
  • Aantal berichten

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Dikke doei!!

  1. Nee het gaat niet slecht, maar bijtelling over nieuwwaarde kan toch flink oplopen. Daarbij betaal nu 10.000 euro benzine per jaar, dus wat is peanuts volgens jou? En aangezien mijn 'wagenpark' nu verre van ideaal is, zou ik dat graag optimaliseren... En ja, ik heb een boekhouder en kan die vraag ook bij hem voorleggen, maar dat kan ook op dit forum, vandaar...
  2. De situatie is deze: Ik heb een holding. Deze bezit een youngtimer die ik privé weer lease (Zeg ik dat goed zo?). Ik betaal dus een lage bijtelling. Alle kosten, benzine en onderhoud zijn voor de Holding. Ik rij zowel prive als zakelijk en zonder rittenregistratie. Lekker eenvoudig dus :) Bijkomend gegeven is dat ik in privé nog een oud aftands bestelbusje heb en mijn vrouw, tevens fiscaal partner, ook nog een privé autootje. Zij heeft dan ook nog eens een eenmanszaak maar daar hoeft ze geen auto voor te gebruiken. Probleem is nu dat de yountimer best flink zuipt, en ik zou ook het bestelbusje willen opruimen (grijs kenteken maar staat op privé dus hoge wegenbelasting) en vervolgens een jong tweedehands bestelbusje (type Caddy/Berlingo/Partner) aanschaffen en deze zowel zakelijk als privé er bij gaan rijden, tezamen met de youngtimer. Dat busje zal geen youngtimer kunnen zijn want met oude diesels kom je geen milieuzone meer in, en dat is toch wel redelijk essentieel. Nu zijn er een paar opties: - youngtimer er uit en nieuwe bus er in, maar dan betaal ik voortaan bijtelling over de nieuwwaarde van de bus? Of hoe werkt dat voor bedrijfswagens? - Bus er bij, maar 2 auto's op de holding en in beide rijden, maar is dat een wel een optie? - Bus in de werkmij? Er zijn vast meerdere variaties denkbaar, maar wat is wijsheid in deze, en wat is praktisch en fiscaal gezien voordelig? Lastig zo met meerdere auto's. Ik kom er niet meer uit qua regelgeving in deze en vroeg me af of iemand hier iets over kan zeggen ...
  3. Tip voor topicstarter: Een interessante club (met aanzien en clientele, en behoorlijk up-to-date) in NL is ter overname. Dit zou een basis kunnen zijn om te beginnen. Het financieringstraject is wellicht eenvoudiger/minder complex (want: aantoonbare omzet?) en je hebt een prima basis om je eigen plannen door te kunnen zetten met de tijd ... in plaats van bij 0 te beginnen.
  4. Ja, Ik heb in totaal drie maal met compagnons moeten breken in het verleden, met beste flinke gevolgen iedere keer (personeel, copganons uitkopen, huur panden). Toch nooit spijt van gehad overigens. Het was altijd weer een mooi leermoment en kwam er altijd weer sterker en verstandiger uit :) . Een breuk heeft al snel te maken met verschil van inzicht en toekomstperspectief. Dat is uiteraard voor iedereen persoonlijk en evolueert ook nog eens in de loop der tijd... Samenwerken is voor mij persoonlijk mijn sterkste punt niet :) Dat is ook iets om te onderkennen. Avonturen worden met de beste intenties aangegaan maar wat als ... Tegenwoordig werk ik dus alleen nog met freelancers en hou de business klein en overzichtelijk ... terug on topic: Mijn advies is: Zorg altijd voor een goede overeenkomst voor als de wegen moeten scheiden. En niet alleen een overeenkomst, maar ook een plan. Denk er eens over na wat je persoonlijke waarde is binnen een samenwerking en hoe je die ten gelde kan maken als een samenwerking stopt.. zeg maar een plan B :)
  5. Leuk topic, kwam van het weekend mijn ondernemingsplan uit 1994 nog tegen op zolder. Wilde met een compagnon een IT bedrijf beginnen. Vreselijk veel onderzoek gedaan naar de hard- en softwarebestedingen destijds middels een (duur) aangeschaft marktonderzoek. Daar gingen maanden overheen! In die tijd had je nog geen internet as we know it, en alles kostte wat meer tijd :) KNOW YOUR NUMBERS is mijn advies en dat werd er destijds al ingeprent. Zonder feitelijke cijfers geen business en ongefundeerde aannames zijn killing ... in elk geval voor je cashflow :) Enfin, wij hadden op basis van het plan een financier/aandeelhouder gevonden en ons bedrijf is daarmee inderdaad van de grond gekomen in 1995. In 1997 ook weer ten ondergegaan aan onenigheid tussen de aandeelhouders/directie :) En dat heeft zich voor mij de afgelopen decennia nog wel een paar keer herhaald :)
  6. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/administratie_bewaren/ U kunt met ons afspraken maken over kortere bewaartermijnen. De basisgegevens uit uw administratie, zoals bijvoorbeeld de debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopadministratie en het grootboek, moet u altijd 7 jaar bewaren. Voor de overige gegevens kunt u afspraken maken over kortere bewaartermijnen. Daarnaast kunt u ook afspraken maken over de vorm waarin u de gegevens bewaart (digitaal of op papier). En hoe gedetailleerd u die bewaart (bijvoorbeeld dagstaten of telstroken van de kassa). Deze afspraken leggen wij schriftelijk vast.
  7. Ik heb nu 12 jaar (o.a) een holding met daaronder 2 werk BV's. (o.a. want ik werk ook nog helemaal gratis en onbezoldigd mee in de nieuwe eenmanszaak van mijn vrouw, ooit wellicht meer daarover :) ) Enfin, BV X is een exploitaie BV en BV Y een development BV (beiden geen personeel, werk alleen met freelancers) BV X exploiteert (o.a) webshops en BV Y ontwikkelt deze tegen een percentage van de omzet van BV Y. BV Y doet ook sporadisch wat werk voor derden. De holding factureert maandelijks 5000 managementfee aan BV X en 500 aan BV Y. Ik haal uit de holding een normaal DGA salaris en ontvang jaarlijks nog wat dividend dat vanuit BV X naar de holding vloeit. Ik overweeg van BV Y ook een tussenholding te maken door onder BV X een extra BV Z te hangen, en wellicht nog A B C etc indien gewenst... Deze BV Z zal eigenaar worden van nieuwe webshops en diensten afnemen bij BV Y. Het doel is deze BV snel en gemakkelijk verkoopbaar te maken met alle bijbehorende assets als domeinnamen, overeenkomsten met payment service providers etc .. zonder dat eerst uit BV X te moeten halen. Nu zal BV X een managment vergoeding gaan moeten(?) rekenen aan BV Z. Alle werkzaamheden verschuiven via de management fees via BV Z naar BV X en vervolgens naar de Holding. Is er in deze constructie nog rekening te houden met de hoogte van de managementvergoeding en staat dit nog ergens in verhouding tot gebruikelijk loon? Deze materie blijf ik nog altijd lastig vinden en ik begrijp dat een belastinginspecteur hier ook graag zijn stempel op wil drukken, bij gelegenheid :) Wanneer BV Z weinig winst maakt is een lage management fee mijn inziens gerechtvaardigd, maar is het noodzakelijk dat ook met de BD af te stemmen of niet? Zit ik al "goed" doordat ik uit mijn holding al een fatsoenlijk en gebruikelijk salaris haal (dus: voldoende loonbelasting betaal). Is het nu niet meer relevant hoe ik het de hoogte van de fee regel niet meer belangrijk ?? Alvast bedankt voor het meedenken!
  8. e.e.a. is denk ik ook wel afhankelijk of je goodwill hebt betaald voor de naam ... Zo ja: houden. Zo nee: dan was die vast niet zo belangrijk :)
  9. Nou daar valt in de praktijk nog wel wat over te zeggeb.. Ik ken er wel een paar en de top 3 staat niet als parenclub bij de KvK geregistreerd. Dan kom je al snel uit bij vermeldingen als Partycentrum, Restaurant etc ... indekking dus. Bij de nummer 2 en 3 in NL is ook pinnen niet mogelijk, zal ook een reden hebben. Maar goed, er zijn er wel (keintjes welliswaar) dus dat biedt perspectief voor topicstarter :)
  10. Het gaat hier om een saunaclub naar Duits model (prosititutie)? In dat geval zit er al meer dan genoeg uitdaging in het verkrijgen van de juiste vergunningen en het doorlopen van de BIBOB procedure. Als je dan toch gaat crowdfunden kun je het bedrag voor het pand maar beter meenemen want hier gaat waarschijnlijk gaat geen bank in mee...
  11. Mijn vrouw runt een masagesalon en ik behartig o.a. mede haar zakelijke belangen. Wij hebben ervoor gekozen nooit moeilijk te doen. no-show, annuleringen op laatste moment etc nooit moeilijk over gedaan. Ja, we hebben wel algemene voorwaarden, voor als ... Onze filosofie is dat als je maar positief blijft je daar uiteindelijk meer mee bereikt dan dreigementen, sommaties en aanmaningen :) In de casus van de sportschool zouden wij de geïncasseerde maandtermijn van januari hebben geïnvesteerd in een fruitmand voor de klant, met een van harte beterschap, en graag tot ziens als je weer beter bent!
  12. Mijn vrouw heeft een massagesalon aan huis, enigzins vergelijkbaar. )Daar was overigens geen vestigingsvergunning voor nodig) Als je de extra artikelen aanbied aan de klanten die op afspraak in de salon komen zou ik me nergens druk over maken. Pas als je de deur ook openzet voor passanten kom je in de detailhandelssfeer. Ik ga er van uit dat dat niet aan de orde is? Wat de gemeente betreft, geen slapende honden wakker maken :)
  13. Voor de werknemers was ik er al uit zoals ik al aangaf. Het ging nu alleen nog om de ondernemer(s) zelf. Klaarblijkelijk heeft deze pech ...
  14. Beste HL leden, Ik ben inmiddels alweer 25 jaar actief in de ICT branche maar om mij moverende redenen ben ik mijn horizon wat aan het verleggen en ben recent (met mijn vrouw die een massagesalon heeft) samen een stoelmassageservice begonnen. De stoelmassageservice houdt in dat wij bij bedrijven langs gaan om aan de werknemers stoelmassages (van ongeveer 20 minuten) te geven, mede ter voorkoming van werkgerelateerde klachten. (KANS/RSI) Nu hangen er aan stoelmassages wat fiscale aspecten voor een werkgever. Deze heb ik intussen wel onder controle. In het kort komt het er op neer dat een werkgever gebruik kan maken van ofwel de werkkostenregeling, ofwel de nihilwaardering om de massages onbelast aan de werknemer te kunnen verstrekken. (Ik weet niet of ik het zo exact correct verwoord, maar dat is wel de strekking) Waar ik alleen mee zit is het volgende: de werknemer is op deze manier (fiscaal) wel afgedekt, maar hoe zit het met de ondernemer zelf wanneer deze een eenmanszaak heeft of firmant in een VOF is? Wat zijn de fiscale gevolgen/aspecten van stoelmassages die aan hem/haar worden verstrekt, met name qua aftrekbaarheid van gemaakte kosten etc? Iemand die mij hier iets over kan vertellen ??
  15. De situatie: 2 holdings bezitten ieder 50% van een (goedlopende) werkmaatschappij. De winst uit de werkmaatschappij wordt uitgekeerd aan de holdings. De holdings zijn voornemens te gaan investeren in vastgoed (aankoop appartementen, woningen en bedrijfsruimten voor verhuur en mogelijk later verkoop) middels een nieuw op te richten BV. Het is de bedoeling dat in de loop der tijd meerdere objecten gaan worden aangekocht. Wat zijn (fiscaal en praktisch) de mogelijkheden om kapitaal van de holdings (vrij van vbp ingekomen kapitaal) in de nieuwe werkmaatschappij te brengen. Via een lening, rekening courant, aandelenkapitaal ? Het kapitaal gaat aangewend worden om onroerend goed aan te kopen. Aandelenkapitaal klinkt mij logisch, maar dat zou je de BV met een zeer fors bedrag aan maatschappelijk kapitaal moeten neerzetten, waarvan danmeteen een xx% volgestort dient te worden bij oprichting?) Ik zou graag weten in welke richting ik moet denken en waar ik mogelijk mee te maken ga krijgen .. Groet, Erik
  16. Wederom bedankt! Hier ga ik mee uitkomen. Groet, Erik
  17. Bedankt John, Hoe ziet in geval van methode 1 de journaalpost er dan uit ? (verder neem ik aan dat deze op 31/12/2007 gezet gaat worden?) De winst voor belasting en verdeling bedraagt 131.022 Beide aandeelhouders krijgen 50.000. Dividend belasting is niet van toepassing? Het restant gaat na aftrek van vennootschapsbelasting naar de algemene reserve (?) Die laatste, dat is toch geen aparte grootboekrekening toch ? Erik
  18. Ik heb een boekhoudkundige vraag waar ik nog niet eerder mee temaken heb gehad. In 2007 heeft werkmij (BV) een winst x gerealiseerd. In maart 2008 wordt besloten van deze winst een bedrag y aan de algemene reserve toe te voegen en een bedrag z aan de 2 aandeelhouders (2 holdings, BV's) uit te keren. Mijn vraag is: hoe wordt dit geboekt (hoe gaat de journaalpost er uit zien) en in welk jaar ?? De bedragen z zijn in maart met omschrijving 'voorschot winstuitkering' overgemaakt en rekening courant geboekt. Zou iemand mij hier wat over kunnen vertellen ? Groet, Erik
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.