ronaldmannak

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer
  • Geslacht
    Male
  • Adres
    Delftsestraat 33, Rotterdam, 3013AE, Nederland
  • Land
    Verenigde Staten
  • Bedrijfs- of organisatienaam
    1uptoys BV

Bedrijfsinfo

ronaldmannak's trofeeën

  1. Off-topic: de CD was een voortborduursel op de Laserdisc, een technologie uit de jaren 60/70. En als je de techniek van de (analoge) Laserdisc naast een LP legt... Uiteindelijk is alles afgeleid van iets bestaands.
  2. Precies, WBSO werkt erg goed. De uitzondering die de regel bevestigd :)
  3. @paul, ik bedoel wetgeving, geen subsidie regels. Helemaal met je eens dat subsidies weinig tot niets toevoegen en beter kunnen worden afgeschaft. Je drie stappen plan zal waarschijnlijk goed werken voor heel veel soorten innovatie, maar een TomTom zie ik er niet uit ontstaan. En nieuwe TomToms, is juist hetgene waar we (volgens mij) heen moeten.
  4. Wat mij betreft zou het innovatieplatform slechts één doel moeten hebben: een startup/innovatie ecosysteem in Nederland te creëren naar voorbeeld van Silicon Valley en Israel. En mocht het lukken: handen er vanaf en vooral niet in de weg gaan zitten als overheid. Blijft de vraag: hoe te komen tot zo'n ecosysteem. Daar is geen pasklaar antwoord op, denk ik. Maar ik weet wel waar we een paar 'quick wins' kunnen halen: veel wet- en regelgeving die op z'n minst gezegd 'onhandig' is voor innovatieve bedrijven. De regels zijn recent aangepast voor ZZP-ers, laat de overheid nu beginnen de regels aanpassen voor innovatieve startups. Het is niet alles, maar het zou een goede start zijn.
  5. 5 tot 8 jaar kan het zeker duren voordat je geld verdiend. Als Unilever je concurrent is, zou ik mij geen zorgen maken. Unilever (en P&G en Sara Lee) kan maar een ding goed (en dat doen ze, zover ik kan beoordelen ook erg goed): elk jaar maken ze hun bestaande producten *net* ietsjes beter. Hun procedures zijn gemaakt om elk risico te minimaliseren en de producten zo te maken, dat een zo groot mogelijke groep het product niet vies of lelijk vind. Dit is incrementele innovatie. Ik vermoed dat jouw product disruptive is, niet incrementeel. Disruptive innovaties is niet het terrein van Unilever (of vrijwel elk ander groot bedrijf). Ik zou me wel zorgen maken voor startups die wel goed gefund zijn. Wat als er in Silicon Valley vijf startups zijn die hetzelfde doen als jij? Kunnen zij het in drie jaar doen waar jij vijf voor nodig hebt? Kunnen ze sneller schalen als ze eenmaal op de markt zijn? En als het antwoord op bovenstaande vragen 'ja' is, dan is Nederland zeer waarschijnlijk niet de juiste plek voor jouw bedrijf.
  6. Hmmm... ik zie nu hoe onsamenhangend mijn bovenstaande verhaal is. Laat ik het samenvatten in drie punten. 1) De Nederlandse regels en wetgeving belonen risicomijdend gedrag en straffen risico's namen dubbel. Dit soort regels en wetten zullen moeten worden aangepast. 2) Kunnen we in Nederland een startup/innovatie ecosysteem zoals in Silicon Valley opbouwen? Een hoop spreekt voor (informele cultuur, bottom-up, etc), maar zelf zie ik geen vorderingen. Zie the secret history of silicon valley: http://steveblank.com/category/secret-history-of-silicon-valley/ 3) Vrijwel alle innovatie subsidies lijken defensief ipv vernieuwing te stimuleren (misschien de lobby waar Nils het over had). Zonde van het geld.
  7. Nils, het is inderdaad een wonder dat er innovatieve bedrijven van de grond komen in Nederland. Een ding dat mij opvalt aan de enkele succesvolle innovatieve bedrijven in Nederland die de startup fase uitgegroeid zijn (TomTom, en vast nog een paar andere): ze zijn met eigen geld gefund. De regels en wetten lijken in Nederland geoptimaliseerd voor twee soorten bedrijven: handel (import/export) en dienstverlening (uurtjes factureren). Startups die ontwikkelen en innoveren hebben vaak de meest idiote problemen het bedrijf te starten. Behalve de bedrijven die begonnen zijn met handel en later overgestapt zijn naar innovatie (denk aan TomTom die eerder Psion PDA's importeerden, Tulip die Amerikaanse computers importeerde voordat ze zelf gingen ontwikkelen). Elke innovatieve startup heeft extern geld nodig. En daar ligt wat mij betreft in Nederland het probleem. Er is nauwelijks 'smart money'. TechnoPartner probeert een ecosysteem met investeerders te creëren, maar we weten pas of 10 tot 15 jaar of dat succesvol was. Wellicht komen we er dan achter dat het verstandiger was geweest naar Israelisch en Chinees model om Hollandse angels uit Silicon Valley te verleiden terug te keren naar Nederland, ipv proberen het vanaf de grond nieuw op te bouwen. Subsidies: vergeet 't. Behalve WBSO is er niet gigantisch veel (WBSO ben ik groot fan van: het is niet veel geld, maar WBSO helpt wel direct je cashflow. En cashflow... Cashflow Is More Important Than Your Mother, heb ik ooit geleerd). Wat mij betreft schaffen we die hele innovatie subsidies af. Ik heb nog geen bewijs gezien dat het ook maar iets heeft opgeleverd. Bij een innovatiesubsidie aanvraag moest ik aangeven welke innovaties ik de komende vijf jaar ging maken... Ik heb de aanvraag maar niet ingeleverd, kansloos. Borgstellingsregelingen zoals IBSK: lekker, als het mis gaat ben je niet alleen je bedrijf kwijt, maar moet je de overheid ook nog eens prive (!) tienduizenden euro's terug gaan betalen. Ja, dat stimuleert het nemen van risico's (...not). En dan heb ik het niet eens over rente en aflossing die veel te vroeg beginnen te lopen, zodat je cashflow in de knel komt bij de kleinste vertraging van de ontwikkeling. Sorry voor de rant. En een tip voor wannabe entrepreneurs in Nederland: wordt gewoon consultant, veel gemakkelijker.
  8. Ben ik niet mee eens. Ben wel met je eens dat we iets zijn doorgeslagen in het polderen. Maar een polderaar streeft naar een win-win situatie en daarmee een duurzame relatie, ipv een win-lose situatie. Mijn inziens is het eerste veel beter, vooral op de lange termijn! He Arthur, Zoveel hulpbereidheid van entrepreneurs als in Silicon Valley heb ik nog nooit gezien. Ook niet in NL, hoewel dat ook kan komen door zo extreem weinig entrepreneurs in dit landje (en daarmee een entrepreneurial cultuur). Overigens, Silicon Valley is niet de rest van de VS. (volgende keer Job lief aankijken en ook meegaan naar SF) Dat polderen gaat over win-win is natuurlijk gelul. ;) Polderen is in het beste geval een slap excuus om verantwoordelijkheid maximaal te spreiden zodat niemand meer verantwoordelijk is als het fout gaat en in het slechtste geval een nog slapper excuus om helemaal niet tot een keuze te komen. Het beste wat dit kleine landje kan overkomen is dat we eindelijk een eind maken aan dat eindeloze gepolder. Laat dat polderen lekker aan de politiek en HR-mensen. Zullen wij gewoon weer fijn gaan ondernemen? :-) On topic: ik ben door meer mensen afgeraden om vooraf met de belastingdienst te praten, en in plaats daarvan (in geval van bezwaar van belastingdienst) de valuatie te verdedigen met de argumenten van Christine.
  9. Ha Christine, Dank voor je uitgebreide antwoord. Van die laatste zin zakt de moed me in de schoenen, ik kan inmiddels wel een boek volschrijven met redenen waarom hightech startups niet in Nederland moeten zitten ;) Begrijp ik goed dat je door je poot stijf te houden een of meerdere keren de NL belastingdienst hebt kunnen 'overtuigen'? @ronaldinho dank, dat ik de rekening zou krijgen was me niet duidelijk, thnx.
  10. Het antwoord komt van Facebook: Seth Van Der Meer: Antwoord op je vraag in Higher Level: Due Dilligence door Accountant. Belastingdienst bevestigt niet de waarde van je bedrijf, alleen dat hij zakelijk/redelijk tot stand is gekomen. Oordeel accountant wordt gezien als zakelijk/redelijk. (maar ja, je wilt liever die kosten niet maken denk ik) PS Mijn vrouw is belastingadviseur ;-)
  11. Dag allemaal, Deze vraag is voor technostarters die aandelen hebben uitgegeven aan medewerkers, vlak voor een investeringsronde . Twee medewerkers krijgen deze zomer de mogelijkheid aandelen in mijn startup te kopen. Volgens de belastingdienst moet de verkoopprijs een 'zakelijke prijs' prijs zijn. Zou ik de aandelen aanbieden voor een lager bedrag dan de 'zakelijke prijs', kunnen de medewerkers later een naheffing loonbelasting krijgen van de belastingdienst, want ze zouden dan 'loon in natura' ontvangen hebben. Nu heb ik met drie methodes de waarde berekend van de startup (voor liefhebbers: mobach, rentabiliteitswaardemethode, en iets met 1x intrinsieke waarde), daar uit komt bedrag X. Deze methodes kijken voornamelijk en als technostarter kom je dan al snel op een laag bedrag. Zo ook bij ons. Zover ik begrepen heb gebruikt de belastingdienst voornamelijk mobach. Nu ben ik tegelijkertijd in onderhandeling met een VC. De VC kijkt qua waardebepaling meer naar de toekomst. Over de pre-money valuatie wordt onderhandeld maar zal in ieder geval VEEL HOGER liggen dan X. Ik verwacht de investering binnen enkele maanden rond te hebben. -> Ik wil de deal zo opzetten dat we voorkomen dat de twee medewerkers later een naheffing krijgen van de balastingdienst. Ik heb begrepen dat de belastingdienst een akkoord kan geven op de valuatie van het bedrijf (en daarmee dus bevestigd dat de prijs van de aandelen een 'zakelijke prijs' was). Hierover heb ik de belastingtelefoon gebeld en na een ochtend tot de conclusie gekomen dat de mensen achter de belastingtelefoon niet weten hoe we de belastingdienst een akkoord kunnen laten geven. Het beste wat we kregen was "stuur ALLE stukken op naar het regiokantoor, dan zorgt de postkamer ervoor dat de stukken goed aankomen." Dat lijkt me niet zo'n top idee, liever bespreek ik dit voor met de belastingdienst, maar blijkt dus niet te kunnen. Graag hoor ik van andere entrepreneurs die dit hebben meegemaakt hoe zij dit hebben aangepakt en of het uiteindelijk gewerkt heeft zoals gedacht. Dank, Ronald.
  12. Dank voor de feedback op onze Dragons' Den pitch. Onze presentatie was niet foutloos (welke wel?), maar belangrijker: er ontbrak een 'klik' met de dragons. Zowel persoonlijk als de markt. Wat we tijdens de opnames (in april) niet konden weten is dat de producten heel goed (HEEL erg goed) verkopen: de V-Beat was deze zomer de nummer 1 best selling music toy op Amazon.co.uk en Firebox.com. In alle landen lopen de producten erg goed. In de speelgoedwinkel vind je zo veel speelgoed gitaartjes en drums. Maar de onze verkoopt het best. Zonder marketing inspanningen (die starten pas in de herfst). De lovende recensies hebben zeker geholpen (het Britse televisie programma The Gadget Show riep de AirGuitar uit tot beste muziek toy), maar daarnaast 'klopt' het hele product: juiste prijs (30 euro), aantrekkelijke verpakking, hoge geluidskwaliteit (zeker voor speelgoed), goede afwerking (soft-touch op de AirDrums, lak op de AirGuitar) en veel innovaties: Wii-achtige bewegingsherkenning (nieuw voor speelgoed), PC aansluiting (de V-Beat internet community is in aanbouw) en heel veel andere features. Dat allemaal (en niet een ding) goed te krijgen, is *de* uitdaging. Met de timing hebben we ongelofelijk veel geluk gehad: Nintendo heeft de markt (inclusief retailers) rijp gemaakt voor motion controlled producten en door het succes van Guitar Hero krijgen we veel aandacht. Mensen die een Wii en/of Guitar Hero al hebben, blijken ook de V-Beat te kopen. Zoals Nils al zegt, de Wii is geen concurrent, dat is een ander product in een andere prijscategorie. En voor de rest? Er zijn voor ons zoveel muziek toys voor ons geweest, en er zullen nog veel na ons komen. Maar wij hebben de nieuwe standaard gezet. Overigens, Tomy heeft hun AirGuitar pas dit jaar geïntroduceerd, wij hebben de V-Beat AirGuitar in feb 2007 al geannonceerd op de Nürnberg Toy Fair. Saillant detail: Tomy in 2007 onze buurman op de Nürnberg Toy Fair. :-) Ronald Mannak 1uptoys PS: Jenson, bel mij even. Mijn 06 nummer heb ik je per pm gestuurd.
  13. offtopic: de Belastingdienst is nog niks :-) Ooit wel eens een WBSO aanvraag gedaan? Of nog mooier: TWEE WBSO aanvragen, op één computer? Een computer *zonder* floppy disk drive? Pure pret. (voor wie de ironie ontgaat: WBSO is een *innovatie* subsidie. De aanvraag gaat via een programma op diskette. Een 3,5" diskette, dat dan gelukkig weer wel)
  14. Ha, wat een goed getimede discussie, ik ben vanmiddag terug gekomen van het vierde Fablab forum & symposium in Chicago: een inspirerende week discussiëren en hands-on werken in een Fablab. De huidige fablabs zijn inderdaad ruimtes met (bestaande) computergestuurde machines waarmee producten ontworpen en gemaakt kunnen worden: van lego-achtige blokjes tot kleine computertjes met Wifi. De drempel is laag (het is relatief eenvoudig de machines iets te laten maken) en de verschillende fablabs over de wereld worden gekoppeld zodat plannen en ideeën gedeeld en gedistribueerd worden. Er zijn fablabs in de USA, Noorwegen en Spanje, maar ook in India en in enkele Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Behalve de fysieke Fablabs is een Fab Academy in oprichting (Bachelor opleiding, later ook Masters) en is er een angel investment fund opgezet voor kansrijke projecten die uit het Fablab ontstaan. @Nils: ik denk dat je het punt mist :-) Hier is waarom: Het Fablab zoals dat nu bestaat is slechts een allereerste stapje naar goedkope kleinschalige digitale fabricage van producten. Digitale fabricage kan in de toekomst grote gevolgen hebben voor de huidige manier van massaproductie, distributie en verkoop van fysieke goederen. Het 'monopolie' (niet helemaal juiste woord) van de fabrikanten wordt doorbroken als mensen in de toekomst zelf thuis de producten kunnen fabriceren met een Star Trek-achtige replicator. Ok, een replicator is nog (heel) ver weg, maar er kan al een hoop, zoals deze machine van de Cornell University: een machine produceert een complete zaklamp, inclusief lampje. Alleen batterijen moeten er nog met de hand in worden gedaan. Je moet wel door de lelijkheid en traagheid heen kunnen kijken. Filmpje. Op het symposium werd ook andere video getoond van dezelfde machine die een robotje printte die op eigen kracht uit de machine kroop (scary!). De techniek van het huidige Fablab is wellicht vergelijkbaar met stand van de computertechniek in de jaren 60. In deze tijd is de basis gelegd voor de computer zoas we die nu kennen (muis, user interface, etc.) en dat is de reden dat ik denk dat het zo belangrijk in te haken op het Fablab concept : om de basis te leggen en mee voorop te lopen in de ontwikkeling. (En daarnaast biedt het huidige Fablab ook heel veel andere directe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld educatie) @Perry: ik ben benieuwd wat je van het Fablab vind, laat het svp weten! Het Fablab in Amsterdam is overigens tijdelijk. Het Fablab past niet goed in de huidige subsidieprogramma's (lezen de mensen van SenterNovem mee?). Hoopvol is dat in Chicago vijf Nederlanders waren, dat is bijzonder veel interesse uit Nederland. [Off topic] Een klein maar mooi Nederlands succesje: de door mijn bedrijf ontwikkelde AirDrums en AirGuitar toys zijn de hele week lang in gebruik geweest door de Fablabbende kinderen :-) foto1 en foto 2
  15. Duidelijk verhaal. Kan ik aannemen dat jouw spel een bepaald thema heeft dat aansluit bij een bepaald type organisatie? (je hebt bijvoorbeeld een spel over muziek gemaakt dat je gaat verkopen aan muziekscholen) Ik ken Jumbo, MB en 999 niet goed genoeg om te kunnen beoordelen of dat de juiste partijen voor je zijn (zit zelf in speelgoed, dat zijn andere spelers). Ik ken wel twee andere bedrijven die voor jou interessant zijn: Gamesformotion in deventer en Identity Games in Rotterdam. Bij het laatste bedrijf kan ik je introduceren (IM of mail me even als je interesse hebt)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.