bcastelijns

Senior
  • Aantal berichten

    64
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door bcastelijns

  1. Ik heb wat spullen van een website (Mr-Auto.nl) gekocht. De exploitant van deze website is dit bedrijf: Maatschappelijke benaming: Mister Auto Maatschappelijke zetel: 19 rue Alfred de Musset, 69100 Villeurbanne, Frankrijk Telefoon: 0858 88 63 90 Juridische vorm: vereenvoudigde aandelenvennootschap (SAS = “Société par actions simplifiée” naar Frans recht), met een kapitaal van € 4.374.600 RCS Lyon 508 332 244 APE-code: 4532Z Intracommunautair BTW-nummer: NL823282867B01 Publicatieverantwoordelijke: Jean-Michel Booh-Begue Contact: klantenservice@mister-auto.nl Ontwerp: Mister Auto Webhosting: Google Maatschappelijke zetel: Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland Telefoon: +35314361000 De factuur heb ik geanonimiseerd en toegevoegd als bijlage. De vraag is of ik met dit document btw mag terugvragen bij de Nederlands belastingdienst, op dezelfde wijze als dat ik dat doe bij inkoopfacturen van Nederlandse leveranciers. mvg, Bart
  2. In eerste instantie ga ik de auto zelf ophalen (ik zorg natuurlijk dat ik sleutels heb). Wellicht via automatische incasso, ik weet niet af dat mogelijk is. Ik spreek een vast bedrag per maand af, en het totaalbedrag delen we door dat bedrag en dan weten we hoeveel maanden er een aflossing moet plaatsvinden. Hoe minder maanden hoe liever natuurlijk. Typische arbeid voor een gepensioneerde.
  3. Hoi Paul, Ik ben van van plan het contract te registreren van de belastingdienst. Ik wist niet dat dat kon. Bedankt voor het aanstippen. In geval van vervreemding zit ik met gedoe. Het zij zo. In het geval dat erven mijn eigendom niet erkennen, dan zit ik met gedoe. Maar juridisch sta ik sterk lijkt me. In geval van total loss wordt het contract automatisch ontbonden. Eventuele schade-uitkeringen zullen door de verzekeringsmaatschappij rechtstreeks aan mij worden uitgekeerd. Hiervoor dient in overleg met de verzekeraar e.e.a in de polis te worden opgenomen. Dat is dus een aandachtspunt waar ik door jou achter kom. M.b.t. tot beslaglegging: In de voorwaarden heb ik zojuist een aantal bepalingen toegevoegd (gekopieerd en geplakt van een andere post op Higherlevel). Ook hiervoor dank.
  4. Ik denk dat ik er uit ben. Met de tenaamstellingscode (en vrijwaringsbewijs) is het mogelijk door de lessee, de geleaste wagen stiekem te verkopen. Het is vanuit dat oogpunt beter de tenaamstellingscode niet aan de leaser te geven. De te naamstellingscode wordt aan de koper gegeven bij het kopen van de auto. Een leasemaatschappij kan daar niet bij aanwezig zijn, dus is voor hen een regeling in het leven (OTT). Maar aangezien ik degene ben die de wagen koopt, hou ik de tenaamstellingscode gewoon zelf.
  5. Nee, dat is geen optie voor mij, maar bedankt voor het aanstippen.
  6. Ja klopt, zakelijk. Ik kom hierover geen bepalingen tegen in het lease-contract en de algemene voorwaarden. Maar het is goed om hierover na te denken. Ik vind: https://zakelijkelease.dsautomobiles.nl/veelgestelde-vragen/tijdens-contract Maar in principe denk ik dat er toch vanuit mag gaan wanneer er niet aan de betalingsverplichting kan worden voldaan de auto bij mij moet worden ingeleverd? Daar is wel een bepaling over opgenomen in de algemene voorwaarden.
  7. De waarde van de wagen zal niet meer dan 10000 euro betalen ex btw en ex bpm. Wil het echt slecht lopen dan ga ik misschien 2000 euro in de boot. Eventueel kan ik dit risico verkleinen via een aanbetaling van de leaser (bijvoorbeeld 2000 euro). Edit: Eventueel verlies na verkoop door total loss, kan worden verhaald op de leaser lees ik net in de voorwaarden.
  8. De bedoeling is de auto dusdanig te verzekeren dat er bij schade door schuld van de lessee een uitkering van de verzekering volgt. Dat zal dan de waarde van de auto betreffen net voor het ongeluk , min, het eigen risico, min, de prijs die een opkoper er nog voor geeft. Dan kan het zijn dat restwaarde voor het ongeluk laag wordt ingeschat en/of dat ik een lage prijs krijg van de opkoper, wat resulteert in een verlies ten opzichte van de uitgekeerde termijnen. Hoe eerder er sprake is van total loss, hoe groter de kans dat er sprake is van verlies. Dit wordt wel afgedekt in de algemene voorwaarden. Verlies zal in dit geval worden verhaald op de leaser. Maar goed, het is natuurlijk wel een hoop gedoe, en wellicht dat de leaser het verlies niet zomaar kan compenseren. Dat kan ik niet afdekken.
  9. Hoi, een van mijn onderaannemers heeft gevraagd hem een auto te financieren. Dankzij zijn hoge leeftijd (80 jaar) lijkt het niet makkelijk een financiering te krijgen via een lease-maatschappij. Als iemand misschien toch weet waar hij de wagen wel zou kunnen laten financieren dan hoor ik dat natuurlijk graag. Eerlijk gezegd heb ik zelf nog maar bij 1 partij geïnformeerd. Voor de duidelijkheid, de financiering betreft een lening met de auto als onderpand, waarbij ik juridische eigenaar blijft en de auto op naam van de onderaannemer wordt gesteld. Mijn vraag gaat over de ondernemen stappen: 1) Ik betaal de auto. 1.1) Bij de koopovereenkomst zet ik mijn handtekening, en haal de auto op. 2) Onderaannemer en ik tekenen een leasecontract (gedownload op https://www.overeenkomsten.nl/) met verwijzing naar de algemene voorwaarden Financial Lease (ook gedownload op https://www.overeenkomsten.nl/) 2.1) In het contract wordt onder andere vastgelegd dat ik de eigenaar van de auto ben. 3) De procedure m.b.t. de tenaamstelling is onduidelijk. Een en ander is wel terug te vinden als de financier een leasemaatschappij betreft, maar dat ben ik niet. Ik lees bijvoorbeeld: "Door een verstrekkingsvoorbehoud op de lease auto te plaatsen ontvangt de leasemaatschappij de tenaamstellingscodes en kan de auto niet zonder hun medeweten worden verkocht" (https://www.financialleaseforyou.nl/blogs/verstrekkingsvoorbehoud-lease-auto/) Het schijnt dus van belang te zijn dat ik de tenaamstellingscodes in handen krijg, en niet de onderaannemer. Kloppen deze stappen, en wat zijn de stappen bij punt 3? Alvast bedankt voor jullie reacties, met vriendelijke groet, Bart
  10. Met terugboeken, bedoel je daarmee dat ze de btw weer terug naar mij overmaken?
  11. Ja zo bedoel ik hem. Dus Factuur 100 euro, waarbij netto en totaal gelijk zijn (100 euro) met de opmerking: btw verlegd. Staat geen btw op de factuur alleen het netto/totaal bedrag. De betaling is 121 euro
  12. Zojuist heb ik een factuur ontvangen over producten die ik heb gekocht via de Nederlands website van Amazon. Er staat geen btw op de factuur. De btw is verlegd. en de leverancier is Amazon Polen. Het bedrag wat ik heb moeten betalen is echter inclusief btw. Is dat een correcte manier van handelen door Amazon?
  13. onderstaande links geven al antwoord: https://www.vanoers.nl/nieuws/transport-en-logistiek/doorberekenen-van-tolkosten-btw-verschuldigd/ https://www.dezaak.nl/belastingen/doorlopende-posten-en-de-btw/
  14. Sommige bedrijven factureren gemaakte tolkosten aan mij zonder dat ze daar BTW over rekenen. Volgens hen mogen ze dat niet niet doen van de boekhouder, maar uitleggen kunnen ze het niet. Wat is de correcte werkwijze in deze?
  15. Bedankt voor je antwoord Cosara, Ik ben zzp-er en het gaat om mijn eigen auto, dus ik denk niet dat er sprake is van uitbetalen. De belastingaangifte geeft twee categorieen van privéstortingen: 'ingebrachte onroerende zaak' en 'overige privé stortingen'. Onder welke categorie valt deze kilometervergoeding? mvg, Bart
  16. Beste forumleden, het lukt met niet om de 19ct per kilometer kosten (voor zakelijk gebruik van een privé geetiketteerde wagen) op de juiste manier in de belastingaangifte in te voeren. Ik voer deze kosten in bij de autokosten, alleen heeft dat tot gevolg dat de winstberekening volgens de winst en verlies rekening niet meer gelijk is aan de winstberekening via het eigen vermogen en de privéonttrekkingen/stortingen. mvg, Bart
  17. Telefonisch contact opnemen met een leugenachtige partij, die gesprekken opneemt om hiermee argeloze ondernemers geld uit hun zakken te kloppen lijkt me onverstandig. Dan heb ik het nog niet over de sommatie naar aanleiding van een misleidende 'opdrachtovereenkomst' die wij hebben mogen ontvangen. Eea wordt voorgelegd aan een juridisch expert. To be continued..
  18. Als ik dan ook nog even het volgende mag aanstippen, voor degene die het gemist hebben: Waarschijnlijk is drive@r in de war mbt tot wie hij/zij werkelijk is, want tot voor zijn of haar post kwam helemaal er geen drive@r voor in dit topic, of op higherlevel. Wel 'Streya' natuurlijk, maar dat is drive@r toch niet, of heeft hij/zij zich per ongeluk versproken?
  19. Bij een collega van mij stond een paar dagen geleden een deurwaarder op de stoep met aan sommatie opgemaakt door een incassobureau ingehuurd door Streya. Behalve deze sommatie werd ook een kopie van een 'opdrachtovereenkomst' geleverd waar de handtekening van mijn collega op zou staan. Echter was deze handtekening helemaal niet van mijn hem! Ik weet dat hij is opgebeld door een verkoper van Streya in Februari. Ik was daar toen namelijk bij aanwezig. Streya kom hem opdrachten aanbieden, maar eerst moest hij daarvoor betalen. Daar is hij niet mee akkoord gegaan. Volgens eigen zeggen is hij niet lang daarna gebeld door een boze dame die beweerde dat hij Streya geld schuldig was en dat zij eea kon bewijzen aan de hand van een opgenomen telefoongesprek. Hier is hij niet ingetrapt.
  20. Zonder al te veel in details te treden, kom ik bij 15000 euro aan autokosten inclusief afschrijving op een extra kostenpost van 157,5 euro, bij één voor de btw zakelijke geetiketteerde wagen met sluitende kilometeradministratie. Zie rekenhulp. Die zou je van die 322 die ik had moeten af trekken, en daar zou je dan weer 1000 moeten bijtellen ivm de foute veronderstelling van mij dat ik btw bij aanschaf niet kan terugvragen. Je komt dan op 1164,5 euro voordeel. Overigens misschien kom ik wel op een heel ander bedrag uit als ik de desbetreffende rekenhulp invul, maar heb daar nu even geen zin in.. Ik ontken niet dat er een glijdende schaal is met een grijs gebied. Hoe meer zakelijke kilometers hoe interessanter het is om de auto privé te rijden. Eenieder zal moeten afwegen waar exact het punt ligt waar een privé etikettering verantwoord lijkt; hoe groter je belastingvoordeel bij vooraf bekende kosten, hoe groter je buffer om overwachte kosten te kunnen opvangen. Zoals ik al eerder heb aangestipt heb ik er destijds voor gekozen om mijn auto zakelijk te etiketteren, ook omdat ik niet de hoofdpijn wilde hebben van een sluitende kilometeradministratie. Daar ik vaak lengtes vervoer en reeds zonder bijrijdersstoel reed in mijn vorige wagen, leek het me zinvoller om van de regeling, die oa geldt voor auto's zonder bijrijdersstoel en met dichtgelaste schroefgaten, gebruik te maken zodat ik niet met een bijtelling of sluitende kilometeradminstratie zat opgescheept. Ik bedacht me toen dat een privé etiket beter zou passen bij een gebruikte wagen vanwege de lage afschrijvingswaarde (mijn eerste wagen kostte mij 1750 euro, en heb daar 1600000 km mee gereden, met natuurlijk wel wat extra reparatie kosten, maar niet meer dan in het redelijke.) Ik denk dat als je echt geen zorgen wilt hebben en jezelf geen beperkingen op wilt leggen zoals het niet kunnen meenemen van passagiers, dat dan de enige keus het nemen van de bijtelling is. Maar een digitaal kilometerregistratie systeem kan je natuurlijk ook goed helpen.. De beperking van die 10 procent privé blijkt niet te bestaan, dus dat is ook een zorg minder.
  21. Bart: Nee, het is 3594 / 0,19 = 18915 km, daarbij moet je in ogenschouw nemen, de lagere brandstofkosten en lagere kosten aan onderhoud door de lagere kilometerstand. Het is dus in feite meer dan 18915 km. Daar ga ik op mijn beurt in de mist. Neem de volgende waarden (overgenomen uit mijn administratie): Vaste kosten, ongeacht kilometers:(Verzekering/Banden/Wegenbelasting/Wassen/Tol/Huur/Overige/Wegenwacht) : 2027,58 Variabele kosten, afhankelijk van kilometers: (Afschrijving/Onderhoud/Reparatie/Parkeren/Brandstof):14329 Stel dat ik 90000 zakelijk kilometers heb gereden, dan kom ik zou ik voor de variabele kosten uitgekomen zijn op 14329/105000*90000 = 12282,28. Daarbij de vaste kosten toegevoegd kom ik 14309 euro. Deze kosten zou ik mogen aftrekken in geval van een zakelijke auto. Wat ik mag aftrekken in geval van een privé wagen zou 0,19 * 90000 zijn = 17100. Een verschil van 2790 euro. Waar een belasting over wordt geheven van 1026 euro. Dus in totaal 1026 euro minder belasting dan in het geval van een zakelijk geetiketteerde wagen. Dan daarbij verrekend de misgelopen btw op aanschaf die ik niet terug kon vragen, van 1000 euro, kom ik netto uit op een voordeel bij privé rijden van 26 euro, bij 15000 kilometers minder rijden. Bart: Voor het geschetste eerst jaar kan ik een schade van 3594 euro opvangen, geen gering bedrag. Daarbij als je een verangende auto krijgt sta je ook niet stil en mis je geen inkomsten. En hier klopt mijn berekening ook niet. Bij herberekening komt ik op een maximale extra schadepost van +- 1000 euro waarbij ik quitte zou spelen ten opzichte van een zakelijk geetiketteerde auto. maar nogmaals mijn initiele rekenvoorbeeld laat zien, dat ook wanneer je je niet rijk rekent een privé etikettering belastingvoordeel kan opleveren, en ik ben het met Roel eens dat een belastingvoordeel van 322 euro niet opweegt tegen het risico van het hebben van andere kosten dan de vooraf bekende kosten, aangezien je kosten gecapt zijn op die 19ct pkm. Wel zie ik het dat het belastingvoordeel behoorlijk kan toenemen afhankelijk van gereden kilomeers, rijstijl en de aanschafwaarde van de auto. Vervang je in het rekenvoorbeeld de afschrijving door 3000 euro, en de misgelopen btw afdracht door 630 euro, dan mag je bovenop de gangbare kosten, nog ongeveer 4000 euro extra kosten maken per jaar om quitte te spelen.
  22. Hoi Roel, Ik heb expres bovenstaande scenario genomen, gebaseerd op werkelijke cijfers, zodat ik niet het verwijt kon krijgen mezelf rijk te rekenen. In mijn laatste alinea geef ik aan dat je met andere uitgangspunten voor de berekening je belastingvoordeel oploopt (een rustige rijstijl en een gebruikte wagen). Die 100.000 heb ik gereden met een mix van korte distributieritten en midellange afstandsritten (50 - 400 km). Maak je alleen lange ritten, dan gaat je km stand naar de 200.000, waardoor je kosten per km verder zakken, natuurlijk ook in acht nemend de periodieke onderhoudsbeurten, de vervanging van de distributierem en andere slijtageonderdelen. Hoe meer km's hoe hoger je buffer om kosten door schade en eventueel stilstand op te opvangen, een risico, zoals je terecht schetst, dat groter wordt naarmate je meer kilometers rijdt. Zelf heb ik mijn wagen in mijn voorbeeld overigens zakelijke geetiketteerd. Vóór aanschaf heb ik dezelfde berekening gemaakt met geschatte waarden, en bedacht dat het belastingvoordeel te onzeker was. Ik heb het dus ook niet gedaan. Nee, het is 3594 / 0,19 = 18915 km, daarbij moet je in ogenschouw nemen, de lagere brandstofkosten en lagere kosten aan onderhoud door de lagere kilometerstand. Het is dus in feite meer dan 18915 km. Voor het geschetste eerst jaar kan ik een schade van 3594 euro opvangen, geen gering bedrag. Daarbij als je een verangende auto krijgt sta je ook niet stil en mis je geen inkomsten. Dat is een factor die moet worden meegenomen in de berekening. Je kan uitrekenen hoeveel buffer je hebt mbt extra hoge onderhoudskosten, of bijvoorbeeld eventueel omzetverlies door stilstand.
  23. thanks, da wis ik nie Daar ben ik van de op de hoogte, alleen denk ik dat het voor die berekening van mij mbt het voordeel van een privé etiket, uiteindelijk, alles bij elkaar opgeteld, niets uitmaakt of ik nu van de werkelijke afschrijving uitga of van de fiscale afschrijving, omdat naar ik aanneem uiteindelijk, misschien gezien over meerdere jaren, de totale fiscale afschrijving gelijk moet zijn aan de werkelijke afschrijving. Omdat ik nog altijd gebruik heb kunnen maken van de willekeurige afschrijving heb ik me nog niet bezig hoeven houden met de fiscale afschrijving. Stel ik koop een wagen helemaal aan het begin van het kalenderjaar en verkoop deze helemaal aan het eind van de kalenderjaar, waarbij ik deze wagen voor *5000 euro minder verkoop dan ik hem kocht, en waarbij de maximale fiscale afschrijving 2400 euro is, uitgaande van een aanschafprijs van 15000, een restwaarde van 3000, en een verwacht gebruik van 5 jaar. Moet ik dan in 3 jaar afschrijven? Het eerste jaar 2400, het tweede jaar 2400 en het derde jaar 200 euro? * Mijn vorige, 1 jaar oude wagen was na +- 1 jaar gebruik door een taxateur geschat op een waarde van 9500, bij een aanschafprijs van 15000.
  24. Maar niet als je veel, laten we zeggen, meer dan 100.000 kilometer per jaar rijdt. Uit mijn eigen adminstratie haal ik de volgende gegevens: 2014 - 11356 euro autokosten exclusief afschrijving - 105000 zakelijk gereden kilometers. - 5000 euro werkelijke afschrijving voor een wagen van 15000 euro ex bpm ex btw, in het eerste jaar totaal autokosten: 16356 euro (inclusief afschrijving) aftrek zakelijk geetiketteerd = 11356 + 5000 = 16356 aftrek privé geetiketteerd = 0,19*105000 = 19950 voordeel in aftrek = 19950 - 16356 = 3594 belastingvoordeel eerste schijf = 3594 / (100 / 36,8) = 1322 euro btw nadeel per jaar = 3000 / 3 = 1000 (bij een privé geetiketteerde wagen mag de btw op de aanschaf niet worden afgetrokken) totaal voordeel privé rijden = 1322 - 1000 = 322 euro Bovenstaand is maar één scenario. Ik ken twee koeriertjes die meer dan 450000 kilometer op hun bestelwagentje hebben gezet, dus die 3 jaar waarin ik mijn wagen volledig afschrijf kan best worden opgerekt mits je zuinig met je auto rijdt. Wanneer ook nog eens in een gebruikte wagen wordt gereden zijn de afschrijvingskosten nog minder (hoewel daar wel een verhoging van de reparatie en onderhoudskosten tegenover staat als ook het mislopen van de investeringsaftrek, waarbij dáár dan weer een verlaging van de misgelopen btw-aftrek tegenover staat). Ik pretendeer overigens geenszins een expert of dit gebied te zijn. Grote kans dat ik dingen het over het hoofd zie waardoor de uitkomst anders uitvalt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.