Jump to content

Pipofiasco

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Hallo Joost, Ik spreek uit eigen ervaring. Ik heb in het verleden een aantal jaren als belgisch ingezetene rondgereden met een NL kenteken, omdat ik in dienst was van een bedrijf in NL. Toen stond expliciet in de voorwaarden van de aanvraag dat een attest niet verkrijgbaar was voor eigenaren, DGA's e.d. Maar blijkbaar is deze regel inmiddels achterhaald, want nu lees ik bijv. op http://www.politiemaasmechelen.be/content.php?hmID=1263#a1508 dat ook zij een BTW-attest kunnen aanvragen. Groet, Pipo
 2. Op het moment dat op het NL adres van (bijvoorbeeld) de ouders sprake is van een vaste inrichting is er voor de NL fiscus sprake van een NL onderneming. Daarmee is in dat geval dus ook de NL fiscus heffingsplichting en niet de Duitse. Dus dat is ook een oplossing voor het probleem.
 3. Nee mves, NL mag geen belasting heffen over het deel van je inkomsten (uit tegenwoordige arbeid) uit België, alleen over het deel uit Nederland. Voor wat betreft de sociale lasten: als jij onbezoldigd zaakvoerder/vennoot bent, zoals je zelf aangeeft, trek jij dus geen inkomen uit je BVBA. Je hoeft in dat geval dus ook geen sociale lasten in B af te dragen. Dus jouw constructie zoals je zelf aangeeft (met je vrouw) levert jouw geen fiscale belemmeringen uit NL op. Succes!
 4. Het is niet verplicht om huur af te dragen aan je ouders voor het gebruik van die kamer. Voor de belastingdienst (en eventueel KvK) volstaat een verklaring van je ouders dat jij die ruimte mag gebruiken voor je beroepsmatige activiteiten. Let wel op: zorg dat er inderdaad sprake is van een werkplek met alles erop en eraan, want je kunt controle krijgen van de belastingdienst of er echt sprake is van een onderneming op dat adres (heb ik ook gehad). Voor wat betreft de AOW: zolang jij in Nederland uit je bedrijf een inkomen haalt (BV) c.q. winst maakt (EMZ), ben je ieder jaar verplicht hierover belasting en premies in Nederland af te dragen, ongeacht je woonland. Daarmee is ook aangetoond dat je werkzaamheden in NL hebt verricht. Succes!
 5. Als inwoner van België mag jij niet privé met een auto op Nederlands kenteken rijden, behalve als dit een lease-auto is die ter beschikking is gesteld door je NL werkgever. In dat geval moet je bij de Belgische belastingdienst wel een BTW-attest aanvragen, dat is een soort ontheffing die 2 jaar geldig is. Dit kan echter alleen als je werkNEMER van een Nederlands bedrijf bent, dus niet als je eigenaar van een EMZ of VOF c.q. DGA bent.
 6. Als je daadwerkelijk in België woont en in NL je bedrijf hebt is er toch wel het e.e.a. legaal mogelijk om goedkoper te rijden. - BPM betaal je dan zowiezo niet, aangezien je als Belgisch ingezetene op Belgisch kenteken rijdt. Er zijn verschillende manieren om de lease-/aanschafkosten van de auto ten laste te laten komen van de NL onderneming. - in dat geval krijg je echter nog steeds te maken met de forse NL bijtelling op privégebruik van het zakelijke voertuig. Het is zoals je zelf al aangeeft daarom zeker interessant om in België een (management)BVBA op te zetten en de auto daarop aan te schaffen of te leasen, want: [*] je krijgt dan niet te maken met de NL bijtelling, aangezien je voor je NL onderneming geen gebruikt maakt van een zakelijk voertuig, enkel voor de Belgische onderneming [*] de bijtelling voor privégebruik van een zakelijk voertuig is in B veel lager dan in NL [*] je kunt behalve in NL ook in B ook gebruik maken van de belastingvrije som op je IB, als je geen/weinig Belgisch loon uit je BVBA haalt, valt de bijtelling dus zelfs helemaal binnen de belastingvrije som [*] voor de NL onderneming maak je geen gebruik van een zakelijk voertuig maar van een "privévoertuig", dus jezelf vanuit je NL onderbeming ook nog eens 19 cent per km onbelast uitbetalen. Genoeg mogelijkheden dus! Succes ermee.
 7. Ook dan hoeft er geen BPM afgedragen te worden, aangezien de eigenaar van de eenmanszaak in België woont. Bepalend voor het al dan niet BPM-plichtig zijn is het WOONland van de bestuurder. Dat de auto op de balans van de onderneming komt indien zakelijk aangeschaft, staat daar los van.
 8. Dan neem ik aan dat je die auto niet privé in België gebruikt... Anders wordt de Belgische belastingdienst niet blij i.v.m. ontduiking van de Belgsche BIV en BTW. Jij moet die als Belgisch ingezetene immers gewoon betalen. Je kunt als medewerker van een NL bedrijf als je in B woont wel een BTW-attest (lees: ontheffing) van de Belgische belasting krijgen, waarmee je de auto met NL platen ook privé voor een periode van 2 jaar in B mag gebruiken zonder BTW/BIV te betalen, maar deze mogelijkheid is er niet voor directeuren/eigenaren van een NL-bedrijf, dus alleen voor medewerkers met een NL leaseauto. Ik woon zelf een gemeente verderop, in Bilzen en heb ook een bedrijf in NL. Ik ben me op dit moment aan het oriënteren op een nieuwe auto. Waarschijnlijk wordt het een IC-leaseconstructie (cross border lease), maar kopen op de zaak is ook nog een optie. Alleen moet ik in dat geval als Nederlandse onderneming een auto op Belgisch kenteken inschrijven. Een heel gedoe dus... Nog suggesties van "lotgenoten"?
 9. Bedankt voor jullie reacties. Wellicht even ter verduidelijking: Ik woon als Nederlander in België en overweeg een bedrijf in NL op te zetten. Ik rij op dit moment (volledig legaal) in een NL leaseauto omdat ik in loondienst ben van een NL bedrijf. Ik heb hiervoor een attest (lees ontheffing) van de belgische belastingdienst. Als ik echter een eenmanszaak opricht, mag dat volgens de belgische belastingregels niet meer, ik word dan dus als het ware verplicht om in een belgische auto te gaan rijden. Daarom mijn vraag of het mogelijk/gebruikelijk is om de facturen van die belgische leaseauto naar mijn NL-bedrijfsadres te sturen en de vraag hoe het zit met de BTW. Het is dus allesbehalve de bedoeling om belasting te ontduiken.
 10. Erik, Bedankt voor je reactie, hier kan ik wat mee. Ik heb eens rondgeneusd op dit forum en volgens mij is het ook een optie om de belgische leasemaatschappij dan te vragen om het 0%-BTW tarief toe te passen, het betreft immers een internationale levering... Heb ik dat juist?
 11. Dat klopt niet, want er zijn natuurlijk massa's Nederbelgen die iedere dag in hun Belgische privéauto naar hun werk in NL rijden
 12. Ik ben mij op dit moment aan 't oriënteren op het opzetten van een bedrijf, alleen of samen met een collega van mij. Ik ben als Nederlander woonachtig in België, maar werk in Nederland en mijn zelfstandige bedrijfsactiviteiten zullen (zeker in 1e instantie) in NL plaatsvinden, gelet op de lopende marktcontacten. Daarom zal ik mij waarschijnlijk ook inschrijven bij de KvK op een NL-adres (ouderlijk adres). Nu zou ik mijn vervoer 't liefst in België willen regelen, aangezien dat voordeliger is. Mijn vraag is nu: Is het mogelijk/gebruikelijk om een auto in België te leasen en de facturering daarvan te laten verlopen via het NL-bedrijfsadres? En hoe zit dat dan met de BTW-aangifte?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept