Jump to content

ThomW

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1

Personal info

 • You are:
  student
 • Gender
  Male
 • First name
  Thomas
 • Last name
  Wassenaar
 • Company or organization name
  Bouwschilder.nl
 • Website address
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  www.rabobank.nl/bedr

Company info

Vision

 • My opinion about entrepeneurship
  Het zit van binnen. Dus je hebt het of niet... Echter, door zelfreflectie verbeter je de ondernemer in jezelf.
 • My opinion about innovation
  Innovatie brengt de maatschappij verder.
 1. Hey Joost, Op dit moment hanteren we een gageverklaring. Dat is, omdat niemand een var-verklaring heeft en omdat we nog geen zzp'er zijn. We willen vanaf 2011 van de gageverklaringen af, omdat het erg veel rondslomp is, en vervelend is in de peilen te houden m.b.t. de administratie / aangifte. Daarnaast treden we ondertussen als band, maar ook zo nu en dan als sessiemuziekant (ieder voor zich), zeer geregeld op, en daarom lijkt het ons verstandig om zzp'er te worden inclusief de VAR-Wuo verklaring. Op het moment dat er dan gefactureerd wordt, hoeft de opdrachtgever geen stappen te ondernemen m.b.t. de inhoudingsplicht loonheffing. Als het goed is bevestigd dit jouw verhaal.
 2. Beste Peter, Het zzp'erschap binnen de artiestenbranche is geen nieuw gegeven. Na gesproken te hebben met een belastingconsulent, een lezing te hebben gevolgd van de belastingdienst zelf en telefonisch contact heb onderhouden met de belastingdienst blijkt dat je als zzp'er binnen de artiestenwereld een 6% btw. percentage mag hanteren. In de handleiding die jij me hebt gegeven staat: Wanneer hoeft u geen aangifte te doen? (Opdrachtgever) De artiest woont in Nederland en heeft een geldige Verklaring arbeidsrelatie waarop staat ‘winst uit onderneming’ (VAR-wuo) of waarin staat dat de artiest directeur-grootaandeelhouder is van een onderneming (VAR-dga). Maak een kopie van de verklaring en bewaar deze bij uw administratie, zodat u aan ons kunt laten zien dat u terecht geen aangifte hebt gedaan. De opdrachtgever krijgt een contract waarin alles staat aangegeven, en waarbij de kopieen van 6 VAR-WUO verklaringen bijgevoegd zijn. Ik begrijp dat je deze handleiding erbij hebt gepakt, en dat je na het lezen van deze handleiding het gevoel hebt gekregen dat het niet mogelijk kan zijn om 'gewoon' een factuur te sturen naar de opdrachtgever. Bedankt voor de moeite die je hebt genomen. Om dit uit te zoeken en te reageren op mijn vraag.
 3. Beste Peter, allereerst ook dank voor je reactie. Waarom zal een opdrachtgever niet betalen? Het gaat om zzp'ers die elk hun eigen verzekeringen / aangifte moeten verzorgen. Voor zo'n opdrachtgever is de opdracht dus tijdelijk, en er zal absoluut geen sprake zijn van indiensttreding.
 4. Dat klopt ook. De gitaar wordt aangeschaft door de maat. Deze maat kan als zzp'er de gitaar zelf opgeven, en de btw over deze gitaar terugvragen. Maar is het mogelijk om als maat te factureren naar de maatschap waar de maat zelf in zit? Zodat er een lopende gang blijft van in / verkoopfacturen. Overigens heel hartelijk dank voor je reactie.
 5. Beste Allemaal, Ik lig een beetje in de knoop qua maatschap. Situatie: Ik speel in een band en deze band moet op een witte manier gaan fungeren. De band bestaat uit zes leden. Idee: Wat een goede optie lijkt, is om alle 6 onafhankelijk van elkaar zzp'er te laten worden. Op die manier is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen administratie. Echter, om een 'potje' van de band op te bouwen voor bijvoorbeeld het kopen van merchandising lijkt een maatschap nodig. Een maatschap is ook makkelijk m.b.t. het factureren onder 1 naam naar de opdrachtgever. Voorbeeld: Er is een optreden geweest waarvoor 1200 euro wordt ontvangen. De maatschap factureert deze 1200 euro aan de opdrachtgever. De band besluit om ieder honderd euro in de pot te laten zitten en spreekt af dat er dus 100 p.p. wordt uitbetaald aan de leden. Op die manier staat er op rekening van de maatschap €600,- Toch is het voor de leden belangrijk om een lopende administratie te houden. Kunnen de leden dan ieder €100,- euro factureren aan de maatschap? Om zo hun in- en verkoopfacturen, btw aangifte etc. lopend te kunnen houden? (als 1 lid van de maatschap, zzp'er, ziet het er dan als volgt uit: 1 maand 6 optredens en er wordt besloten dat de leden p.p. 1200 euro kunnen factureren aan de maatschap. 1200 + 6% btw. = 1272 factureren aan de maatschap) Daarna koopt diegene (gitarist) een nieuwe gitaar voor 800 euro ex. Dat maakt (19% btw) dan €952 euro voor de gitaar. Btw: 72 - 152 = -€80,- voor de btw. aangifte ) Kan dit? of is er een andere manier om namens 6 zzp'ers een gezamelijke naam te gebruiken om te factureren? Het lijkt op dit moment misschien erg onduidelijk, en ik moet bekennen dat ik het moeilijk uit te leggen vind op deze manier. Toch hoop ik dat iemand mij verder kan helpen met deze 'lastige' situatie. Ik kijk uit naar een reactie.
 6. Hoi Joost, Bedankt. De overeenkomst zegt dat de winstverdeling op een gelijkwaardige manier wordt verdeeld over de 6 maten. Nogmaals, bedankt voor je reactie.
 7. Geachte ondernemers, Als band zijn we op zoek gegaan naar een rechtsvorm om op een goede, simpele manier Wit te kunnen fungeren. Uiteindelijk lijkt het ons een goed plan om te gaan opereren als maatschap. Echter komen daar een paar vragen bij kijken: De band bestaat uit zes personen. Ik ben gitarist, en graag zou ik nieuwe spullen aan willen schaffen via de maatschap, omdat deze ondernemer voor de BTW is. Stel: we besluiten om per maand uit te betalen. Voorbeeld Aan het einde van de maand januari zit er exact 6000 euro op rekening van de band. Ik koop een gitaar van 1000 euro, en de rest krijgt 1000 euro p.p. uitbetaald (omdat deze niets aanschaffen) Dat houdt in dat er aan het einde van de maand 5000 euro winst is gemaakt. 5000/6= 833,33 pp. klopt het dat er dan over de 833,33 inkomsten belasting wordt gerekent p.p. omdat de 1000 euro die is betaald voor een gitaar wordt meegenomen als kosten in de maatschap? Simpel gezegd: Worden aan het eind van het jaar alle kosten van de opbrengsten getrokken, dat gedeeld door 6 en wordt daarover p.p. inkomstenbelasting betaald? (wordt er niet gekeken naar de kosten die p.p. worden gemaakt?) Ik begrijp dat de vraag een beetje onduidelijk is, ik kan echter geen betere manier vinden om deze te stellen via dit forum. Ik kijk uit naar een reactie. Met vriendelijke groet, ThomW
 8. Ik heb het e.e.a. besproken. Het komt er op neer dat ik een dienstverlener aantrek en dat ik fungeer als zelfstandige verkooporganisatie. Niets aan de hand. Toch bedankt voor het zien van een eventuele valkuil.
 9. Mee eens, Ik ben overigens niet achterlijk en ik weet wel in welke business ik stap. Ik weet hoet het werken met zzp'ers in zijn werk gaat en ook heb ik mij in laten lichten door de kvk, belastingdienst en de bank. Het enige waar ik mee zat was de manier waarop ik dit verhaal op mijn begroting moest laten gelden. Dat is mij nu duidelijk.
 10. Dat is zeker zo. Bedankt voor de tip. Echter, mijn ex-werkgever bepaald de kredietwaardigheid van debiteuren, en beheert deze ook. Overigens is alles wel transperant. Bij mijn ex-werkgever wordt, logischerwijs, ook alles bijgehouden in de boeken. Alle zaken die via mijn bedrijf lopen kan ik inzien. Mijn ex-werkgever verstuurt ook de facturen. Al de facturen die verstuurd worden kan ik inzien. Ik krijg per maand een overzicht van hoeveel uur er gefactureerd is per zzp'er (omzet) en hoeveel er verdient is door beide partijen. Debiteurenbewaking is vrij simpel geregeld. Zodra er een wanbetaler is zet ik daar geen zzp'ers meer in. Aan de hand van de kredietwaardigheidscheck krijg ik te horen hoeveel zzp'ers naar de opdrachtgever mogen. Bij beursgenoteerde opdrachtgevers zal er niet snel een stop zijn. Echter, afhankelijk worden van 1 debiteur is ook weer iets wat ik wil voorkomen. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Nogmaals bedankt voor de hulp, ik kan weer verder met mijn begrotingen. Mvg, ThomW
 11. In eerste instantie hartelijk dank voor de reactie. Over het risico van wanbetaling: Daar is mijn ex-werkgever verantwoordlijk voor. Samen met de voorfinanciering gaat namelijk factoring. Factoring houdt simpel gezegd in dat het risico van wanbetaling wordt gedragen door degene die de zzp'er betaald. Weer een reden voor de zzp'er om zich aan te sluiten. Het grote voordeel voor mij is dat ik geen groot startkapitaal nodig heb. De 'buffer' die mijn ex-werkgever heeft biedt voor mij uitkomst. Uiteindelijk betaal ik daar wel dik voor natuurlijk. Tegen de tijd dat ik de vrijheid en het kapitaal heb om het zelf te regelen, dan kan ik het contract opzeggen. Echter is dat toekomstmuziek en moet ik altijd maar afwachten of het zo'n vaart zal lopen. Mvg, ThomW
 12. Beste allemaal, Ik ben bezig met het opstellen van de begrotingen voor mijn bedrijf. Echter blijf ik steken op een belangrijke vraag.. Ik zal het zo kortbondig mogelijk proberen uit te leggen. Ik start een bedrijf als dienstverlener voor zzp'ers in een bepaalde branche. Ik ga fungeren als tussenpersoon tussen zzp'er en opdrachtgever. Deze constructie is vrij bekend. De zzp'er gaat aan de slag via mij bij een opdrachtgever voor bijv. 40 euro per uur. Nu heb ik een deal gesloten met mijn oude werkgever. Deze gaat ervoor zorgen dat de zzp'ers wekelijks betaald worden en dat de urenregistratie + facturering geregeld wordt. De deal is als volgt opgebouwd. Zzp'er werkt voor 40 euro per uur. De dienstverlening van mijn bedrijf en dat van mijn ex werkgever bedraagt 15% over de totale omzet. De 15% is als volgt opgebouwd. 8% gaat naar mij 7% naar mijn ex werkgever. In principe huur ik mijn ex-werkgever dus in. en betaal ik een deel van die 15% aan hem, want ik zorg dat er mensen ingeplanned worden. Kan ik dan zeggen dat die 7% onder mijn bedrijfskosten valt? Of moet ik mijn totale inkoopwaarde van de omzet op 92% (8% houd ik over) instellen? Maakt het uberhaubt iets uit? Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Anders licht ik het e.e.a. graag nog even toe. Mvg, Thomas Wassenaar
 13. Beste allemaal, Ik ben bezig met de opstart van mijn bedrijf. Ik zal, omdat het een eenmanszaak is, inkomsten belasting moeten betalen. Kan iemand mij vertellen hoe dat in zijn werk gaat?
 14. Ik doe de opleiding Small Business en Retail management. (HBO) Ik moet zeggen dat het inhoudelijk korter kan dan 4 jaar maar ik heb veel geleerd. In 2 jaar tijd is het de bedoeling om 8 projecten met een voldoende af te ronden. Denk hierbij aan: ondernemingsplannen, logistieke plannen, marketingplannen etc. Het gaat er in ieder geval om dat je met zaken te maken krijgt die je ook in je eigen onderneming tegenkomt. ik zit nu in het 3e jaar. De bedoeling is dan om een minor te gaan volgen. (een apparte opleiding van een half jaar die wel in het straatje van de opleiding SBRM valt.) Deze duurt een half jaar. Omdat mijn plannen om te starten met een bedrijf steeds concreter werden heb ik gekozen voor de minor ondernemen. Het is de bedoeling, ook van school uit, om echt een bedrijf op te gaan starten. Het voordeel is dat ik de juiste leraren om me heen heb die me daarbij kunnen helpen. Toch weet ik zeker dat ondernemen niet te leren is. Het zit in de persoon. Veel zelfreflectie en zelfontwikkeling zijn nodig om een goed ondernemer te zijn. Kansen zien is punt 1, maar een kans grijpen is punt 2. Veel durven en vooral veel doen maakt je een ondernemer. 24 uur in een dag, en dan heb je de nacht nog. Zo'n soort mentaliteit is in mijn ogen nodig om een echte ondernemer te worden. Dus een opleiding.. Tjah, leuk, veel theorie, later zelfs misschien praktijk.... Alleen echt leren te ondernemen... Dat is een persoonlijk iets. (lijkt mij)
 15. Een ieder hartelijk dank voor de reacties. Ik ga mij dus verzekeren voor Bedrijfs WA. De business zet ik thuis op, en is in eerste instantie echt voor 'erbij' (Ik vraag me alleen af hoelang ik dat vol ga houden... ;) ). Zodra mijn inkomen structureel uit mijn onderneming komt, dan ga ik me bezig houden met een verzekering betreffende AO. zodra ik een pand ga huren / kopen, dan zal ik met een flink aantal zaken te maken krijgen waaronder ook verzekering. Tegen die tijd kijk ik weer verder. Ik ga starten met de basics. Groet, Thomas Wassenaar
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept