Heel graag René.
Ik heb de gehele bibliotheek, van de stad, op dit onderwerp doorgelezen ik kom alleen omzet berekeningen op basis van,FTE per periode,per gerecht,per M²/ per M² verkoop oppervlakte, per tafel, zitplaats enz. Ik geef niet op en ga straks weer kijken of er andere boeken op het gebied van omzet berekeningen zijn. Tot nu toe geen succes.
De onderstaande formule zou ik graag in mijn ondernemingsplan willen gebruiken:
X% van de passanten x gemiddelde besteding x openingstijden= geschatte jaaromzet.
Het probleem zit hem in de onderbouwing van het percentage van de passanten.
Je kunt natuurlijk een natte vinger opsteken en zeggen dit is ongeveer 5%. Maar als je dit later niet goed bij een bank kan onderbouwen zak je door het ijs.
Gezien de huidige situatie ziet de bank liefst startende ondernemers die beslagen ten ijs komen. Vandaar dat ik graag mijn ondernemersplan met een zo gedetailleerd mogelijke omzet schatting aan een bank wil overleggen. Hierna kun je overleggen met een bank of dit in hun ogen een realistisch percentage is. Vooraf naar hun percentage vragen kan natuurlijk. Maar wil ik zou, als ik bankmanager was, graag zien dat de startende ondernemer zelf de moeite nam om een goede inschatting van zijn omzet te maken.
Binnenkort wordt ik aspirant lid van de branche vereniging en zal dit ook zeker daar bespreken om een zo breed mogelijke onderbouwing te krijgen. Ook hier geld eigenlijk dat ik graag zo compleet mogelijk ondernemingsplan wil overleggen om dit met hun te bespreken.
Vandaar dat ik op zoek ben naar een rekenmethode die onderbouwd is met onderzoeken zodat ik dit met een bron vermelding kan aangeven. Ik kan me niet voorstellen dat dit nooit is onderzocht. Alleen ik kan het niet vinden vandaar dat ik hier ook mijn vraag stel of iemand anders me een duwtje in de juiste richting kan geven.
Ter aanvulling, ik weet dat dit percentage te beïnvloeden is door de stop-kracht / uitstraling van je zaak en door middel van promotie. Dit neem ik mee in de omzet schattingen van de volgende jaren.
Met vriendelijke groet,
Bert