Jump to content

jaccount

Junior
 • Posts

  10
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Recent activities

 1. Als je een platform hebt waar betalingen gedaan kunnen worden met 'verkopers' kun je vallen onder toezicht van de DNB. (mogelijk: Uber, Airbnb, Bol, Thuisbezorgd.nl, Linkpizza, Hulc) Maar er is een uitzondering die Bol.com ook gebruikt (heeft), namelijk de Handelsagent. De zin waar ik over struikel is "de handelsagent alleen voor rekening van de betaler of alleen voor de begunstigde handelt;", als je een platform hebt waar je een overeenkomst sluit met de mensen die diensten leveren. En bezoekers nemen die dienst af in het platform. Handel ik dan ook voor de begunstigde? Lijkt me niet. Maar dan hoeft vrijwel geen enkel platform een vergunning? Wat zou dan een goed voorbeeld zijn waarin dit van toepassing is? Iemand een goed voorbeeld? Achtergrond informatie van DNB over de uitzondering: "de handelsagent alleen voor rekening van de betaler of alleen voor de begunstigde handelt; en uit een overeenkomst blijkt dat de handelsagent is gemachtigd door de betaler of de begunstigde en dat hij optreedt voor alleen de betaler of alleen de begunstigde; en de handelsagent de verkoop of aankoop van de betreffende goederen of diensten tussen betaler en begunstigde sluit of door onderhandelingen tot stand brengt." Bron: https://www.dnb.nl/voor-de-sector/open-boek-toezicht-sectoren/betaalinstellingen/vergunningaanvraag-betaaldiensten-overzichtspagina/diensten-waarvoor-geen-vergunning-nodig-is/ Informatie in een opinie artikel, kan dus onjuist zijn: "Hoewel het gaat om een uitzondering, en je er dus in de meeste gevallen geen gebruik van kunt maken, is er een bekende Nederlandse partij die gebruikmaakt van de handelsagentuitzondering: bol.com. De afgelopen jaren is bol.com van webwinkel steeds echter meer een online marktplaats geworden, waar niet alleen de eigen producten, maar ook handelswaar van andere verkopers wordt aangeboden. Bol.com nam voorheen de verantwoordelijkheid voor het hele proces: het debiteurenrisico (als de koper niet betaalt), het retourrecht, de klantenservice, het verzendrisico, klantenservice en de garantie. Echter, steeds vaker verwijst bol.com hiervoor naar de verkoper op het platform en daarmee wordt het discutabel of er nog aan de uitzondering voor handelsagent wordt voldaan. " Bron: https://www.emerce.nl/opinie/handelsagent-platformen-onhoudbare-uitzondering-psd2regels Als laatst is er nog een andere mogelijkheid, je koopt de diensten van te voren in, en verkoopt ze vervolgens. Dan is er dus ook geen sprake van een vergunning van de DNB.
 2. Als er op een platform vragen beantwoord worden door 'experts' en je wilt de experts bijvoorbeeld een laptop of toetsenbord toesturen. Telt die BTW dan als voorbelasting van de zaken die ik toestuur? De 'experts' zijn niet in loondienst en hebben alle vrijheid om vragen te beantwoorden op het platform. Ik zie het niet als relatiegeschenk. Maar het zijn wel kosten, alleen de BTW ben ik niet zeker van. Volgens mij mag je wel prijzen weggeven en de btw krijg je dan gewoon terug.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept