jnijhuis

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jnijhuis

  1. Nee, je hebt me niet overtuigd. Niks persoonlijk, ik heb je netjes bedankt voor het reageren, dus je hoeft niet zo gepikeerd te reageren als ik je mening niet klakkeloos overneem. Je hebt je mening namelijk op geen enkele manier onderbouwd, of verwezen naar info van officiële instanties oid. Het heeft geen zin om verschillende meningen en overtuigingen tegenover elkaar te blijven zetten, als geen beide op daadwerkelijke kennis is gestoeld. Ik weet het niet en ik twijfel sterk aan jouw opvatting. Ik loop in mijn ogen een reeël ondernemersrisico, en dan ga ik niet af op 1 mening van iemand die - met alle respect - net zomin als ikzelf volgens mij een expert is op dit gebied. Misschien heb je gelijk, maar ik denk het niet. Dat is niet zwart/wit, dat is mijn mening op basis van hetgeen ik lees. Ik post dit in een specifiek forum en ik had gehoopt op antwoorden van fiscalisten, juristen, adviseurs, etc. Als ik een aantal gelijkluidende adviezen had gekregen van diverse experts, dan had ik daar met een gerust gevoel op vertrouwd. Nogmaals: ik waardeer je meedenken.
  2. Ik heb een eenmanszaak, voldoe aan alle eisen voor het ondernemerschap zoals door de BD vastgelegd en heb zo'n 100 klanten in mijn bestand. Kortom: een "echt" bedrijf. Mijn potentiële zakenpartner daarentegen heeft geen andere klanten, wil dat ook niet, heeft geen wens om zichzelf verder als bedrijf te positioneren, en voldoet aan vrijwel geen enkele eis vd belastingdienst aangaande ondernemerschap voor de IB. Ik zal zijn enige, maar wel structurele en langdurige, opdrachtgever zijn. Zijn dienst levert hij naast zijn reguliere beroep/baan. Hij levert mij een dienst, maar ik lever hem niets, behalve een deel vd projectwinst. Of hij zich nu wel of niet inschrijft in het KvK als eenmanszaak of deelnemer aan een VOF, doet er volgens mij niet toe. Domweg omdat hij door de BD niet als ondernemer voor de IB zal worden beschouwd. Hij is dus een particulier die structureel een behoorlijke hoeveelheid arbeid verricht voor een ondernemer. Dat lijkt volgens mij heel erg op een fictief dienstverband, zoals dat her en der wordt omschreven. Mijn vraag is hoe ik kan voorkomen dat onze samenwerking inderdaad zo wordt gezien door de BD. Een VOF is voor zover ik kan beoordelen geen mogelijkheid. Ik had gehoopt op reacties van mensen met kennis van zaken. Met "volgens mij is het zo"-reacties kan ik helaas niet zoveel, hoe goedbedoeld en gewaardeerd ze ook zijn. Dus we kunnen beter stoppen met de discussie, want we weten het allebei niet precies. Ik ga de BD en KvK wel vragen. Dank voor het reageren in elk geval!
  3. Dank voor je bijdragen, maar ik geloof niet dat je doorhebt waar het mij om gaat. Zie mijn eerste post.
  4. Maar het probleem is dat mijn partner niet voldoet aan de eisen die de BD stelt aan de status van ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dus zijn deelname aan een VOF is ofwel niet mogelijk (wat ik denk), of wel mogelijk (wat jij denkt), maar in beide gevallen zal hij niet als ondernemer gezien worden door de BD. En daardoor loop ik volgens mij het risico van een fictief dienstverband. Maar goed, ik denk dat ik voor de zekerheid beter de belastingdienst en/of de KvK kan bellen geloof ik.
  5. Onzin? Het staat gewoon op de KvK-site en de BD-site. Ik citeer: "Wilt u samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vennootschap onder firma (vof)." "De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer en heeft recht op aftrekposten en vrijstellingen zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening." "Als u bijvoorbeeld met z'n drieën een vof vormt, bent u alle 3 ondernemer voor de inkomstenbelasting." Ik kan nergens op het web vinden dat vennoten ook niet-ondernemers kunnen zijn. De enige uitzondering die genoemd wordt is de man-vrouwfirma.
  6. Ja, dat kan volgens mij niet omdat je dan allebei ondernemer moet zijn. Mijn samenwerkingspartner is geen ondernemer (voldoet niet aan de eisen die de BD daaraan stelt).
  7. Ik ben van plan samen met iemand anders een portal te beginnen rond een specifiek thema en specifieke branche. Hierop komen blogs, nieuwtjes, testimonials en advertenties. Ik bouw en onderhoud de site en doe alle zakelijke aspecten, de ander doet grotendeels de content. De opzet is dat we onderling de winst van de site delen, ieder 50%. De "schrijver" zal gemiddeld 2 a 3 dagen per week aan de content werken. Hij heeft een vaste deeltijdbaan ernaast. Hij is wel ingeschreven bij de KvK, maar is geen ondernemer. Hij schrijft wel eens gratis en incidenteel tegen vergoeding voor een aantal blogs. Andere opdrachtgevers zijn er dus niet echt. Ook heeft hij geen website of doet aan andere vormen van "bedrijfs"promotie. Hij zal dus geen VAR-WUO kunnen krijgen, maar wel een VAR-ROW. Inkomsten zullen voor hem vallen onder inkomsten uit overige werkzaamheden en ik zal ze dus aan de BD moeten opgeven via formulier huppelepup (ben even de naam kwijt). De werkzaamheden zal hij thuis kunnen uitvoeren, naar eigen inzicht en op tijden waarop hij het wil. We gaan uit van een langdurige samenwerking, waarin hij wekelijks ongeveer 2 a 3 dagen content zal schrijven. Hoe kan ik nou voorkomen dat de BD dit als een fictief dienstverband ziet? Of zijn er andere opzetten mogelijk waarin we opbrengsten kunnen delen?
  8. Aanvulling op het bovenstaande: ik heb vanmiddag contact gehad met de belastingdienst en het is inderdaad toegestaan om de panelen door je niet-ondernemende partner te laten kopen. Je partner kan dan het reguliere particuliere traject ingaan, maar je moet dan wel zorgen dat de energierekening op haar/zijn naam staat. Tussentijdse wijziging is wellicht niet altijd mogelijk, maar hier kan de leverancier uiteraard uitspraak over doen. Ik zit zelf bij Greenchoice en daar is het in princie wel mogelijk. Op de site staat nl. Vraag: Kan de naam van de contractant zomaar gewijzigd worden? Antwoord: In principe kan de contractnaam niet zomaar worden gewijzigd. Een onjuiste spelling van uw achternaam of verkeerde initialen geeft niet zo’n probleem, maar een andere naam (wegens scheiding of een andere hoofdbewoner van bijvoorbeeld een studentenhuis) is niet zomaar door te voeren. De huidige contractnaam staat namelijk bekend bij uw netbeheerder, en de huidige contractant heeft het contract met ons afgesloten. In dat geval kunnen wij via een zogenaamde ‘Directe Overname’ de oude contractant afmelden en de nieuwe contractant gelijk aanmelden. Hiervoor zijn uiteraard wel alle persoons- en betalingsgegevens van de nieuwe contractant nodig en de meterstanden. U kunt hiervoor contact opnemen met onze klantenservice. Volgens mij kan ik dus het contract laten overzetten naar mijn vrouw, haar de zonnepanelen laten aanschaffen en op haar naam de BTW-regeling ingaan.
  9. Hier staat nog praktische info over de papierwinkel (voor particulieren): http://tinyurl.com/btwzonnepanelen Ik ga kijken of het mogelijk is de panelen op naam van mijn partner te kopen, zodat zij het reguliere particulierentraject kan doorlopen, dat lijkt me het makkelijkst en financieel aantrekkelijkst. De belastingdienst stelt in elk geval als voorwaarde dat degene die BTW-teruggave vraagt, ook degene moet zijn op wiens naam de energierekening staat. Maar of dat een toegestane constructie is in geval van partners van ZZP'ers, moet ik nog navragen. En ik weet ook niet of het mogelijk is de energierekening over te zetten op een andere naam, maar dat denk ik wel.
  10. Ik weet niet of ik het wil, vandaar mijn vraag. Ik kan niet beslissen of ik het wil en of ik überhaupt iets te willen heb, als ik het niet snap :)
  11. Ja, daar verwijs ik zelf naar in een vd berichten hierboven. Vind het nogal abstract en lastig om er concrete handen en voeten aan te geven.
  12. Wederom bedankt voor de uitleg! Sommige dingen snap ik nu geloof ik een beetje beter, maar het wordt er aan de andere kant als geheel steeds ingewikkelder op voor me. Maar ik heb dan ook een blinde vlek voor boekhouden en aanverwante zaken. Netjes mijn inkomende en uitgaande facturen bijhouden gaat prima, maar vraag me niet om er iets fiscaals, boekhoudkundigs of administratiefs mee te doen... daar heb ik gelukkig mijn boekhouder voor. Kortom: ik zal de kwestie ook eens met haar bespreken en haar ook wijzen op dit topic. Misschien nog contact opnemen met de belastingdienst, hoewel ik vrees dat ik dan een verhaal te horen krijg waarin ik na 2 zinnen al de draad kwijt ben. Maar goed, hopelijk kom ik uiteindelijk te weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.
  13. Dank voor de info, maar ik heb nog steeds geen grip hierop. Dit snap ik nog: - panelen aanschaffen op naam vd zaak - btw van aanschaf gaat mee in de reguliere btw-aangifte Maar vervolgens wordt het lastig: - energienota opnemen in administratie. Hoe en wat precies? Want je hebt te maken met energiesaldering en met energiegebruik privé/zakelijk. En de energie is nu gewoon op naam van mij als particulier. - stroomlevering incl btw in rekening brengen aan energieleverancier. Hoe gaat dat? En er is blijkbaar ook sprake van forfaits, volgens de nog steeds abstracte info in de PDF op http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html - btw terugvragen van ontvangen stroom? Hoe? En dan nog de vragen: - moet ik als huidige BTW-ondernemer (inderdaad geen KOR) op naam vd zaak de panelen aanschaffen, of op naam van mij als particulier (mijn energie is nu gewoon particulier), of op naam van mij als particulier en dan toch btw-zakelijk opvoeren, of kan ik kiezen en zo ja, wat is dan het handigste en/of het voordeligste? - kunnen de panelen gekocht worden op naam van mijn vrouw, zodat zij als particulier het door de belastingdienst voorgestelde KOR-traject volgt? En zo ja, moet dan ook de hudige energiecontract op naam van haar komen? Etc etc... Ik zie echt door de bomen het bos niet meer. Ik heb nog geen contact gehad met mijn boekhouder of met de belastingdienst, moet ik bekennen, omdat ik graag eerst meer grip op deze materie wil krijgen.
  14. Tja, misschien omdat een installateur geen belastingdeskundige is?
  15. Ik werk als zelfstandige webdesigner vanuit huis. Ik wil een bestelling voor zonnepanelen doen die op mijn woning zullen worden geplaatst. Ik lees veel info over de BTW-regeling voor particulieren die zonnepanelen plaatsen, maar nergens iets over thuiswerkende ZZP'ers die dat doen. Hoe zit dat? Ik ben dus al ondernemer voor de BTW en het lijkt me dat ik me dan niet nogmaals als BTW-ondernemer kan aanmelden ivm de zonnepanelen. Wat moet ik dan doen? Moet ik de panelen aanschaffen als particulier of als ondernemer? En kan/moet ik de BTW voor de panelen terugvragen bij mijn zakelijke BTW-aangifte? Er is vrijwel niets te vinden over dit onderwerp, behalve hier: http://www.mfas.nl/wps/portal/home/actueel/Zonnepanelen%20op%20woning%20zzp-er%20biedt%20mogelijkheden Maar dat gaat boven mijn pet en ik kan er geen concrete info voor mijn situatie uit destilleren. Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?
  16. Hoe zit het met hostingabonnementen? Die worden steeds jaarlijks automatisch verlengd en gefactureerd. Zijn dat (indien ingaand na 16 maart) nieuwe overeenkomsten, of voortzettingen van de oude overeenkomsten, waarvoor de nieuwe regels niet gelden?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.