Jump to content

wouter_15

Junior
 • Content Count

  6
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Eens, die optie ga ik toepassen. Alleen voor het versimpelen van de administratieve handelingen zou de andere optie handig kunnen zijn. Terugvragen/aftrekken om vervolgens weer bij te tellen vind ik omslachtig en kost meer tijd. Maar zo zit het Nederlandse Belastingsysteem nu eenmaal in elkaar. Klopt, hoe minder administratieve rompslomp hoe beter ;)
 2. @Lex, @prinsrachid, dank voor de bevestiging en aanvulling. Ook dank voor link naar filmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd dat de forfaitaire BTW bijtelling een maximum betreft en als de daadwerkelijke BTW aftrek lager is geweest je die kunt gebruiken. Het blijft in dit laatste geval wel bijzonder, dat je de BTW eerst ieder kwartaal terugvraagt. Om die aan het einde van het jaar weer volledig af te dragen. En dan vervolgens te boeken als kosten. De tweede door mij genoemde optie door voor de BTW prive te gaan rijden en dus geen BTW terug te vragen en niet op te tellen administratief veel makkelijker en komt op hetzelfde neer. Tenzij je daadwerkelijke BTW aftrek hoger is dan het forfait. Of mis ik dan toch nog iets?
 3. Ik heb de laatste pagina’s doorgespit en het schema op de eerste pagina. Ik hoop/denk het te begrijpen, maar weet het niet zeker. Situatie: -Ik heb een tweedehands marge-auto (youngtimer) op de zaak aangeschaft. -Ik wil rijd deze auto zowel zakelijk als privé. -Ik wil geen kilometerregistratie bijhouden. -Ik wil kosten voor de IB zakelijk boeken (gunstige bijtelling die daar tegenover staat is prima). IB: -Voor de IB is dit ondernemingsvermogen en staat de auto op de balans. -Aanschafkosten kunnen middels jaarlijkse afschrijving worden afgetrokken van de winst. -Je kunt de zakelijke en privé autokosten excl BTW (oa onderhoud, benzine, parkeren, etc) ten laste brengen van de winst (IB). -Facturen boven de €100 op naam van de zaak BTW: Voor de BTW zijn er 2 opties: 1. -Een boeking maken voor BTW bijtelling privé gebruik van 1,5% van de catalogus waarde (bijvoorbeeld 50.000 x 1,5% = 750). -Deze BTW bijtelling kan vervolgens weer als kosten geboekt worden in de IB-aangifte (dus feitelijk betaal je 750 x 48% igv de hoogste schijf) -Je kunt de volledige BTW van alle autokosten zowel zakelijk als privé terugvragen via je BTW kwartaalaangifte. 2. -Je rijd de auto voor de IB zakelijk en voor de BTW als privé. -Je maakt geen BTW bijtelling privé gebruik. -Je kunt de BTW van autokosten zowel zakelijk als privé niet terugvragen. Deze kun je wel volledig als kosten voor de IB boeken (dus hele factuurbedrag ten laste van winst). Is deze weergave correct is?
 4. Ik heb het higherlevel forum en internet naarstig afgespeurd maar kon geen antwoord op mijn vraag vinden. Hoe moet je in de boekhouding van een ZZPer de kosten gemaakt met een OV-chipkaart verwerken? De OV-chipkaart staat op naam (persoonlijk) en wordt uitsluitend gebruikt voor zakelijk (woon-werk)verkeer. Ik kan zelf twee mogelijkheden bedenken: 1. Een apart kasboek (OV-chip) aanmaken in de boekhouding en het opgeladen saldo van de OV-chip kaart daar in boeken. Vervolgens periodiek op basis van een uidraai van mijnovchipkaart zakelijke kosten boeken ten laste van dit kasboek. Voor de terugvordering BTW 6% en aangifte IB is de datum van het boeken van de zakelijke kosten relevant. of 2. Het opgeladen saldo van de OV-chip kaart direct boeken als zakelijke kosten. Voor de terugvordering BTW 6% en aangifte IB is het moment van opladen dan relevant. Als onderbouwing van deze zakelijk geboekte kosten worden de overzichten van mijnovchipkaart bewaard. -Wat is de juiste wijze van het verwerken van OV-kosten in de boekhouding? -Mag je in het geval van de eerste werkwijze ook één declaratie doen aan het eind van het jaar? Of dien je dat per kwartaal te doen ivm terugvorderen van de BTW die per kwartaal moet geschieden? Alvast dank voor de reacties.
 5. Bedankt, je hebt natuurlijk helemaal gelijk (toe aan weekend denk ik :)). Het belangrijkste voordeel zit dan alleen nog in het besparen van de 1,2% vermogensbelastingbesparing tegenover meer vrijheid met je gereserveerde pensioengelden. Lastige keuzes
 6. Interessant onderwerp, ik zit met hetzelfde dilemma als topicstarter. Heb voldoende jaarruimte om een bedrag te storten in bijvoorbeeld een bankspaarproduct. Leeftijd 31, dus nog even te gaan tot mijn pensioen. Op Z24 las ik een interesant onderwerp over bankspaarproducten (lijfrente) voor je pensioen. In het kort de genoemde voordelen: [*]Geen vermogensbelasting a 1,2% [*]Geld staat vast tot je pensioen [*]Nu geen inkomsten belasting betalen, wanneer je met pensioen gaat betaal je (misschien) een lager percentage belasting Nadelen: [*]Je mag voor je AOW krijgt niet aan het geld komen (kan dus zowel een voor- als nadeel zijn) [*]Belastingvoordeel is misschien verwaarloosbaar omdat de schalen voor gepensioneerden meer gelijk worden getrokken met werkenden [*] strenge fiscale regels [*]Als lijftenre afloopt moet je iets afsluiten (om uit te keren) tegen de dan geldende rentes. In het artikel noemen ze de mogelijk om zelf te sparen of beleggen. Met als nadelen dat je 1,2% moet betalen en de discipline moet hebben om niet aan het geld te komen tot je pensioen. Vergeten ze echter niet een belangrijk nadeel? Namelijk dat je inkomstenbelasting betaald wanneer je het niet in een lijfrente stopt en dus zelf met een veel kleiner bedrag kunt sparen beleggen? Stel ik stop €5.000 bruto in een lijfrente terwijl ik daar tegenover misschien maar met €3.000 netto zelf kan sparen/beleggen. Over die €5.000 moet ik uiteindelijk ook belasting betalen, echter kan wel het volledige bedrag renderen tot mijn pensioen. Mijn conclusie is dat het alternatief om zelf te sparen/beleggen een duurdere optie is dan een lijfrente (banksparen) zelf als de belastingschalen voor gepensioneerden richting die van werkenden gaat. Tenzij je bij zelf sparen/beleggen zulke hoge rendementen kunt behalen dat bovenstaande gecompenseerd wordt, maar dat geeft tegenwoordig ook geen enkele garantie. Of maak ik ergens een denkfout?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept