Surfmobiel

Junior
  • Aantal berichten

    29
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Surfmobiel's trofeeën

  1. Nou is er nog wel het volgende, namelijk dat ik me bezig wil houden met een compleet andere activiteit waar ik graag in wil groeien. Deze activiteit zal dit jaar nog heel weinig opleveren, of alleen maar verlies. Ik zal hier een uur of 15-20 per week in steken. Met het IT werk kan ik rond komen, de andere activiteit is een stuk lastiger. Ik zit te denken om dan toch mezelf bij de KvK in te schrijven icm met de IT opdracht, maar dan vraag ik me het volgende af: - kan ik totaal verschillende activiteiten onder dezelfde eenmanszaak onderbrengen? - kan ik kosten gemaakt met de tweede activiteit van mijn totale inkomen aftrekken? (de kosten voor de tweede activiteit zullen veel hoger zijn dan de inkomsten, dus die moeten uit de inkomsten van het IT werk komen) - gelden opdrachten gedaan voor de tweede activiteit samen voor een totaal aantal opdrachtgevers? - gelden de uren besteed aan de tweede activiteit samen met de IT opdracht voor het uren criterium?
  2. Ja, klopt, ik wilde het nog even los van mijn voorgaande situatie neerzetten. Dankjewel!
  3. Aha, dus ik moet mij zowieso aanmelden bij de BD voor de BTW?
  4. Ik heb de volgende situatie: Er is mij een langlopende IT-engineering opdracht (enkele jaren) door een buitenlands bedrijf (wel in EU) aangeboden. Ik deel mijn eigen uren in en ik werk vanuit huis of waar ik dan ook ben. Ik zal maandelijks een factuur sturen voor gemaakte uren. Volgens de KvK hoef ik mij niet in te schrijven omdat ik maar 1 opdrachtgever heb, en dus niet aan hun criteria voldoe als zijnde onderneming. Ik wil graag het inkomen als Resultaat uit Overige Werkzaamheden opgeven, zodat ik nog wat kosten kan aftrekken. Vraag is nu moet ik mij bij de BD aanmelden als ondernemer voor de BTW? Ik zou het liefst niet BTW-plichtig worden want dat scheelt weer administratie. Mijn vraag is of dit ook mag? Ik lees verschillende dingen. Bijvoorbeeld dat factureren zonder BTW gewoon mag, maar ook dat zodra factureren regelmatig gebeurt, BTW zal moeten worden geheven. Maar ik lees ook dat op facturen naar andere EU landen 0% BTW gererekend wordt. Dus dan kan ik het net zo goed weg laten, of begrijp ik dat verkeerd?
  5. Ah ja, dat is natuurlijk zo. Misschien dat ik er toch gewoon aan moet geloven. Het volgende heeft zich inmiddels ook voorgedaan: Recentelijk ben ik bezig met een nieuwe activiteit, die eerst meer op een uit de hand gelopen hobby leek, maar waarmee ik net mijn eerste verdienste heb gedaan. Niet veel, maar het is een begin. Het gaat om digitale fabricage dmv CAD ontwerp. Het is iets anders dan mijn reguliere IT werk. Ik vind het een hele leuke tak waar ik meer in wil groeien. Nou vraag ik me af. Als ik me weer inschrijf bij de KvK, kan ik dan b.v. IT werkzaamheden en digitale fabricage combineren? M.a.w. is het mogelijk om verschillende disciplines te beoefenen (waarbij 1 daarvan 90% van het geld zal binnenhalen) maar dan toch voor alles samen onkosten en BTW af te trekken? Als ik b.v. 20k met het IT werk verdien, en maar 1k met de fabricage activiteiten, maar wel een apparaat van 2k heb aangeschaft voor de laatste activiteit (met geld afkomstig uit het IT werk), is die 2k dan evengoed als (investering gespreid)aftrekbaar van het totale inkomen? Want dan is het wel weer interessant om me in te schrijven denk ik.
  6. Ja, nouja, ik heb me al uitgeschreven. Ik heb het volgende antwoorde gekregen van de KVK: De vraag was: Verder maak ik me niet zo heel dik over of het nou gaat om ROW of WUO. Als ik zelf aangeef mijn inkomsten als ROW te willen opgeven, dan zal dat voor de BD alleen maar voordeel opleveren, dus het lijkt me niet dat ik daar problemen mee zal krijgen, toch? Ik ben eerder bang dat ze vinden dat er sprake kan zijn van fictief dienstverband en dat ik dus b.v. mijn weinige kosten/investeringen niet meer mag aftrekken (ik was van plan b.v. een nieuwe laptop te kopen dit jaar). Ook dit is een behoorlijk grijs gebied, als ik het zo een beetje lees op internet. Nu vraag ik me wel af of ik nog gewoon de BTW aangiftes moet blijven doen nu ik me heb uitgeschreven bij de KVK. Mocht ik geen bericht meer krijgen dat ik aangifte moet doen dan moet ik daar even achteraan lijkt me. Kijk, de hoofdreden dat ik niet meer in de KVK en gewoon freelancer wil heten is dat ik mijn administratie zo eenvoudig mogelijk wil houden: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/ondernemer_voor_inkomstenbelasting/u_verricht_freelancewerkzaamheden Ik heb mijn voorgaande ondernemers activiteiten trouwens wel beëindigd in 2014. Dat was een niet aan IT gerelateerde activiteit.
  7. Aha, in dat geval is het wel interessant om een BTW administratie te voeren ja, zodat ik BTW op gemaakte kosten terug kan vragen. Dat zal wel een beetje vreemd zijn gezien de betaalde BTW van de klant niet in die berekening zal voorkomen... Dan ben ik alleen nog niet helemaal eruit of ik nou wel of geen KVK inschrijving nodig heb. Volgens hen zelf heb ik geen 'recht' op inschrijving bij slechts 1 opdrachtgever en dat lijkt me ook wel logisch. Daarom had ik me ook al uitgeschreven. Hiervoor deed ik een tijdje fotografie werk maar daar ben ik mee gestopt vandaar. Ik vraag me af of ik dan ook voor de BTW ben uitgeschreven bij de BD.
  8. Ik had mijn schrijfsel al aangepast, het kwartje viel wat laat :) Het is nu duidelijk, dankjewel. Dan nog het volgende. Ik heb me net uitgeschreven bij de KVK omdat ik eigenlijk niet meer dan 1 langlopende IT opdracht zal doen vanaf nu. Ik wil zo weinig mogelijk administratie voeren en was van plan de inkomsten op te geven als Resultaat uit Overige Werkzaamheden. De BTW aangifte wilde ik eigenlijk ook vanaf. Omdat ik nu steeds alles zal verleggen, zou ik dan een ontheffing kunnen krijgen soortgelijk aan de KOR? Of is het juist handig om de BTW aangifte te blijven doen vanwege aftrek voorbelasting van gemaakte kosten? Kan ik überhaupt wel voorbelasting aftrekken als ik alle BTW verleg? Of kan ik nu ook als particulier verder, en de BTW helemaal achterwege laten op mijn facturen?
  9. Deze tekst op de website van de BD vond ik dan wel wat verwarrend: "Deze diensten worden dan belast in het land waar uw klant woont of is gevestigd. Het maakt niet uit of uw klant een particulier of ondernemer is." Volgens de laatste link: "The effects of this are as follows: EU BUSINESSES supplying to: Business in another EU country No VAT charged. Customer must account for the tax (reverse-charge mechanism). Consumer in another EU country Must charge VAT in the EU country where the customer belongs (not where the business is based)." In het geval van levering van diensten aan een particulier zou /ik/ verantwoordelijk zijn voor het betalen van de BTW in het land van vestiging van de klant. In het geval van levering aan een bedrijf, is dat bedrijf de verantwoordelijke. Goed, het is duidelijk, ik moet gewoon de BTW verleggen.
  10. @mmint: Er staat ook: "Vanaf 1 januari 2015 veranderen de regels voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten (digitale diensten). Deze diensten worden dan belast in het land waar uw klant woont of is gevestigd. Het maakt niet uit of uw klant een particulier of ondernemer is." Ik ben in verwarring. Gaat het nou wel of niet ook om leveringen van diensten aan ondernemers? Peter_CVinfo@ Ja, het lijkt me ook dat het hier meer gaat om mensen die b.v. apps verkopen, of andere dingen die geautomatiseerd verkocht worden. Maar wat ik doe gaat wel allemaal via de electronische snelweg. "diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. [...] kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd." - strict gezien is dit wel van toepassing. Het is nog een grijs gebied dus, begrijp ik. Maar zou het veilig zijn om aan te nemen dat ik gewoon BTW moet verleggen en in de ICP opgeven zoals voorheen?
  11. Goedendag, ik heb de mogelijkheid een IT klus aan te nemen voor een bedrijf wat in Ierland is gevestigd. Het om het onderhouden van servers en netwerken op verschillende plaatsen in de wereld. Nu heb ik net dit gelezen over de nieuwe BTW regels betreffende "digitale diensten": http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015 Zou ik hieronder vallen? Of moet ik gewoon BTW verleggen via een ICP aangifte? "Dit zijn diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd." Wat ik doe is programmeer werk, onderhoud plegen, systeembeheer, etc. Vrij specialistisch werk ook wel "engineering" genoemd, en ik reken gewoon mijn uren via een factuur.
  12. Dankjewel! Ik heb inmiddels een wat andere situatie. Ik zal een nieuw topic daarover posten.
  13. Ik doe deze opdracht niet vanuit een zaak, ik wil het gewoon als particulier bij resultaat uit overige werkzaamheden opgeven. Ik heb verder nu geen andere opdrachtgevers. Maar als ik het vanuit een zaak zou doen dan zou het dus wel mogelijk zijn om op een later tijdstip te bepalen hoeveel er naar box 1 moet? Het meest logische in dit hele verhaal lijkt mij dat ik pas in EUR kan worden aangeslagen op het moment dat ik ook daadwerkelijk de BTC verkoop voor EUR. Want dan pas is het echt zeker wat de waarde is van de BTC en ook zeker dat ik de beschikking heb over die waarde in EUR. Ik kan de BD immers niet in BTC betalen. Of zie ik dat verkeerd?
  14. Goed, maar dan heb ik dus een groot probleem op het moment dat ik inkomstenbelasting moet betalen in EUR en ik heb alles nog in BTC, en stel dat die dan een grote koersval hebben doorgemaakt tijdens de periode tussen ontvangst en de rekening van de BD. En omgekeerd zouden ze een hoop geld mislopen door mij niet te belasten voor de extra waarde mochten de BTC opeens veel meer waard zijn geworden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.