Jump to content

tippi1

Junior
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Bedankt voor je reactie! Hoe boek ik die inventaris tegen elkaar weg? Cum afschrijving 500 A/ Inventaris € 500 Zoiets?
 2. Vraag 1. Dit is natuurlijk niet goed omdat er afgeschreven wordt over de boekwaarde, hoe moet ik het dan bijhouden? Dit is ook niet juist naar mijn idee want dan schrijf je eigenlijk ook maar 50 euro af... Vraag 2. Ik wil eigenlijk gewoon de inventaris van de inventarislijst en dus afschrijven tot 0, wat is dan de journaalpost om alle rekeningen juist te houden? Is het een buitengewone last?
 3. Er is geboekt Inventaris 500 A/ Bank 500 Toen is er afgeschreven Afschrijvingskosten 100 A/ Afschrijving inventaris 100 Dus de boekwaarde van de inventaris is 400 euro. Tot dusver allemaal duidelijk :) Nu heb ik twee vragen Vraag 1. Je schrijft af over de aanschafwaarde maar in het jaar dat je het bedrijfsmiddel gekocht hebt naar tijdsgelang. Hoe ziet de activastaat er dan uit? Activa aanschaf 500 ( in juni van dat jaar dus maar 6 maanden) Restwaarde 0 Afschrijven in 5 jaar dus 20% Dus dan is de afschrijving van jaar 1: 500-0 (restwaarde)=500 x 20% = 100 (per jaar) in het jaar van aanschaf dus 50. Nieuwe boekwaarde 500-50 = 450 jaar 2: Waarover schrijf ik nu af? Nog over de aanschafwaarde of de boekwaarde? En wanneer komt deze dan uit op 0? Vraag 2. Ik heb de afgelopen 3 jaar afgeschreven en de activastaat ziet er als volgt uit: Inventaris 500 Cum afschrijving 100 Boekwaarde 400 Nu is mijn inventaris kapot gegaan en gooi ik deze weg. Wat is dan mijn journaalpost?
 4. Ah top bedankt voor je antwoord! Ik hou zelf een bestandje bij met de voorraad die er op 31-12 is, daaronder zet ik wat ik weggegooid heb gedurende het jaar en dan haal ik van elkaar af. Wat er overblijft is mijn voorraad op 31-12. Dit doe ik dus goed en loop niks mis qua kostenpost of btw ;) ` Maar ik kan het ook rechtstreeks van de voorraad afboeken dan? Want dan hoef ik het niet meer apart bij te houden. Alles wat ik weg wil gooien boek ik uit en daarmee is het ook opgelost? En dan kan ik altijd nog voor mezelf bepalen of ik het bij wil houden in een apart bestandje toch?
 5. Hallo allemaal, Op het moment dat ik voorraad inkoop dan is mijn journaalpost 7000 Inkopen (W&V) Aan Bank (Balans) En op 31-12 tel ik mijn voorraad en boek ik die op rekening 3000 Voorraad (Balans) Nu vraag ik mij het volgende af: Ik heb nu voorraad die ik weg moet gooien. Als ik op internet ga lezen dan mag je dat boeken onder afwaardering van de voorraad dus 4000 Afwaardering voorraad Aan 3000 Voorraad Maar je hebt al een keer de kosten voor de inkoop genomen op rekening 7000 inkopen. Mag je deze kosten dan nog een keer nemen op rekening 4000? Ik denk het niet maar jullie kunnen mij het vast uitleggen hoe het wel zit :) Oh ja en als ik gewoon de voorraad verminder met hetgeen wat ik weggegooid heb, dan loop ik toch alleen de btw mis die ik terug kan vragen?
 6. Het gaat inderdaad om een webwinkel met enkel particuliere klanten. Wij boeken in vanuit het bankboek. Dus als we ideal pas in januari uit laten betalen dan zou de omzet + btw vallen in januari. Hoe zou je dan de winst in 2017 mee kunnen laten tellen? Het kasstelsel geeft aan dat je de btw en de inkomsten pas boekt op het moment dat het geld ontvangen is... Bedankt voor jullie antwoorden :)
 7. Wij volgen het kasstelsel en maken gebruik van ideal. Ideal kan je op elk gewenst moment uit laten betalen. Klopt het dan dat als ik mijn omzet uit december uit laat betalen in januari dat ik deze dus pas in 2018 hoef te verantwoorden? En mag dat?
 8. tippi1

  KOR

  JUIST! En nu is de vraag hoe doe ik dat :) Wat is de journaalpost Ga er even vanuit dat ik recht heb op 750 vermindering kor en dus 1250 euro moet betalen
 9. tippi1

  KOR

  Bedankt voor je antwoord Frelo! Het voordeel dat je hebt aan de kor moet je idd aangeven als winst want dan betaal je er inkomstenbelasting over. Maar mijn vraag is eigenlijk 1) Is de kor rekening een balans of een winst en verliesrekening? (ik heb het nu als W&V in de 9000) 2) Wat is de journaalpost aan het einde van het jaar?
 10. tippi1

  KOR

  Daarmee doel ik op het volgende Belastingvermindering voor kleine ondernemers Hoeveel btw zou u per jaar moeten betalen aan de Belastingdienst? Hoeveel vermindering krijgt u? € 1.883 of meer Geen vermindering Meer dan € 1.345 maar minder dan € 1.883 2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte)) Voorbeeld van vermindering € 1.345 of minder De vermindering is gelijk aan het te betalen btw-bedrag. U hoeft dus geen btw te betalen (maar u moet wel aangifte doen). Voorbeeld geen btw betalen U kunt ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. € 0 of minder U krijgt geen vermindering Maar het gaat ook meer om het journaliseren, wat de journaalpost is en niet de berekening die heb ik al gemaakt ;)
 11. tippi1

  KOR

  Graag zou ik willen weten hoe je het volgende boekt. Ik doe kwartaalaangifte en heb alle te betalen en te ontvange bedragen aangegeven bij kor. Nu val ik deels in de kor hoe journaliseer ik dit? Ik heb nu gejournaliseerd: Te betalen btw 300 A Te vorderen btw 100 A Afdracht BTW 200 en Afdracht BTW 200 A Kor 200 En als ik geld terug kreeg dan natuurlijk andersom. Ik heb twee vragen: 1) Is de kor rekening een balans of een winst en verliesrekening? (ik heb het nu als W&V in de 9000) 2) Wat is de journaalpost aan het einde van het jaar? Het vierde kwartaal heb ik gejournaliseerd Te betalen BTW 3500 A te vorderen BTW 1500 A Te betalen omzetbelasting 2000
 12. Ik ben dit aan het proberen maar stuit op het volgende: Mij beginvoorraad is zeg maar 5500 Mijn inkopen zijn 4000 Hoe weet ik wat mijn kostprijs is? Mijn eindvoorraad is 6500 Dus als ik de formule zou draaien dan zou mijn kostprijs €3000 zijn?
 13. Ik begrijp dat de rekening kruisposten alleen boekingen bevat die zeg maar onderweg zijn. Dat is me duidelijk. Maar stel nou dat er 4000 euro op die rekening staat debet op 31-12. Hoe wordt dit verwerkt in mijn aangifte? Als debet 4000 staat moet er credit ook iets met 4000 omhoog lijkt me?
 14. De rekening kruiposten wordt inderdaad helemaal zuiver geboekt en er staan alleen overboekingen op. Ik hanteer het kasstelstel. Wat gebeurd er dan met die 4000 die debet op de balans staat? De balans moet in balans zijn dus debet en credit hetzelfde, is het dan niet zo dat het ondernemingsvermogen met 4000 toeneemt? De voorraad wordt een per jaar geteld en geboekt dus niet bij elke verkoop. Als de voorraad is toegenomen: 3000 Voorraad Aan 7000 Inkopen Wat doet deze journaalpost eigenlijk precies? Want hoe kan op deze manier dan mijn winst bepaald worden?
 15. Op zich ben ik inmiddels aardig bekend in de wereld van het boekhouden. Ik zit ongeveer op 80% en probeer de laatste procenten ook te begrijpen. De winst en verliesrekening is op zich vrij duidelijk debet de kosten en credit de opbrengsten. Het gaat met name om de balans. 1. Wat doet bijvoorbeeld de post kruisposten op de balan met de winst? Er staat bijvoorbeeld een bedrag van € 4000 debet op de balans aan het einde van het jaar. Dat betekent dat er nog €4000 'onderweg is' naar een andere rekening. Wat doet dit bedrag met de winst? Het verhoogt of verlaagt toch mijn ondernemingsvermogen (en daarmee de winst) of juist niet? 2. Hetzelfde geld voor voorraad op de balans. Het verhoogt toch ook mijn ondernemingsvermogen? En daarom moet ik er winst over betalen of?... Kan iemand mij in 'jip en janneke taal' uitleggen hoe het zit :)

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept