Jump to content

Cania

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. @Ronaldinho Bedankt voor je reactie. Wat de bijtelling of km administratie, privé houden van de auto betreft heb ik nog een paar vragen. Of beter gezegd kan ik de situatie uitleggen. De auto is voor €1200 aangeschaft op naam van mijn bedrijf en is meer dan 15 jaar oud. (Er is geen BTW aftrekbaar.) Nu heb ik begrepen dat de bijtelling dan 35% van de economische waarde van de auto is (ongeveer €1700). Is in dat geval het nog steeds beter om de auto privé te houden? Zal sowieso aan de bijtelling zitten aangezien er geen km administratie is bijgehouden. Nou kan ik dus de auto op mijn balans zetten als investering. Over hoeveel jaar kan ik deze auto dan afschrijven?
 2. Blijkbaar is het als je op meerdere forums dezelfde vraag stelt je ook verschillende antwoorden kan krijgen ??? Op een ander forum werd mij verteld dat ik de auto wel op de balans kon zetten als lening aan mijn vriend, maar dat er dan wel duidelijk een contract moest zijn met welke rente werd berekend, want anders kan de belastingdienst het zien als lening. Waarbij je zegt "Alternatief is alle kosten ten laste van het resultaat brengen en vervolgens de bijtelling toepassen". Wat bedoel je daarbij met alle kosten? Naast benzine ook apk, garage kosten, verzekering en wegenbelasting?
 3. Hallo Ronaldinho, Ik begrijp dat de inkomstenbelasting per jaar gaat. En in mijn geval heb ik pas 2 maanden in 2013 mijn eigen bedrijfje gestart. Daarvoor had ik geen werk,uitkering of ben ik in loondienst geweest. Mijn vraag was dus over de heffingskorting en arbeidskorting of die volledig worden toegepast of slechts een percentage aangezien ik maar 2 maanden pas in dat jaar mijn eigen bedrijf had.
 4. Als beginnend ondernemer in 2013 (maand november) is mijn vraag of bij het indienen van de Inkomstenbelasting ik recht heb op een volledige algemene heffingskorting en arbeidskorting? Zelfstandigenaftrek en startersaftrek heb ik over dat jaar geen recht op heb ik al gezien, omdat ik niet aan het urencriterium voldoe van 1125 uren. Hebben de heffingskortingen hier ook mee te maken of heb je recht op een percentage? (Edit: titel verduidelijkt)
 5. Hallo Ronaldinho, Verzekering en wegenbelasting staat natuurlijk op naam van mijn vriend, maar ik betaal hem deze bedragen privé. Dit kan ik natuurlijk niet opgeven als autokosten. Maar de benzine kosten, waarvan ik de bonnetjes bewaard heb en de betaling via mijn zakelijke rekening heb gedaan, kan ik die wel als autokosten opgeven en de btw dus terug vorderen? Als ik de auto op mijn balans zet gaat dit dan af van mijn winst en wordt het als kosten gezien? En wat heeft dat verder voor consequenties voor een eventuele bijtelling aan het einde van het jaar? Ik heb namelijk geen kilometer administratie bijgehouden.
 6. Beste Richard, Mag ik misschien even op deze vraag inhaken? Ik heb een auto ouder dan 15 jaar via mijn zakelijke rekening gekocht en is sowieso geen BTW meer op te vorderen. Het kenteken staat, wegens omstandigheden, echter op naam van een vriend. Juridisch gezien heb ik begrepen is deze vriend dus de eigenaar, maar zou ik eventueel de auto wel op mijn balans als lening aan deze vriend kunnen zetten? Nou wordt deze auto alleen voor mijn eigen bedrijf gebruikt, en 'leen' ik dus de auto van mijn vriend. Mijn vraag is of ik dus de benzine kosten, die ik betaal via mijn zakelijke rekening, wel kan opgeven als autokosten en de BTW dus kan terug vorderen?
 7. Iedereen bedankt voor de nodige info! @Norbert Bakker - Je link naar de column werkt helaas niet.
 8. Goedenavond, Ik ben als zzp-er werkzaam in de bouw en werk eigenlijk alleen voor particulieren en VVE's. Voor grote klussen huur ik vaak andere ZZP-ers in. Maar aangezien ik veel kleine klusjes heb wil ik kijken naar de mogelijkheid om een jongen in te huren via Pay-roll. Is er een limiet voor het aantal uren dat ik hem mag inhuren? En blijf ik belastingtechnisch zo toch ZZP-er? Ik wil namelijk echt niet mensen zelf in dienst nemen met alle risico's en kosten loonadministratie. Wat zijn de mogelijkheden?
 9. @Ronaldinho. Natuurlijk is er met de klant afgesproken wat er gaat gebeuren en wat eer betaald moet worden. Dat gaf ik toch al aan dat ik allereerst een offerte stuur. Het gaat mij er om wat boekhoudtechnisch het beste en noodzakelijk is naar de Belastingdienst toe. Wat ik dus moet bijhouden zodat alles kloppend is en te controleren. Vandaar dat ik niet begrijp dat je naar particulieren geen factuur hoeft te sturen.
 10. Maar als je geen factuur hoeft uit te reiken aan een particulier, hoe doe je dat dan boektechnisch? Zo is er geen bewijs dat je die opdracht hebt uitgevoerd (waardoor het dus ook zwart kan zijn), en hoe kan de belastingdienst dan iets controleren? En er moet toch een splitsing van de verschillende BTW's gemaakt worden. Hoe boek je dan het geld wat binnenkomt op de bank als je dat niet kan koppelen aan een factuur? Een factuur per opdracht lijkt mij inderdaad ook handiger, en dan daarop de vermelding van 50% bij opdracht en 50% bij oplevering. Maar hoe boek ik dat dan BTW technisch gezien? Bijvoorbeeld de rekening is totaal € 660,00 waarvan €42 21%BTW en €24 6% BTW . Dan krijg ik € 330,00 aanbetaald, en boek ik €22 onder 21%BTW en €12 onder 6% BTW?
 11. Goedemiddag, Ik ben een beginnende ZZP-er en werkzaam in de bouw als aannemer. Ik werk alleen voor particulieren dus begrijp dat ik volgens het kasstelsel moet werken. Nou zit ik met de volgende vraag. In eerste instantie breng ik een offerte uit en als de mensen daarmee akkoord gaan dan vraag ik een aanbetaling van 50% van de totale offerte en bij oplevering de rest. Hoe kan ik dat het beste boeken? Moet ik als de mensen akkoord zijn een factuur uitschrijven van 50% van de offerte en daarop zetten 'Aanbetaling' en dat dan boeken op de datum van ontvangst? En vervolgens het restbedrag van 50% een nieuwe factuur voor maken en boeken na oplevering/na ontvangst? Moet of mag ik de factuur wel splitsen, omdat het om één en dezelfde opdracht gaat? En aangezien ik met verschillende BTW's te maken heb, 21% (materialen) en 6% (uurloon), moet ik dan over het totaal 50% toepassen......dus 50% van het met 21% belastte en 50% van het met 6% belastte? Eigenlijk zou ik het liefste horen hoe ik dit correct en zo makkelijk mogelijk kan doen. Alvast bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept