Gerda Janze

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Gerda Janze

  1. Hoi Roel, sorry ik had dat niet door. Maar ik kan reageren op elke geplaats stukje en dat doe ik dus maar schijnbaar is dat niet de bedoeling.
  2. Ik kan me heel erg vinden in wat je zegt. Ik merk wel dat ik hier gewoon nog een hoop te leren heb om dit juist aan te pakken. Ik ga al deze tips in kaart brengen en juiste strategie voor mijzelf is uitschrijven. Wat wel en wat niet en wat noem ik een gesprek en heel duidelijk waar gaan we wel en niet in mee. Bedankt en ik ga meer aandacht besteden aan dit voortraject. Ik had wel alles in orde als gaat om contracten en dergelijke maar deze fase heb ik onderschat en ook mis ik nog de juiste ervaring.
  3. Ja, dat is alleen mogelijk bij een eenmalige opdracht maar dit gaat vaak om een langere termijn. Als ik niet kom krijg je geen opdracht. Bij particulieren doe ik zonder gesprek en gelijk aangifte klaarmaken. Dat werkt heel goed. Dit ervaar ik alleen bij opdrachtgever. Wat jammer is dat dit niet transparant is gecommuniceerd. Volgens mij is dit bewust niet doorgesproken. Hoe verder je gaat, hoe meer uren je investeert hoe moeilijker het soms is om te stoppen. Want dat zit je er (denk je) zo vlak bij.
  4. Grappig dat je dat zegt want ik denk daar ook wel is over om met name nieuwe klanten een voorschot te laten betalen. Het is soms toch lastig als je klant niet op tijd betaald. Ik wil in ieder geval wat scherper worden in zaken. Al baal ik soms dat dit allemaal zo nodig is.
  5. Dank je voor je antwoord. Volgens mij sla de spijker op zijn kop. Alles wat ik gisteren nog tijdens het gesprek hoorde was inderdaad dat hij dit bij meerdere mensen deed. Had hij ook niet vertelt eerder. Nu doe ik 1 gesprek kennismaken en 2e gesprek tot zaken komen. Als opdrachtgever twijfelt is een referentie op zijn plaats. Ik mag als zijnde een vakgenoot meer verwachten dat hij dit snel in kan schatten. Alles zegt mij dat hij misbruik maakt van zijn positie opdrachtgever.
  6. Daar bedank ik voor. Ik vind dat geen basis om mee te starten. Het geeft wantrouwen aan. Ik vraag ook niet aan hem om alvast voor het starten een bedrag te storten zodat ik weet dat mijn factuur betaald gaat worden. Als je diploma's hebt dan is er sowieso een basis van kennis aanwezig. Lijkt me meer gepast om een referentie te vragen in deze kwestie. Het blijft een feit dat hij financieel voordeel haalt door anderen gratis in te zetten voor heel wat uren.
  7. Ja, heb jij gelijk in en is heel goed punt. Ik wist niet van tevoren dat hier echte klant werd gebruikt. Ik val niet onder het privacyreglement van een ander kantoor. Wij hebben geen overeenkomst gesloten waardoor mijn privacyreglement niet van toepassing is. Bij test ga je uit van een fictieve klant.
  8. Ja, ik heb zelf bij accountant gewerkt en diverse diploma's voor boekhouden. Ik heb jaren aan ervaring en doe alles wat dit bureau ook doet. Als het gaat om inhoud van het werk kon ik volledig achter opdracht staan maar niet de gang van zaken. Je verbindt wel je eigen kantoor en jezelf aan die van hem en dan moet ook alles natuurlijk transparant zijn. Immers wij staan juist voor het vertrouwelijke en betrouwbare. Juist binnen ons vakgebied mag je uiterste zorgvuldigheid verwachten en betrouwbaarheid. Ik voel me erg opgelucht na het bedanken en merk dat het goed is om er met anderen van gedachten te wisselen. Bedankt voor je reactie.
  9. Dank je wel, het is wel een leer moment. Ik ga zeker op naar de volgende opdrachtgever en hoop dan een beter aanbod te krijgen. Dat hij checkt of er voldoende kennis is kan ik nog aanvaarden omdat werk soms divers is en kan complex zijn. Dat hij kijkt hoe je met een vraagstuk omgaat. Maar niet voor zoveel uren maar ook dat dit om echte klant gaat. Hij heeft al verdiend aan mij en daarbij ik vind het nogal roekeloos om je klantgegevens al aan mij te laten zien. Ik heb geen binding met deze klant, wel zijn boekhouding gezien en mee gewerkt. Met mij is er geen privacyreglement geldig. Die klant zou als deze dit wist terecht klacht kunnen indienen tegen dit bedrijf. Dat vind ik zeer onprofessioneel.
  10. Dank je wel voor reactie en tip over website link. Ik ben het met je eens dat dit geen leuke behandeling is. Jammer genoeg had ik dat toch wat te laat door.
  11. Sinds kort ben ik gestart met eenmanszaak Administratie & Advies. Nu heb ik het eerste half jaar klanten op fiscaal gebied en administratie binnengehaald en daar zitten ook aantal ondernemers bij die zelf ook groeiende zijn. In augustus was ik zover dat ik een deel van mijn werktijd wil invullen met overeenkomst tot opdracht voor ongeveer 16 uur per week als boekhouder/administrateur. Daarnaast kan mijn bedrijf dan ook verder groeien en uitbreiden met ondernemers en hun boekhouding. Dus begeef ik mij in de wereld van opdrachtgevers. Ik word gebeld met vraag tot opdracht/samenwerking ander administratiekantoor. 1e gesprek is leuk, hartelijk gesprek. Uitnodiging tot het doen van test (kennis). Dus zou je denken een fictieve boekhoudklant waar wat items in voorkomen. Bijvoorbeeld inkoop, afschrijving, verkoop, btw boekingen, ga zo maar door. Dan na afloop zouden we rest van opdracht bespreken. Ik kom daar week later maar test is een echte klant van het kantoor. Inkoopfacturen, verkoopfacturen over drie maanden staan klaar om geboekt te worden. Ik begin met test? of is dit werken? Nogal overrompeld door gang van zaken. Na vier uur testen komt er een evaluatie maar tijdens gesprek wordt niet ingegaan over vragen over opdracht maar wel tussen neus en lippen dat ik ook btw moet zien. Laat ik het doen maar er komen wel twijfels. Ik kom weer middag maar moet eerst de rest van boekingen afmaken. De bank komt er ook bij kijken. Na vier uur testen/werken is het niet klaar en dus geen btw aangifte. Of ik maar weer wil komen. Ik maak de afspraak en besluit even pas op de plaats te maken. Tijd om na te denken. Ik wil een eerste opdracht tot overeenkomst graag binnenhalen maar hoeveel uur moet ik daar eigenlijk voor besteden. Is dit normaal vraag ik me af of is dit grensoverschrijdend gedrag. Is dit niet gewoon werk en gaat van mijn kant de inzet van gratis uren eigenlijk ook niet te ver. Ja is mijn conclusie. Ben ik dom bezig, ja is mijn conclusie. Ik bel voor aanvang afspraak met opdrachtgever en uit mijn twijfels en dan blijkt dat ik na de btw aangifte nog jaarrekening mag/moet maken. Ik wil gerust iets meer doen om opdracht binnen te halen maar dit? Ik bedank voor de opdracht en geef aan dat dit mij veel te veel tijd kost zonder dat ik er iets voor terugkrijg. Want er is geen garantie dat ik deze opdracht krijg en voor hoeveel uren en per wanneer en tot wanneer. Waar ligt nu de grens eigenlijk tussen gaan voor je opdracht en hoe ver ga je met het laten testen (?) van kennis en welke tijd staat daar dan eigenlijk maximaal voor. Wat is nu redelijk in deze situatie? Vandaar dat je even niet weet wat te doen want je wil zo graag maar ja. Ik hoor graag wat reacties en ervaringen. [Mod edit: typefout in titel hersteld]
  12. Ja. Een c.v. heeft meerdere vormen en manieren. Ik zat aan open c.v. te denken omdat je dan makkelijker andere vennoten toelaat en makkelijker uittreedt. Gesloten c.v. is anders. Maar als je dat als natuurlijk persoon is dan klopt het dat je hoofdelijk aansprakelijk bent en onder ib valt en zelfde voordelen als in eenmanszaak. Doe je als beherend vennoot onder b.v. dan niet. Het is goed om je hierin goed te verdiepen maar is lastige materie. Wat ik wel weet is dat een c.v. en daar vennoot in zijn behoorlijk lastig in elkaar kan zitten op fiscaal gebied maar misschien bij jou niet omdat je eigenlijk een eenmanszaak bent onder de vlag van een c.v. Dan hoef je misschien ook geen vennoot contract op te stellen. En een stille vennoot die zich bij jou aanmeldt heeft dat geen gevolgen dan? Ik ken een stille vennoot in een c.v. die particulier is en daardoor ondernemer is geworden voor inkomstenbelasting. Dat is een gesloten c.v. Ook al is de inleg nul hij is stille vennoot geworden in een gesloten c.v.
  13. Op zich kan ik me vinden in wat je schrijft. Dan ga je ervan uit dat je zelf beherende vennoot bent en verder niks. Dat kan maar wil je daarin wijzigen of samenwerken dan heb je al gauw dat je stukken opmaakt bij de notaris over vorm en wat voor cv geldt. Dat is aardig juridisch en fiscaal. Beherende en stille vennoten. Verder krijg je te maken met vennootschapsbelasting. Dat is minder makkelijk als aangifte inkomstenbelasting. Besteed je dit uit dan kost dat meer als wanneer je zelf aangifte kan doen. Het kan ook zijn dat leveranciers minder snel zaken met je doen omdat de aansprakelijk anders kan liggen. Beherend vennoot is een rechtspersoon en niet natuurlijk persoon. Al weten ze je wel te vinden maar kan nadeel geven als je toch iets nodig hebt. Wat denk je van aanleveren van bankstukken voor investering. Hou er rekening mee dat de structuur van een cv veel ingewikkelder is en in het leven geroepen is voor een ander doel als het doel wat je zelf hebt. Fiscaal dacht ik dat je met eenmanszaak voordeliger uit bent en dat pas bij hogere winst dan 100.000 euro het fiscaal aantrekkelijk is om over te gaan naar b.v. Fiscaal kan het een nadeel zijn een c.v. omdat je hogere belasting betaald. Ik wens je heel veel succes met je bedrijf. Misschien is het van belang om nog met belastingdienst te bellen of er grote fiscale verschillen zijn.
  14. Wat ik begrijp is dat je balans 2014 aangepast binnen je bedrijf nadat je aangifte definitief is geworden. Dat draai je weer terug en je gaat de correctie in 2015 toepassen in je boekhouding. Dan klopt je balans weer over 2014 met je aangifte. In 2015 maak je de correctie over 2014 per 1/01/02015. Als je aantekening maakt in je boekhouding waarom je het doet dan is dit prima te volgen. Een jaar wordt afgesloten en dat betekent niet meer boeken.
  15. Eigenlijk worden je eigen huisvestingskosten lager in deze situatie. Dat vind ik wat logischer om te boeken. Het effect is hetzelfde als wanneer je omzetrekening gebruikt. Ik vind het wel een onjuist beeld geven als je dit als omzet boekt. Immers het zijn doorbelaste kosten. Als je omzet boekt dien je factuur als kostprijs te boeken voor deel wat je doorbelast en rest in huisvestingskosten. Ik zeg kies voor huisvestingskosten. Deze post is wel van belang met doen van de aangifte btw dat je juiste bedrag aangeeft. Bij aansluiting btw over omzet is dit ook van belang omdat je anders verschillen krijgt.
  16. Ik ben zelf boekhouder en er zijn wettelijke voorschriften die gelden voor een boekhouding. Uiteraard ga je als boekhouder niet de administratie wissen als je klant weggaat. Dat hoeft de klant ook niet vooraf te bedenken en ook niet achteraf. De boekhouder zit dan heel erg fout en kan dan aansprakelijk worden gesteld voor ontstane schade. Wel kan de boekhouder deze omdat de administratie in het archief gaat en dit geld kost dit in rekening brengen aan de klant. Dit kan om ongeveer een € 12,00 per te bewaren jaar gaan. Nu heeft de klant gegevens nodig en dit is normaal bij een overdracht. Ook als je als boekhouder niet blij bent met klant die weggaat zijn er regels. Zo kan het jaardossier over gaan naar nieuwe boekhouder en anders een kopie. Daar zit alles voor de nieuwe boekhouder in wat nodig is. Dat is ook nodig mocht er belastingcontrole gaan komen. De rekening die oude boekhouder kan geven is afhankelijk van de tijd die hij daaraan besteed. Zelf denk ik dat hiervoor 1 of 2 uur kan worden gerekend. Dus ongeveer 70 euro excl. btw. De boekhouder is trouwens niet vrij in wat hij wel en niet aanlevert. De gegevens zijn immers van de klant en niet van de boekhouder. De klant mag inzicht eisen als het gaat om zijn eigen gegevens en het dossier van zijn bedrijf. Verder zou ik de nieuwe boekhouder deze gegevens op laten vragen (eerst telefonisch met schriftelijke bevestiging) bij de oude boekhouder en de situatie inschatten van wat hier aan de hand is. Dan kan gekeken worden naar de te nemen maatregelen naar deze oude boekhouder. Deze boekhouder kan ook gelijk vragen naar onderbouwing van deze hoge rekening. Misschien is alles heel goed te verklaren en gaat overdracht makkelijker dan nu het geval is. Veel succes
  17. Op dit moment kan je in ieder geval naar de Belastingdienst overmaken het bedrag wat je kan afdragen. Op die manier toon je goede wil. Daarnaast zou ik vragen om een persoonlijk gesprek bij de belastingdienst waarbij je de situatie uitlegt en onderbouwt met financiële stukken. In dit gesprek kan je benadrukken dat er geen opzet is bij het maken van deze fout en dat je dit zelf middels je nieuwe boekhouder hebt gecorrigeerd niet wetende dat je dit binnen 12 maanden moet betalen. Je verzoekt om coulance. Bij een afwijzing graag op papier voor het maken van bezwaar. Het is van belang dat als je geen persoonlijk gesprek voor elkaar krijgt dit dan schriftelijk kenbaar maakt. Dus bezwaar maken tegen betaalregeling en onderbouwen met financiële stukken. Betaal en vraag ondertussen om coulance. Elk bezwaar duurt een aantal weken. Ondertussen blijven aflossen. Als het wordt afgewezen dan kan je kijken wat de Belastingdienst doet. Die start met het geven van boetes. Dat is niet leuk maar ook daar kan je bezwaar tegen maken. Je boekhouder kan en dient in deze kwestie begeleiding te geven. Kijk of er geschoven kan worden met geld of zijn er ergens potjes of kan je lenen om tegemoet te komen. Advocaat is heel duur en ik zou de boekhouder ook vragen om oplossingen te bedenken. Je kan sturen binnen een boekhouding met geldstromen maar dat vraagt wel om goed inzicht en gezien de situatie vraag ik me af of dit er is. Ben je erg ongerust over de situatie ga langs bij een fiscalist en misschien kan je gebruik maken van een gratis advies in deze om de situatie te beoordelen. Veel succes!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.