Jump to content

Higher starter

Junior
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • Gender
  Male

Company info

 • Location
  Enschede
 1. Hallo Peter, Ik begrijp je reactie wel. Het komt misschien over alsof ik niet waar ik mee bezig ben, sommige dingen worden pas logisch als je weet wat er achter zit. Er zijn bijvoorbeeld weinig bronnen die diep ingaan op kleine dingen als onder welke post je de inkomstenbelasting moet plaatsen. Verschillende bronnen gebruiken verschillende benamingen voor dezelfde posten. Het gaat hier om wat boekhoudkundige feitjes die ik even moet weten om een goed overzicht te kunnen maken. Ik ga verder geen financiering aanvragen, het is puur even voor mezelf.
 2. Nog een bijkomende vraag. Komt de winstbelasting/inkomstenbelasting (die wel de exploitatiebegroting staat in het voorbeeld van de Rabobank) niet op de liqiditeitsbegroting te staan?
 3. Kijk nu wordt het al een stuk duidelijker :) Je kunt dus zelf bepalen van welke posten je btw wilt terug vragen? In het voorbeeld staan posten als huisvesting, verkoop, onderhoud etc. Zou je daar ook de btw van kunnen meerekenen in de post 'BTW in kosten / investeringen'? Is er wel btw van toepassing op deze kosten? Ik weet wel dat er op bepaalde kosten een lager btw bedrag wordt gerekend of dat de de posten deels privé kunnen zijn en daarom niet mee kunnen worden genomen. Nog een bijkomende vraag. Komt de winstbelasting (die wel de exploitatiebegroting staat in de het voorbeeld van de Rabobank) niet op de liqiditeitsbegroting te staan?
 4. Ik doel inderdaad op de kleine ondernemersregeling, tot een bepaald bedrag ben je dan dus 'vrijgesteld' aan belasting maar blijkbaar ben je dan nog wel btw plichtig. Je dient namelijk wel gewoon aangifte te doen etc. Ik denk dat ik de btw dan gewoon meeneem op de balansen. In de bijlage de liqiditeitsbegroting van de Rabobank als voorbeeld genomen om deze vraag te stellen. Hier zie je 2 btw posten staan en volgens mij berekening is het resultaat van een aftreksom van deze 2 bedragen dan het bedrag wat als uitgave wordt berekend naar 'totale uitgaven'. 1. BTW in kosten/investeringen-> Is dit het deel aan btw van de inkoopwaarde, verkoop, huisvesting etc kortom de uitgaven waar btw over is betaald? Of is het specifiek kosten genoemd en vallen daar alleen bepaalde zaken onder zoals de inkoopwaarde. maar niet het onderhoud bijvoorbeeld? In dit voorbeeld is de inkoopwaarde 355 inclusief btw, zet je de btw van dat bedrag dus apart onder de post 'BTW in kosten/investering, waarna je de BTW afdracht (voorbelasting?) ervan haalt en de uitkomst hiervan dus meerekent naar de totale uitgaven? 2. BTW afdracht-> Zijn dit dan de BTW ontvangsten over een bepaalde periode die volledig worden terugbetaald aan de Belasting (de 479 euro in de maand juni in dit voorbeeld)
 5. Ik ben nog wel wat tegengekomen op de liqiditeitsbegroting, misschien dat iemand het weet. Op het format van de Rabobank staat de post 'BTW in kosten / investeringen' onder de uitgaven. Nu vraag ik mij af om welke BTW het hier gaat? Aangezien alle kosten inclusief btw staan vermeldt en ook bij de ontvangsten staat de btw apart vermeldt van omzet. De inkoopwaarde is als het goed is ook inclusief btw dus mis ik misschien iets?
 6. Bedankt voor de reacties. Ik ben wel wat wijzer geworden en heb ook even die check gedaan en daar blijkt uit dat ik in mijn situatie vanaf een omzet van €5000 wordt gezien als ondernemer. Als mijn omzet in een bepaalde range zit is het blijkbaar erg voordelig betreft belastingen. Ik zal zelf nog even informeren bij de Belastingdienst dat is wel zo makkelijk. Jullie hebben me wel wat inzichten gegeven dus bedankt daarvoor.
 7. Bedankt voor je verduidelijk, zo klinkt het inderdaad een stuk logischer. Kan het kloppen dat je na aftrek van de Zelfstandigenaftrek (7.280) en Startersaftrek (2.123) 'geen winst' overhoud die belast kan worden met winstbelasting/inkomstenbelasting. Als je bijvoorbeeld onder de 7.280 blijft na aftrek van alle bedrijfskosten?
 8. Aanvullend op Marjan: als je niet BTW plichtig bent moet je alle uitgaven inclusief BTW als kosten opnemen in de begroting. Eventuele posten met betrekking tot BTW laat je gewoon op nul staan, want daar heb je verder niets mee van doen. Wat ik echter niet helemaal begrijp is dat je meent dat je waarschijnlijk niet btw plichtig bent door kleinschaligheid, maar dat het ondertussen ook zo grootschalig is dat je zelfs een exploitatiebegroting aan het maken bent. Heb je het handboek ondernemen van de Belastingdienst inmiddels doorgenomen? Kun je echt niet als ondernemer voor de BTW worden gezien? Bedankt voor uw reactie. Als ik het goed begrijp ben je vrij van de btw als je minder dan 1345 btw hoef te betalen. Als ik het goed begrijp staat dat gelijk aan een omzet van €6404.76? In dat geval zit ik daar ruim onder en hoef ik geen btw te betalen toch? In mijn beleving hoort een exploitatiebegroting gewoon bij een ondernemingsplan onafhankelijk van de grootte, al is het alleen al voor jezelf om een resultaat te kunnen inschatten. Bedankt voor de link naar het handboek van de Belastingdienst, die was ik zelf nog niet tegengekomen. Stel dat het klopt dat ik niet btw plichtig ben, kan ik de post 'voorfinanciering btw' dan leeg laten? Oftewel de btw die ik in principe al heb betaald voor de voorraad? De voorraad op de begroting is dan gewoon inclusief btw?
 9. Hallo, Voor mijn ondernemingsplan ben ik de exploitatiebegroting aan het maken. De onderneming is echter kleinschalig en ik ben waarschijnlijk niet btw plichtig. Wat dus betekent dat ik gewoon btw betaal over mijn inkopen en vervolgens niet kan terugvorderen. De kosten op de exploitatiebegroting zijn zonder btw, maar waar kan ik de kosten van mijn btw neerzetten (Liquiditeitsbegroting?). Het resultaat van mijn exploitatiebegroting is dan toch een hogere winst, terwijl die btw kosten er nog bij komen? Of moeten deze kosten dan weer bij de verkoopprijs (omzet) komen? Kan iemand me misschien een beetje wegwijs helpen? Alvast vriendelijk bedankt.
 10. Bedankt voor het delen van dit schema, het kan wellicht van pas komen.
 11. Klopt het trouwens dat ik als beginner hier op het forum geen kneus of reus kan uitdelen? Ik vind hier op de site verder ook geen informatie over hoe dat eigenlijk moet.
 12. Als je zo naïef optimistisch in het leven staat, ben je vroeg of laat een illusie armer. Of je bent nog nooit op een borrel met bankiers geweest, dat kan natuurlijk ook. Two can keep a secret if one of them is dead. Ward, wat bedoel je met die borrel met bankiers? Worden daar soms leuke ideetjes besproken?
 13. Heren, bedankt voor jullie reacties! Bij nader inzien gaat het inderdaad ook vooral om de uitvoering van het idee.
 14. Kun je mij een voorbeeld geven van eenmanszaken/kleine bedrijven die hun omzetcijfers prijsgeven, laat staan hun winstmarges?
 15. Hallo allemaal, Ik ben nieuw op deze site en ik heb een algemene raag over het ondernemingsplan, dus misschien dat jullie hier iets meer over weten? Op dit moment ben ik nog een student maar ik zit er aan te denken om op termijn een eigen onderneming te starten. Stel je hebt een goed idee, dan is het vaak noodzakelijk om financiering te gaan verkrijgen d.m.v een ondernemingsplan. Maar in dat ondernemingsplan omschrijf je eigenlijk je hele 'geheim' toch? Ik bedoel, dingen als winstmarges en leveranciers zijn doorgaans toch een vereist onderdeel van je plan? Hoe kijken jullie daar tegenaan? Laat je bepaalde informatie bewust achterwege of wat beschrijf je wel en niet? Hoe wordt er door banken omgegaan met een ondernemingsplan? Stel dat een werknemer het idee ziet en dit op een of andere manier doorspeelt of gebruikt bijvoorbeeld? (wel een beetje ver gezocht natuurlijk). Kortom ik begrijp dat de verstrekker van financiële middelen bepaalde informatie nodig heeft maar het ligt mij toch niet zo lekker om je hele idee zo open en bloot de wereld in te gooien... Is het nodig dat ik mij hier zorgen om maak?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept