loading
Ga naar inhoud

Cattitude

Senior
 • Aantal berichten

  41
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

1

Persoonlijke info

 • Geslacht
  Female
 • Land
  Nederland

Bedrijfsinfo

 • Plaats
  Amsterdam

Recente activiteiten

 1. Hoi HL'ers, Ik zou graag iets willen vragen over de ICP opgaaf (intracommunautaire prestaties). Ik geef o.a. Nederlandse les aan expats en eind 2018 kreeg ik een nieuwe klant, een Duits relocatiebureau. Dat betekende dus dat ik vanaf dat moment ook ICP opgaaf moest doen, vanwege geleverde diensten aan een EU-land. Omdat ik een kleine ondernemer ben, heb ik op 11 maart 2019 een verzoek ingediend voor aangifte per jaar. Begin april had ik nog geen reactie gehad, dus voor de zekerheid heb ik de ICP opgaaf gedaan van Q1-2019 (van € 255). Op 2 mei kreeg ik toestemming de ICP per jaar te doen. Het stomme is dat ik sindsdien geen ICP opgaaf meer heb gedaan. Maar het moet natuurlijk wel! Dus nu wil ik het allemaal nog netjes indienen, alleen weet ik niet goed wat ik nu moet doen, aangezien ik dus een jaaropgaaf mag doen, maar al wel het eerste kwartaal heb opgegeven. Hoe pak ik dit het beste aan? (en volgende keer natuurlijk op tijd, ik weet het...) Vriendelijke groet, Cat.
 2. Bedankt trouwens voor de tip Handboek Ondernemen, Highio en Hans van den Bergh! Ik kende het boek al, maar wel goed om daar weer eens naar te kijken. Ik heb het meteen gedownload!
 3. Beste Highio, ik zie dat je er wat vragen bij hebt gezet, dus daar zal ik nog even antwoord op geven: Ik heb al de online module boekhouden gevolgd van e-boekhouden, en maak vaak gebruik van de goede support/kennisbank die ze daar hebben. Verder heb ik veel filmpjes gekeken. In de loop der jaren (ben nu ruim 3 jaar zzp-er) ben ik veel te weten gekomen. Ik doe zelf mijn (in principe) eenvoudige boekhouding en ik ben een kleine ondernemer (ik ben deels AO). Ook heb ik een boekhouder die mij af en toe tegen betaling helpt. Maar het is voor mij een relatief grote kostenpost vandaar dat ik het liefst zoveel mogelijk zelf doe. Maar ik wil nu wel gaan uitbreiden met ook online taaltraining en prints verkopen op consignatiebasis, en wie weet ga ik dan toch meer uit handen geven. Ook omdat het dan weer extra ingewikkeld wordt. Ik verkoop ook een paar keer per jaar een schilderij, dus ik voer inkoop van de benodigde verf en doeken in mijn boekhouding in. Net als de verkoopfactuur van de schilderijen uiteraard. Mijn btw-aangifte heb ik tot nu toe altijd zelf gedaan, en daarbij geen problemen gehad. De IB aangifte als ondernemer is iets lastiger, maar is tot nu toe uiteindelijk ook goed gekomen.
 4. En dat wordt door mij ook gewaardeerd. Ik wilde alleen aangeven dat ik me best goed heb ingelezen in de materie. Ik kreeg eerder vandaag namelijk het idee dat ik dat moest bewijzen, maar misschien ben ik gewoon te onzeker ;-)
 5. Dank Highio. Ik ben me bewust van het verschil. Daarom had ik achter "zeefdruk" geschreven: "(door de kunstenaar vervaardigd)". Fijn dat je meeleest. Overigens kreeg ik net van de Belastingdienst Ondernemers nog een antwoord: Bij die Stichting zijn overigens maar een paar Nederlandse drukkerijen aangesloten, die zeer kostbare prints maken. Zie op hun website onder het kopje ledenoverzicht: http://www.certifiedartgiclee.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=3 Als je een beetje op die website leest, kom je al gauw tot de conclusie dat het enorm veel investeringen vergt om dat keurmerk te mogen dragen. Hieruit (en uit antwoord Belastingdienst) lijkt mij dat je mag afleiden dat de kunstenaar niet zelf die giclees hoeft te maken.
 6. Heel erg bedankt Roel voor de zeer heldere uitleg. Vooral met punt 3+5 kan ik weer verder met het op orde houden van mijn (inderdaad kleine) boekhouding. Voor jou ter info: glicees vallen sinds een aanpassing enige tijd terug onder het 21% tarief. Tenzij de kunstenaar daar weer unieke schildering overheen aanbrengt, waardoor het om mixed media kunst gaat. Zeefdrukken (door de kunstenaar vervaardigd) vallen tot een beperkte oplage nog wél onder het lagere BTW tarief. (LINK: Bron belastingdienst, zie kopje Zeefdrukken) Groetjes Cat.
 7. En daarnaast bedankt voor de (onbedoelde) herinnering om mij in te schrijven bij Pictoright. Stond namelijk nog op mijn to-do-lijst :)
 8. Dank je wel voor uw reactie! Ik ben zelf de maker van de originele tekening. Excuses dat ik dat niet duidelijk heb gemaakt. Is het handig dat ik mijn post aanpas?
 9. Hoi Hans, Ik heb dit forum doorzocht maar niets kunnen vinden wat over mijn situatie gaat (wel iets over verkoop obv consignatie maar dat is nu nog niet aan de orde, al heb ik die thread wel alvast met belangstelling gelezen). Verder heb ik de site vd belastingdienst gelezen over vereenvoudigde facturen en de site over kunstvoorwerpen en BTW percentage. Ook heb ik de ondernemershandleiding voor kunstenaars gelezen maar dat stipt deze kwestie ook niet specifiek aan. Tot slot heb ik uiteraard gegoogled maar geen duidelijke antwoorden kunnen vinden. Het ging dan bv wel over voorraad maar over de inhoud van een visagiekoffer of over de fietsbellen van een fietsenmaker. Het kan aan mij liggen maar ik zit niet zo gauw hoe ik dit naar kunstprints moet vertalen. Ik heb bv geen kassa zoals een fietsenmaker dus kan geen kassabonnen uitprinten. Op basis van het bovenstaande ben ik tot mijn idee van hoe het moet gekomen wat ik in de genoemde 4 punten heb uiteengezet. En nu wil ik graag weten of dit inderdaad correct is, want ik heb deze informatie zelf bijeengeschraapt en er een to do plan van gemaakt. Dit omdat ik nergens een complete handleiding of uitleg kon vinden over hoe te handelen in een dergelijke situatie. Soms lees je wel eens over zaken die er mogelijk op lijken (verkoop bedrijfsauto aan particulier bv) maar ik vind het lastig om van zo'n situatie te generaliseren naar mijn eigen situatie. Bovendien vind ik het belangrijk om het zeker te weten en niet maar een beetje wat te doen. Is dit voldoende voor je? Groetjes Cat.
 10. Goedenavond! Naast mijn zzp-werk als taaltrainer verkoop ik af en toe kunst (schilderijen). Nu heb ik onlangs een stapel kunstprints laten drukken van een tekening (zgn. glicees). Een deel heb ik al verkocht aan vrienden, voor bedragen onder de €20. Ik heb deze verkocht inclusief een lijstje. En ik heb een paar vragen over hoe ik dit moet verwerken in mijn boekhouding. Klopt het dat: er geen factuur met opvolgend factuurnummer gemaakt hoeft te worden omdat het verkoop aan particulieren betreft en bedrag onder €100 is? de aangeschafte lijstjes moeten worden ingevoerd als inkoop? (of zijn dit verkoopkosten?) idem voor de factuur van de drukkerij: inkoop of verkoopkosten? ik de lijst apart moet vermelden op het betaalbewijs en daar vervolgens btw over moet heffen? (het gaat om lijstjes van onder de €5) dat ik de kunstprints moet invoeren als voorraad? (ik heb nog nooit gewerkt met voorraden) Alvast bedankt voor (eventuele) antwoorden. Ik ben echt heel blij dat dit forum bestaat, en dankbaar voor de vaak zo betrokken en behulpzame leden :-) Fijne avond, Cat.
 11. Bedankt voor de antwoorden, heb het even snel doorgenomen omdat ik zo nieuwsgierig was maar heb nu geen tijd voor een inhoudelijke reactie. Ik kom er later vandaag op terug! Ben in elk geval erg blij dat ik weer wat wijzer ben geworden. Branko, ik ga jouw X A B constructie proberen om te zetten met de door mij gekozen namen zodat ik je hopelijk goed begrijp. En p.s. ik ben een zij geen hij ;)
 12. Iemand? Ook ben ik benieuwd wat ik mag verstaan onder 'any client or customer of Strijkstok'... Is de student bijvoorbeeld een customer/client van Strijkstok? Overigens mag ik mij niet voorstellen aan de student onder die naam, maar onder een andere bedrijfsnaam (van een dochteronderneming denk ik). Ik heb het bedrijf zelf al om opheldering gevraagd over hun definitie van client/customer, maar wacht 7 dagen later nog steeds op een reactie. Ik voel me hierdoor vrij machteloos en ik mis duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan.
 13. Dag allen, alvast heel fijn dat jullie me willen helpen. Begrijpelijk dat er om fragmenten in de originele taal wordt gevraagd. Bij dezen: X. Independent Contractor. You acknowledge that you are an independent contractor and not an employee of Strijkstok, and that you are not the legal representative or agent of, nor do you have the power to obligate, Strijkstok for any purpose whatsoever. You expressly acknowledge that the relationship intended to be created by this Agreement is a business relationship based entirely on and circumscribed by the express provisions of this Agreement and that no partnership, joint venture, agency, fiduciary or employment relationship is intended or created by reason of this Agreement. Strijkstok shall carry no worker's compensation insurance or any health or accident insurance to cover you. Strijkstok shall not pay contributions to social security, unemployment insurance, federal or state withholding taxes, nor provide any other contributions or benefits which might be expected in an employer-employee relationship. You hereby waive any claims, in tort or contract, against Strijkstok, Strijkstok’ customers and clients for any claims for injury to person or property and agree to look solely to such insurance policies that you may have independently obtained for any recovery for any such losses. A. Non-Exclusivity. Nothing in this Agreement shall be construed to prohibit you from providing services to other employee relocation providers or other competitors of Strijkstok, provided that, at all times, the provisions of Sections X, B and C hereunder shall apply. A1. Laws. You agree and undertake that in connection with the Agreement, you (and/or any of your sub-contractor, agent or representative) will comply with all applicable laws, rules, regulations, decrees and official governmental in all locations where Services are to be provided including those relating to anti-corruption, anti bribery and anti-money laundering. A2. No Conflicts. You represent and warrant to Strijkstok that the execution and delivery of this Agreement by you and your performance in accordance with the terms of this Agreement will not conflict with, be a breach of or constitute a default under any agreement to which you are a party or by which you are bound. B. Supplier Non-Solicitation. You understand that Strijkstok has invested substantial time and resources in developing its client base. You agree that you will not, under any circumstances, during the term of this Agreement and for 2 years after its termination, for any reason whatsoever contact directly any client or customer of Strijkstok in respect of providing the Services. C. Assignment. Strijkstok may assign all of its rights and delegate all of its obligations provided in this Agreement to any subsidiary or any corporation to which it conveys a substantial portion of its assets. D. Breach of Agreement. You agree that money damages would not be a sufficient remedy for any breach of this Agreement by you or your agents, representatives or employees and that in addition to all other remedies, Strijkstok shall be entitled to specific performance and injunctive or other equitable relief as a remedy for any such breach. No breach of any provision hereof can be waived unless in writing. Waiver of any one breach shall not be deemed to be a waiver of any other breach of the same or any other provision hereof. Nor may the waiver by Strijkstok of any breach by any other independent contractor constitute a waiver of the same or similar breach by you. In any action to enforce Strijkstok’ rights, you agree to pay all reasonable attorneys fees and other collections expenses incurred by Strijkstok. E. Miscellaneous. This Agreement sets forth the full agreement between Strijkstok and you relating to your engagement as consultant and supersedes any and all prior agreements and understandings, oral or written, with respect to such matter, and any other arrangements between you and Strijkstok. This Agreement shall be enforced in accordance with the laws of the Republic of Panama, without regard to its conflicts of laws provisions.
 14. Ter info, hier een deel van de getekende overeenkomst met Strijkstok. Hierin staan zaken waar ik van schrik (art. D) en andere dingen die ik verwarrend vind (art. A/B). Ik heb het vertaald met Deepl want ik ben slecht in legalese maar zal zo ook het Engelse origineel plaatsen (geanonimiseerd). A. Niet-exclusiviteit. Niets in deze overeenkomst mag worden geïnterpreteerd als een verbod om diensten te verlenen aan andere leveranciers van verhuizingen van werknemers of andere concurrenten van Strijkstok, op voorwaarde dat te allen tijde de bepalingen van de artikelen X (stuk over confidentialiteit), B en C hieronder van toepassing zijn. B. Leverancier Non-Solicitation. U begrijpt dat Strijkstok veel tijd en middelen heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar klantenbestand. U gaat ermee akkoord dat u, onder geen enkele omstandigheid, gedurende de looptijd van deze overeenkomst en gedurende 2 jaar na beëindiging ervan, om welke reden dan ook rechtstreeks contact opneemt met een cliënt of klant van Strijkstok met betrekking tot het verlenen van de diensten. (“…any client or customer of Strijkstok in respect of providing the Services”) C. Opdracht. Strijkstok kan al haar rechten overdragen en al haar verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst delegeren aan een dochteronderneming of een onderneming waaraan zij een aanzienlijk deel van haar activa overdraagt. D. Schending van de overeenkomst. U gaat ermee akkoord dat geldschade geen voldoende remedie is voor een schending van deze overeenkomst door u of uw agenten, vertegenwoordigers of werknemers en dat Strijkstok naast alle andere remediërende maatregelen, recht heeft op specifieke prestaties en dwangmiddelen of andere billijke genoegdoening als remedie voor een dergelijke schending. Er kan geen afstand worden gedaan van enige bepaling hiervan, tenzij schriftelijk. De vrijstelling (afstandsverklaring) van een schending van de overeenkomst wordt niet beschouwd als een vrijstelling van een andere schending op dezelfde of een andere bepaling van deze overeenkomst. Evenmin kan de vrijstelling door Strijkstok van enige andere onafhankelijke contractant een vrijstelling van dezelfde of een soortgelijke schending door u vormen. Bij elke actie om de rechten van Strijkstok af te dwingen, gaat u ermee akkoord om alle redelijke advocatenkosten en andere incassokosten van Strijkstok te betalen. E. Diversen. Deze overeenkomst bevat de volledige overeenkomst tussen Strijkstok en u met betrekking tot uw betrokkenheid als consultant en vervangt alle eerdere overeenkomsten en afspraken, mondeling of schriftelijk, met betrekking tot dergelijke zaken, en alle andere regelingen tussen u en Strijkstok. Deze overeenkomst wordt ten uitvoer gelegd overeenkomstig de wetgeving van de Republiek Panama, zonder rekening te houden met de bepalingen inzake wetsconflicten.
NL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké