Jump to content

Klaasjannes

Junior
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Stel, ik zet mijn toeslagen aan het begin van het jaar stop omdat ik niet weet hoeveel ik ga verdienen en niet de kans wil lopen flink te moeten terug betalen. Als dan achteraf blijkt bij mijn aangifte inkomstenbelasting dat ik toch recht heb op toeslagen, krijg ik die dan automatisch door de BD toegekend?
 2. En als we er even vanuit gaan dat hij er binnen valt, hoe moet je dan met de btw over de winst omgaan? Of is die winst er niet?
 3. Het bedrijf heeft een marge auto die in de boeken opgenomen is als bedrijfsmiddel en waar op afgeschreven is. De auto is enige tijd verhuurd geweest maar wordt nu weer verkocht aan een particulier. Het bedrijf verkoopt vaker auto's dus hoeft geen btw af te dragen over de verkoopprijs, de auto is ook van een particulier gekocht (En dus geen btw voordeel gehad). Stel dat de auto bij kopen voor 10.000 euro in de boeken is gekomen en nu na afschrijvingen nog voor 6.000 in de boeken staat. Echter, het bedrijf kan de auto verkopen voor 8.000 euro. Moet het bedrijf dan alsnog over 2.000 euro btw afdragen (8.000-6.000) omdat dit (boek)winst is? Of kan je zeggen dat het geen winst maakt omdat de auto voor 2.000 euro minder dan de aanschafprijs wordt verkocht?
 4. Ik kwam in mijn zoektocht deze pagina tegen: http://btwbesluiten.nl/margeregeling-2 Daarin wordt het volgende vermeld: 17 juli 2014 – BLKB 2014/546M Margeregeling; regeling voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Dit besluit is een actualisering van het besluit van 4 juli 2007, nr. CPP2007/948M. Actualisering is onder meer nodig vanwege wijzigingen in wetgeving en jurisprudentie. Verder is een bestaand besluit verwerkt en zijn enkele redactionele wijzigingen doorgevoerd. Zie ook onderdeel 1.2. ........................... Onder het begrip ‘wederverkoper’ wordt verstaan: ‘de ondernemer wiens activiteiten geheel of ten dele bestaan uit de wederverkoop van gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten’ (artikel 2a, eerste lid, onderdeel k, van de wet). Dat wil zeggen dat elke ondernemer die in zijn bedrijf met enige regelmaat dit soort goederen verhandelt, is aan te merken als wederverkoper. Het aandeel van deze activiteit in het geheel van zijn bedrijf is niet van belang. Een ondernemer kan bij de levering van margegoederen ook als wederverkoper optreden, nadat hij die goederen voor andere activiteiten heeft gebruikt (bijvoorbeeld verhuur). Voorwaarde is wel dat de latere levering op het moment van de aanschaf van de goederen tot de normale bedrijfsuitoefening van de wederverkoper behoort (zie voetnoot 1). ....................... Het eerste vet gedrukte bevestigd mijn vermoeden dat het in mijn situatie niet uitmaakt hoe vaak er een camper wordt verkocht. Enige regelmaat is ook 1x per jaar of 1x per twee jaar. Het tweede vet gedrukte herhaald wat Peter_CVinfo ook al zei, en wat ik in de post hiervoor heb geprobeerd te weerleggen. Het is toch geloofwaardig om te zeggen dat je een camper niet helemaal opgebruikt maar hem bijtijds weer wilt verkopen om zo de campervloot jong en fris te houden?
 5. Bedankt voor je antwoord. Is het niet voldoende als ik het volgende daarbij verklaar: Het was mijn intentie van te voren om, als ze ongeveer 175.000-200.000 km hadden gereden, deze door te verkopen omdat dan de waarde van de camper nog zo hoog is dat het rendabel is om deze door te verkopen. Van tevoren was het dus al duidelijk dat de campers doorverkocht zouden worden voordat deze afgeschreven waren. Kijk, met een camperverhuurbedrijf met 4 campers heb je één keer per jaar dat je een camper verkoopt. Maar als ik 100 campers in de verhuur heb, zal het aantal campers dat je doorverkoopt per jaar groter zijn. Maar de intentie is hetzelfde. Vanaf wanneer mag ik mij dan een handelaar noemen? Of zie ik iets over het hoofd?
 6. In dat geval kun je gebruik maken van de Margeregeling. Daarmee bereken je de af te dragen BTW. Dat kan zowel margeverkopen aan particulieren als aan ondernemers betreffen. Overigens mag je tweedehands goederen aan ondernemers ook mét BTW leveren. Dan vallen deze goederen en de bijbehorende inkopen niet meer onder de margeregeling, maar gelden de "normale" BTW-regels. Vergeet inderdaad het schema uit 2004 en gebruik het schema uit 2011. Op 1 juli 2011 zijn de regels m.b.t. auto's ingrijpend gewijzigd. Dank je, helder. Mag ik als camperverhuurder de in- en verkoop van campers als mijn 'normale bedrijfsactiviteiten' benoemen? Wij zijn (nog) kleinschalig met 4 campers in de verhuur. Uiteraard is het zo scherp mogelijk inkopen van campers en deze weer voor zo veel mogelijk verkopen na verhuur wel een een deel van onze ondernemingsstrategie, maar we verkopen hooguit 1 of 2 campers per jaar. Dit is namelijk wat er op de website van de belastingdienst te vinden is: Wilt u eigen gebruikte goederen verkopen? Gebruikt u margegoederen eerst in uw eigen bedrijf en wilt u bij verkoop de margeregeling toepassen? Dat mag alleen als de verkoop van dat soort gebruikte goederen tot uw normale bedrijfsactiviteiten behoort. Voorbeeld U bent handelaar in gebruikte auto's. U koopt een margeauto, die u na een periode van verhuur weer verkoopt. U kunt bij deze verkoop de btw over de winstmarge berekenen. Als u dezelfde auto echter koopt als handelaar in gebruikte computerapparatuur, moet u bij latere verkoop van die auto btw over de verkoopprijs in rekening brengen.
 7. Ok, maar in de eerste post van dit draadje wordt een schema ter beschikking gesteld. In dat overzicht op de laatste pagina van die .pdf bijlage ben ik een eenmansondernemer, met een marge auto op de zaak, bij aanschaf btw nvt, bij doorverkoop 'belast, tenzij naar prive *10'. Bij *10 staat een besluit van de staatssecretaris van 2004 waarmee bovenstaande wordt onderbouwd.
 8. Is het overzicht wat genoemd wordt in de eerste post in het .pdf bestand nog steeds van kracht anno 2016? Mijn situatie: tweedehands grijs kenteken marge auto gekocht. Wel of geen btw afdragen bij verkoop aan particulier? En wat bij verkoop aan zakelijk? Mijn andere situatie: Als camperverhuurbedrijf tweedehands marge campers gekocht. Wel of geen btw afdragen bij verkoop aan particulier?

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept