Jump to content

proefkonijn

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Hi! Onze v.o.f. (2 personen) huurt samen met een ander bedrijf (1 persoon) 2 ruimtes in een bedrijfspand. Wij zijn hoofdhuurder en betalen 750 ex btw per maand hiervoor. Onderling is afgesproken dat ons bedrijf 500 betaalt en het andere bedrijf (met 1 persoon) 250 euro (ex btw) naar ons overmaakt. Zo betalen we dus 750 euro totaal. Mijn vraag is nu hoe ik dit in de boekhouding moet verwerken. Wij sturen namelijk een factuur naar het andere bedrijf van 250 euro ex btw, maar dit is geen omzet voor ons. Kan dit op een of andere manier op 1 post? Ik hoop dat iemand advies heeft! Bij voorbaat dank. Ps: we werken met e-boekhouden.nl Groet
 2. Ik dacht dat ik hierdoor met mijn eenmanszaak gewoon gebruik kon blijven maken van de KOR waardoor ik de BTW niet af hoef te dragen. Dat zou het fiscale voordeel zijn dan.
 3. @joost Om het plat te zeggen; mijn v.o.f. produceert commerciële video's, maar verhuurt geen cameramannen. Mijn eenmanszaak ben ik als cameraman. Als mijn compagnon in de v.o.f. tijdens de voorproductie van een video geen cameraman kan vinden vraagt hij of ik tijd heb buiten de v.o.f. om. Als ik tijd heb kan hij mij inhuren via mijn eenmanszaak. Of ben ik verplicht dit dan uit te voeren via mijn v.o.f.?
 4. Bedankt voor je antwoord! Bij onze v.o.f. hebben we een winstverdeling bepaald van 75/25. Wanneer ik om een bepaalde reden een hoger percentage hoor te krijgen voor een opdracht dan zou ik dit graag factureren vanuit mijn eenmanszaak naar de v.o.f. om op deze manier: - moeilijke rekensommen en percentages te vermijden - niet meerdere facturen naar de opdrachtgever te hoeven sturen Moet kunnen toch? Of zie ik dit verkeerd?
 5. Hi! Ik heb een tijd geleden met de belastingdienst gebeld met de vraag of ik met mijn eenmanszaak nog gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling, terwijl ik een goed lopende VOF daarnaast heb die hier geen gebruik van maakt. Volgens de belastingdienst kan dat gewoon, dat is natuurlijk super. Mijn vraag is alleen als volgt. Ik heb dit jaar 2 opdrachtgevers gehad met mijn eenmanszaak, en moet er dus eigenlijk nog een derde bij (dit moet volgens de regels toch? Minimaal 3 verschillende opdrachtgevers per jaar). Is het mogelijk dat ik met mijn eenmanszaak een factuur stuur naar mij V.O.F. waardoor ik EN 3 opdrachtgevers heb dit jaar, EN meer winst van mijn eenmanszaak kan behouden door gebruik van de kleine ondernemersregeling? Ben benieuwd of iemand het antwoord voor me heeft op deze vraag, bij voorbaat dank!! :)
 6. Dag beste mensen, Om een lang verhaal kort te maken: Een uit de hand gelopen hobby (het maken van video's) zorgt voor zoveel inkomen dat dit niet meer zonder kvk registratie gedaan kan worden. De vraag is alleen of wij (2 personen) beter een v.o.f. of toch 2 eenmanszaken kunnen beginnen? De volgende feiten zijn van toepassing: - We vertrouwen elkaar 100% dus daar ligt het niet aan - Persoon 1 verricht meer werk dan persoon 2, dus persoon 1 zal bij uitkering van winst meer ontvangen (a.d.h.v. administratie kan bepaald worden hoeveel) - We willen opereren onder een gezamenlijke naam - onze kracht is namelijk wij als duo, en niet als individuen. Wel zullen er af en toe individuele klusjes zijn voor persoon 1. - Persoon 1 is student, persoon 2 heeft een full-time baan Wat zouden jullie aanraden op basis van bovenstaande feiten? Het deed mij doen denken dat wanneer beiden een eenmanszaak hebben, de een de ander moet factureren waardoor er uiteindelijk weer meer BTW betaald moet worden. Ook vraag ik me af of het uitmaakt dat je beide je eigen eenmanszaak hebt, terwijl je toch samen opereert onder een gezamenlijke naam en merk/website. Bij voorbaat dank! [verandering: link toegevoegd]
 7. Bedankt voor alle snelle en duidelijke reacties. Het lijkt me dat we ons moeten gaan inschrijven. Een v.o.f. is in dit geval het meest vanzelfsprekend neem ik aan?
 8. Ja: het is belastingontduiking/-fraude. A en B moeten gewoon het van de klant ontvangen bedrag verdelen (bijv 75 en 25%) en beiden deze individuele inkomsten aangeven in hun individuele aangifte inkomstenbelasting. Begrijpelijk, maar nu lees ik op een website het volgende: "Als je een eenmalig of incidenteel freelanceklusje doet dan ben je dus geen ondernemer voor de btw, heb je geen btw-nummer en factureer je zonder btw. Neem je echter vaker klussen aan, dan ben je verplicht je bij de belastingdienst aan te melden als startende ondernemer, word je waarschijnlijk btw-plichtig, krijg je een btw-nummer en moet je mét btw factureren. In de praktijk is soms onduidelijk waar de grens precies ligt tussen incidentele klusjes en ondernemerschap. Het is verstandig hierin zelf een keuze te maken en duidelijkheid te scheppen. Met andere woorden, zet tijdig de stap naar het volwaardig ondernemerschap." Of mijn klusjes incidenteel te noemen zijn weet ik niet. Voor mijn gevoel wel, de een is zoals ik al zei 8x een video, elke maand waarvoor 1.150 per maand wordt betaald, en de andere is 2.250 voor 3 video's in 1x.
 9. Thanks voor de snelle reactie. Dus als ik het goed begrijp kan ik gewoon zelf in bijvoorbeeld Microsoft Word een factuur maken met mijn eigen naam/adres erop en hierop het bedrag vragen, zolang ik maar geen BTW vraag dan. Diegene bedoelt met freelance klus mij als particulier. Het is alleen zo dat persoon B vanwege zijn fulltime baan waarschijnlijk een hoger bedrag aan inkomstenbelasting zal moeten betalen. In dat geval kan persoon A dus beter het volledige bedrag als zijn inkomstenbelasting aangeven om vervolgens in cash een deel aan persoon B te geven? Of zeg ik nu rare dingen?
 10. Dag mensen, Na veel informatie op te hebben gezocht, is ons nog steeds onduidelijk wat we nu precies moeten doen en straks moeten gaan betalen aan belasting. Hopelijk heeft een van jullie raad voor ons. Hieronder beschreven wat er precies speelt: Samen met een vriend maak ik al een tijd video's als hobby. Steeds vaker kregen we kleine verzoekjes om dit voor een klein bedrag te doen voor bedrijven, maar de bedragen worden nu hoger en ik verwacht dat onze volgende opdracht een factuur wil ontvangen. Persoon A (ik) is student en heeft een bijbaantje in loondienst waarmee zo'n 300 euro per maand mee binnen wordt gehaald (loonheffingskorting van toepassing). Ook leent persoon A maximale studiefinanciering bij. Persoon B (vriend) heeft een fulltime job met zo'n 27.000 euro bruto salaris. Een klus die we zojuist hebben gekregen levert ons in 8 maanden elke maand €1.150 op. Dus €9.200 totaal. Wel is het zo dat persoon A een groter percentage hiervan krijgt omdat hij meer tijd hieraan besteed (laten we zeggen 75%). De opdrachtgever heeft aangegeven dit als freelance klus te zien, hij zegt dat hij het geld naar een gewoon bankrekeningnummer kan overmaken, dat er geen factuur of BTW nummer nodig is omdat het om een freelance klus gaat, maar dat ik dit wel moet opgeven bij de belastingdienst eind van het jaar. Vraag 1 - hoeveel belasting zal ik hierover moeten betalen? En is het een verstandige set om alles naar persoon A over te maken aangezien hij student is en dus minder BTW zal hoeven betalen, waarna hij een deel naar persoon B kan overmaken? Een tweede (eenmalige) klus van een andere opdrachtgever levert ons een totaalbedrag van €2.250 op. Ik verwacht dat deze opdrachtgever (gemeentelijke instelling) wel een factuur zal vragen. Tot dusver hebben wij geen v.o.f. opgericht en weten we ook niet of dit de beste zet is. Als ik opdrachtgever 1 moet geloven zou ik ook opdrachtgever 2 het best kunnen vragen om het als "freelance" klus te zien en dus geld over te maken naar mijn eigen persoonlijke rekening - alleen heb ik toch het idee dat er dan iets niet klopt? Moet er een v.o.f. opgericht worden? Of moet dit niet maar is dit wel verstandiger? Ik kan er niet uitkomen. Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk genoeg is - en dat iemand ons advies kan geven over wat de beste volgende stap is om te nemen. Ontzettend bedankt voor de moeite! [verandering: titel]
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept