Jump to content

bazooka

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-2
 1. Hoi Ron, die belasting doet er niet toe omdat er geen schenking zal plaatsvinden. Norbert begon te toeteren over fraude omdat de facturen stiekem wel aan de nog op te richten VOF zouden zijn. Dat vind ik misplaatst, zeker om dat fraude te noemen. Onzinnig. Waarom? Omdat als een bedrijf een ander bedrijf adviseert een bepaalde markt te ontginnen en dat andere bedrijf vervolgens het adviserende bedrijf uit te nodigen voor een vennootschap die die markt ontgint, er geen sprake is van fraude. Dit zijn eerlijke zaken. Ik noemde de schenking omdat andere mensen zich zorgen maken over de VOF-overeenkomst, maar dat is niet nodig en ook geen onderwerp van dit draadje. Dat op zich wat mij betreft geen losse eindjes meer kent. dus dank je wel.
 2. Hoi William, dat soort klanten verpest het ondernemersklimaat in Nederland. Je kan het best je eigen voorwaarden deponeren bij de KvK. Contracten worden ook ondertekend nog wel eens niet nageleefd. Klanten betalen bijvoorbeeld heel vaak de laatste 1000 euro niet van een aflopend contract. Voor consultants is het ondoenlijk om daarop te verhalen omdat geslepen klanten dan "inhoudelijk" bezwaar maken, veelal ongegrond maar duur om te verhalen omdat het je tijd kost.
 3. Die schenking en zo, dat doet er verder niet toe. 6500 euro is voor veel mensen nog altijd een maandloon/-winst. Volgens mij heeft de belastingdienst juist dit soort dingetjes om in dit soort gevallen onderscheiden te maken en mensen te helpen in hun beslissingen. Bijvoorbeeld, zaken doen in de formele economie of daarbuiten.
 4. Ik vind de toon een beetje aanmatigend. Ik ben een tevreden ondernemer in mijn eenmanszaak. Zijn er misschien spanningen thuis? Problemen in de privesfeer?
 5. ""Nee! Hij kan niet BTW-vrij factureren, hij hoeft alleen een eventueel saldo (van af te dragen minus betaalde BTW) niet af te dragen. Zijn nota aan jou is dus gewoon BTW belast en jij moet die BTW wel aan hem betalen. Dáár gaat het al direct mis met je papieren constructie: het is BTW ontduiking/belastingfraude. Dat het BTW is over een inhoudelijk foutieve nota (want arbeid voor de VOF, ook al is deze formeel nog niet opgericht) doet daar niets aan af: ook over een foute nota ben je gewoon BTW verschuldigd"" Ik schenk hem volgend jaar 6500 euro, ongerelateerd aan zijn facturen dit jaar. Je doet nu net of hij mij kippen levert en ik hem volgend jaar kippen teruggeef, dat is niet zo.
 6. Nee OK. Wij zoeken een rechtsvorm. Het gebruikelijk loon hoef niet van toepassing te zijn, dat klopt. Maar ik ben niet heel happig op een BV aangezien de vennoot waarschijnlijk weinig tijd heeft en ik ook. VOF is administratief lichter.
 7. Het betreft een papieren constructie, dat klopt. Ik "bewaar" zijn facturen voor 2017 op mijn balans (als activum, intellectuele eigendom). De VOF wordt dan pas in 2018 opgericht. Op dat moment zijn het geen eigen uren meer, maar een activum. Als we dan winst maken (het is een risicovol en klein project, vandaar dat ik moeijljk doe over een 'klein' bedrag), dan wordt die gedekt door de afschrijving op het activum. Ik staak alleen in 2018 niet mijn eenmanszaak. De activa die ik in de VOF laat (en niet buitenvennootschappelijk houdt) zullen op marktwaarde in de boeken van de VOF opgenomen worden als een privé storting van mij. (ik citeer Joost ergens op dit forum). Van mijzelf uit gaat het om WBSO-gewaarde uren (29 euro / uur ga dr maar aan staan) of een inhuurling voor dat uurloon. Volgens mij gaat het bij EMZ- WBSO alleen om interne kosten/uren?
 8. Voor mijn beoogd vennoot, als EMZ: Maakt u winst? Zo ja, hoeveel? Ja, meer dan genoeg. Hoe zelfstandig is uw onderneming? Geheel Beschikt u over kapitaal? Natuurlijk. Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden? Gefactureerde uren zorgen voor rendement. Wie zijn uw opdrachtgevers? Er is nu 1 grote opdrachtgever maar volgend jaar heel veel. Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten? Website. Loopt u 'ondernemersrisico'? Ja Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Absoluut. Voor de VOF (2017): Maakt u winst? Zo ja, hoeveel? Volgend jaar. Hoe zelfstandig is uw onderneming? Geheel Beschikt u over kapitaal? Ja. Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden? Meer dan genoeg (vennoot a, 100 uur vennoot b) Wie zijn uw opdrachtgevers? Er is nu geen opdrachtgever maar in 2018 heel veel. Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten? Website. Loopt u 'ondernemersrisico'? Ja Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Absoluut. Voor de VOF (2018): Maakt u winst? Zo ja, hoeveel? miljoenen ;) Hoe zelfstandig is uw onderneming? Geheel Beschikt u over kapitaal? Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden? (vennoot a behoudt EMZ en steekt 500 uur in de VOF, vennoot B ook 500 uur). Wie zijn uw opdrachtgevers? Een veeltal. Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten? Website. Loopt u 'ondernemersrisico'? Ja Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Absoluut. Voor de BV (2018): Kosten te hoog. Gebruikelijk loon is bezwaarlijk (sorry Ron :)), startup zou kunnen, maar vennoot blijft fulltime werken naast de onderneming.
 9. Beste Joost, dank je wel voor je reactie. Net als die van Ron ben ik blij dat je dit advies wilt delen. Ik heb gisteravond goed zitten zoeken, maar wilde het aan de KvK gaan vragen. Ik dacht dat de arbeid op de openingsbalans mocht worden ingebracht, maar als ik je goed begrijp kan dat haast niet, want vergoeding vindt voorzover ik weet achteraf plaats. Dus zal het inderdaad om werken voor de vennootschap gaan. Bij de openingsbalans willen we graag allebei evenveel inbrengen. Omdat hij geen 1225 uur kan besteden, zoeken we een ander optimum. Als 6500 optimaal zou zijn, zou hij wel 100 uur kunnen besteden en tegen 65 euro aan mij kunnen factureren. Maar goed. Ja, 1 opdrachtgever, maar die wet van hoe heet die, minister van Sociale zaken, even opzoeken, Asscher, van 5 opdrachtgevers, die is buiten werking. Maar het is toch een bezwaar? Ik snap dat het nu een beetje ongeinformeerd overkomt, maar die inbreng van arbeid vond ik niet in dit forum en ook niet helder op internet. Ik las nog wel ergens over waardering van de eigen inbreng tegen historische kostprijs, waarbij loon niet vermeld stond (maar ook niet als verboden). Via de facturen zou dat dus hoger gewaardeerd kunnen worden, maar dat brengt belastingen mee. Volgens mij is onbezoldigd werk gelijk aan 100% belast werk.
 10. Ik heb de relevante paragrafen van het boek gelezen, maar het geeft geen antwoord op mijn vraag.
 11. Hoi Ron, dank je wel voor je antwoord. Ja die regeling bedoelde ik, ik zie dat je tussen 1345 en 1883 nog wel BTW hebt, maar 1345 zou ook kunnen, het is beter dan niks. Daar bedoel ik mee, het zou beter zijn als hij die 6500 zou kunnen creeren in plaats van 0 euro, als hobby. Maar daar komt dan IB bij kijken zoals je zegt. En dat kan met inbreng van computers en zo worden opgelost, maar dat heeft niet de voorkeur. Dan zeg jij, waarom niet, dan verdient ie alsnog 3250 euro. Tsja, (schouderklopje).
 12. Hallo beste forumleden, ik ben van plan in zaken te gaan met een vennoot (ben nu ZZP). Hij is nog geen ondernemer (8 augustus, werkt fulltime). Als hij zich als ZZP'er inschrijft kan hij mij factureren voor zijn bijdrage aan ons project (ontwikkeling van een app) en door de kleine ondernemersregeling 8900 euro BTW-vrij factureren. Op die manier hoop ik de kosten voor de app op de activa te kunnen bijschrijven. Maar ik heb daar een paar vragen over. - kunnen we arbeid/uren factureren aan een (gezamenlijke) V.O.F. of hoe gaat de inbreng van arbeid? tegen historische kostprijs? - als hij mij factureert, kan ik die kosten dan opvoeren als voortbrengingskosten en zodoende een activum opbouwen? mag ik vervolgens weer afschrijven op dat activum? - als de app af is kost ie naar schatting 2x8900 euro, hoe brengen we dit als activum vervolgens in 2018 onder in een VOF? - In principe is hij (52%) IB verschuldigd over die 8900 die hij in rekening brengt en heeft te weinig tijd om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen. Kunnen we dit project beter als V.O.F. aanvangen? Zou er anders een manier zijn om die 8900 euro via WBSO IB-vrij te krijgen? (Via 8900 zakelijke kosten zou eventueel ook mogelijk zijn, maar dat is een beetje zonde). dank. Mvg, Nico.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept