Jump to content

kali

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. kali

  Eindejaarsuitkering

  Dag Highio, Ik kan je helaas niet volgen. Het is zo dat ik het inderdaad best in mijn holding wil laten staan, ik heb het prive op dit moment niet nodig. Ik denk dat er een aantal mogelijkheden zijn; -via salarisadministratie werkmaatschappij -via managmentfee naar mijn bv -via winst/dividenduitkering (wellicht gebruik ik deze termen verkeerd) naar mijn bv. Via managmentfee heeft mijn voorkeur, omdat ik dan denk ik het minste belasting betaal, en het het gemakkelijkst te regelen is. m.vr. gr. Kali
 2. kali

  Eindejaarsuitkering

  Bedankt voor je reactie. Ja inderdaad, winst of dividenduitkering. Maar dat kan pas na het vaststellen van de jaarcijfers, de winstuitkering willen we in dit boekjaar doen. Mag je gewoon dit gewoon als managmentfee overboeken? (ik ben normaliter geen managementfee, maar salaris in de werkmaatschappij)
 3. Beste leden, Met het einde van het jaar in zicht kom ik tot de conclusie dat de werkmaatschappij waarin ik deelneem een leuke winst heeft gemaakt. Ik ben zelf hierin 30% aandeelhouder, mijn aandelen zitten in een persoonlijke holding. Ik krijg salaris via de werkmaatschappij uitgekeerd, er is dus geen sprake van managmentfee. Ik ben met mijn medeaandeelhouder een bedrag overeengekomen wat we als eindejaarsbonus kunnen gebruiken. Maar hoe dit nu naar mijn holding of prive over te maken? Via salaris naar mij prive vanuit de werkmaatschappij? dit extraatje kost me ondanks dat mijn salaris in de 42% schijf zit door de verlaging van de arbeids en heffingskorting zo'n 50% heb ik gezien. Is het ook mogelijk om dit bedrag via een uitkering van managmentfee naar mijn holding te zetten? Ik heb het dan nog niet prive, maar dat hoeft in principe ook nog niet. Of wellicht andere mogelijkheden?
 4. Beste Norbert, Bedankt voor je reacties, ik kan er zo even verder mee. Met vriendelijke groet
 5. Beste Norbert, Bedankt voor je uitgebreide antwoorden. Rest mij (hopelijk) nog 1 vraag. Ik ben geen kenniswerker, ik kan geen ziekengeldverzekering afsluiten. Kan ik mij voor dit risico (arbeidsongeschiktheid) op mijn eigen holding verzekeren, zijn hier verzekeringen voor?
 6. Bij jouw holding. Bedankt voor je reactie. Het is blijkbaar toch een complex materie. De verzekeringsadviseur van onze WM geeft aan dat ik onder de ziekengeld verzekering van de WM val en daarmee de verplichting tot loondoorbetaling bij de WM ligt. Ik heb inmiddels weer met hem gesproken, maar hij blijft bij zijn stelling. Hij geeft aan dat ik een fictief dienstverband heb, de wn verzekeringen ook in de WM worden afgedragen en dus de loondoorbetaling bij ziekte ook. Als het risico bij de holding ligt, zal ik daar toch een verzekering voor moeten afsluiten om dit risico af te vangen? Is dat dan ook een ziekengeldverzekering, want een aov kan ik niet afsluiten.
 7. Beste Leden, Ik ben aandeelhouder middels mijn holding in een werkmaatschappij voor 30%, de overige 70% van de werkmaatschappij zijn in het bezit van mijn zakenpartner via zijn holding. Ik wil me op mijn holding verlonen via een managementfee wat ik in rekening breng bij de werkmaatschappij. Omdat ik minderheidsaandeelhouder ben kan ik ontslagen worden als bestuurder en daarom verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen. Tot zo ver snap ik het. -Waar moeten deze werknemers verzekeringen worden afgedragen, in mijn holding of in de werkmaatschappij? -Omdat deze werknemersverzekeringen worden betaalt, heb ik dan bij faillissement van de werkmaatschappij of bij ontslag als bestuurder recht op een ww uitkering? -Ligt de 2 jaar loondoorbetalingsplicht bij arbeidsongeschiktheid bij mijn holding of bij de werkmaatschappij? met vriendelijke groet,
 8. Beste Joost, Bedankt voor de aanvulling, ik kan zo verder. Met vriendelijke groet, Kali
 9. Beste StefanO, Ron en Norbert, Bedankt voor jullie adviezen. Ik ben weer wat wijzer en kan dit meenemen in mijn gesprek met de accountant. Ik vraag me nog wel af wat er gebeurd als ik pas later een holding opricht, dus bij wijze van; Ik neem nu de aandelen in prive tegen 100, na 5 jaar komt er dividend en wil ik dit in een holding dus richt ik daartoe een holding op en zet ook de aandelen van prive naar holding, waarde bijvoorbeeld 150, moet ik dan al belasting afdragen over de meerwaarde? (ik heb ergens gelezen dat dat niet hoeft als je niet binnen 3 jaar de aandelen weer verkoopt).
 10. Beste Roel, Bedankt voor je reactie. Het in dienst treden bij de werkmaatschappij is ook geadviseerd. Dit is voor de werkmaatschappij goedkoper, (en daarmee uiteindelijk ook in mijn voordeel) management fee levert mij volgens mij geen verdere voordelen op, we hebben een netto salaris afgesproken. Volgens mij ben ik wettelijk beter beschermt (o.a ziekte, werkeloosheid) bij een dienstverband in de werkmaatschappij dan via een holding met managementovereenkomst (alhoewel je daarin natuurlijk ook alles vast kan leggen). Ik had de kosten voor de holding wat lager ingeschat, zeker wanneer er alleen aandelen worden gehouden en verder geen activiteiten zoals management fee in plaats vinden. Verdere keuzes om een holding op te richten zouden naast belastinguitstel ook pensioenopbouw en uiteindelijke verkoop zijn, maar dat is ook allemaal pas op langere termijn, wat je zegt inderdaad dividend misschien pas over 10 jaar. Maar terugkomend op mijn eerdere vraag, de vraag is eigenlijk of het verschil maakt of ik nu een holding opricht of later wanneer ik het echt nodig acht, dus als er inderdaad flinke dividenduitkeringen komen, of ik wil pensioen gaan opbouwen, of verkoop van de aandelen?
 11. Wie heeft jou bij deze overeenkomst onafhankelijk geadviseerd en wat adviseert deze persoon over deze kwestie? Waarvan ga je dan de kosten van de holding betalen, zoals om maar wat te noemen het gebruikelijk loon? Je stelt een detailvraag, maar als toekomstig aandeelhouder gaat er fiscaal-juridisch het nodige voor je veranderen. Dat vraagt om breder advies en is maatwerk voor een fiscalist. Bedankt voor je reactie Ron, Mijn accountant heeft mij geadviseerd, ik heb volgende week weer een afspraak met hem, maar dit onderwerp laat me niet los vandaar dat ik op dit forum informatie zoek. In eerste instantie werd geadviseerd in prive, maar wel met de kanttekening dat je dan ook dividend prive krijgt, en dat wil ik niet. Ik krijg loon via de werk bv, voldoet aan de gebruikelijk loon regeling. De kosten voor de holding bv zal ik dan uit prive moeten betalen neem ik aan? Aandelen in prive of in holding moet ik ook nog aan mijn accountant voorleggen, maar ik wil me graag in grote lijnen alvast voorbereiden. Ik weet niet of je t.z.t. aandelen vanuit prive zomaar naar je eigen holding kan overzetten? (om te voorkomen dat er dividend prive wordt uitgekeerd)
 12. Beste Leden, Ik ben overeengekomen om 30% aandelen van een bestaande bv over te nemen, ik ga ook in deze bv werken. De constructie bestaat nu uit een werk bv en een holding bv van de huidige 100% eigenaar. Ik neem dus dan 30% aandelen in de werk bv. Ik ga in loondienst bij de werk bv. Ik ben verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen ivm mijn minderheidsaandeel. Er is een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld. Volgende week nog een afspraak met de accountant om e.e.a. verder door te nemen. Mijn vraag is wat nu verstandig is, een holding oprichten en daar mijn aandelen in zetten, of de aandelen gewoon in privé houden? Qua aansprakelijkheid maakt het volgens mij niet uit. Van management fee is geen sprake, dus daar hoeft het ook niet voor. Het bedrijf bestaat 2 jaar en draait goed, er is echter nog geen dividend uitgekeerd, maar als dat gaat gebeuren zou ik dat wel in een holding bv willen hebben zodat ik niet gelijk belasting hoef te betalen. Kan ik dan tegen die tijd gewoon mijn aandelen in prive naar een holding overzetten of gaat dat niet zo makkelijk en kan ik beter direct de aandelen in een holding zetten en de jaarlijkse kosten die daarmee gepaard gaan maar voor lief nemen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept