Jump to content

martinthenth

Junior
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • How did you find us:
  anders
 • Country
  Netherlands

Register

 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  ^25-30
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscale zaken
  innovatief ondernemen
  internationaal ondernemen

Company info

  ccustomlangstring_privacy_message
 1. Ik heb al geïnteresseerden gevonden, en wil graag weten hoe andere startups hun 'late co-founders' en 'early employees' belonen, zodat ik mijn situatie beter kan inschatten. Deze vraag is erg nuttig voor technologische startups waar het heel normaal is om (grote) kosten te maken die voor de omzet uit lopen. Omdat er al een product is, veel kennis, en testgebruikers, loop ik als ondernemer alle risico wanneer er een teamgenoot bij komt. Vandaar de 'cliff' van een jaar. Uiteraard mag er aangenomen worden dat als het na 2 maanden klikt tussen werknemer en mij, het daarna ook ook wel zal blijven klikken. Het is een vertrouwenskwestie, en, voor een startup, de normaalste zaak van de wereld om een 'cliff' af te spreken tussen aandeelhouders. Dat is waar. Goed advies. Misschien zijn er wel tussenvormen bespreekbaar. 20 mille klinkt als niet veel, maar het moet maal 2 en maal werkgeverslasten. Ik begin inmiddels te begrijpen waarom durfkapitaal zo in trek is bij startups. Dank voor het advies allen.
 2. Ik ben zelf ontwikkelaar, en wil er een teamgenoot bij hebben om de boel te versnellen.
 3. Haha ja, de crux van elk bedrijf; kosten die voor de omzet uit lopen. Ik zou graag een teamgenoot erbij willen om te helpen met de technische ontwikkeling, zodat ik me kan focussen op het vermarkten en verkopen van het product. Een teamgenoot zou de onderneming versnellen zodat er eerder omzet is om ons beiden te betalen. Bij het uitbreiden van het team draag ik echter alle risico, ik kan alles verliezen terwijl de werknemer er weinig in heeft zitten. Daarom zou ik graag een 'vesting'-regeling toepassen, maar dat blijkt lastiger dan ik dacht.
 4. Dat vreesde ik al, dan is een cliff op het uitbetalen van opties in dienstverband niet mogelijk. Dan zit ik nog te denken aan 'reverse-vesting' en wel een aandeelhoudersovereenkomst opstellen. Hier vraag ik mij af of, mocht het niet tussen mij en de werknemer gaan werken, dat de aandelen teruggekocht moeten worden en wat de Belastingdienst dan doet. Hier lees ik dat de terugkoop wordt belast op basis van de marktconforme prijs:
 5. Hoi allemaal, Mijn startup is onderweg een echt bedrijf te worden door een product te vermarkten. Nu wil ik graag een co-founder / eerste werknemer vragen om mee te doen. Helaas kan de BV het eerste jaar geen salaris betalen, voor zowel mij als de werknemer. Ik probeer loon in 2020 mogelijk te maken met omzet, subsidie, en krediet; maar voor deze tijd kan dat niet. Nu zoek ik naar opties om mijn toekomstige collega te belonen. Het voor de hand liggende is aandelen, maar hier schuilt een probleem: De werknemer zal gedurende het eerste jaar geen aandeelhouder zijn omdat er een 'vesting-cliff' van een jaar is (werknemer krijgt na 1 jaar 25%, ervoor niets). Een aandeelhoudersovereenkomst lijkt mij daarom lastig. Opties zijn ook mogelijk, maar hier wordt een werknemersverband aangenomen: Is het dan wel toegestaan om de werknemer geen loon uit te betalen maar wel opties? Is de 'cliff' dan nog wel mogelijk, gezien het mogelijk is om maanden lang in dienstverband te werken zonder de opties te verdienen? Wat zouden jullie doen? Hoe verlonen jullie je 'late co-founders' en 'early employees'?
 6. Vooral dit artikel vind ik interessant: https://www.higherlevel.nl/columns/van-eenmanszaak-of-vof-naar-bv-r87/ Het meedoen van co-founders zou onder punt 5 vallen denk ik. Het beperken van privé aansprakelijkheid door zakelijke fouten (waarvoor ik ga zorgen dat die er niet komen!) onder 2. Ik vraag me af of het oprichten van een BV zo simpel kan zijn als: BV oprichten, laptop verkopen van EMZ aan BV, EMZ opheffen, en doorgaan onder de BV. Ik las de column over "Een BV is geen BV", en nu snap ik de keuze achter een holding-structuur beter; bedankt @Joost.
 7. Hoi Hans, Nedzhibe, en Joost; Dat een BV fiscaal onaantrekkelijk is vind ik erg belangrijk om te onthouden, er wordt in het eerste jaar waarschijnlijk geen winst gemaakt (tenzij mijn salaris niet worden meegerekend, ik betaal mijzelf uit mijn spaarpotje). Het idee dat er pas een BV opgericht hoeft te worden wanneer een investeerder zich meldt vind ik interessant, tot die tijd zou ik nog kunnen genieten van de flexibiliteit van een eenmanszaak. De keuze om een BV te overwegen heeft in dit geval meer overwegingen dan de fiscale kant. Ja de BV is duurder bij winsten. Een vraag wordt wel: Hoe kan ik toekomstige co-founders wel mee laten doen in de startup, maar geen salaris hoeven te betalen. Bij een BV kunnen er aandelen uitgegeven worden, bij een eenmanszaak kan dat niet zomaar. Een investeerder verwacht ik de komende tijd niet, eerst maar eens verkopen halen haha. Ik ga je columns eens doorlezen Joost, ik zie ook enkele posts van je die relevant zijn voor dit issue; bijvoorbeeld over de juridische kanten van het omzetten van een eenmanszaak naar een BV terwijl er al klanten zijn. Ik ben wel van het type dat graag zaken op orde heeft voordat er noodzaak voor is, en overweeg nog wel om een BV op te richten.
 8. Hallo allemaal, Als student heb ik nog jaren meegekeken op deze site vanwege mijn ambities om te ondernemen, maar nog geen account gemaakt want is was geen ondernemer. Inmiddels wel; een startup in cloud-software die (waarschijnlijk / hopelijk) binnen enkele maanden omzet gaat maken. Om de startup te ondersteunen heb ik een eenmanszaak opgericht en krijg ik trainingen en coaching van een lokale accelerator. De eenmanszaak is tot nu toe erg nuttig voor mij geweest; door de BTW-aftrekkingen (en tijdelijke verliezen op mijn inkomstenbelasting). Door te gaan werken met persoonlijke en bedrijfsdata moet ik echter eigenlijk een BV oprichten voor een uiterste geval van aansprakelijkheid. Ik heb met collega-ondernemers gesproken, en met notarissen gebeld, en als ik eerlijk ben begin ik door de bomen het bos niet meer te zien. Vooral doordat er al een eenmanszaak is (met marginale, niet-cash, activa) lijkt het veel lastiger dan ik graag had gezien dat het zou gaan. Het probleem zit vooral in dat ik niet weet wat er allemaal nodig is om van een (toch wel relatief simpele) eenmanszaak een BV te maken. Hier: https://vbcnotarissen.nl/kennisbank/startup-roadmap-setting-up-a-dutch-b-v/ lees ik dat ik veel aandelen moet aanmaken bij de notaris, en een holding voor mijzelf. Mijn collega-ondernemers hebben echter allemaal alleen een operationele BV en geen holding... Mocht er ooit financiering komen, of veel omzet, dan zou een holding ook later moeten kunnen lijkt mij; maar lokale notarissen laten mij weten dat een holding gebruikelijk is. Wat zijn jullie ervaringen / ideeën hierover? Op dit moment is de enige niet-cash activa een laptop op de balans. Die wil ik graag in de BV hebben. Daarnaast zou ik graag naast het aandelenkapitaal wat geld in de onderneming steken (want kosten moeten betaald worden), en dit gaat blijkbaar bij een eenmanszaak makkelijker dan bij een BV. Hier: https://www.onlineflexbvoprichten.nl/eenmanszaak-bv/wijze-van-inbreng/ lees ik dat ik de eenmanszaak (de laptop dus) kan verkopen aan de BV. De notarissen die ik heb gebeld spreken echter over een "akte van inbreng" en "agiostortingen". Die kosten €300 per stuk. Verder las ik dat ik een rekening courant kan opstellen vanuit de BV met mijzelf. Het liefst zou ik gewoon een BV oprichten zoals in het eerste artikel, maar zonder holding, en de laptop in de BV brengen. Microactiva (e.g. domeinnamen), en intellectueel eigendom zou ik graag aan de BV overdragen. Echter begin ik het idee te krijgen dat de notarissen die ik sprak, het lastiger maken / laten lijken dan het zou moeten zijn. Daardoor kan ik geen prijzen vergelijken (grote sommen voor een startup, zeker bij 2 BV's), en weet ik niet waar ik nou terecht moet en voor wat. Wat zijn jullie ervaringen met het omzetten van een eenmanszaak naar een BV? Wat is er strikt nodig, en wat kan informeel gedaan worden? Groet, Martin

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept