comboi

Junior
  • Aantal berichten

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door comboi

  1. Ik heb geen plannen om ergens anders te wonen. Ik moet alleen nog nagaan of de spaartaks en inflatie tot aan de pensioenleeftijd teveel mijn vermogen en koopkracht zullen beïnvloeden in de periode tussen stoppen met werken en AOW zodat ik niet teveel met de kraan open dweil en het niet red vanaf het moment dat ik wil stoppen.
  2. Dank voor de reactie. Ik had informatie van de SVB website gelezen voordat ik de vraag stelde maar ik had ook gelezen dat het betalen van inkomstenbelasting meetelt, vandaar de vraag, maar dat heeft toen ik het nog eens las alleen invloed bij wanbetaling.
  3. Ik heb een klein pensioentje opgebouwd maar het is niet echt toereikend. Als ik dus voldoende kan sparen om van spaargeld te leven en een kleine lijfrente erbij zet voor de pensioenleeftijd kan ik dus in principe op elk moment stoppen zonder nadelige gevolgen voor mijn AOW. Dat klinkt goed.
  4. Ik ben sinds 2 jaar zelfstandig ondernemer en denk aan eerder stoppen met werken. Ik heb bij de website van SVB gelezen dat je voor elk jaar dat je niet bent verzekerd er 2% van je AOW kwijt bent. Verzekerd zijn is kennelijk dat je in Nederland woont en voldoende bijdraagt aan inkomstenbelasting. Als ik bij wijze van spreken 10 jaar eerder stop met werken en van mijn eigen spaargeld zou leven, dan ben ik door het niet betalen van voldoende inkomstenbelasting 20% van mijn AOW kwijt. Ik moet volgens de berekeningen tot mijn 69e werken. Ik vraag me af of het haalbaar is om op mijn 59e te stoppen voor wat betreft het aanvullen van mijn AOW met een lijfrente of iets dergelijks. Ik ben laat begonnen met ondernemen (als veertiger). Ik weet niet of er dan qua tijd genoeg kan worden gespaard voor een redelijke lijfrente als mijn AOW veel lager wordt door het 10 jaar eerder stoppen met werken. Mijn verdiensten zijn momenteel voldoende om te sparen voor 10 jaar zonder inkomsten, maar dan blijft er weinig van mijn AOW over.
  5. Dat was inderdaad een ander bedrijf en ik had duidelijk gemaakt dat ik een zakelijke factuur nodig heb.
  6. Dank iedereen voor de reacties. Ik vroeg het omdat een bedrijf in Nederland bij een eerdere transactie een zakelijke factuur beloofde en na aankoop een niet-zakelijke overhandigde. Toen ik daarop terug kwam reageerden ze op een manier van, dat weten we niet, vraag maar aan de belastingdienst en ze weigerden daarna alsnog een zakelijke factuur voor mij aan te maken. Dit andere bedrijf zit in een ander land. Ik kan me voorstellen dat het voor hun nog minder prioriteit heeft om mij van een geldig factuur te voorzien, vandaar dat ik die situatie voor wil zijn door het hier te vragen. Ik zal ze morgen eens navragen hoe het zit. Cosara, het is 1 van de top 3 computerfabrikanten. Vergelijk het met wat Pepsi is in de markt voor cola. Het is inderdaad heel apart dat hun eigen webwinkel alleen informatief is en zij alles uitbesteden aan een bedrijf ergens in de EU die de officiële ondernemer is waar je het product van koopt. Hun producten kun je in principe in elke computerzaak kopen maar ik heb een configuratie nodig die je niet kunt kopen, ook niet in losse onderdelen om zelf te assembleren. Die is alleen via die website te verkrijgen. Dank allemaal voor het meedenken.
  7. Ik ben me erin gaan verdiepen op de website van de belastingdienst. Dank voor de tip.
  8. Ik had een vergelijkbare situatie aan de belastingdienst gevraagd. Het ging om een aankoop in Nederland waarbij de factuur een particuliere factuur is en geen zakelijke. De medewerker bij de belastingdienst zei dat je bij een factuur dat niet voldoet aan de eisen voor een zakelijke factuur (zelfs van een Nederlandse leverancier) de aankoop dan als "kosten" moet boekhouden en niet als "zakelijke aankoop". In dat geval reken je dan 0% BTW en vraag je dat dan ook niet als voorbelasting terug maar ga je het gehele bedrag als kostenpost opvoeren en als zodanig bij je inkomstenbelasting verwerken. Voorbeeld: product 1 gekocht met zakelijke factuur die aan alle eisen voldoet gevolg: 21% btw terug vagen via voorbelasting/omzetbelasting, 79% van het bedrag als zakelijke kosten via de inkomstenbelasting product 2 van 100 euro gekocht met factuur die niet voldoet aan de eisen van een zakelijke factuur gevolg: product incl. btw administreren als totaalbedrag zonder btw, dus in de boekhouding vastleggen als 100 euro zonder btw. 100% van het bedrag (incl. btw die je had betaald) als kostenpost in z'n geheel als aftrekpost in je aankomende inkomstenbelasting verwerken alsof er geen sprake is van btw
  9. Hallo allemaal, Ik wil een computer kopen voor mijn eenmanszaak. Ik heb specifieke prestatie-eisen nodig voor de computer waar de computers die bij Nederlandse winkels te koop zijn niet aan voldoen. Een welbekende computerfabrikant biedt de mogelijkheid om op hun Nederlandstalige website een computer naar wens te configureren en te bestellen. Hun leverancier is echter een bedrijf in een ander EU-land. Zoals het er uit ziet gebruikt die fabrikant die leverancier ook als wettelijke winkel zodat ik niet met een Nederlandse winkel te maken heb met daar achter hun leverancier, maar direct met die leverancier als aankoopwinkel. Op de website is geen informatie beschikbaar die aangeeft dat je de computer met een factuur kan kopen die voldoet aan de eisen van de belastingdienst voor zakelijke aankopen. Het is mijn bedoeling om de computer zakelijk af te schrijven over 5 jaar en de btw van die aankoop via de omzetbelasting af te handelen. Ik heb op de website van de belastingdienst gelezen dat je de btw van een EU-land zelf kan berekenen, maar voor zover ik weet mag een gewone niet-zakelijke factuur alleen als kostenpost worden opgegeven, dan vervalt de mogelijkheid voor het afhandelen van BTW, maar dat EU-land is BTW-verplicht en ik wil bovendien geen problemen met de investering als het niet aan factuureisen voldoet. Wie kan mij hier meer over vertellen? Bij voorbaat dank .
  10. Zeer bedankt voor de informatie, RiVe en Benm. 31 december 2019 wordt inderdaad mijn laatste dag in loondienst. Vanaf 1 januari 2020 zal ik uitsluitend als zzp'er werken, fulltime. Ik wil de relatief kleine uitgaven in dit jaar maken om alvast dingen geregeld te hebben zoals mijn administratie, zakelijke rekening, verzekeringen en vooral zodat ik nu alvast intakes kan doen bij klanten om volgend jaar meteen te starten. Vanaf 1 januari 2020 doe ik de grote uitgaven zodat ik die willekeurig kan afschrijven en de KIA-regeling erop kan toepassen. Ik ga mij nu inschrijven.
  11. Bedankt voor je reply, RiVe. Ik heb een verbeeld van een ondernemersplan klaar staan. Ik zal als consultant gaan werken. Ik ga mijn baan opzeggen en dan volledig als zzp verder. Ik heb het opgezocht, maar kan niet echt een antwoord vinden op onderstaande situatie: Als ik mij nu inschrijf en dan aanloopkosten maak en dus voor 1 a 2 maanden btw betaal, maar 0 euro omzet en ook niet het urencriterium haal, moet ik deze btw-bedragen aangeven in de btw-aangifte van dit laatste kwartaal (als ik in januari de btw-aangifte doe)?
  12. Hallo, Ik ben nu in loondienst en wil vanaf januari aanstaande als zzp verder in de dienstverlening. Als ik in januari begin, dan krijg ik het nieuwe btw-nummer en dan is mijn administratie eenvoudiger omdat ik op een nieuw kalenderjaar begin. Als ik in december of nu al begin met inschrijven in het handelsregister, dan moet ik voor 1 a 2 maanden de gehele administratie opzetten en alles regelen. Daarentegen kom ik misschien in tijdnood als ik eind december mij met startdatum 1 januari inschrijf. Dan heb ik een week om alles op te zetten en dan heb ik vrijwel geen kans om in januari een opdracht binnen te halen. Ik worstel al een tijdje met dit dilemma. Ik neig ernaar om mij toch maar nu in te schrijven. Dan heb ik 2 maanden de tijd om mijn administratie op te zetten, verzekeringen te regelen, dingen te kopen en een opdracht te scoren. Dan moet ik wel voor 2 maanden mij verantwoorden bij de belastingdienst. De opstartkosten zullen wel meevallen. Dat speelt gelukkig vrijwel geen rol. Ik wil het liefst een zo snel mogelijke overgang van loondienst naar zzp zonder maandenlang zonder klus te zitten. Wat is wijsheid, nu inschrijven of op 1 januari starten? Hartelijk dank voor jullie inzicht.
  13. Hallo allemaal, Ik wil volgend jaar een eenmanszaak beginnen in de dienstverlening. Ik heb de afgelopen periode mij verdiept in belastingregels en boekhouden. Voor het boekhouden heb ik een online cursus gevolgd en veel boekhoudwebsites en videos geraadpleegd. Situatie: Ik werk in de dienstverlening. Ik krijg 1 a 2 weken na een maand aan arbeid een ondertekende urenstaat. Daarmee kan ik een factuur opstellen en afhandelen van het werk dat ik in de eerdere maand heb gedaan. Voor de BTW-aangifte doe ik niets bijzonders qua boekhouding omdat dat is gebaseerd op factuurdatum. Ik ben het volgende van plan om de aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen, omdat de IB is gebaseerd op het moment van daadwerkelijk arbeid verrichten, ongeacht de factureerdatum of betalingdatum: februari: Ik ontvang een urenstaat. Ik stel een factuur op en 2 memoriaalboekingen waarmee ik de omzet verhuis naar januari. Op een gegeven moment ontvang ik de factuurbetaling, die ik afhandel, verwijzend naar de originele factuur waar die betrekking op had. Dit doe ik elke maand in het boekjaar, bijvoorbeeld van het jaar 2020. Aan het einde van het jaar heb ik de omzetten van elk maand naar de maand ervoor verplaatst. In december 2020 kan ik het jaar nog niet afsluiten, omdat ik de urenstaat pas in januari 2021 ontvang. Op 31 december controleer ik of de zakelijke banksaldo overeenkomt met de saldo volgens mijn boekhouding. Daarnaast controleer ik de facturen, bonnen, etc. van het hele jaar. In januari 2021 ben ik dan naar verwachting alvast bezig met de administratie van het nieuwe boekjaar 2021 (reiskosten, betaalde abonnementen, etc.). Intussen komt in de tweede week van januari 2021 de urenstaat van de werkzaamheden van december 2020 binnen. Ik stel dan de factuur op en 2 memoriaalboekingen waarmee ik de omzet verhuis naar december 2020. Pas nu sluit ik het jaar 2020 af, omdat de omzet van december er dan aan is toegevoegd. Ik zet de balans op 0 door de winst van het jaar 2020 te boeken naar privéopname. Is dit de correcte manier? Zijn er dan addertjes onder het gras of iets dat ik ben vergeten? Ik heb hiervoor de belastingdienst gebeld, maar ze moesten mij het antwoord schuldig blijven. Ik heb de het bedrijf van het boekhoudpakket deze situatie voorgelegd. Zij gaven aan dat je verplaatsingen kunt doen via memoriaalboekingen en dat ik ook in januari het vorige jaar af kan sluiten omdat zij met doorlopende boekjaren werken, maar ik kon nergens een bevestiging krijgen van of de bovengenoemde aanpak voor het hele jaar de juiste is. Alvast heel erg bedankt voor de info.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.