Jump to content

champion

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • First name
  Frank
 • Last name
  Ver

Company info

 • Location
  Bommelerwaard

Vision

 • I'm looking for people who
  mij net wat meer wegwijs kunnen maken dan de website van de belastingdienst in het fiscale deel van het ondernemerschap.
 1. Ik weet niet of ik dit in het juiste forumdeel geplaatst heb, correct me if I'm wrong. Sinds 1 maart ben ik gestopt met mijn loondienstverband om o.a. mezelf te verhuren aan meerdere agrarische (eigen vervoer-)transporteurs en mijn rijschool verder te ontwikkelen. Dat ging meteen voortvarend, heb er ook nog steeds geen spijt van. Maarja toen kwam Corona.... Rijlessen geven mag niet meer en dat zie ik voorlopig ook nog niet gebeuren. Ik moet ook nog zien welke (hygiene)voorwaarden er aan gesteld gaan worden. Als dit me niet zint, hou ik die branche voor gezien temeer het een stuk minder betaalt als mijn andere werkzaamheden. Overigens red ik nu het urencriterium nog net. Ik vraag me wel af hoe daar mee omgegaan gaat worden als je dat door de crisis niet meer haalt. Inmiddels lopen de andere werkzaamheden ook stevig terug, financieel kan het allemaal wel een stootje hebben maar ik wil niet wachten tot alles wellicht op zou zijn en ik voor de ondersteuning tot bijstandsniveau bij het rijk moet aankloppen. De Togs geldt voor mij niet aangezien ik de 4000 euro zakelijke vaste lasten niet heb. In overleg met de accountant heb ik op 1 maart de voorlopige IB al aangepast i.v.m. het stoppen van de loondienst. De maandelijkse voorlopige teruggave IB is dan ook al verrekend met het te verwachten te betalen bedrag (was ff slikken natuurlijk). Nu overweeg ik om als weekend/oproep-chauffeur aan de slag te gaan. Dit dan weer wel in loondienst aangezien dat geen eigen vervoer betreft en ik daarvoor toch een net salaris vang (zaterdag 150% en zondag 200% CAO-geregeld) wat weinig scheelt met mijn zzp-tarief. Mijn vragen zijn: heeft dit gevolgen op het vlak van fiscale aspecten en wellicht voor mijn onlangs afgesloten AOV-verzekering en zie ik hier nog iets over het hoofd op welk vlak dan ook?
 2. Dank voor deze uitleg. Ik ga dit ook voorleggen aan mijn accountant.
 3. Dank voor alle reacties. Uit de diverse opmerkingen begrijp ik dat die 500 km gewoon over het hele kalenderjaar reikt ondanks het feit dat de auto in de loop van het jaar 15 jaar wordt. Het is mij duidelijk dat het dus geen optie is om de auto eerder te kopen en dan te schorsen. Om de (hoge) bijtelling te voorkomen, rest er dan ook weinig anders dan de auto pas na de 15e verjaardag aan te kopen.
 4. Mij lijkt het in het geval van verkoop dat het dan inkomen wordt. Je brengt namelijk zakelijk geld over naar prive in de vorm van winst uit onderneming. Ik weet niet of de gemeente hetzelfde hier tegenaan kijkt als de fiscus. Dit terzijde. Is het geen optie voor je om al dan niet via een uitzendbureau een leer/werktraject in te gaan waarbij je CE-opleiding betaald (voorgefinancierd) wordt? Aan de ene kant voor jou een mooie kans, aan de andere kant zit je dan wel een poos vast aan een loondienstverband. Of je dat als (voormalig) ondernemer wilt, is geheel aan jou. Momenteel kun je overal aan de slag, ook als je het vak wilt leren. Andere optie is om het via zo'n traject te doen en na je "verplichte" jaren alsnog als zelfstandige te starten. De beperking die je dan echter hebt is dat je alleen maar bij bedrijven met eigen vervoer mag rijden. Of je moet een eigen truck aanschaffen, Niwo-vergunning regelen en jezelf incl. die truck verhuren aan eender welk transportbedrijf dan ook.
 5. Het staat vast dat de auto zakelijk komt te staan voor zowel de IB als de btw. @Cosara daar zeg je wat. Maar zou de fiscus dit ook accepteren?
 6. Al een poosje ben ik me aan het oriënteren op een youngtimer bestelauto met dubbele cabine voor 6 personen. De verwachting is dat ik ca. 50/50 prive/zakelijk ermee ga rijden. Privegebruik zou zomaar 20% meer kunnen worden maar ik blijf ruim binnen de 10% zakelijk eis. De 6-persoons-eis komt dan ook voort uit de privesfeer. Nu heb ik een btw-auto op het oog welke dit jaar 15 jaar wordt. Aangezien ik geen km-registratie bij wil gaan houden, krijg ik te maken met de 35% EV-waarde en voor de btw-correctie met de 2,7% cataloguswaarde. Wie kan mij vertellen wat de mogelijkheden zijn om niet in de actuele bijtellingsregeling te vallen voor de (korte) periode dat de auto nog geen 15 jaar is. Op de site van de fiscus vind ik niet specifiek wat ik in dit geval zoek. Persoonlijk denk ik dat ik 4 mogelijkheden heb: de 500 km prive-kilometers die je normaliter mag rijden mits er een sluitende rittenadministratie is, corrigeren naar de periode dat ik hem rijd totdat ie 15 wordt. Stel dat ik hem 1 april koop en de auto wordt 1 juni 15 jaar, dat is 2 maanden. Laten we zeggen 1/6 deel van het jaar. Kan of mag ik dan 1/6 deel van die 500 km (83 km) prive rijden? de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik indienen en de auto voor die korte periode niet prive rijden. Mij lijkt dat die verklaring per jaar geldt of zie ik dat verkeerd? In dat geval kan ik hem de rest van dit jaar niet prive rijden. de auto nu kopen, direct schorsen totdat hij 15 jaar wordt en voor die periode thuis wegzetten. Dan zou ik hem op handelaarskenteken naar me toe moeten laten brengen denk ik. Is dit schorsen een geldige mogelijkheid om geen verplichtingen te hebben m.b.t. de reguliere bijtellingsregeling voor auto's jonger dan 15 jaar? in overleg met de verkoper wachten met aankoop tot de 15e verjaardag. Dan is er sowieso niks aan de hand maar de vraag is of de verkoper dit wil. Ik ben benieuwd naar de reacties
 7. Goeiemiddag allemaal. Ook ik zal me even voorstellen. Ik ben Frank Ver (volledige achternaam wens ik zoveel mogelijk van het www af te houden). Kom uit de mooie Bommelerwaard (Ammerzoden). Is nog net randje Gelderland, de overzijde (het Brabantse land) is bijna zichtbaar voor me maar er ligt een Maas (en) -dijk tussen ;-). Bouwjaar 1968, married with children. Tot omstreeks 2010 ondernemer geweest maar veel werd "verzorgd" door accountant dus heb niet alles 100% begrijpend meegekregen. Daarna in loondienst gegaan tot vandaag. Medio 2018 heb ik de opleiding tot rij-instructeur met succes afgelegd. Dit met het oog op de toekomst: soort van risicospreiding. Een op handen zijnde dienstverband in die sector viel me echter nogal tegen (wat eurootjes betreft erg dun betaald) dus heb dat even op zijn beloop gelaten. Vorig jaar ging het balletje echter onverwacht rollen dat een kennis bij mij wilde gaan lessen. Kvk, verzekering, website en auto-aanpassing geregeld en gaan, naast mijn loondienstverband. Inmiddels enkele klanten binnen, meer klanten zijn welkom maar dat valt nog niet mee. Verder heb ik enkele relaties uit het verleden benaderd om mezelf daar te verhuren met mijn CE-rijbewijs dus inmiddels werk genoeg. Urencriterium haalde ik door het parttime ondernemerschap afgelopen jaar nog niet maar dat gaat dit jaar dus wel lukken. Boekhouden was altijd mijn favoriete vak op school, heb daar dan ook weinig moeite mee. Ik werk al een poos met snelstart om 3 redenen: mijn accountant gebruikt het, ik heb een realtime overzicht van de stand van zaken en ik kan er eenvoudig mee factureren. Ik hoop hier nog het een en ander te leren op fiscaal en boekhoudkundig gebied en wat ik nog meer tegenkom. Probeer ook mijn steentje bij te dragen op basis van mijn ervaringen, zoals gezegd ben ik redelijk goed op de hoogte van de mogelijkheden van het genoemde Snelstart.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept