Jump to content
PeterK
Verberg

Samenwerking universiteit en starter qua onderzoek

vraag

Ik ben aan het overwegen een onderneming te starten met software-technische oplossingen in een nog relatief onontgonnnen onderzoeksgebied. Een commerciele toepassing is er al wel maar wordt momenteel enkel door sommige klanten in-house ontwikkeld en gebruikt.

 

Mijn idee is om een bedrijf op te richten dat zich volledig richt op het ontwikkelen en natuurlijk verkopen van deze commerciele toepassing. Door deze specialisatie en het verkopen van de oplossing aan meerdere klanten, is het de bedoeling om een kwalitatief betere en goedkopere oplossing aan te kunnen bieden.

 

Hoewel de technologie in zijn huidige vorm marktklaar is, zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. Verder onderzoek is hiervoor natuurlijk vereist. Specifiek voor dit en verwante onderzoeksgebieden zijn subsidies beschikbaar. Aangezien het hier echter over grote bedragen (1M+) gaat, worden deze subsidies aan gevestigde bedrijven en universiteiten verleend.

 

Zijn er mogelijkheden om als starter samen met een universiteit te werken om dergelijke subsidies binnen te krijgen?

Hoe kan een starter hiervan profiteren (of juist niet)?

Ik zie allerlei problemen opdoemen met betrekking tot IP, geheimhouding vs publicatiedrang van academici, begeleiding.

 

Ik ben benieuwd naar ervaringen of een visie of iets dergelijks mogelijk is en hoe een starter hiervan heeft weten/kan profiteren...

 

Detail: Ik ben zelf binnenkort universitair afgestudeerd. Op mijn universiteit wordt nog geen onderzoek gedaan op dit gebied, maar er zijn wellicht wel geinteresseerde professoren/senior onderzoekers te vinden.

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Een commerciele toepassing is er al wel maar wordt momenteel enkel door sommige klanten in-house ontwikkeld en gebruikt.

 

Daar zit een tegenspraak in. Me dunkt dat er een marktkans is als bedrijven bepaalde toepassingsprogrammatuur zelf ontwikkelen (behoefte) omdat het niet van de plank aangeboden wordt. Als er dus nog gèèn commercieel aanbod is. Wellicht loop je trouwens tegen een prachtig huisontwikkeld systeem aan dat te vermarkten is. Er zijn wel meer grote bedrijven die homemade software naar de markt brengen.

 

Maar dat was je vraag niet. ;)


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Vandaag gepost in ander topic. Concreet begeleid ik nu een startend IT bedrijf dat in samenwerking met een universiteit wordt opgezet

 

Als je echt een goed innovatief idee hebt kun je ook eens een balletje opgooien bij een technostarter instituut. Die helpen bij verdere ontwikkeling, beoordelen haalbaarheid, octrooi-aanvragen, exploitaitie intellectueel eigendom etc. Een eerste kennismaking met een paar echte techneuten kost je niets. 
En - als het echt een goed idee is - verzorgen ze naast begeleiding ook pre-seedleningen en startkapitaal (waar mogelijk met waarborg via SKE subsidieregelingen). 
Voor niets gaat alleen de zon op uiteraard: de instelling (universiteit) wordt wel mede-aandeelhouder van het patent. Maar 51% van iets is beter dan 100% van niets, toch?

Ik ben businesspartner van zo'n instituut (ik verzorg risicotechnische analyses zoals FMECA en HAZOP) , desgewenst mail ik je de naam van de contactpersoon waar je contact mee op kunt nemen. 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Subsidies worden nmm in beginsel alleen verstrekt voor de pre-concurrentiële fase, waarin er nog sprake is van fundamenteel onderzoek. Om hiervoor überhaupt in aanmerking te komen zou ik mn benadrukken in welke richting je onderzoek wil(t laten) verrichten. Houd er rekening mee dat ook onderzoeksinstellingen gebonden zijn aan aanbestedingsregels. Voor meer info of sparren, kan je me een PM sturen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 61 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept