• 0

Subsidie & Investeringsadvies

Hallo,

 

Ik heb momenteel contact met Vectrix over een mogelijke samenwerking teneinde startkapitaal op te halen voor ons business plan. Om mijn overwegingen goed tot zijn recht te laten komen ben ik op zoek naar een referentie. Weet iemand iets meer over deze club?

 

Thanks.

Bij Hoevelaken linksaf

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Vectrix gaat al een paar jaartjes mee. Ik ken ze vooral als subsidieadviseurs in het zelfde pand als Twinning. Financiele expertise hebben ze wel. Of ze ook de juiste investeerders kennen, dat weet ik niet. Ik denk dat het vooral belangrijk is te weten wat jij nodig hebt en wat Vectrix vraagt en biedt.

 

Als het gaat om "echt" startkapitaal, zijn "echte" adviseurs al snel te duur en niet effectief genoeg. Je moet en kan ook veel zelf doen. Als je je huiswerk af hebt, kun je terecht bij de "Business Angels netwerken", zoals ABN-AMRO informal Investment Services, de Roban of de NeBIB (werk ik bij ;D). Die brengen je in contact met de juiste investeerders.

 

Als je financiering erg ingewikkeld wordt omdat je meer geld nodig hebt dan gebruikelijk of je hebt een heel bosje investeerders tegelijk nodig, dan kun je niet zonder gespecialiseerde adviseurs. Naast Vectrix kun je terecht bij TIIN, Venturion of Yupango (om er een paar te noemen)

 

Over het algemeen brengen de adviseurs je in contact met "beleggers", die meer geinteresseerd zijn in je rendement dan in je business. Adviseurs vragen ook gemiddeld 10 to 15% commissie, tegen 2 tot 3% voor de netwerken. Of dat bij Vectrix ook zo is, weet ik niet. Ik heb op dat vlak nooit met ze samengewerkt.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

Om mijn overwegingen goed tot zijn recht te laten komen ben ik op zoek naar een referentie. Weet iemand iets meer over deze club?

 

Ik begrijp uit je verhaal dat je al contact hebt met Vectrix. Je kan hen toch gewoon referenties vragen? Altijd goed om eerst bij andere "klanten" van hen te onderzoeken hoe deze club precies werkt.

 

Momenteel zit ik met parosolletje op mijn bolletje te flexwerken.

Ik zal dinsdag Vectrix benaderen en vragen of ze hier wat referenties kunnen plaatsen en op de reactie van Nils iets te melden hebben.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0

Hierbij een reactie namens Vectrix:

 

Voor innovatieve starters hebben wij juist een unieke propositie als het gaat om startfinanciering.

 

Zoals bekend zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van (startende) technisch innovatieve bedrijven in het vinden van financiering. Subsidies en overheidskredieten zijn de meest goedkope vormen (en ik moet toegeven: daarmee zijn we ook het bekendst). Als subsidies mogelijk en wenselijk zijn, zullen we zo veel mogelijk geld hier uit proberen te halen. Echter, de overheid draagt, in de regel, voor maximaal 50% bij. Dit betekent dat we bij starters de 'restfinanciering' bij investeerders moeten ophalen. Sterker nog: bij sommige regelingen is dit een dwingende eis (je krijgt pas subsidie als je de restfinanciering kan aantonen).

 

Onze expertise is niet gericht op het vinden van miljoenen euro's. Als dat speelt, spelen wij de vraag door aan experts in ons netwerk en inderdaad dan tref je vaak eerder beleggers dan investeerders. Wij zijn juist gespecialiseerd in 'seed capital'. In dit speelveld is het belangrijker om het bedrijf, de techniek en de markt te begrijpen in plaats van dat je mooie spreadsheets kunt bouwen (al zijn wij hier uiteraard ook bedreven in).

 

Om terug te komen op de opmerking van Nebib over dat 'echte' adviseurs vaak niet uit de voeten kunnen met 'echt' startkapitaal, daar zit wat in. De bedragen zijn vaak te klein, er moet vaak veel werk verzet worden (om bijvoorbeeld al te begrijpen wat het bedrijf doet of het maken van een bizplan) en de risico's zijn te groot. Deze economische wetten werken uiteraard ook voor ons. Echter, omdat wij voor een bedrijf vaak ook iets kunnen betekenen op het gebied van subsidies, kennen wij de ondernemer, de technologie en de markt al. Dit gecombineerd met onze specialisatie in deze markt maakt het voor ons een stuk makkelijker om die starter (op basis van no cure no pay) te begeleiden. Als wij ons subsidiewerk niet eerst in kunnen zetten als 'technologyscan' en kennismaking, dan wordt het voor ons uiteraard ook lastiger om voor een 'echte' starter wat te betekenen (voor wie niet?). Het enige voordeel dat we dan nog hebben is dat wij een lager kostenniveau hebben dan de bekende spelers (waar wij vroeger voor werkten).

 

Ik ben benieuwd naar de reacties op deze e-mail want wij zijn oprecht overtuigd van onze unieke expertise en dienstverlening voor innovatieve starters. Indien er behoefte is aan expliciete referenties, dan stel ik voor dat dit verzoek naar mijn e-mailadres wordt gestuurd: michel.simons@vectrix.nl.

 

Groet,

Michel

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
 • 1

Beste Michel,

 

Dank voor je reactie: klinkt goed (interessante Niche-markt; zeker voor dit Forum) en niet onredelijk, de haard moet tenslotte ook blijven branden.

 

Een ding: help me/ons uit de brand. Er wordt vaak gesproken over "de overheidskredieten voor Starters" alsof er tientallen regelingen voor het oprapen liggen.

 

Ik ben zelf niet helemaal on-ingelicht maar ken er maar één: de TOP (v/h TOK & KREDO). Inderdaad risicodragende financiering voor de (uit-)ontwikkeling van technisch innovatieve producten/processen. Meer ken ik er niet.

 

Ik wil graag geloven dat er meer overheidsregelingen zijn op dit gebied en jij kent ze vast, als ze er zijn.

 

WELKE ZIJN DAT DAN????????? :( ???:

 

Bij voorbaat dank voor je hulp!:ukliam2:

 

Gr.

 

 

Bengel.

Vijf minuten "babbelen" met de juiste persoon, levert vaak meer op dan 3 dagen zelfstudie. Opnieuw het wiel uitvinden is zonde van je tijd .....!

Bengel.

Link naar reactie
 • 0

Bengel je bent goed geinformeerd, maar dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk gezien je achtergrond.

 

De kredieten zoals TOK, MPO en KREDO zoals die vroeger bestonden, zijn opgegaan in TOP. EZ heeft dit verkocht als een 'stroomlijning' van de krediet-instrumenten. In de praktijk komt het er op neer dat regelingen als MPO en KREDO zijn afgeschaft. Je kunt dus echter alleen overheidskrediet aanvragen als je met een technische ontwikkeling bezig bent (op een aantal zeer specifieke regelingen na, bijvoorbeeld voor vliegtuigbouw, maar die zijn voor dit forum niet interessant).

 

Voordeel van TOP is wel dat het breed toepasbaar is. Je kunt aankloppen als softwarebedrijf, maar ook als je actief bent in de biotech. Mijn ervaring is ook dat het een zeer interessant instrument is voor starters (bijna alle aanvragen die wij hebben gedaan zijn voor starters geweest), mits je ook je eigen aandeel kunt financieren.

 

Michel

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
 • 0

Beste Ronald,

 

Voor de duidelijkheid: subsidie en krediet sluiten elkaar niet altijd uit. Als dat bedrijf subsidie krijgt voor de ontwikkeling van een vliegtuig (wat mij goed mogelijk lijkt), kan het zo zijn dat er nog een deel van de kosten (of vervolgkosten waarover geen subsidie wordt verstrekt) niet is afgedekt. Voor dit gedeelte kan dan worden gekeken naar bijvoorbeeld een overheidskrediet a la TOP.

 

Michel

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
 • 0

Nou, ik heb niet alles gelezen (zoveel zin had ik daar nou ook weer niet in :P), maar ik kan wel even kort mijn ervaringen opschrijven.

 

Wij hebben ook zaken gedaan met Vectrix en dat heeft zeker zijn nut gehad. Waar wij wel op hebben moeten letten was dat Vectrix in principe een ratio over het totale aangevraagde bedrag vraagt in geval van WBSO. Let daar dus op of maak er afspraken over. Misschien dat Michel hier meer duidelijkheid over kan geven.

 

Bij mijn op dit moment lopende aanvraag heb ik het zelf gedaan en volgens mij gaat die er wel doorkomen.

 

Wat betreft TOK, of TOP heet het geloof ik tegenwoordig; dit is lastiger en hebben wij dan ook nooit binnen gekregen.

Link naar reactie
 • 0

Aleph,

 

Ik heb net ook mijn WBSO aanvraag op de bus gedaan en heb dit ook zelf (wel met behulp van enkele tips van subsidie-experts) opgesteld. Iedereen erg bedankt voor de tips! Zeker nu ik het een keer zelf heb gedaan, zal het de volgende keer een stuk makkelijker gaan.

 

Ik heb gemerkt dat je zo een WBSO aanvraag best makkelijk zelf in kunt dienen als je er even voor gaat zitten. Zeker als deze aanvraag goedgekeurd wordt, dan zal ik dit andere keren ook zelf in gaan dienen en dan kan ik het iedereeen aanbevelen!

 

Ronald

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
 • 0

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie, dus die opmerking wil ik vooraf zelf wel plaatsen. :D

 

Maar het punt dat ik in deze discussie toch wil maken is dat veel mensen te licht denken over de WBSO. Eens, je hoeft geen dikke pakken papier te produceren en de regels zijn redelijk begrijpelijk. Echter, er zitten meer haken-en-ogen aan dan je denkt (zeker bij softwareontwikkeling).

 

Een veelgemaakte 'fout' die niet-ervaren indieners maken, is dat zij projecten te specifiek/limitatief opschrijven. Nadeel bij een dergelijke werkwijze is dat je dan geen subsidie krijgt op ontwikkelprojecten die daar net iets van afwijken. Het formuleren van 'paraplu/cluster-aanvragen' vraagt de nodige creativiteit (in de positieve zin van het woord).

 

Naast dit onderwerp zijn er legio onderwerpen (juridische structuren, rijkwijdte van R&D/S&O, effectuering middels LB/aftrek, etc., etc.) waar je goed naar moet kijken/je over moet laten informeren.

 

Mijn opstelling bij het selecteren van een adviseur zou zijn: vertel mij maar waarom ik jou moet inschakelen (wat je toegevoegde waarde is, wat overigens per bedrijf verschilt). Onderzoek ook wat de adviseur voor je doet als de aanvraag eenmaal is ingediend. Als je dan nog niet overtuigd bent, dan moet je het uiteraard zelf doen (of een betere adviseur zoeken). Je hebt inderdaad geen adviseur nodig die zich opstelt als 'notulist' van wat jij zegt.

 

Laten we de uitslagen van de 'zelfklussers' (al moet ik zeggen semi-zelfklussers, want er is wel degelijk hier-en-daar geadviseerd) afwachten. Maar laten we het goede er van hopen.

 

Michel

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
 • 0

Beste Bengel,

 

Voor startende ondernemers bestaan er inderdaad diverse kredieten, in verschillende soorten en maten. Het gaat veelal om leningen die tegen billijke rentepercentages en goede voorwaarden, speciaal voor startende ondernemingen worden versterkt. De kredietgelden zijn in de meeste gevallen afkomstig uit speciaal daarvoor opgerichte ‘fondsen’. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste

 

Mama Cash

Speciaal voor vrouwen die hun financiering bij een bank niet rond kunnen krijgen, is het Mama Cash Garantiefonds in het leven geroepen. Dit fonds staat voor je garant bij een bank, zodat je toch een lening kunt krijgen. Het garant staan van het fonds (oftewel: de borgstelling) kan tot een bedrag van maximaal € 25.000. De maximale looptijd van een borgstelling bedraagt drie jaar. Daarnaast verleent het fonds microkredieten tot een maximum van € 2500.

 

Borgstellingkrediet

Het ministerie van Economische Zaken staat garant bij particuliere kredietinstellingen. Hierdoor kun je gemakkelijker een lening krijgen. De borgstelling voor starters bedraagt maximaal 100% van het verleende krediet met een maximum bedrag van € 908.000.

 

Fondsen Techno-starters

Als je hoog technologische producten wilt gaan ontwikkelen of reeds ontwikkelt, kun je ook in aanmerking komen voor een lening uit de zogenoemde Techno-startersfondsen. Het verschil tussen de fondsen is, dat ze door verschillende participatie- en ontwikkelingsmaatschappijen worden uitgevoerd. De maatschappijen stellen risicodragende financiële middelen beschikbaar en dragen tevens zorg voor de nodige begeleiding. In ruil hiervoor willen de maatschappijen enige zeggenschap in jouw organisatie. Het bedrag dat men beschikbaar stelt kan variëren tussen de € 45.380 en € 226.890.

 

Drie techno-startersfondsen zijn:

Technostars (Zuidoost Nederland)

Technostartersfonds Noordoost Nederland B.V

Technologie- en Industriefonds voor Amsterdam en Noord-Holland B.V.

 

Ook sommige technische universiteiten hebben een fonds voor startende Techno-ondernemers. De TU in Delft bijvoorbeeld kent TechnoStart.

 

Twinning Start Fonds

Dit fonds richt zich op de startende ICT-ondernemers die zich in een (zeer) vroege ontwikkelingsfase bevinden. In de praktijk: nog geen ondernemingsplan en nog geen marktrijp product of dienst. Uit het fonds kunnen in verschillende tranches over een periode van twee tot drie jaar leningen worden verstrekt. Het gaat om een totaal bedrag van tussen de € 90.756 en € 136.134.

 

Life Sciences

Vergelijkbaar met Twinning alleen op gebied van biotechnologie.

 

Dreamstart

Wel bekend hier.

 

ETF-startersregeling   

De Europese Technologiefaciliteit (ETF) is in het leven geroepen om kleine en middelgrote bedrijven risicokapitaal te verstrekken waarmee zij projecten op het gebied van geavanceerde technologie kunnen opzetten. Eén van de onderdelen is de ETF-startersregeling.

 

TOP,

Zie eerdere discussie

 

Ondernemersfonds Rotterdam

Het Ondernemersfonds Rotterdam verstrekt achtergestelde leningen. Je kunt als (startende) ondernemer een bedrag lenen tussen de € 45.378 en € 226.890 Het fonds richt zich met name op ‘doorstarters’ in de handel, industrie en dienstverlening, bijvoorbeeld ondernemingen of personen die besluiten een midden- en kleinbedrijf over te nemen.

 

Twente: Regeling Tijdelijke Ondernemers Plaatsen

Het is een regeling die het ontstaan van nieuwe ondernemingen vanuit de universiteit stimuleert. De UT stelt daarvoor jaarlijks twintig ‘Tijdelijke Ondernemers Plaatsen’ beschikbaar voor startende ondernemers met innovatieve ideeën. De TOP-regeling biedt de mogelijkheid een lening te verkrijgen van maximaal € 13.613.

 

:o

Link naar reactie
 • 0

Kijk, daar koop ik nou wat voor!

 

Gewoon "man-en-paard" noemen: hebben we in ieder geval een eerste overzicht!

 

Dank voor je informatieve overzicht! Ik ben ervan overtuigd dat als mensen aanvullende vragen hebben dat je zo on- of offline ook nog wel wat verder kan/wil helpen, niet?

 

:-*

 

 

Gr.

 

 

Bengel.

Vijf minuten "babbelen" met de juiste persoon, levert vaak meer op dan 3 dagen zelfstudie. Opnieuw het wiel uitvinden is zonde van je tijd .....!

Bengel.

Link naar reactie
 • 0

Lieve mensen,

 

Een ontvangstbevestiging krijgen m.b.t. jouw WBSO-aanvraag is nadrukkelijk wat anders dan een goedkeuring en subsidievaststelling. Kleverlaan, heb je a) of b) gekregen?

 

Als a): nog effe wachten met de champagne, er kunnen nog wat vraagjes volgen;

 

Als b): van harte!

 

Gr.

 

 

Bengel.

Vijf minuten "babbelen" met de juiste persoon, levert vaak meer op dan 3 dagen zelfstudie. Opnieuw het wiel uitvinden is zonde van je tijd .....!

Bengel.

Link naar reactie
 • 0

Bij een aanvraag kunnen er globaal vier dingen gebeuren:

1. Je aanvraag wordt gehonoreerd (je ontvangt een beschikking met een 100% goedkeuring)

2. Je aanvraag wordt afgewezen (je ontvangt een beschikking met een 0% goedkeuring);

3. Je ontvangt een gedeeltelijke goedkeuring (maar dan is vaak correspondentie aan vooraf gegaan, zie 4)

4. Je krijgt een vragenbrief/telefoontje met aanvullende vragen.

 

Een ontvangstbevestiging is een bevestiging dat je aanvraag, of aanvullende informatie, is ontvangen. Je hebt dan nog geen beslissing.

 

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 54 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.