Ga naar inhoud
 • 0

Administratie grafisch ontwerper

Newbee     4 0

Hallo,

Ik lees al een tijdje met belangstelling een aantal berichten hier, en steek er heel wat van op. Maar nu zit ik toch echt met een "probleem" waar ik niet zo snel een antwoord op heb kunnen vinden.

 

Ik sinds een poosje ingeschreven bij de kvk als grafisch ontwerper. Sindsdien heb ik nog niet heel veel opdrachten gehad (ik heb er altijd nog een baan naast gehad). Ik loop al vanaf het begin tegen de administratie aan te hikken, ik hou wel mijn verstuurde facturen bij en de bijbehorende stortingen, maar daar houd het wel mee op (de inkomsten zijn nog zo minimaal dat ik de omzetbelasting vanaf de facturen heb afgelezen zeg maar). Nou vind ik het echt tijd worden om serieus ermee aan de slag te gaan, en daar hoort een serieuze administratie bij.

 

Inmiddels heb ik verschillende boekhoud-boeken doorgepluist, maar ik krijg het idee dat het allemaal veel te uitgebereid en ingewikkeld is voor mijn bezigheden. Heel simpel gezegd maak ik een ontwerp en stuur de klant een factuur, waarna (als het goed is) de factuur betaald word. Ik snap dat ik tzt ook kosten zal maken, evt nieuwe software/apparatuur ed. Moet ik daarvoor echt allemaal journaalposten, proefbalansen, resultatenrekeningen enz voor gaan bijhouden? Ik heb het idee dat ik me dan veel meer werk op de hals haal dan dat nodig is.

 

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar wil toch echt graag zelf mijn administratie gaan doen, dat zou toch ook wel moeten kunnen in deze situatie.

 

Alvast bedankt (en excuses voor het lange verhaal).

 

Sanne

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     2,2k 309

Een boekje over eenvoudig boekhouden doorlezen geeft inzicht in de ins en outs en noodzaak van een administratie.

Hoe eenvoudig je bedrijf ook is, een goed georganiseerde administratie levert je geld op.

Het kan met de hand. Echter een eenvoudig en goed programma maakt veel van het vervelende werk onnodig.

 

succes met je bedrijf

Link naar reactie
 • 0
Legend     1k 215

Ik heb ongeveer de zelfde situatie gekend.

 

Ik heb mijn bedrijf opgericht naast een huidige baan

Naarmate ik meer opdrachten kreeg ben ik aan de andere kant minder gaan werken.

En nu ben ik helemaal zelfstandig (6 jaar).

 

In het begin heb ik zelf samen met mijn vrouw de administratie gedaan.

Daarna is een kennis hierbij gaan ondersteunen

Nu doe ik alleen nog maar de basis administratie en laat dit verzorgen door een expert. Waarbij ik actief meekijk en controleer.

 

Als starter en klein zelfstandige zijn er een heleboel potjes, regelingen e.d. waar je gebruik van kan maken (zie alle topics in HL). Ik en mijn vrouw konden die regelingen niet en de kennis ook niet. Dus op het moment dat ik bij de expert aankwam waren er een heleboel zaken die met terugwerkende kracht op orde gebracht moesten worden. Want ik ben bijna een heleboel geld misgelopen.

 

Mijn tip is dan ook om zo snel mogelijk een expert in te schakelen en een verdeling te maken. Waarin jij weet wat jij kan doen en de ander dit verder kan verwerken. Als de administratie klein is, zullen de kosten dus ook klein blijven. En als het duidelijk is wat jij als voorbereidend werk kan doen scheelt dit ook in de kosten.

 

Ieder zijn vak. Jij bent grafisch, een boekhouder is goed met cijfers. En een goede boekhouder verdient zichzelf terug is mijn ervaring.

 

Micha

 

 

 

 

 


www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
 • 0
Legend     582 33

Natuurlijk moet mijn advies zijn dat een goede boekhouder zijn geld dubbel en dwars waard is.

 

Dit wil echter niet zeggen dat hij duur behoeft te zijn.

 

Ook ik heb klanten die de "gehele" administratie zelf bijhouden in excel.

Een maal per kwartaal sturen zij deze overzichten op en ik zorg voor de BTW aangifte etc.

Bij vragen kan ik dan bijsturen en voor het jaarwerk etc. kan ik dan op de BTW aangiftes voortborduren.

 

Ik vermoed dat er wel meer "collega's " zijn die op deze manier werken en ik denk dan ook de het "koud water" vrees voor een boekhouder niet op zijn plaats is.

 

Succes met de onderneming.

 

Jan van Nistelrooij.

Link naar reactie
 • 0
Newbee     4 0

Allereerst bedankt voor de snelle reacties.

 

Ik snap de noodzaak van een goede administratie, en wil er dus ook echt mee aan de slag. Ook ik wil (zo snel mogelijk natuurlijk) helemaal zelfstandig kunnen zijn. En daarbij sluit ik helemaal niet uit dat ik op den duur een deel van de administratie wil gaan uitbesteden (ik ben er gewoon echt niet goed in, en heb ook ook niet het zelfvertrouwen voor denk ik). Maar op dit moment zit het er financieel nog niet in, en ik heb nu nog de ruimte om er (teveel) tijd in te steken.

 

De afgelopen tijd heb ik ongeveer 1 factuur per 2 maanden kunnen sturen, erg weinig, dus ik hoopte dat dit nog wel zelf te doen viel. Maar ik begrijp dus uit jullie reacties dat het vanaf het begin dus ook echt uitgebreid gedaan moet worden? Ik heb wel een spreadsheet ergens van deze site gevonden, maar ik word echt heel zenuwachtig van alle verschillende staatjes die ingevuld moeten worden... Ga er nog eens goed voor zitten en anders zit er niets anders op dan het toch te gaan uitbesteden.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1k 215

Uiteindelijk wil iedereen zoveel mogelijk geld in de eigen zak houden. En dat is prima. Maar weet jij de regels van investeringsaftrek, de minimale uren om zelfstandig te kunnen zijn voor de fiscus, hoeveel verschillende klanten per jaar bediend moeten om zelfstandig te zijn voor de fiscus, startersaftrek regels e.d.

 

Ik niet. En ik heb een heleboel geleerd op HL, en ik gebruik HL om mijn boekhouder te controleren en te leren van wat hij nou ook echt doet en waarom.

 

Wat VNIS zegt doe ik ook. Geordend aanleveren in een stramien en hij doet (een andere boekhouder) de verdere verwerking. En dat hoeft niet zo veel te kosten, maar ik heb er wel baat bij. Omdat ik mij bezig kan houden met zaken waar ik weer goed in ben.

 

Micha

 

Het valt mij op dat er een heleboel ondernemingen worden gestart met een paar euro op de rekening. En het mag allemaal niks kosten. Als graficus bespaar je al heel veel t.o.v. andere ondernemingen om dat je de promotie, marketing, webdesign zelf kan. Dan is het niet gek, dat je misschien wel iets moet investeren in iets wat je misschien niet kan. Want niemand kan alles.

 


www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
 • 0
Newbee     4 0

Maar het gaat mij niet om het feit dat ik geld in eigen zak wil houden (ja natuurlijk binnen bepaalde grenzen), maar dat het geld er niet is. Ik ga me niet teveel verantwoorden over het hoe en wat, maar ik zit nu op een minimum inkomen uit mijn vaste fulltime baan. Ik ben al blij als ik daarvan mijn huur en studieschuld aflossing van kan betalen. De prijzen die ik her en der tegenkom voor boekhouders zijn gewoon echt teveel, op dit moment, helemaal als ik kijk naar de nu nog minimale opbrengsten.

 

En ik zou graag, heel graag willen dat ik dit kon uitbesteden, maar daarvoor moet eerst mijn bedrijf groeien. En tot die tijd wil ik mijn administratie dus zelf op orde krijgen. Mijn vraag is dus alleen hoe ik dat op een zo simpel mogelijke manier voor elkaar kan krijgen.

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1k 215

Niet zo boos ;)

 

Hoe en wat is ook niet boeiend. Ik geef alleen mijn mening. Maar zoals ik al aangaf zijn er een heleboel facetten die erbij komen kijken en zouden later problematisch kunnen worden. Dus wanneer je een gedeelte kan uitbesteden of idg controleren zou mooiste zijn. En die kosten kunnen best laag zijn.

 

Maar goed tips.

Zoek goed op dit forum en de belastingdienst op de punten in de eerste alinea van mijn vorige reactie. Doe in de "vraag en aanbod" sectie een vraag of iemand je kan helpen aan gratis of goedkope gebruikersvriendelijke excell sheets voor het boeken van allerlei zaken. En kijk in de boekhandel naar administratie voor dummys. Dit zijn eigenlijk altijd goede boeken. Daarnaast ben ik een voorstander van het "handboek voor het opzetten van een ontwerppraktijk" van de BNO (isbn 90-6369-115-7). Hier staan heel veel praktische tips incl een goed hoofdstuk over administratie.

 

Micha

 

 

 


www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,5k 6 1385

 

Goh, het is heel simpel.

 

Een blz van de spreadsheet met inkomsten (ik onderscheid fasen: opdracht, uitgevoerd, gefactureerd en betaald) en een blz voor kosten (onderscheid per categorieën). Eventueel extra blz voor kilometer-boeking en extra blz voor telecom-toerekening. Elk kwartaal optelsom maken voor btw-opgave, en elk jaar totaal optellen voor belastingaangifte - die je kan uitbesteden aan iemand die daar meer verstand van heeft.

 

Investeringen en afschrijvingen zijn wel iets om even te bestuderen. ;D


Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Newbee     4 0

Sorry als het boos overkwam, dat was niet de bedoeling :) Maar ik heb (in mijn directe omgeving) al zo vaak te horen gekregen dat het allemaal zo 'simpel' is. En dat ik het anders maar aan iemand anders moet overlaten. Word er een beetje moe van ;)

 

Ik weet dat ik head first erin gedoken ben, maar ik wil graag leren, het hele ondernemerschap is nieuw voor mij. En opgeven doe ik niet aan.

Tuurlijk snap ik dat er heel wat meer bij komt kijken dan alleen de inkomsten en uitgaven bijhouden, maar ik wil het dus echt stap voor stap gaan doen omdat het anders voor mij te ingewikkeld word (poe voel me wel een beetje dom, maar zelfs in 'boekhouden voor dummy's' raakte ik de draad kwijt). Maar ik ga zeker even het BNO boek opzoeken, lijkt me dan ook meer iets specifieker toegepast op mijn soort administratie. En ik ga ook even op het vraag/aanbod deel kijken.

 

TwaBla: meer is het dus niet, dit is gewoon voldoende voor de belastingdienst?? Geen speciale balansen, journaalposten ed? Want dit klinkt inderdaad een stuk makkelijker en beter te doen (zelfs voor mij haha).

 

Dank, nogmaals!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  6 leden, 153 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.