Ga naar inhoud

cafetaria starten - eerst stage doen?

Geplaatst:

Johan65

Ik wil graag een cafetaria starten. Ik heb wel horeca ervaring(hotellerie) maar geen ervaring in de cafetaria branche. Verder heb ik ervaring als facility manager en heb vanuit die hoedanigheid leiding gegeven aan bedrijfscatering. Ik heb wel een cafetaria op het oog, die ik zou willen starten.

Door reorganisatie van mijn huidige werkgever Ik zou eerst graag wat ervaring opdoen in een cafetaria. Dat wil ik middels een stage of als medewerker. Ik ben al bezig met een ondernemersplan. tips voor dit plan zijn ook welkom. Ik zou graag eens met een cafetaria ondernemer willen sparren en een stage doen of als cafetaria medewerker werken. Bij voor keur omgeving Rotterdam maar het is geen bezwaar als het wat verder weg is.

Zijn er vragen of is er behoefte op aanvulling verneem ik het graag.

 

 

 

[titel aangepast - mod]

Featured Replies

Geplaatst:

mmint

Goed plan! Ga eerst elders ervaring opdoen. Fouten maken is goedkoper wanneer je het niet direct voor eigen rekening doet. Daarnaast leg je meteen contacten en kun je van binnenuit het reilen en zeilen nader bestuderen. Succes!

Geplaatst:

fvddungen

Tja, maar van dat stage lopen leer je alleen maar de vuile karweitjes te doen in de keuken en verder niets over het ondernemerschap. Dus mijn eerlijke mening is dat dat stage lopen niets toevoegt. Maar ja, wie ben ik.

Zelfstandige loonslaaf

Geplaatst:

Johan65

  • Auteur

bedankt voor de reactie, Op welke wijze denkt u dat ik beter ervaring kan op doen? gewoon door te starten?

Geplaatst:

TwaBla

Dat hangt van de soort stage af. Als ondernemer meelopen met een collega is een andere stage dan wat je voor een scholier regelt. Me dunkt dat beide betrokkenen dat wel inzien. Johan kan dat toch gewoon aan zijn toekomstige collega vragen! Kent iemand een goed cafetaria-netwerk?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Geplaatst:

mmint

Misschien heb jij dan wel een andere stage-ervaring. Een stage is natuurlijk niet bedoeld om alleen maar vervelende klusjes te doen, maar juist om te leren. Daarvoor kreeg ik destijds dan ook begeleiding en een kleine stage-vergoeding en niet het volledige (minimum) loon.

 

Gewoon starten is hetzelfde als leren zwemmen door gewoon in het diepe te springen. Dat kan natuurlijk goed gaan, maar...

Geplaatst:

Hermes Ratgers

Het lastige van stage lopen of ergens werken is dat het bij een ander bedrijf allemaal anders werkt.

 

Als je dan toch iets al op het oog hebt, probeer dan daar te gaan werken of mee te werken. Het geeft je meteen een goed beeld van de onderneming en hoe bepaalde zaken dienen te geschieden. (vet vervangen/ijsmachine schoonmaken etc).

 

Echter dit gebeurt in de praktijk meestal juist nadat de verkoop al rond is, maar de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden. Of je kan werken bij een zaak die je wilt overnemen, dat kun je altijd vragen.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Geplaatst:

TwaBla

Het lastige van stage lopen of ergens werken is dat het bij een ander bedrijf allemaal anders werkt.

 

We krijgen hier voortdurend vragen van mensen die vanuit het niks een boetiek willen openen, een restaurant beginnen of een online reclamebureau. Nou krijgen we iemand die verwante ervaring heeft (catering) en een specifieke markt wil betreden (cafetarium) maar eerst even wil meelopen met een collega. Ik zou schouderklopjes en hulp verwachten op het forum. Ja er zal best wel verschil zijn tussen Maastricht en Rotterdam voor wat betreft de vraag naar berenklauwen, maar er valt van een welwillende collega in een vergelijkbare onderneming zo ontzettend veel praktisch op te steken.

 

Praat met collega's bij Horeca Nederland, bezoek events, lees het inspiratieblog en je vindt ineens iemand die kan en wil helpen. Ik vind het een prima idee om op ondernemersstage te gaan, het liefst bij een inspirerende collega. Zouden meer starters moeten doen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Geplaatst:

TwaBla

 

En gevestigde ondernemers ook af-en-toe!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Geplaatst:

Hermes Ratgers

Twa, het komt in mijn praktijk regelmatig voor dat iemand uit de horeca een cafetaria overneemt zonder ervaring daarin. Ik kan je garanderen dat er heel specifieke aspecten bij een cafetaria zitten die je in andere horecavormen niet ziet.

Ten tweede, als je ergens stage gaat lopen / in dienst komt is de kans klein dat je dergelijke specifieke dingen mag doen.

 

Ja, een berehap maken en pindasaus voorbereiden. Maar daar heb ik het niet over. Ik heb het juist over de voorbereiding voor dat de cafetaria open gaat.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Geplaatst:

Antwoord voor bedrijven

Beste Johan65,

 

Kent iemand een goed cafetaria-netwerk?

 

Misschien dat je hiertussen kunt komen? KHN JONG: hét kennisnetwerk voor jonge ondernemers in gastvrijheid.

 

Groet, Nynke

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Geplaatst:

Johan65

  • Auteur

Bedankt Nynke een interessante site. I zal er mijn voordeel mee doen.

Overigens allen bedankt voor de tips en adviezen die ik in korte tijd mocht ontvangen. Wie weet komen er nog meer reacties. Ik zie overigens wel dat cafetariahouders niet graag stagiaires willen. Als ik in loondienst wil werken ben ik helaas te oud.

Komt tijd komt raad denk ik maar.

Geplaatst:

Sieb H.

Beste Johan,

 

Wellicht is het in die cafetaria trant ook interessant om iets verder te kijken naar een single-food concept als een burgerbar, deze springen momenteel overal uit de grond en zitten bomvol. Na enkele jaren geleden voornamelijk in steden als Berlijn succesvol geweest te zijn hebben Amsterdam, Utrecht, Rotterdam etc. momenteel ook meerdere burgerbarren (verschillende eigenaren/concepten). Loopt als een trein -

 

Gr. Sieb.

Geplaatst:

Johan65

  • Auteur

Beste Sieb,

 

Bedankt oor je reactie. Een mooi idee. Ik ga hier eens over nadenken.

 

groet,

 

johan

Geplaatst:

Jessimecoy

Hallo Johan,

 

Misschien dat ik je nog ergens mee kan helpen.

Mijn ondernemingsplan is onlangs goedgekeurd bij de bank.

De verhuurder van het pand waar ik me wil vestigen, wil ook mijn ondernemingsplan.

Dit i.v.m meerdere gegadigden voor het pand.

 

Dus dat is punt 1 waarmee ik je misschien kan helpen.

 

Heb verder 7 jaar lang in de snackbar gewerkt en ga nu voor mezelf beginnen.

In het begin kan ik altijd stagaires gebruiken. Dus mochten mijn plannen doorgaan, ben je van harte welkom.

 

Met vriendelijke groet,

Willem

Geplaatst:

Johan65

  • Auteur

Beste Willem,

 

Bedankt voor je bericht! Gefeliciteerd dat de bank jouw plan heeft goed gekeurd. TOP!!

 

groet,

 

Johan

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.