• 0

Stoppen of failliet laten verklaren eenmanszaak

Ik heb nu ca 2 jaar een eenmanszaak, prive kan ik er niet meer uithalen dan 750 p/mnd. De totale schuld is opgelopen (incl aflossing krediet over 5 jaar) tot 36000 euro. Eind van dit jaar komt de eindafrekening energie van ca 10000 euro. Wat is raadzaam om nu te doen. Zelf aanvragen of failliet laten verklaren door domweg te stoppen met betalen. prive is er niets te halen alles zit in de zaak. Huis heeft onderwaarde. Komt bij dat ik momenteel ook in (vecht)scheiding lig met mijn ex-vrouw. Zei heeft ook getekend voor het zakelijk krediet. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Zit echt met mijn handen in het haar wat nu wijsheid is.......wie kan mij raad geven!!!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Voor de meesten is 750 euro onvoldoende om van te leven. Zaak is je schulden niet verder te laten oplopen en te zorgen voor meer inkomen. Een eenmanszaak die al twee jaar niet meer dan 750 euro p/m oplevert heeft in dat perspectief eigenlijk geen bestaansrecht. In dergelijke gevallen is het vaak beter om gewoon een fulltime (of doubletime) baan te vinden en daar je zakelijke schulden mee af te lossen. Meestal is het voordeliger om met de schuldeisers een regeling te treffen dan het verder te laten oplopen. Domweg stoppen met betalen is dom omdat de schulden dan snel groter worden door de bijkomende kosten. Wellicht kom je uiteindelijk in aanmerking voor de WSNP, maar dat is een ander verhaal.

 

10.000 euro voor energie als eindafrekening is nogal wat. Dat klinkt als een enorme meterstand die niet overeenstemt met je maandelijkse voorschot. Normaliter is een eindafrekening een paar honderd euro. Blijkbaar is hier iets bijzonders aan de hand.

 

Een (v)echtscheiding in gemeenschap van goederen maakt dat dit probleem ook op je ex neerslaat. Wat ik elders zag is dat vechtscheidingen alleen wat opleveren voor de advocaten. De gezamenlijke boedel slinkt weg als sneeuw voor de zon en geen van de vechtgenoten wordt er echt beter van. Wellicht hebben jullie recht op een toevoeging, maar ook dan blijven procedures kostbaar.

Misschien is het zaak om dit beiden goed te beseffen en te besluiten om er samen uit te komen.

 

Succes!

Link naar reactie
  • 0

Zelf aanvragen of failliet laten verklaren door domweg te stoppen met betalen

 

Een faillissement is niet de optie die je zou moeten bewandelen. In 99% van de situaties is deze optie niet de meest geschikte om orde op zaken te krijgen.

 

Is er een reden dat je op het inkomens niveau van 750 zit?Is het meer geweest? Aanwijsbare oorzaak? Als je denkt een levensvatbaar bedrijf te hebben zou je kunnen kijken naar de bbz regeling. Deze biedt aan levensvatbare ondernemers een tijdelijke aanvulling op het inkomen of een bedrijfskrediet voor oa een sanering.

 

Mocht je geen levensvatbaar bedrijf hebben en de schulden nu oplopen dan is stoppen een keus. Je kan je dan melden bij de gemeente voor een bijstandsuitkering en gaan werken aan de scheiding en schulden. Je kan denken aan een minnelijk traject en eventueel een wettelijk traject(WSNP). Dit kan bij de gemeente alleen opgestart worden als je je onderneming hebt beëindigt.

 

Meer over de bbz vind je oa hier.

 

Meer over een WSNP traject kan je hier vinden.

 

Vragen? Stel ze!

 

Danny

 

Link naar reactie
  • 0

Levensvatbaar is het bedrijf nooit geweest, maar omdat ik een doorzetter ben ben ik toch doorgegaan. Dan maar met lager inkomen....eindafrekening energie zag ik niet aankomen, en die kan ik niet behapstukken. Ook niet in de toekomst. 15000 kredietverstrekker(nu nog 3 jaar), ca 9800 energie ende van het jaar.Leveranciers ca 3000 betalingstermijn 30 dgn. 10000 privélening aan zaak van ouders, salaris 1 personeelslid ca 300 p/mnd, loonheffeng belasting nog onbekend dus die komt nog.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Levensvatbaar is het bedrijf nooit geweest, maar omdat ik een doorzetter ben ben ik toch doorgegaan. Dan maar met lager inkomen....eindafrekening energie zag ik niet aankomen, en die kan ik niet behapstukken. Ook niet in de toekomst. 15000 kredietverstrekker(nu nog 3 jaar), ca 9800 energie ende van het jaar.Leveranciers ca 3000 betalingstermijn 30 dgn. 10000 privélening aan zaak van ouders, salaris 1 personeelslid ca 300 p/mnd, loonheffeng belasting nog onbekend dus die komt nog.

 

 

 

Hoe vervelend de keus dan ook is, stoppen. Probeer bij de gemeente te achterhalen of zij een afspraak hebben met een organisatie die hierin gespecialiseerd is. Dan kan je kosteloos begeleiding krijgen bij het eventueel beeindigen van je onderneming en richting schuldhulpverlening kan gaan.

 

Wat erg belangrijk is, is de boekhouding. Is die op orde?

 

Je mag per PM je gemeente doorgeven dan kan ik wellicht checken bij wie je terecht zou kunnen.

Link naar reactie
  • 0

De boekhouding is op orde deze laat ik verzorgen door mijn accountant starterscontole belastingdienst is net 2 weken geleden geweest alles was ok!

Mijn gemeente is Enschede, hoor graag van u....

Zit echt met handen in het haar.

Stuur mij evt uw e-mail adres dan kan ik wat verder op de zaken ingaan...

Link naar reactie
  • 0

Beste forum leden,

 

Dank jullie wel voor alle reacties, maar tot op heden heb ik nog geen duidelijkheid welke weg/wegen ik moet gaan bewandelen. Eerst stoppen met het bedrijf en dan aanmelden of stoppen met betalen en alles op zijn beloop laten tot de leveranciers komen...levensvatbaar is het bedrijf zeker niet. Ik wil het eigenlijk op een "nette" manier doen...zodat ik privé ook nog kwaliteit van leven heb samen met mijn 2 kinderen (heb ik om de 14 dagen) Tevens wil ik graag weten wat ik na het stoppen nog aan inkomen over hou ongeveer...en wat een curator allemaal in beslag gaat nemen. Wel ben ik voornemens om zsm weer aan de bak te gaan bij een baas (werk of functie is niet van belang als ik maar wat heb toch al is het lopendeband werk) Het enige bezit wat ik eigenlijk heb is een oude auto van 1997 met 249000 km op de teller maar deze heb ik echt nodig om nadien evt te kunnen werken of solliciteren, wordt deze ook in beslag genomen dan? En kan ik hier iets tegen toen. De totale schuld zal einde van het jaar ( dus bij stoppen en eindafrekening energie zaak op zijn gelopen tot ca 35.000 euro) deze kan ik nooit of te nimmer betalen met de huidige inkomsten zit nu aan de max!

Graag wil een een duidelijk antwoord van jullie wat te doen.

Ik ben op van de zenuwen omdat ik totaal niet weet wat mij te wachten staat...........

Link naar reactie
  • 0

In welke branche zit je? Waarom is je bedrijf niet levensvatbaar? Mis je schaal grote? Hebben meer ondernemers dit probleem? Kun je samen dan iets om die schaal wel te halen? Misschien is je klanten pakket voor een collega ondernemer wel heel interessant, misschien wel interessant genoeg om je in dienst te nemen?

 

Groeten,

 

Roy

Voor al uw zee- en luchtvracht.

www.merchantlogistics.nl

Link naar reactie
  • 0

Beste Roy, ik zit in de horeca, cafetaria te Enschede. Niet levensvatbaar komt omdat ik in een volksbuurt zit met ups maar downs dus omzet blijft achter (lees ik heb omzet van gemiddeld 6500 p.mnd) maar heb 8000 nodig minimaal om normaal (minimum) inkomen eruit te halen daarbij komt eindafrekeningen energie die einde van het jaar eraan komen 1x achterstallig 5000 en 1x ivm te laag voorschot bedrag van 4000 euro. Weet dat het een slappe markt is maar andere ondernemers hebben een buffer opgebouwd en kunnen dit overbruggen die van mij was na een paar maand al leeg alles wat ik privé had zit in de zaak. Het advies wat ik nu heb gekregen is uitschrijven KvK, zaak sluiten, en naar Gemeente gaan voor uitkering.......

Link naar reactie
  • 0

Lees die site eens, volgens mij is dat precies wat je nodig hebt. Contact opnemen kan toch altijd?

 

Lijkt me dat zij ook wel snappen dat je je op dit moment geen extra kosten op de hals kunt halen.

 

Bellen kan nooit kwaad naar dit soort instanties. Maar even voor de beeldvorming.

 

Kantoren die werkzaamheden in deze sector verrichten(net als de onze) kunnen inderdaad niet voor niks werken. Als de gemeente geen vergoedingstelsel heeft voor deze dienstverlening, houdt het vaak op. Ze, en wij, snappen uiteraard ook dat de ondernemer geen extra kosten kan voldoen. Maar in 99/100 gevallen krijg je geen begeleiding in dat geval. Gelukkig is er veel expertise op HL, en die is voor niks:)

 

 

Eerst stoppen met het bedrijf en dan aanmelden of stoppen met betalen en alles op zijn beloop laten tot de leveranciers komen...levensvatbaar is het bedrijf zeker niet.

 

Niet op zijn beloop laten,zelf de touwtjes in handen nemen. Hoe lastig dat ook is in deze situatie! Ik zal je per pm gegevens mailen van de gemeente waar je heen kunt(moet) bellen voor informatie over vervolgtraject. Bij een niet levensvatbaar bedrijf kan je in eerste instantie een aanvraag indienen voor een uitkering vanuit de bbz regeling. Dit is een tijdelijk inkomen in de periode om je onderneming te beeindigen. Daarna is het, in samenspraak met de gemeente, tijd om je onderneming uit te schrijven. Daarna kan je een bijstandsuitkering aanvragen als je nog geen werk hebt gevonden. Op dat moment zal je je kunnen melden bij de schulddienstverlening van de gemeente voor verdere begeleiding.

 

 

Tevens wil ik graag weten wat ik na het stoppen nog aan inkomen over hou ongeveer.

 

Dat is niet te bepalen voor ons op deze manier. Is afhankelijk van veel factoren. Ga uit van maximaal,en vaak net daaronder, bijstandsniveau.

 

en wat een curator allemaal in beslag gaat nemen.

 

In de weg zoals beschreven komt er geen curator. Alleen bij een faillissement.

 

Wel ben ik voornemens om zsm weer aan de bak te gaan bij een baas (werk of functie is niet van belang als ik maar wat heb toch al is het lopendeband werk) Het enige bezit wat ik eigenlijk heb is een oude auto van 1997 met 249000 km op de teller maar deze heb ik echt nodig om nadien evt te kunnen werken of solliciteren, wordt deze ook in beslag genomen dan?

Er solliciteren genoeg mensen zonder auto. Stel je komt in de schuldsanering terecht dan kan een auto alleen/soms behouden worden als die noodzakelijk is voor je werk. Anders wordt het trein of fiets.

 

 

Het advies wat ik nu heb gekregen is uitschrijven KvK, zaak sluiten, en naar Gemeente gaan voor uitkering.......

 

Van wie? Doe niets voordat je contact hebt met de gemeente en betrek hun in de keuzes die je maakt. Als je je nu uitschrijft heb je al geen kans meer op een uitkering vanuit de bbz regeling en zit je de aankomen weken/maanden na het sluiten van je bedrijf zonder enige vorm van inkomsten.

 

Danny

Link naar reactie
  • 0

Gemeentelijke sociale diensten stellen altijd als voorwaarde dat je probeert in eigen onderhoud te voorzien. Maar je zult van het UWV geen financiële steun krijgen bij het overeind houden van een niet levensvatbaar bedrijf.

 

Als je in aanmerking komt voor bijstand dan zullen je inkomsten niet of weinig boven je huidige inkomen uit bedrijf liggen. Ook zullen ze niets betalen voor aflossing van schulden, dat moet je dan doen uit de UWV betalingen, als je die krijgt. Dan kunnen betalingsregelingen met de schuldeisers wel helpen het dragelijk te houden. Energiebedrijven zijn soepeler met betalingsregelingen voor privé personen dan voor bedrijven.

 

Lees op werk.nl eerst alle voorwaarden en eisen door, die in jouw gemeente gelden. Schrijf je pas in op die site, als je goed weet waar je aan toe bent. Soms ben je beter af met aanmelding als noodlijdend ondernemer, soms is het handiger om als werkloze zonder bedrijf aangemeld te zijn. Heb je eenmaal voor 1 van beiden gekozen, dan kun je dat moeilijk of niet wijzigen.

 

Je mag als noodlijdend ondernemer meer kapitaal bezitten, maar als je vooral schulden hebt, dan is dat niet echt een voordeel. De administratieve eisen die gesteld worden aan de ondernemer die hulp zoekt via UWV, zijn veel gecompliceerder dan de eisen aan de werkloze (wannabe) werknemer.

 

Als ondernemer moet je ingeschreven zijn bij de Kvk. Als werkzoekende (niet meer ondernemer) arbeider, mag je van het UWV juist weer niet ingeschreven staan bij de KvK.

 

Na afmelding bij de KvK zal de KvK je afmelding doorgeven aan de belastingdienst. De belastingdienst zal een eindafrekening willen. Hoe snel je een stakingsbalans moet indienen weet ik niet. Op dit forum zijn deskundigen die weten hoe en wanneer je met de belastingdienst afrekent na staking en wat je administratieve verplichtingen dan zijn.

 

Afmelding bij de KvK zal misschien schuldeisers alarmeren. Het is hoe dan ook beter om op enig moment te proberen regelingen te treffen met de schuldeisers. Deurwaarders en incassobedrijven kunnen de schuldbedragen in no time verdubbelen of erger.

 

Je kunt altijd beginnen met solliciteren. Ook al heb je misschien weinig kans op een baan en staat je kop daar nu niet naar, door alle zakelijke beslommeringen en je privé situatie. Solliciteren is altijd een voorwaarde voor een UWV uitkering.

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

 

Gemeentelijke sociale diensten stellen altijd als voorwaarde dat je probeert in eigen onderhoud te voorzien. Maar je zult van het UWV geen financiële steun krijgen bij het overeind houden van een niet levensvatbaar bedrijf.

 

 

Het UWV heeft niets te maken met elke vorm van bijstand aan een (ex) ondernemer.

 

 

 

Als je in aanmerking komt voor bijstand dan zullen je inkomsten niet of weinig boven je huidige inkomen uit bedrijf liggen. Ook zullen ze niets betalen voor aflossing van schulden, dat moet je dan doen uit de UWV betalingen, als je die krijgt. Dan kunnen betalingsregelingen met de schuldeisers wel helpen het dragelijk te houden.

 

 

Wederom niet juist. Hoe kan jij weten of zijn inkomen niet of weinig boven zijn huidige uitkomt...

 

 

Energiebedrijven zijn soepeler met betalingsregelingen voor privé personen dan voor bedrijven.

 

 

Ik merk geen verschil.

 

 

De administratieve eisen die gesteld worden aan de ondernemer die hulp zoekt via UWV, zijn veel gecompliceerder dan de eisen aan de werkloze (wannabe) werknemer.

 

 

Ik blijf helaas in herhaling vallen, maar het UWV is geen partij in deze.

 

 

Afmelding bij de KvK zal misschien schuldeisers alarmeren. Het is hoe dan ook beter om op enig moment te proberen regelingen te treffen met de schuldeisers.

 

 

Waarvan? Hij komt nu al elke maand tekort.

 

 

Excuus als mijn post wat vervelend overkomt. Maar onjuiste informatie kan vervelende consequenties hebben voor ondernemers in deze situaties.

 

Danny

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nu ca 2 jaar een eenmanszaak, prive kan ik er niet meer uithalen dan 750 p/mnd.

 

Een bijstandsuitkering voor 1 persoon is niet hoger.

Met toeslagen er bij, zal er niet veel verschil zijn.

Per persoonlijke situatie kan het uiteindelijke totaalbedrag worden opgezocht bij het UWV, zodat je van te voren kunt inschatten hoeveel het bedrag precies zal kunnen worden.

Link naar reactie
  • 0

Energiebedrijven zijn soepeler met betalingsregelingen voor privé personen dan voor bedrijven.

Ik merk geen verschil.

Nuon biedt privé afnemers de mogelijkheid van gespreid over 2 jaar renteloos aflossen. Een onderneming bieden ze die mogelijkheid niet. Maar het is waar, dat niet elk energiebedrijf dit aanbiedt.

Link naar reactie
  • 0

TS is niet gebaat bij onjuiste informatie, de gemeentelijke sociale dienst werkt niet via het uwv. Een ondernemer die stopt kan niet bij het uwv terecht, hooguit bij de sociale dienst.

 

Uwv is er voor ex werknemers met recht op ww (en natuurlijk voor mensen met wia ed). Bijstand is het laatste vangnet voor mensen die elders niet terecht kunnen. De sociale dienst voert ook de BBZ uit, speciaal voor ondernemers.

 

Ik schrik wel van alle kosten die je noemt daniel. Het klinkt of je echt niet goed hebt opgelet. En zoveel problemen en toch iemand in dienst, ik begrijp dat nooit.

 

Maar goed daar heb je nu niets aan. Ga als de donder naar de BBZ afdeling en Danny weet echt heel veel, maak gebruik van zijn hulp. Er zijn heel veel mensen die verkeerde adviezen geven, dus doe niets overhaast. Zoals danny aangeeft, als jij je uitschrijft ben je geen ondernemer en dat kan bepalend zijn voor je aanspraak op de bbz. Ga praten bij de gemeente en onderneem dan aktie.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 129 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.