Jump to content
Nefertite
Verberg

Aansprakelijkheid in bv met twee aandeelhouders

vraag

Weet iemand hoe het volgende geregeld is:

 

In een BV doet aandeelhouder A een grote investering in het niet goed lopende bedrijf X, zonder medeweten van de (enige) andere aandeelhouder B. Hier gaan enkele jaren overheen waarin A meerdere malen kapitaal in bedrijf X steekt.

 

Aandeelhouder A had kunnen weten dat hij de investering vanuit de BV mogelijk niet terug zou krijgen. Het gaat slecht met bedrijf X en het laat zich failliet verklaren. De BV is enige schuldeiser van bedrijf X.

 

1. Is aandeelhouder A onbehoorlijk bestuur te verwijten en mag hij/zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de investering?

 

2. Kunnen bij een splitsing van de BV de schulden die aandeelhouder A gemaakt heeft verrekend worden met aandeelhouder B? (dus dat bij splitsing B meer uit de bv krijgt dan A)?

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Neferetite,

 

1. Best mogelijk dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat moet echter bewezen worden en dat is niet makkelijk, verder zijn er nog wat randvoorwaarden die gelden voordat je uberhaupt daaraan toekomt, bijvoorbeeld moet aandeelhouder A ook bestuurder zijn geweest. De eventuele aansprakelijkheid geldt in principe voor het hele bestuur. Dus als B ook bestuurder is geweest, is deze ook aansprakelijk. Verder horen dit soort leningen voor te komen in de jaarrekeningen, aangezien het over meerdere jaren gaat.

 

2. Dat is theoretisch onder voorbehoud mogelijk echter niet afdwingbaar als dat niet van te voren (in een aandeelhoudersovereenkomst) afgesproken is.

 

Succes, Ido


www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hartelijk dank voor uw bericht Ido!

Het is een netelige kwestie, maak ik op uit uw antwoord.

1. Aandeelhouder A en aandeelhouder B zijn beiden bestuurder. En de leningen komen niet allemaal als geldleningen voor in de jaarrekening. Het zijn verrekeningen van inventaris die niet afgelost wordt en achterstallige huur. En dat staat in de jaarrekening die B heeft ontvangen. Maar had bestuurder A de 'onwetende' bestuurder B niet ook mondeling moeten attenderen op dat het helemaal niet goed met de BV ging? Of is informeren via een jaarlijkse kopie van de jaarrekening ook 'voldoende informeren'?

2. Is ook niet in een aandeelhoudersovereenkomst geregeld. Betekent dat het moeilijk hard te maken is als hier een zaak van wordt gemaakt? of is dat een té ingewikkelde vraag?

groet

Nefertite

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
... de leningen komen niet allemaal als geldleningen voor in de jaarrekening. Het zijn verrekeningen van inventaris die niet afgelost wordt en achterstallige huur.
Het kan zijn dat ik het niet helemaal snap. Als er verrekeningen hebben plaatsgevonden dan is er toch geen schuld meer, of althans minder schuld? En als er inderdaad over en weer verrekeningen hebben plaatsgevonden, dan hoort de geldlening, aflossing inventaris en achterstallige huur niet meer op de balans te staan - of althans een restbedrag?

 

En dat staat in de jaarrekening die B heeft ontvangen.
Dus bestuurder B is niet onwetend geweest over de geldleningen en verrekeningen ... ongeacht of bestuurder B de jaarrekening(en) nu wel of niet aandachtig heeft doorgelezen of voor zoete koek heeft aangenomen.

 

Het is aan bestuurder B om af te vragen of de leningen een (on)aanvaardbaar risico met zich meebrengen of niet. Is daar door bestuurder B niet op doorgevraagd dan is dat een slordigheid van bestuurder B zelf.

 

Gezien de vraagstelling staat er in de statuten van deze BV blijkbaar niets over de bevoegdheden van het bestuur en de bestuursleden afzonderlijk in samenhang met het verstrekken van geldleningen aan derden ... en waarschijnlijk dan ook niet over het aangaan van financiele verplichtingen in het algemeen door de bestuursleden afzonderlijk.

 

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 64 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept