Ga naar inhoud
 • 0

Eigen cao/handboek en seizoensarbeid

Goedemorgen allemaal,

Ik heb 3 (voor mij ingewikkelde) vragen en hoop dat er iemand is die me kan helpen bij het geven van antwoord:

 

1 - Cao vraag: We hebben een onderneming die 5 verschillende afdelingen omvat. Loonsomtechnisch gezien is de afdeling horeca de grootste afdeling, maar de overige 4 afdelingen bij elkaar zijn loonsom technisch gezien een stuk groter. Wat bepaalt dat wij verplicht zijn om de horeca cao te volgen (wat nu een tijdloos cao tijdperk kent)?

 

2 - Arbeidscontract vraag: Onze onderneming is voor het grootste gedeelte seizoensgebonden, dat wil zeggen dat onze werkzaamheden vanwege natuurlijke of klimatologische omstandigheden gedurende ten hoogste 9 maanden worden uitgeoefend. Als gevolg zouden we gebruik willen maken van het voorgenomen beleid om de tussenperiode tussen contracten te verkorten naar 3 maanden ipv 6 maanden. Is dat mogelijk?

 

3 - Eigen handboek: Is er een mogelijkheid om onze eigen cao/handboek te maken wanneer onze loonsom voor het horeca gedeelte (zonder geldende cao) de grootste is (van de 5 afdelingen genoemd in vraag 1, met de vraag of dat anders ingericht kan worden gezien de overige 4 afdelingen bij elkaar groter zijn qua loonsom dan de horeca afdeling)?

 

Veel dank alvast!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste Anne,

 

Welkom op Higherlevel.

 

1 - Cao vraag: We hebben een onderneming die 5 verschillende afdelingen omvat. Loonsomtechnisch gezien is de afdeling horeca de grootste afdeling, maar de overige 4 afdelingen bij elkaar zijn loonsom technisch gezien een stuk groter. Wat bepaalt dat wij verplicht zijn om de horeca cao te volgen (wat nu een tijdloos cao tijdperk kent)?

Voor zover ik weet heb je dan te maken met verschillende CAO's voor verschillende afdelingen. Je kunt dan niet zomaar kiezen om op basis van de grootste afdeling of grootste loonsom er eentje uit te kiezen en voor het hele bedrijf te laten gelden. Of is dat niet je vraag?

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Interim manager voor de overheid op het gebied van dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening. Daarnaast ook als organisatieadviseur, trainer, coach en mediator in heel Nederland inzetbaar via Inflection.

Link naar reactie
 • 0

Wat bepaalt dat wij verplicht zijn om de horeca cao te volgen (wat nu een tijdloos cao tijdperk kent)?

De bepalingen in de CAO zelf. Als het goed is, wordt in elke CAO omschreven wanneer deze van toepassing is. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan is de CAO van toepassing.

 

Er zijn dan trouwens twee situaties mogelijk. Het kan zijn dat je bedrijf in duidelijk verschillende onderdelen of zelfstandige afdelingen zijn te onderscheiden, waarbij er een andere CAO op ieder stukje van toepassing is. In dat geval pas je gewoon op ieder stukje de toepasselijke CAO toe.

 

Maar het kan ook zijn dat er op dezelfde personen binnen dezelfde onderneming meerdere CAO's tegelijkertijd van toepassing kunnen zijn ("samenloop"). Dan moet je even kiezen welke het 'meest' van toepassing is. En je moet de CAO's dan even goed doorlezen, want sommige CAO's sluiten andere CAO's weer uit.

 

Overigens is het niet zo dat een CAO die niet is verlengd (helemaal) niet van toepassing is. Als de CAO namelijk van toepassing was toen de medewerkers al in dienst waren, dan blijven die voorwaarden na afloop gewoon gelden ("nawerking"). Zelfs voor nieuwe medewerkers zouden die voorwaarden kunnen gaan gelden, als ze nog voor andere, oudere medewerkers gelden, vanwege het anti-discriminatiebeginsel.

 

Onze onderneming is voor het grootste gedeelte seizoensgebonden, dat wil zeggen dat onze werkzaamheden vanwege natuurlijke of klimatologische omstandigheden gedurende ten hoogste 9 maanden worden uitgeoefend. Als gevolg zouden we gebruik willen maken van het voorgenomen beleid om de tussenperiode tussen contracten te verkorten naar 3 maanden ipv 6 maanden. Is dat mogelijk?

Als je een horecabedrijf zou zijn, dan zou dat inderdaad kunnen. Die uitzondering is namelijk 1 juli 2016 ingegaan.

 

Is er een mogelijkheid om onze eigen cao/handboek te maken wanneer onze loonsom voor het horeca gedeelte (zonder geldende cao) de grootste is (van de 5 afdelingen genoemd in vraag 1, met de vraag of dat anders ingericht kan worden gezien de overige 4 afdelingen bij elkaar groter zijn qua loonsom dan de horeca afdeling)?

Je kunt altijd een eigen 'handboek' maken. Dat zijn overigens gewoon de arbeidsvoorwaarden die je bij voorkeur in het arbeidscontract zet. Maar je kunt die voorwaarden ook voor het bedrijf vaststellen en er dan naar verwijzen in ieders arbeidscontract. Je moet je sowieso houden aan de minimale wettelijke eisen uiteraard. Maar mocht er een CAO van toepassing zijn, dan kun je alsnog je eigen 'handboek' maken, als die maar ten minste alle bepalingen van de CAO bevatten (dat is meeste een hele - ondoenlijke - klus).

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  13 leden, 364 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...