Jump to content
omepiet
Verberg

stakingswinst, oudedagreserve en aangifte inkomstenbelasting

vraag

Beste forumleden,

 

Mijn situatie is als volgt:

 

Tot eind 2015 voerde ik een eenmanszaak in Nederland.

Op 31-12-2015 ben ik naar Polen geëmigreerd en ben daar op 1-1-2016 een nieuwe Poolse eenmanszaak begonnen.

In de eerste maanden van 2016 zijn er nog een aantal (eerder overeengekomen) diensten geleverd vanuit mijn Nederlandse eenmanszaak en ook in 2016 gefactureerd en betaald. Echte kosten had ik in 2016 niet meer.

De Nederlandse eenmanszaak is per 31-12-2016 door mij uitschreven uit de KvK.

 

Nu kom ik er niet helemaal uit met de aangifte inkomstenbelasting 2016. Naast de inkomsten uit geleverde diensten (totaal 1839 euro), bestaat mijn winst uit stakingswinst. Aangezien er niet veel bedrijfsmiddelen waren (een oude laptop en telefoon; huidige waarde in economisch verkeer misschien 100 euro), bestaat die stakingswinst voornamelijk uit de vrijgevallen oudedagreserve van 16.990 euro.

 

Als ik nu mijn aangifte invul zoals ik denk dat ik het doen moet, zie ik uiteindelijk nergens mijn stakingswinst terug. Ook de stakingsaftrek zie ik nergens. Dat kan niet kloppen, lijkt me.

 

Hoe word ik geacht die posten aan te geven in de winst-en-verliesrekening en te boeken op de balans?

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Update. Correct invullen is inmiddels gelukt, maar de stakingsaftrek ontbreekt nog altijd in mijn overzicht (wel passeert in het formulier de vraag of ik eerder gebruik maakte van stakingsaftrek: nee). Het lijkt mij om een implementatieprobleem in de digitale aangifte inkomstenbelastingbelasting 2016 voor buitenlands belastingplichtigen te gaan.

 

Ik heb gisteren de Belastingtelefoon Buitenland erover gebeld, waar een tweedelijnsmedewerker mij na een "wij ondersteunen alles behalve de ondernemingskant" beloofde dat ze zouden zorgen dat ik door een specialist zou worden teruggebeld. Dat gebeurde zojuist: hij wist het ook niet en beloofde opnieuw het door te sturen naar weer andere specialisten (daar hebben ze er een hoop van bij de Belastingdienst kennelijk). Inmiddels heb ik maar uitstel aangevraagd, want ik voorzie dat ze het voor 1 april niet gaan redden. :(

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb je de vrijval van de for ook opgenomen bij de specificatie van de stakingswinst?

 

Als je die specificatie niet invult berekent het programma ook geen stakingsaftrek.

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb je de vrijval van de for ook opgenomen bij de specificatie van de stakingswinst?

 

 

Daar zat inderdaad, in eerste instantie, mijn fout. Nu is de totale winst kloppend, maar de stakingsaftrek zie ik nog altijd nergens terug.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb zojuist dezelfde gegevens voor de grap even ingevuld in de gewone digitale aangifte (die ik zou invullen als ik in Nederland zou wonen) en daar verschijnt de stakingsaftrek van 3.630 EUR netjes als onderdeel van het kopje "ondernemersaftrek" in het eindoverzicht. Dat sterkt mijn vermoeden dat er in de implementatie van de digitale aangifte voor buitenlands belastingplichtigen wat mis gaat.

 

Of zou de redenering zijn dat ik geen recht heb op die stakingsaftrek?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nou, als ik in mijn programma (niet dat gratis ding van de BD) een C- of M-aangifte kies, dan komt de stakingsaftrek wél.

 

Dus ik denk dat het programma van jou niet helemaal tof is.

 

Maar ik heb niet echt de situatie verder bestudeerd wanneer een buitenlandse belastingplichtige zijn binnenlandse onderneming staakt en welke ondernemersfaciliteiten dan wel/niet van toepassing zijn, eerlijk gezegd.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Weer een stap verder: als ik in de aangifte stel te voldoen aan het urencriterium, verschijnt de stakingsaftrek ineens, dat terwijl voor stakingsaftrek bij mijn weten het urencriterium geen rol speelt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb een vergelijkbare vraag, maar dan voor het papieren M-formulier 'jaarstukken bij de aangifte'.

 

Het formulier heeft bij rubriek 37 ruimte om stakingswinst in te vullen (in mijn geval alleen het vrijvallen van de FOR; geen lijfrente gekocht). Nu vraag ik me af of ik de stakingswinst ook moet invullen in de V&W-rekening (bijvoorbeeld bij rubriek 12c), of alleen bij rubriek 37.

 

Omdat het een (achterlijk!) papieren formulier is en geen aangifteprogramma kan ik niet zien wat de uiteindelijke fiscale-winstberekening is. Ik wil voorkomen dat de stakingswinst dubbel wordt geteld door de BD bij het bepalen van mijn belastbaar inkomen.

 

Bij voorbaat dank voor jullie hulp!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Even een update om de trouwe forumlezers ook een fijn gevoel van afsluiting te geven ;)

 

Na verschillende telefoontjes met de Belastingtelefoon Buitenland en na telkens meermaals te zijn doorgeschakeld en de belofte te hebben gekregen door een specialist te worden teruggebeld, kreeg ik uiteindelijk mail- en telefooncontact met een kundige belastingmedewerker, die voorstelde dat ik mijn aangifte, zonder de daarin verwerkte stakingsaftrek, gewoon via het online formulier in zou dienen. Hij zou dan zorgen dat de aangifte op zijn bureau terecht zou komen en hij zou dan zorgen dat de stakingsaftrek alsnog in de aanslag zou worden verwerkt.

 

En zo is het ook gegaan. Zojuist ontving ik zijn voornemen tot afwijking, waarin hij de ondernemersaftrek met het bedrag van de stakingsaftrek, 3630 EUR, heeft verhoogd en de MKB winstvrijstelling verlaagd (aangezien die een percentage is van de winst uit onderneming, die door het toekennen van de stakingsaftrek nu lager is).

 

Kortom: het kostte even wat volharding om de juiste persoon te bereiken, maar daarna ging alles vlot.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 150 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept