MartijnV

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Geslacht
    Male
  • Land
    Bulgarije
  • Voornaam
    Martijn

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Sofia

MartijnV's trofeeën

  1. Interessante ontwikkeling. In de affiliate marketing zijn "editorial reviews" al lang een gangbare vorm van reclame, en dikwijls zonder enige vorm van 'disclosure'. Maar er zit ook een stuk zelfcorrectie in: als een website teveel onbetrouwbare informatie geeft lopen de bezoekers weg. Ik verwacht een vergelijkbare ontwikkeling m.b.t. vergelijkingssites. Als er op zo'n site teveel nepreviews staan, of als negatieve reviews worden verborgen, dan verliest de bezoeker zijn vertrouwen. (Ik merk dit persoonlijk bijvoorbeeld bij TripAdvisor, hoewel die site bij veel mensen nog steeds erg populair is.) En dat creëert weer kansen voor sites die beter met reviews omgaan. Of de ACM hier een actieve rol in moet spelen betwijfel ik. Immers, het is in het eigen belang van reviewsites dat ze nepreviews weren. Dit wordt sterker naar mate de markt meer volwassen wordt.
  2. Ik heb een vergelijkbare vraag, maar dan voor het papieren M-formulier 'jaarstukken bij de aangifte'. Het formulier heeft bij rubriek 37 ruimte om stakingswinst in te vullen (in mijn geval alleen het vrijvallen van de FOR; geen lijfrente gekocht). Nu vraag ik me af of ik de stakingswinst ook moet invullen in de V&W-rekening (bijvoorbeeld bij rubriek 12c), of alleen bij rubriek 37. Omdat het een (achterlijk!) papieren formulier is en geen aangifteprogramma kan ik niet zien wat de uiteindelijke fiscale-winstberekening is. Ik wil voorkomen dat de stakingswinst dubbel wordt geteld door de BD bij het bepalen van mijn belastbaar inkomen. Bij voorbaat dank voor jullie hulp!
  3. Bedankt voor jullie reacties allemaal!
  4. Dat klopt, want als ik de KOR corrigeer wordt mijn inkomen in het ene jaar ietsje hoger en in het andere jaar ietsje lager. Het gaat echter om kleine bedragen. (Ik heb het even uitgerekend, en in totaal ben ik de BD minder dan 400 euro schuldig na correctie van de KOR voorgaande jaren). Dat lijkt me niet de moeite waard om alle IB-aangiftes over die jaren opnieuw te doen, en ook niet voor een belastinginspecteur om dat allemaal te gaan controleren. Als ik de suppleties nou toepas en de alsnog afgedragen BTW gewoon in 2016 boek. Is dat iets waar een inspecteur begrip voor op zou kunnen brengen, gezien de kleine materiële omvang, of letten zij alleen op de letter van de wet? Inderdaad, dat is precies wat ik in voorgaande jaren fout heb gedaan.
  5. Dat klinkt als een goed advies, waarvoor dank. Als ik echter het suppletieformulier bekijk, dan staat daarop dat "als blijkt dat u € 1.000 of minder terugkrijgt of moet betalen, dan kunt u het saldo verrekenen op uw eerstvolgende aangifte". In dit geval is het saldo minder dan 1.000 euro, en ook elk van de individuele suppleties (2013 Q4, 2014 Q4, en 2015 Q4) bedraagt minder dan 1.000 euro. Is het in dat geval voor de BD acceptabel dat ik al deze suppleties gewoon optel/aftrek bij mijn BTW aangifte 2016 Q2? Er staat op het formulier "op uw eerstvolgende aangifte", en in dit geval zijn er al heel wat aangiftes verstreken. Maar ik kom er, zoals gezegd, nu pas achter.
  6. @Brood: Wat fout is gegaan, is: 2015: KOR niet toegepast, terwijl verschuldigde BTW < 1883. Omdat ik een veel grotere omzet buiten NL binnen de EU had, ging ik er onterecht vanuit dat ik de BTW die ik verlegd had ook moest meenemen bij de bepaling of ik voor de KOR in aanmerking kwam (à la 'de timmerman'). Daardoor teveel BTW afgedragen. 2014 en eerder: KOR toegepast voor álle verschuldigde BTW, waaronder ook BTW die vanuit het buitenland naar mij verlegd was. Daardoor te weinig BTW afgedragen. (Ik kwam er pas onlangs achter dat dat niet mag, bij doorspitten van dit forum.) Achteraf gezien is dat natuurlijk dom, maar goed, ik ben geen belastingexpert, en gegeven de geringe omvang van mijn bedrijf leek het me ook niet de kosten waard om een fiscalist in te schakelen. Nu de fouten duidelijk zijn geworden wil ik het probleem met de minste schade/risico oplossen. Bestaat daar mogelijkheid toe (zonder extreem veel administratieve rompslomp)? Of ik kan simpelweg afwachten of dit ooit bij een inspectie aan het licht komt, aangezien het om een relatief klein bedrag gaat en ik altijd in goed vertrouwen heb gehandeld.
  7. @Peter_CVinfo, @Brood: Bedankt voor de toelichting! Ik kom er nu overigens achter dat ik de afgelopen jaren de KOR verkeerd heb toegepast: in 2015 onterecht geen korting toegepast (omdat ik mijn EU-diensten meerekende alsof ik 'de timmerman' was), en in de jaren daarvoor teveel korting toegepast (omdat ik onterecht ook verlegde BTW vanuit het buitenland heb gekort). Stom, maar gedane zaken nemen geen keer. Is het mogelijk om deze fouten uit het verleden te corrigeren op mijn kwartaalaangiftes in 2016? Is er een andere legitieme mogelijkheid om dit te corrigeren? Of kan ik het beter laten aankomen op een inspectie en dan wel zien wat er gebeurt (zonder boetes e.d.)?
  8. Ik heb al de nodige topics doorgespit op dit forum, maar heb daarbij nog geen duidelijk antwoord kunnen vinden op onderstaande vraag: Hoe wordt de verlegde of 0% BTW behandeld bij de berekening van de kleineondernemersregeling (KOR)? Ik verricht met mijn eenmanszaak (een klein bedrag aan) diensten binnen Nederland, en daarnaast (meer) diensten aan ondernemingen binnen en buiten de EU. Neem het volgende rekenvoorbeeld (op jaarbasis): Diensten Nederland: 10.000 (21% BTW verschuldigd = 2.100) Diensten binnen EU: 20.000 (BTW verlegd naar buitenlandse klant) Diensten buiten EU: 20.000 (0% BTW op factuur; eventueel BTW-plichtig in land van afnemer, maar in de praktijk is dat niet het geval door wetgeving daar) Voorbelasting: 630 (op 3.000 aan inkopen) Te betalen BTW in Nederland: 2.100 - 630 = 1.470 Aftrek door KOR: 2,5 x (1883-1470) = 1.033 ??? Daadwerkelijk te betalen BTW = 437 ??? Ik heb in de berekening mijn diensten naar het buitenland (zowel intracommunautair als buiten de EU) dus niet meegenomen. Is dit terecht? Op de website van de belastingdienst wordt als voorbeeld van verlegging een timmerman genomen die zijn BTW verlegt naar de aannemer, maar die (fictieve) BTW wél mee moet nemen bij de berekening van de KOR. Echter, ik weet niet of verlegging binnen Nederland hetzelfde wordt behandeld als verlegging naar andere EU landen voor de toepassing van de KOR. En zit er daarbij nog een verschil tussen BTW die ik binnen de EU verlegd heb en de 0% BTW naar andere landen? Wie kan me hier duidelijkheid over geven? Alvast veel dank!
  9. Het plan om in Nederland een BV op te zetten is van de baan. Ik ga verhuizen naar het buitenland, en begin daar met een nieuwe onderneming.
  10. Daar heb je helemaal gelijk in. Ik probeer me via internet te oriënteren op de algemene aspecten van de staking van de zaak. Dan kan ik een deskundige wat gerichter vragen stellen, zodat dat zijn uurtarief waard is. Om niet teveel zaken door elkaar te laten lopen heb ik de kwestie van goodwill en stille reserves bewust even buiten dit topic gelaten.
  11. Beste HL'ers, Volgend jaar ga ik emigreren (binnen de EU) en daarom moet ik mijn Nederlandse eenmanszaak staken. Ik heb een internetbedrijf, waar vrijwel niets op de balans staat, dus qua activa moet dat geen enorm ingewikkelde zaak zijn. Ik heb enige flexibiliteit ten aanzien van het moment waarop ik emigreer, en dat wil ik fiscaal zo gunstig mogelijk invullen. Daarom heb ik een aantal vragen, waarbij ik hoop dat jullie scherpe geesten mij kunnen helpen. [*]1. Ik wil ervoor zorgen dat ik niet over héél 2016 in Nederland belastingplichtig ben. Bestaat er daarvoor een soort cut-off-date waarvoor ik het land verlaten moet hebben? (Bijvoorbeeld vóór 1 juli 2016?) [*]2. Betaal ik in Nederland belasting over de maanden dat ik er gevestigd ben naar rato van het deel van het jaar, of alsof het mijn hele jaarinkomen is? Dit is nogal relevant voor de belastingschijf waarin mijn inkomen terechtkomt. [*]3. Als ik vroeg in het jaar verhuis, kom ik natuurlijk nooit aan de 1225 gewerkte uren. Vervalt daarmij ook mijn recht op zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, en stakingsaftrek? Verder heb ik nog nooit een onderneming gestaakt, en ook nog nooit een belastinginspectie gehad. Ik vroeg me af of er hier mensen zijn die er ervaring mee hebben hoe dat gaat bij het staken van een onderneming. Is het, net als de jaarlijkse IB-aangifte, simpelweg het invullen van een formulier en de aanslag betalen? Of komt er altijd een inspectie? En waar zoekt in zo'n geval de inspecteur naar? Bij voorbaat dank voor jullie reacties! Groeten, Martijn
  12. Als Slimhandelen alleen een website met informatie over beleggen runt, zonder zelf financieel advies te geven of een beleggingsproduct aan te bieden, heeft hij daarvoor volgens mij geen AFM vergunning nodig. Of zie ik dat verkeerd? De CFD aanbieder die hij op zijn site promoot (Plus500) heeft wel een vergunning nodig. Maar omdat dat een buitenlands bedrijf is gereguleerd door het Cypriotische CySec en de Britse FCA, wordt volgens mij automatisch een Nederlandse vergunning verstrekt volgens Europese MiFID wetgeving.
  13. @prinsrachid: Daar ben ik nog niet over uit, en de antwoorden in dit topic helpen me bij mijn beslissing. Een idee is om de websites naar een buitenlandse rechtspersoon over te hevelen voordat ze nog meer waard worden. In dat geval is geruisloze inbreng (denk ik) niet mogelijk.
  14. Een argument dat ik nog mis in deze discussie is het gemak van onderhoud/aanpassing in relatie tot klantenbinding. Als je voor een klant een site maakt met WP (of ander open-source CMS) kan hij die indien gewenst gemakkelijk laten onderhouden door een andere partij. Als hij daarentegen moet werken met jouw unieke custom-built CMS, is het veel moeilijker om over te stappen op een andere provider. Dat kan een voordeel of een nadeel zijn, afhankelijk van hoe je jezelf in de markt positioneert.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.