Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
importexport72

Machines exporteren naar landen buiten de EU

Recommended Posts

goedemorgen,

 

heeft iemand ervaring mee als ik een machine laat exporteren naar een land buiten de eu, en mijn klant is ondernemer ?

Dan kan ik leveren op 0 % maar hoe zit het met exportpapieren etc en moet ik ook nog over de machine extra invoerrechten betalen etc

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo importexport72,

 

Als het om een export naar buiten de EU gaat en je kan dat bewijzen is het 0%.

Dus als jij de transport zelf regelt is dat gelijk je bewijs van export.

 

Als je ex-works levert(dus de klant regelt zelf de transport), dan zou ik BTW in rekening brengen en bij bewijs van export de BTW terug storten naar de klant.

 

 

Groet,

 

Karim


LiveLogistics.nl -  E-Fulfilment:  Wij Slaan Goederen Op, Verpakken Ze En Regelen De Verzending  Voor Webwinkels.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok bedankt voor reactie,

 

maar moet ik als ik de machine zelf exporteer dan over een gebruikte machine nog extra betalen voor de machine zelf snap natuurlijk dat de transportkosten etc erbij komen.

maar welke exportdokumenten moet ik dan hebben ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Export (uitvoer) document is verplicht. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen daar nog meerdere documenten bijkomen zoals bijvoorbeeld een EUR-1 of een certficaat van oorsprong.

Jij betaalt in principe geen invoerrechten over de machine. Tenzij de leverconditie DDP is. Maar dan zou je de invoerrechten van het land van bestemming in de verkoopprijs moeten opnemen.

Ervan uitgaande dat je niet zelf het export document kunt maken zal je voor de opmaak daarvan ook moeten betalen. Net als overigens ook voor het EUR-1 of het certificaat van oorsprong.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok bedankt voor reactie,

 

waar staat ddp voor en wat is de eenvoudigste manier om dit te laten doen douane ? of zijn er ook andere opties.

Het gaat mij erom dat ik zelf export regel en de juiste dokumenten heb voor aantonen voor 0 tarief natuurlijk er van uit dat ik betaling via bank rekening doe

Share this post


Link to post
Share on other sites

DDP is een leverconditie en staat voor Delivery Duty Paid. In feite betaal jij dan de verschuldige invoerrechten en BTW in het land van bestemming. In de praktijk werkt dit anders en zal je klant de rechten en BTW betalen aan degene die zending in het land van bestemming inklaart, die deze op haar beurt aan de Douane in het land van bestemming betaalt. Douane maakt zelf geen aangifte en/of EUR-1 etc. Dit zal je moeten laten doen door een (douane)expediteur.

Terecht aanspraak gemaakt op het 0% BTW tarief kun je aantonen dmv de zogenaamde bevestiging van uitgang van de uitvoeraangifte. Dat is voor de Douane en belastingdienst het bewijs dat de machine de EU heeft verlaten. Degene die het exportdocument maakt, kan je aan dit document helpen.

Welke documenten je naast het exportdocument nodig hebt, is afhankelijk van het land van bestemming (en de wensen van je klant).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je wilt exporteren naar Noorwegen, dien je aan de grens de import btw te voldoen (normaal 25%). Tenzij je al btw geregistreerd bent in Noorwegen, dan kan de import btw via de 2 maandelijkse btw aangifte afgerekend te worden. Het feit dat het 0% in Nederland is, betekent niet dat het 0% in Noorwegen is.

dit zou ik dus eerst uitzoeken, afhankelijk van naar welk land je exporteert.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DDP is een leverconditie en staat voor Delivery Duty Paid. In feite betaal jij dan de verschuldige invoerrechten en BTW in het land van bestemming. In de praktijk werkt dit anders en zal je klant de rechten en BTW betalen aan degene die zending in het land van bestemming inklaart, die deze op haar beurt aan de Douane in het land van bestemming betaalt.

Dan is het geen DDP maar hooguit DAP. De juiste handelwijze bij DDP is dat de de verkoper in het land van invoer de invoerrechten en invoer-Btw betaalt via een douane-expediteur. Dat er in de praktijk andere dingen gebeuren dan er is afgesproken daar heeft TS niet veel aan.......

 

Wat TS het eerst moet doen is een leveringsconditie afspreken met zijn klant, dus in overleg bepalen wie het transport, eventuele verzekering en uitvoer -en invoeraangifte regelt. Afhankelijk van de uitkomst daarna op zoek naar eventueel een expediteur, transporteur en douaneagent(en). Zelf uitvoer en invoeraangiftes doen is niet mogelijk, het is handigste als je zelf het transport regelt een expediteur/transporteur te zoeken die ervaring heeft met vervoer naar Noorwegen (bijvoorbeeld via https://www.fenex.nl/vind-een-expediteur), die kennen ook wel de juiste adressen om de in en uitvoer te regelen.

 

Als je ex-works levert(dus de klant regelt zelf de transport), dan zou ik BTW in rekening brengen en bij bewijs van export de BTW terug storten naar de klant.

Waarna de klant met de eerste factuur ook nog eens de Btw bij de Nederlandse belastingdienst kan terugvragen... en dus twee keer de Btw terug krijgt...


BvL Douane Advies - Advies & trainingen Import Export BTW Accijnzen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed opgemerkt, ik had Noorwegen gelezen in de post van Vatjes maar dat wordt inderdaad niet genoemd door TS. Voor het antwoord maakt het in beginsel verder niet uit of het Noorwegen of een ander land is, al is bijvoorbeeld Noorwegen nog wel wat beter te behappen dan bijvoorbeeld een land in midden Afrika......


BvL Douane Advies - Advies & trainingen Import Export BTW Accijnzen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 343 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept