Jump to content
mars63
Verberg

Rente rekening courant stamrecht BV

Ik heb een rekening courant schuld bij mijn stamrecht BV van 100K.  Deze is ontstaan door een lening aan de eenmanszaak van mijn vrouw. Deze eenmanszaak is opgeheven en de uitstaande lening is op de RC geboekt. Ik betaal een rente van 4% over mijn RC. Ik ben 60 jaar en wil deze lening de komende jaren aflossen. Ik doe dit door BV 4K aan de fiscus over te maken en door een verloning van zeg even 10K te doen en deze meteen te boeken op de RC.
Maar door de rente gaat bijna de helft verloren van mijn aflossing aan rente. Is er op enige manier een regeling te treffen met de fiscus dat ik de lening aflos zonder of met een minimale rente. Uiteindelijk krijgt de fiscus het bedrag aan belasting wat ze ook hadden gehad als ik niet had geleend en de 100K bij mijn pensioen had laten uitkeren.
Hier en daar hoor ik dat de 4% veel te hoog is, maar ik wil geen gedoe achteraf krijgen met de fiscus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Even voor de helderheid. Er lopen dus eigenlijk twee lijntjes? De stamrecht BV beheert (waarschijnlijk) een gouden handdruk en deze wordt maandelijks/jaarlijks opgerent? En deze keert ook meteen maandelijks/jaarlijks een uitkering uit aan jou persoonlijk? Vervolgens heeft de stamrecht BV de gouden handdruk uitgeleend aan jou privé? Op zich kan die 4% best zakelijk zijn (of zelfs te laag), zeker als het om zo'n bedrag gaat en het risico dus behoorlijk is (hoger risico = hogere rente). Je moet simpelweg kijken hoeveel je bij een onafhankelijke derde zou betalen voor een dergelijke schuld met een zelfde risicoprofiel. Kun je een bank zo gek krijgen om jou dat bedrag uit te lenen voor 4%...dan zou 4% 'zakelijk' genoeg zijn.

 

Is die 100K het volledige bedrag wat er beschikbaar was, want ik weet dat de fiscus soms moeilijk kan doen over hoge R/C-standen (> 50% balanstotaal of eigen vermogen) als daar onvoldoende zekerheden tegenover staan, er geen fatsoenlijke overeenkomst is en/of geen aflosschema bijvoorbeeld. Bovendien moet je even iets zakelijker naar de situatie kijken, want je lijkt er nu voornamelijk vanuit een 'privé' standpunt naar te kijken. Weet dat je met een stamrecht BV niet alleen schuldenaar bent als privépersoon, maar dat je ook bestuurder van een schuldeisende BV! Je hebt dus 2 petten op met tegengestelde belangen. Als privépersoon wil je miscchien niet te veel rente betalen, maar als bestuurder heb jij je in te spannen om zakelijk te handelen in het belang van je vennootschap (en een zo hoog mogelijk rendement te maken). Je kunt dus niet zo maar rentevoordeeltjes gaan lopen weggeven. Bovendien met je als bestuurder verantwoordelijk voor het beheren van het stamrechtkapitaal. Een te laag rendement zorgt dat je toekomstige uitkeringen onvoldoende gedekt zouden zijn. En dit risico hangt samen met de manier waarop het stamrechtkapitaal wordt opgerent.

 

Wat betreft het feit dat er weinig overblijft van de verloning, dat is eigenlijk nogal logisch. Je hebt immers een schuld af te lossen. Maar bedenk dat het geld tegelijkertijd ook wordt rondgepompt, zodat je je aflossing deels kunt betalen met je eigen rente. Misschien is het handig om de hele cirkel eens na te lopen. Laten we ermee beginnen dat je een schuld van 100K hebt en dat je 4% over de openstaande schuld betaalt aan je BV.

 

1. Privé betaal je 4.000 euro aan je BV. Die kosten zijn privé niet aftrekbaar, maar zijn wel onderdeel van de winst van je BV. Je betaalt er dus vennootschapsbelasting over. Tegelijkertijd zul je een oprenting hebben in de BV. Dat zijn weer kosten die daarmee verrekend mogen worden. Per saldo betaal je dan wellicht niet eens zoveel (of überhaupt) vennootschapsbelasting. Als er echter géén kosten zijn, dan wordt er dus wel weer vennootschapsbelasting afgedragen (rond de 1K). 

 

2. Vervolgens heb je een uitkering uit de BV van 10K. Hier wordt loonbelasting op ingehouden (zonder heffingskortingen zal dat inderdaad snel 40% zijn, als het niet meer is).  Als je geen andere inkomsten hebt, is de loonheffing uiteraard een stuk lager. De BV moet deze loonbelasting afdragen en mag het restant netto aan jou privé overmaken. Met dat netto geld kun je doen wat je wilt, maar je zult er sowieso weer rente mee moeten betalen en je R/C-schuld aflossen met het restant.  Laten we zeggen dat je 2K aflost. Dan heb je nog 4K over, waarmee je weer de rente over de R/C-schuld betaalt, die weer in je BV terecht komt. En dan zit je weer bij stap 1.

 

Naarmate je meer aflost, zal de R/C-stand uiteraard afnemen en dus ook je rentelasten. Dan blijft er meer over om af te lossen. Maar ik denk dat het zonder voldoende liquide middelen moeilijk wordt. De rentebetalingen uit privé bedragen nu ongeveer de loonheffingen ingehouden door de BV, terwijl de rest via R/C wordt geboekt. Als je echter gaat aflossen heeft dit als vreemde, contra-intuïtieve gevolg dat je privé minder rente hoeft te betalen, maar de BV dus ook minder inkomsten heeft én dus mogelijk een lagere cashflow, terwijl de afdrachten aan loonheffingen constant blijven.

 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Mars63

 

Na overleg blijft dit topic gesloten en zal spoedig verwijderd worden, want stamrecht BV-kwesties als deze vallen niet onder actief ondernemerschap en dus buiten de focus van HL. Dankzegging aan Prinsrachid is m.i. in ieder geval wel op z'n plaats voor de uitgebreide reactie, bij dezen. Hopelijk heb je daar wat aan.

Edited by Hans van den Bergh
Tekst aangepast i.v.m. definitief sluiten na mod-overleg

Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 239 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept