Jump to content
NelsonD

Hoe vanuit WIA veilig een BV opzetten met hulp van ouders

Recommended Posts

Hallo,

 

Probeer het zo kort maar toch zo duidelijk mogelijk te houden. Ik ben 37 en HBO technisch geschoold en daarin van 2006 tm 2013 gewerkt. Laatste tijd daarvan met veel ziekte na een mislukte operatie… soms ga je gezonder een ziekenhuis in dan uit. In middels aan dat deel niet meer te doen dan mijn weg mee weten vinden. Zo ook met werk, techniek is mijn passie en wil daarnaast niet zoals het nu lijkt tot mijn dood handje op moeten houden. Ik kan met slim werken, meerdere inkomensstromen en zo veel mogelijk knelpunten weg nemen denk ik nog wel weer een mooi iets opbouwen. Laatste jaar onder vlag van een stichting al aardig naam op gebouwd als merknaam, de verrekening echter minder mooi en sociaal. Alleen daarom al wil ik de BV waar we daar over spraken dus ook zeker niet samen met hun of anderen opzetten. Wat ik al zeker weet is dat ik hard moet gaan werken om wat op te kunnen bouwen en daar officeel geen stemrecht in mag hebben.

 

Ik ben in principe arbeidsongeschiktheid gezien onverzekerbaar, zit nu in WIA en door operatie zijn en nog meerdere indicaties die het leven ook nog echt zuur maken. In een normale werkomgeving is de WIA ook zeker van toepassig, geen werkgever zou mij willen hebben en ik niet voor hun kunnen werken. Nu is mij verteld dat als eenmanszaak daarom niet kan of veel te risicovol is maar er binnen een BV meer ruimte is om veiligheid in te bouwen. In ieder geval vanuit UWV voor de eerste 5 jaar een no-riskpolis voor ziektewet. Bij de vreemde persoon mocht ik zeker zelf ook aandelen hebben en zelfs een directie rol. Maar wil mijn lot zo niet in vreemde handen leggen… Teveel levenservaring.

 

Ik werk al van jongs af aan veel samen met mijn ouders. Thuis in projecten over en weer maar ook het afgelopen jaar heeft mijn vader die gepensioneerd is bijgesprongen op allerlei vlakken. Hij heeft tijd, zij hebben ruimte voor machines en kantoor. Nu zou ik dus het liefste dit pad op gaan samen met mijn ouders. Maar ben het pad dan kwijt op welke voorwaarden ik werknemer blijf voor het UWV en dus val onder de werknemersverzekeringen, of in ieder geval nu-riskpolis.

 

Mijn ouders willen wel het bestuur/stemrecht,  geld inbrengen, maar liever niet aan verdienen omdat dat pensioen kan verstoren. (zelfhoop ik dat zo gaat lopen dat dat dan niets meer uitmaakt. Werkzaamheden die mijn vader als gunst zou willen vervullen is Directie, acquisitie, boekhouding, werkvoorbereiding, 3D tekenen en machines bedienen. Eigenlijk zou mijn vader de DGA in eerste jaren moeten worden zonder loon. Bij aanvang gaan we ongeveer 40.000 privé investering aan machines inbrengen. Kan dit?

 

In principe wil ik zoveel mogelijk investeren, als ik mijn stemrecht laat vallen en geen bestuursfunctie heb, kan dat dan tot 49%? Of omdat alleen maar bloedverwanten zijn 0%. Gaan er wel van uit dat in ieder geval het werknemerscontract zo is dat ik eventueel ontslagen zou kunnen worden. Kan ik nog wel een functie als directeur hebben of is dat niet goed voor gezagsverhouding  van mijn vader en dus maximaal engineer/3D tekenaar? Kan ik dan eerste half jaar ook met een 0 uren contract gaan werken?

 

Kan dit allemaal binnen 1 BV of is het beter om Holding en werk BV te gaan oprichten. Is het wel mogelijk om in bijvoorbeeld door mij voor 90% aandeelhouder te zijn van de holding BV en mijn ouders 100% in werk BV of aparte BV en ik daarmee zeker als werknemer voor het UWV gezien wordt?

 

Nu heb ik bij de stichting ook een ander persoon opgeleid/omgeschoold om met de machines te kunnen werken. Als de groei komt zoals ik denk zou ik hem de uren dat hij kan werken ook graag in dienst hebben. Is het een probleem als er alleen maar werknemers op basis van no-risk polis zijn? Hoe zit dat dan met mijn vader als  DGA als die bijvoorbeeld helemaal geen werk behalve bestuursfunctie voor het bedrijf meer doet dan?

 

Met innovatieve groet,

 

Nelson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Nelson, 

 

Allereerst welkom op Higherlevel

 

Voor jouw WIA-rechten en ZW no risk polis is het van belang dat er geen enkele twijfel bestaat of ontstaat over jouw status als werknemer in het bedrijf. 

Daarom vermoed ik dat de voorgestelde methode met jouw vader niet gaat werken omdat de schijn van een constructie - om alleen te voldoen aan de werknemer-status terwijl er geen sprake is van een echte gezagsverhouding-  te groot is. 

 

Wat in jouw geval wel zou kunnen werken is een Declarabele Uren BV volgens het Uniforce concept: daarmee is jouw werknemer-status in principe gegarandeerd terwijl je wel eigenaar van je bedrijf bent. Echter: de belastingdienst heeft de Vaststellingsovereenkomst met Uniforce over de goedkeuring en gegarandeerde werknemer-status binnen hun concept opgezegd per 01-01-2020, en er is nog geen zicht op verlenging daarvan...dus ook daar loop je een risico.

 

En kijk ook vooral goed naar wat de gevolgen zijn van het inkomen voor jouw WIA-uitkering en -rechten. Heb je bij X inkomen nog wel garanties over terugkeer in de WIA als je - om wat voor reden dan ook - het bedrijf moet staken? 

 


B2Bsure, vooruithelpers in risicomanagement en verzekeren 

 

Column: de MKB Verzuim-ontzorgverzekering, een grote stap vooruit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo NelsonD,

 

We hebben de vragen die je in jouw bericht stelt op het moment in onderzoek.

Als we vanuit UWV iets kunnen toevoegen, laten we het je zo spoedig mogelijk weten.

 

 Voor nu wens ik je alvast een fijn weekend toe.

 

Met vriendelijke groet,

Caren

UWV Webcareteam

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Nelson,

 

Van WIA heb ik weinig kennis, dus daar spreek ik me verder niet uit.

 

Enkele toevoegingen:

- Een Holding met Werk BV is altijd beter dan alleen een Werk BV (zou eigenlijk standaard moeten zijn).

- Als je vader werkzaamheden verricht voor de Werk BV zal hij zichzelf een marktconform salaris moeten toekennen. Waarom dit van invloed zou zijn op zijn pensioen zie ik niet direct.

 

Odeon

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Nelson,

 

Mooi om te lezen dat je samen met je ouders kijkt, wat je mogelijkheden zijn om te werken in hun bedrijf. Je wilt weten wanneer de no-riskpolis voor jou geldt.

 

De no-riskpolis is inderdaad bedoeld voor werknemers. Een van de voorwaarden voor de no-riskpolis is, dat je verzekerd bent voor de Ziektewet. Je moet dus een dienstverband als werknemer hebben, waarbij er premies worden afgedragen voor deze sociale verzekeringen. Dit geldt ook voor de werknemer die in de toekomst bij het bedrijf in dienst komt.

 

Het is aan jullie, welke rechtsvorm jullie voor het bedrijf kiezen om dit dienstverband als werknemer aan te gaan. Je kunt het beste met een bedrijfsjurist of accountant overleggen welke bedrijfsvorm het beste bij jullie situatie past.


Geef met het wijzigingsformulier van de WIA  aan ons door, als je gaat werken. Wij gaan dan kijken wat de gevolgen zijn voor je WIA-uitkering.


Ik wens jullie veel succes bij jullie plannen!


Met vriendelijke groet,
 

Nelleke
UWV Webcareteam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept