Ga naar inhoud
 • 0

Bedrijf verkopen, wat zouden de kosten kunnen zijn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Ik ben van een nieuwe onderneming te starten. Mijn huidige onderneming zou ik dan graag willen verkopen.

 

Omdat ik de verkoop niet zelf kan doen (ken geen partijen die het zouden willen kopen), wil ik hiervoor een externe partij inschakelen.
Bij het zoeken naar een geschikte partij, loop ik meteen tegen mijn eerste uitdaging aan.
Je kunt maar 1 keer een partij kiezen. En ze hebben allemaal een mooie gelikte website met dezelfde verhalen , met bijna altijd een meneer in pak die het allemaal voor je kan regelen. Daarnaast voldoen de meeste aan de juiste iso normen en zijn ze allemaal aangesloten bij Brookz, een verkoopwebsite.
Maar hoe moet ik nu kiezen, de kosten zijn voor mij wel een belangrijk aspect en op dit punt lopen de verschillende partijen enorm uiteen.

De verkoopprocedure bestaat uit verschillende fases, en juist de verkoopfase, dus de fase waarin ondernemers benaderd gaan worden en mijn bedrijf op de verschillende websites wordt geplaatst, verschilt enorm, vaak is het een percentage van de uiteindelijke verkoopsom.
Een te kleine vergoeding zal niet de beste kopers opleveren, maar een te hoge vergoeding is zonde van der uiteindelijke verkoopprijs.

Wat me vooral opvalt is dat de prijs vaak hetzelfde is ongeacht de grote en complexheid van de onderneming.

In mijn geval zal het gaan om een eenmanszaak. Jaarcijfers zijn tot 2018 in orde, boekhouding is up to date, er zijn geen schulden, debiteuren en crediteuren zijn overzichtelijk en hebben geen langlopende zaken (meer dan 30 dagen), het bedrijf kan prima zonder mij draaien muv het maken van de offertes.
Niet heel complex dus door iemand met de juiste ervaring. Maar welk prijskaartje zou  daar nu bij horen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

 • 0
(aangepast)
8 minuten geleden, Aurianna zei:

In mijn geval zal het gaan om een eenmanszaak <..> het bedrijf kan prima zonder mij draaien muv het maken van de offertes.
Niet heel complex dus door iemand met de juiste ervaring. Maar welk prijskaartje zou  daar nu bij horen.

 

Je hoeft niet te vertellen wat je doet, maar dit klinkt wel heel bijzonder. Een eenmanszaak die prima zonder die ene man kan draaien. Het lijkt me nogal wiedes dat je de zaak verkoopt aan een concullega. Kun je het niet overdragen aan een opvolger en wel gewoon eigenaar blijven? Of de overname stapsgewijs doen? Een eenmanszaak zonder die ene man/vrouw is nou ook weer niet zoveel waard.

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
(aangepast)

Een eenmanszaak kan gewoon personeel in dienst hebben hoor.

Ik heb wel gezocht bij concullega's, maar in mijn branche zijn het vooral concurrenten, waar het contact onderling minimaal is.
IK heb geen mensen in dienst die het willen/kunnen overnemen, financieel waarschijnlijk wel, maar het zijn voor mensen die van werken met hun handen houden en niet in kantoor willen zitten of actief willen verkopen.

Waarom zou een onderneming zonder die ondernemer niet veel waard kunnen zijn? Er is toch gewoon omzet en voldoende winst? Een ondernemer met de juiste passie kan zo instappen en het bedrijf nog veel verder laten groeien. De markt is nog groot genoeg (meer vraag dan aanbod)

aangepast door Aurianna
Link naar reactie
 • 0

Er zijn genoeg specialisten op het gebied van bedrijfsovername te vinden. Ook zijn er partijen die een taxatie kunnen opmaken. Maar je kunt natuurlijk prima zelf op marktplaats beginnen, wie weet...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0
(aangepast)
4 uur geleden, TwaBla zei:

 

Voor straf een half uur op Brookz ronsnsuffelen!

 

Ik dacht dat ik de website wel helemaal gezien had, maar deze pagina was ik nog niet tegengekomen, dank je wel. Toch beter moeten zoeken.

Het was wel meteen heel leerzaam. De offertes die ik kreeg hielden nog een hoop onvoorziene kosten over.
Ik had niet verwacht dat deze kosten nog zover zouden oplopen.

aangepast door Aurianna
Link naar reactie
 • 0

Je geeft aan dat het personeel volledig functioneert en je zelf enkel het kantoorwerk doet. Is het dan geen plan om juist op die plek iemand in dienst te nemen?

Ik ben niet bekend met je omzet cijfers en hoeveel er aan winst resteert, maar dit kan je juist de ruimte bieden om het 2de bedrijf te starten ( en toch inkomsten te behouden uit bedrijf 1), indien er middelen voldoende zijn.
 

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor het meedenken.
In onze branche is het moeilijk mensen te vinden voor het kantoor werk, zoals administratie, planning en verkoop.
Hierdoor loopt onze branche ten opzichte van een hoop andere branches ook behoorlijk achter. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant schept dit ook veel mogelijkheden.
Ik ben dus al heel lang op zoek naar iemand die mij hierbij kan helpen, ik denk dat onze omzet ook een stuk hoger zou kunnen zijn als we de juiste mensen zouden hebben.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  6 leden, 94 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...