Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
mars63

stamrecht onder water

Recommended Posts

Beste dames/heren

 

Ik heb een stambv met een rekening courant van 120K en een stamrechtverplichting van 170K. Op de rekening van de stambv staat nog 20K.
De rekening courant is ontstaan door een lening aan de eenmanszaak van mijn vrouw van 100K. Dat liep niet goed en na een paar jaar gestopt.

ik heb de stambv vanaf 2010 en door de jaarlijkse oprenting is de verplcihting gegroeid naar 170K. Ik ben 62 en ga met 67 men pensioen.

De RC schuld kan ik stap voor stap afbouwen door jaarlijks bv 6k IB te betalen en daardoor de RC schuld met minimaal 12K af te laten nemen. Deze 12K gaat dan ook van de stamrechtverplichting af. Maar als ik de RC tzt heb betaald staat er nog 50K stamrechtverplichting open.
 

Mijn vrouw is al jaren ernstig ziek en kan geen inkomsten genereren. De 120K aflossing door max 60K IB te betalen kan me over een periode van 5 tot 10 jaar misschien lukken, maar dan heb ik nog de 50K verplichting openstaan.

Kortom, toch wel slapeloze nachten hoe ik dit enigzins kan oplossen. Snap dat ik moet betalen maar 50% belasting over 170K, dat kan ik even niet bevatten.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minuten geleden, mars63 zei:

De RC schuld kan ik stap voor stap afbouwen door jaarlijks bv 6k IB te betalen en daardoor de RC schuld met minimaal 12K af te laten nemen. Deze 12K gaat dan ook van de stamrechtverplichting af. Maar als ik de RC tzt heb betaald staat er nog 50K stamrechtverplichting open.

 

Ik weet het niet zeker, maar klopt deze volgorde wel? Ik snap niet helemaal hoe de R/C-schuld kan worden afgebouwd door IB te betlaen. Ik kan me wel het omgekeerde voorstellen. Dat je jaarlijks of maandelijks een stamrechtuitkering doet, daar loonheffingen over inhoudt en vervolgens het nettobedrag afboekt op de R/C in plaats van naar jezelf uit te keren.

 

Dit kun je in eerste instantie doen met het geld dat er nog wel in de BV zit, maar op termijn moet je in feite een legaal witwasrondje maken met je eigen geld en het door de loonheffingenwasmachine te halen. Je stort dan bijvoorbeeld 1000 euro in de BV en boekt die af op de R/C-stand. De BV keert een vergoeding uit van 1000 euro bruto en de BV draagt 37% loonheffingen (+ misschien Zvw-premie?) uit. Het resterende bedrag (plm 55% gok ik) krijg je dan weer netto terug (of boek je ook je af op de R/C). Theoretisch kun je zo dan je R/C-schuld met zo'n 1.500 euro laten afnemen door 1.000 euro in de BV te storten.

 

34 minuten geleden, mars63 zei:

Snap dat ik moet betalen maar 50% belasting over 170K, dat kan ik even niet bevatten.

 

Waarom niet? Er is destijds waarschijnlijk ook 40-50% belastingvoordeel genoten doordat het belastingvrij in de stamrecht-BV is gestort. Dat belastingvoordeel is echter alleen uitstel, geen afstel. Ik gok dat je overigens in het 37% tarief valt plus wellicht de inkomensafhankelijke bijdrage Ziektekostenverzekering. Overigens is dit belastingtarief in de voorheffing. Wat je uiteindelijk aan IB betaalt (eindheffing) weet je pas als je je aangifte over dat jaar doet. 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL, 

 

Echter is de vraag niet in lijn met onze regels:

'Verenigingen en stichtingen met een maatschappelijke of ideële doelstelling en stamrecht BV's die uitsluitend een pensioen beheren en qua ondernemerschap geen commercieel belang meer hebben, behoren niet tot onze doelgroep'

 

Daarom is dit topic gesloten. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 273 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept