Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

De afgelopen jaren maakte ik voor thuisgebruik eigen gemaakte limoncello. Dit viel goed in de smaak bij vrienden en sindsdien maak ik jaarlijks ook een paar flesjes voor vrienden.

 

Nu lijkt het mij leuk om dit groter aan te pakken en als student er ook wat mee te kunnen verdienen. Maar ik vraag mij hoe ik dit het beste kan opschalen zonder gelijk te hoeven en schrijven bij de KVK en  in te schrijven en vergunningen aan te moeten vragen bij de gemeente.

 

Het plan is als volgt: Facebook/instagram gebruiken om plaatsgenoten/kennissen te bereiken of briefje door de brievenbus  doen met dat ik op eenmalig limoncello maak. 

 

Deze zomer wil ik het klein aanpakken a 150 flesjes 200ml en als het een beetje slaagt in de loop van het jaar er een bedrijf van maken.

 

Aangezien het een eenmalige actie is en niet groots aanpak neem ik aan dat dit niet veel kwijt kan? (In het kader van product/markt testen)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerder deze week hebben we een vraag op het forum gehad over iemand die ook van huis iets met voedingsmiddelen (chocolade) wil gaan doen. Daar heeft @Rik · een mooie uitgebreide reactie op geplaatst met wat links. 

 

Het slechte nieuws is; dat gaat 'm niet worden zonder vergunningen etc. Hier kun je direct doorklikken:

 

 

 


Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoewel er wel flexibelere regels zijn in sommige situaties: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/markten-en-evenementen-eten-en-drinken/regels-particuliere-aanbieders-van-levensmiddelen-op-markten-en-evenementen helpt jou dat,  in dit geval, niet aangezien het om sterke drank gaat (alcohol) en je juist wel structureel bedrijfsmatig aan de slag wel (om maar iets te noemen).

 

Sowieso moet je jezelf afvragen wat het betekend om 150 flesjes te verkopen in jouw situatieschets? Wat bewijst dat nou qua product/markt testen? Helemaal niets.

Het bewijst dat je 150 flesjes drank kan verkopen aan een willekeurige groep mensen, waarschijnlijk met behulp van een goedkopere prijs dan de marktprijs van aanbieders die het wel legaal en met de juiste vergunningen doen.

 

Die paar flesje voor vrienden is prima, zodra je gaat professionaliseren en een markt wil bedienen wordt het een heel ander verhaal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 uur geleden, Sintpetersen zei:

Nu lijkt het mij leuk om dit groter aan te pakken en als student er ook wat mee te kunnen verdienen. Maar ik vraag mij hoe ik dit het beste kan opschalen zonder gelijk te hoeven en schrijven bij de KVK en  in te schrijven en vergunningen aan te moeten vragen bij de gemeente.

 

Als club of vereniging mag je een stuk meer. Maak een club Amici del Limone (vrienden van de citroen) en organiseer eens per jaar een citroenschilavond (Battesimo del Limone) waar dan na een week of vier het resultaat van wordt gedeeld. De kosten worden betaald uit het lidmaatschapsbedrag.

 

Iedereen krijgt een knalgele pij.

 

Edited by TwaBla

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 

De kijk van een advocaat op deze vraag. Je stookt weliswaar niet, want je koopt je alcohol (wodka?) in. Maar je wil bewerken en verhandelen. Pas op!

 

Edited by TwaBla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt @Richard Theuws en @MrHTTP voor jullie reacties. Komt erop neer dat mijn plan van aanpak niet mogelijk.

 

@TwaBla klinkt als een leuk en goed alternatief. Alleen lees ik dat ik geen winst kan uitkeren naar mijzelf als vereniging/stichting. Dit hoef geen vetpot te zijn maar een vergoeding voor de tijd die ik erin steek lijkt mij wel fijn.


Stel ik organiseer een citroenschil avond met 30 man en verkoop de flessen alleen binnen de club dmv. Inschrijving geld. Dan lijkt het mij eerder een soort kookclub en volgens zijn die niet ingeschreven bij de KVK en hebben ook geen vergunningen. Of zie ik iets verkeerd?

 

Mocht het dit jaar goed bevallen kan ik altijd kijken hoe ik dit volgend jaar kan opschalen.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nou praat je al over opschalen. Houd het op niveau hobby en bijverdienste, dan is het risico op problemen kleiner.  De club is een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, dus geen gedoe met een notaris of KvK. Geen boekhouding en geen belasting. De deelnemers betalen een bijdrage die dient als kostenvergoeding en dat daar wat van overblijft is niemands zorg...

 

Wil je wel opschalen, praat dan eens met een productiebedrijf dat jouw recept in kleine series kan maken. Uiteraard moet je dan wel een paar duizend euro te investeren hebben en afzetkanalen vinden. Of ga eens kijken bij een van de Warme Stokers in Nederland, allemaal legitieme distillateurs in Nederland die je aan je grondstof brandewijn kunnen helpen en aan afzetkanalen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 376 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept