• 0

Netwerkadvies gevraagd

Ik ga een nieuw kantoortje inrichten met 3 werkplekken /pc's. Op deze pc's komen de gebruikelijke office toepassingen, internet, email, en een drietal bedrijfstakeigen softwarepakketten.

Op onze huidige locatie hebben we nu twee van deze opstellingen gewoons aan elkaar geknoopt via de adsl-router. Ik hang daar dan incidenteel ook nog mijn laptop aan. krijg nu echter van diverse kanten het verhaal dat ik beter kan kiezen voor een extra pc als server met smallbusiness server software van MS. Kom er echter niet achter wat mij dat nu direct als voordeel oplevert. Kan iemand mij hierin verder helpen of is er een site met meer info? MS vindt ik zelf nu ook niet overlopen van leesbare info (voor amateur-it-ers).

 

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

  • 0

Waar je wel voor moet zorgen is dat je voor een applicatie kiest waar je alle contacten en e-mails in gaat bijhouden. Maakt niet wat: GoldMine, Act, diverse open source tools, maar maak een keuze. Ga ook niet halverwege willen over gaan naar een ander pakket. Gewoon nu een goede keuze maken. Ga ook je database niet willen opschonen. Lukt je toch niet:-) Ik ben nog steeds blij met een database bestaande uit zo'n 10.000 relaties met alle bijhorende e-mails. Geweldig om dat 10 jaar later terug te lezen en opeens sommige contacten weer aan te spreken.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Paar 'redenen':

 

Een server is ook erg praktisch voor het centraal beheren van toegangsrechten op bestanden. Als je zonder server de rechten wilt beperken zul je op iedere PC al de gebruikers moeten aanmaken, met een server maar op 1 plek.

 

Windows server 2000/2003 heeft ook nog eens active directory waarmee je ook allerlei rechten als toegang tot het configuratiescherm, programmatuur, internet etc kunt instellen.

 

Standaard Windows is beperkt 10 simultane verbindingen. Er kunnen dus niet meer dan 10 mensen tegelijk verbinding maken met een gedeelde map. Effectief is die limiet zelfs nog wat lager soms.

 

Small server versie heeft dan ook nog exchange server waarmee je agendas en mailboxen kunt delen. Voor sommige bedrijven is dit al voldoende reden om het aan te schaffen.

 

Maar als je prettig werkt zoals je nu doet waarom zou je dan iets (willen) veranderen?

Link naar reactie
  • 0

Small server versie heeft dan ook nog exchange server waarmee je agendas en mailboxen kunt delen. Voor sommige bedrijven is dit al voldoende reden om het aan te schaffen.

Lijkt mij inderdaad wel een plusplunt. Ook omdat alleeen afspraken moet gaan maken in dezelfde showroom. Dus daarvcoor een gedeelde agenada lijkt mij wel wat.

 

Maar als je prettig werkt zoals je nu doet waarom zou je dan iets (willen) veranderen?

 

Als ik verander is het nu wel handig. Koop nu toch nieuwe apparatuur voor deze lokatie en kan het dan meteen maar beter goed doen.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Vandaag een rondje gemaakt langs enkele leveranciers.

Uiteindelijk is het volgende plan overgebleven.

Hoofdvestiging 3 werkplekken/stations en 1 server met Small Business Server 2003.Hierop onder andere GoldMine (crm) accountview (boekhouding) Nevenvestiging 2 werkstations (bestaande pc's).

Alle overige software, zoals ms-office en adobe cs, lokaal te installeren.

Toegang tot de server via adsl. Lijkt jullie dit OK?

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Basis is ok, implementatie kan nog een berg verschil maken.

 

Hou er wel rekening mee dat ADSL over het algemeen asynchroon is. De snelheid van je server naar de werkplekken op nevenvestigingen gaat op de langzaamste snelheid van je verbinding. Een 8000/1024 abb. is dus effectief een 1mbit lijntje (zo'n 100x langzamer dan je lokale netwerk) Afhankelijk van je toepassingen is dit of geen probleem of het verschil tussen lekker werken en een enorme bron van irritatie. Terminal services kan hier een oplossing voor zijn (op de nevenvestigingen werkt men dan op de server op de hoofdlocatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik had begrepen dat max 2 gebruikers extern een verbinding kunnen maken met en direct kunnen werken op de server binnen de mogelijkheden van small business server.

Dat is dus niet zo?

 

Zou kunnen dat dat de limiet is voor SBS. Ik heb alleen praktijkervaring met SBS zonder terminal services (m.u.v. remote beheer maar dat is maar 1 user tegelijk)

Link naar reactie
  • 0

Beste Rien,

 

ik stuitte bij toeval op jouw vraag, en heb de follow up een beetje doorgenomen, en het verbaast mij iedere keer weer dat dezelfde platgetreden paden (en fouten) worden gemaakt.

 

1. MS betekend de portemonnee open trekken.

MS SBS 2003 is een mooi product, maar je kan er geen terminal services mee doen. Wel kan het Administrator account hier op afstand mee werken, maar dat is voor Remote (zeg maar Thuis werken) geen oplossing (beveiliging ligt dan op straat).

Daarvoor heb je dan een extra Standaard MS 2003 Server nodig, met daar weer nog eens (minstens 5 -jawel M$-) TS licenties.

 

2. Wat dacht je van Novell SBS 6.6

Gratis !!! bij maximaal 5 gebruikers. Inclusief GroupWise 6.5 (=is sneller

en veiliger dan Exchange 2003) etc. etc.

Er is genoeg relatief beheer software in NL, Applicaties worden vaak aangeboden op Windows omdat dan de portemonnee ook op de achtergrond mee gaat lopen. Act, Goldmine etc.

SugarCRM is opensource (gratis) en kan dus op de Apache, MySQL, PHP omgeving in Novell SBS 6.6 omgeving draaien.

a. wij werken zelf zo,

b. we installeren dit nu ook bij een klant op deze wijze.

Wil je betere integratie tussen GroupWise en CRM dan is

PerfectView in NL een oplossing.

Maar door de toenemende europese marktinteresse in GroupWIse kunt

u er gif op innemen dat er meer applicaties gaan interfacen met GroupWise.

 

Wilt u meer info, dan kunt u via mijn email adres deze krijgen.

 

Groet

Jan de Vries

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
  • 0

Deze regeling geldt als je het aanvraagt via een Novell Partner. De bedoeling is n.l. om op die manier met een Novell product werkzaamheden (inkomsten) voor een Partner te genereren.

 

Veel te weinig IT Resellers maken hier gebruik van, want aan MS kunnen ze n.l. ook nog aan het product (en de nasleep...) verdienen.

 

Ik vind dit zeer sneu voor veel startende of kleine ondernemers.

Het blijft altijd een kwestie om tegen de juiste mensen aan te lopen.

 

 

 

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
  • 0
Gast Entrepreneur

Deze regeling geldt als je het aanvraagt via een Novell Partner. De bedoeling is n.l. om op die manier met een Novell product werkzaamheden (inkomsten) voor een Partner te genereren.

 

En jij bent 'toevallig' zo'n Novell Partner....

 

Ik heb zelf afgelopen jaar een implementatie meegemaakt van Groupwise, en geloof me dat was een grote chaos. Er moesten uiteindelijk zelfs mensen van Novell uit de VS worden ingevlogen om alle problemen te verhelpen. We zijn nu bijna een jaar verder en nog steeds zijn er problemen.

 

Novell SBS is dan wel goedkoper in aanschaf dan MS SBS, maar het onderhoud is vele malen duurder.

 

Ik zou zelf voor Microsoft SBS gaan.

Link naar reactie
  • 0

GroupWise een expert uit de VS??? Volslagen onzin van iemand die er geen verstand van heeft.

 

Ik ben het eens met degene die stelt dat MS in het algemeen een 'gesloten' geheel is. Alles werkt, zolang het maar Microsoft is. En bovendien: welke ondernemer geeft geld aan en bedrijf wat 80% winst op zijn producten maakt??

 

Ik ben zelf gewend om te werken met de producten van SUSE (Linux), Novell en Microsoft. En ik denk dat er de komende jaren een grote opmars van de zogenaamde open source software aankomt. Dit is broodnodig om Microsoft de nodige concurrentie te bezorgen en de prijzen van MS naar een aanvaardbaar niveau te brengen.

 

Om terug te komen tot het onderwerp:

Er zijn diverse mogelijkheden om een klein bedrijfsnetwerk op te zetten voor een minimale prijs. Dit kan op basis van bijvoorbeeld Linux, Microsoft SB of Novell SB.

De Microsoft SB 2003 is het meest bekend, maar dit heeft vooral met marketing te maken en niet met prestaties of prijs. Nog sterker: bij providers staat dit product bekend als het grootste gevaar voor besmetting door virussen en hackers - tenzij je er een specialist bijhaald die e.e.a. onderhoudt en installeert. En als je dit doet is er gelijk nog groter prijsverschil met de andere producten. Juist daar ligt de fout die de meesten maken: ze denken 'ik installeer dat even zelf en dan ben ik klaar'. En die gedacht heeft men niet bij Novell en Linux, omdat je daar al gelijk een specialist bij haalt.

 

Ik werk zelf met GroupWise. Simpele installatie en virusvrij. Uitstekende functionaliteit. Verder heb ik al verschillende bedrijfskritische netwerken, waaronder ERP implementaties gedaan op Linux.

 

Kortom: er is meer in de wereld dan alleen Microsoft. En gelukkig beseffen steeds meer mensen dat.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ho, Ho,

 

Het is niet de bedoeling om een anti M$ verhaal, pro Novell verhaal te starten. Dat is niet in de lijn van de oorspronkelijke vraag.

Het enige wat ik wilde is om een alternatief te plaatsen, naast het eenzijdig verloop van deze thread. Alles voor mij posting was MS. Dan kan je gewoon niet spreken van een goed afgewogen advies, als een betaalbaar alternatief niet wordt aangedragen.

 

En wat betreft de de follow-up opmerkingen;

1. Ja, ik ben zo'n Novell partner. Niks om je voor te schamen!

GroupWise is misschien wel het meest simpele om samenwerkingspakket om in te richten. Waar het fout gaat, komt -in mijn ervaring- omdat gebruikers achteraf wijzigingen gaan doorvoeren die fouten veroorzaken omdat men niet weet wat wel en niet mag. Maar in alle IT geldt, bezint voor ge begint. En in mijn ervaring geldt dit ook voor MS.

 

2. Hetgeen in de daaropvolgende reactie wordt geplaatst is 100% waar. En dat was eigenlijk de essentie van mijn reaktie. In de hoop dat iemand die advies vraagt vervolgens het advies wat nader uitdiept, dan zou hij/zij daar hopelijk vanzelf achtergekomen zijn. En als eenmaal de interesse is gewekt....

 

Maar ik merk niet zo veel meer van de oorspronkelijke thread starter, en dan lijkt het me helemaal niet zo zinnig om hier een MS-Novell flame war te starten. Allebei hebben ze zo hun voordelen, maar voor systeembeheerders zijn de Novell voordelen gewoon wat beter, en ook daar is niet alles 100% perfekt. Tenslotte moet er wat te verbeteren blijven.

 

 

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
  • 0
Gast Entrepreneur

GroupWise een expert uit de VS??? Volslagen onzin van iemand die er geen verstand van heeft.

 

Beste jvdm,

 

Je gaat nogal kort door de bocht door te stellen dat ik hier geen verstand van heb. Ik ben zelf bedrijfskundig informaticus en mag me ook ingenieur noemen op dat gebied.

 

Het ging hier trouwens om een implementatie van Groupwise voor rond de 6.000 gebruikers. Novell Nederland had niet de kennis in huis om de problemen te verhelpen, vandaar dat Novell uit de VS mensen moest laten overkomen.

 

Ik vind het trouwens knap dat je aan mij reactie al kan zien dat ik

a. niet deskundig zou zijn en

b. mijn verhaal verslagen onzin zou zijn

 

Helaas geef je er ook geen argumenten voor. Was je ook bij die implementatie betrokken? Mmm ik denk het niet.

 

Maar goed de reden van mijn post was wat tegengas te geven tegen al het Novell geweld hier ;-).

Link naar reactie
  • 0

Maar ik merk niet zo veel meer van de oorspronkelijke thread starter

 

Ben al afgehaakt. Als leek heb ik er maar voor gekozen een drietal betrouwbaar lijkende bedrijven te bezoeken voor info en offerte.

 

PS Een aantal relatie van mij hebben novell. Hoor daar altijd gemopper omdat zijn problemen hebben. Is het niet met de software dan weer de printers of de email loopt niet goed. Zal ook wel aan henzelf liggen, maar toch... Iedere keer een mannetje laatje komen gaat ook in de papieren lopen.

 

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Beste Rien,

 

Succes met de voortgang.

Ervaringsgewijs, en ik loop al heeeeeel wat jaren mee (vandaar de Novell kennis waarschijnlijk, moet ik vaststellen dat in toenemende mate de Novell kennis verschraalt.

Dat is oprecht jammer. Zelfs bedrijven die zich Novell specialsisten noemen laten netwerken achter die verder te optimaliseren zijn, omdat zelfs de basis niet goed zit. (Feit!)

Door onkunde kan een product veel schade oplopen in het imago. Alles wat je noemt lijkt mij (ook weer ervaring) te wijten te zijn onkunde.

 

Succes met je MS SBS 2003 Server.

 

Jan

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat we nu wel overtuigd zijn van het feit dat Novell een alternatief is en dat ook daarvoor geldt dat je het het beste door professionals kunt laten installeren/onderhouden. Weer terug ontopic (mocht dat nog nodig zijn)

 

@Rien, je vraag of SBS handig voor je kan zijn is al voldoende beantwoord of niet?

Link naar reactie
  • 0

@Rien, je vraag of SBS handig voor je kan zijn is al voldoende beantwoord of niet?

 

Ik denk van wel. Het zal wal sbs2003 worden, Het enige waarover nog onduidelijkheid bestaat is of deze al dan niet voor 2 externe pc's een service als terminal services bevat.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk van wel. Het zal wal sbs2003 worden, Het enige waarover nog onduidelijkheid bestaat is of deze al dan niet voor 2 externe pc's een service als terminal services bevat.

 

Volgens het artikel in de knowledge base niet: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;828056

 

CAUSE

Terminal Server is available on the Standard, Enterprise, and Datacenter editions of Windows Server 2003. In Windows Small Business Server 2003, only the Remote Desktop for Administration mode is available. Only this mode is available because Windows Small Business Server 2003 always runs on a domain controller, and if you run Terminal Server on a domain controller, you may risk the safety of the server and the safety of your organization's sensitive data.

RESOLUTION

To deploy Terminal Server on your Windows Small Business Server 2003-based network, you must install an additional Windows Server 2003-based computer.

 

Jan z'n opmerking klopt dus helemaal.

Link naar reactie
  • 0

En dat is wat ik bedoelde.

Je hebt, n.a.v. de eerder gedefinieerde wens, toch TS apart nodig.

 

Zet een Novell SBS server in, laat een W2003 Std. Server met TS daarop in hetzelfde LAN meehobbelen. Je mag er gratis ook nog eDir. op installeren, en dan is ook nog eens de eDir automatisch gerepliceerd.

Het draait allemaal retestabiel, en je kunt zelf de 'best of both worlds' op enig moment kiezen.

En echt (hand in het vuur) je systeembeheer kosten zullen heel laag zijn.

Eenmaal ingericht, hobbelt het eeuwig door. Durf te investeren in echte instapserver (dus geen kloon-pc's die als server functioneren, en voor effe € 1000,- heb je al van Fujitsu-Siemens of HP zeer goede servers).

Kat in het bakkie, geen zorgen meer, en je kan je bezig houden met de dingen die echt belangrijk zijn, het ontwikkelen van je bizniz.

 

[edit]aanbieding maar verwijderd[/edit]

 

Jan

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
  • 0

Beste entrepreneur,

 

Ik reageerde op de opmerking dat de problemen de oorzaak van GroupWise waren en je liet voorkomen dat GroupWise zo'n groot probleem was dat er deskundigheid uit de VS voor nodig was om dit op te lossen. Met je laatste verhaal nuanceer je je eigen stelling - m.a.w. Groupwise was niet de oorzaak, maar de deskundigheid voor zo'n grootschalig project ontbrak.

Als 'bedrijfskundig informaticus' had je gelijk bij je opmerkingen de nuance moeten aanbrengen en niet een losse flodder loslaten.

Je opmerking dat je tegengas moest geven snijdt ook geen hout, omdat er in deze discussie maar 1 deelnemer was die als alternatief Novell aandroeg. Hierdoor - en vooral door jouw opmerkingen - had ik het gevoel dat ik tegengas moest geven aan de MS lobby.

Overigens zijn er verschillende grote Groupwise omgevingen in Nederland van vergelijkbare schaalgrootte als jij noemt. En de kennis hierover is in NL zeker aanwezig.

Dus inderdaad, mij heb je nog niet overtuigd van je deskundigheid.

 

Terugkomend op het onderwerp: ik denk dat de vrager inderdaad het best gediend is bij een gemengde oplossing. Waarbij de voordelen van MS (sommige programma's worden alleen voor Windows ontwikkeld, bekendheid van de gebruikers) en de voordelen van Novell SBS (lage instapprijs, stabiel en weinig onderhoud, uitermate sterke omgeving met voorgeconfigureerde webservices) met elkaar worden gecombineerd. Indien je dit wilt kan zelfs remote access (thuiswerken, mobiele werkplekken) mogelijk worden gemaakt via het internet d.m.v. de toegang op de Novell server en de Virtual Office omgeving waarmee een TS client wordt opgestart die draait op de Windows server.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

jvdm en ik zitten duidelijk op een lijn.

Mijn ervaring en zeer waarschijnlijk die van jvdm zijn gebaseerd op de praktijk. Een goede theoretische onderbouw is -uiterst- noodzakelijk, maar tegenwoordig noemt iedereen zich systeembeheerd, zelfs netwerk specialist. Tenslotte is alles Windows.

Helaas laat de praktijk -pas achteraf- zien dat enige strategische overwegingen vooraf alles bepalend blijken te zijn ;D en :'(.

 

Een heel grote Novell omgeving in Amsterdam (het ROC) heeft al het systeembeheer personeel dat ingehuurd werd spontaan op straat gezet.

Kostenbesparing. Hoe vreemd dus dat ongeveer 'n half jaar later grote GroupWise problemen ontstonden, die ongeveer 'n half jaar hebben geduurd.

Wie is er nou wijs, en hoezoe kosten beheersing!

 

I rest my case.

 

Nogmaals Rien,

 

Veel succes in het verdere traject.

Ik ga weer wat anders doen...... 8)

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar Wijsheid

- Confucius -

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 155 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.