Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
arie83

bestuursaansprakelijkheid

Recommended Posts

Een klant met een besloten vennootschap heeft geld uit die BV gehaald en de BV als het ware leeg achtergelaten. Er zijn echter nog crediteuren die nog betaald moeten worden. Verder dient er nog Vpb-belasting betaald te worden alsmede kleine bedragen loonbelasting en omzetbelasting.

 

Het geld is gebruikt voor de aankoop van 2 huizen in Curaçao. De klant is niet geëmigreerd maar verblijft op basis van een visum het grootste gedeelte van het jaar in Curaçao. Zijn huis in Nederland heeft hij verkocht. De klant heeft nog wel steeds contact met het accountantskantoor. In hoeverre geldt hier bestuurdersaansprakelijkheid? En kan deze klant vervolgd worden op basis van deze feiten? Wat is de rol van de accountant hierin?

 

bvd

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lijkt me een typisch staaltje van onbehoorlijk bestuur. Maw: de klant is dan hoofdelijk aansprakelijk.

 

Het accountantskantoor is niet aansprakelijk, tenzij ze ctief hebben meegewerkt aan het leeghalen van de BV en/of allerlei verklaringen hebben afgegeven dat het wel goed zit/zat met de BV. Maar vaak wordt in dergelijke verklaringen ook een slag om de arm gehouden.


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar hoe kan ik de bestuurder aansprakelijk stellen terwijl deze in Curacau zit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanneer dit alles resulteert in het faillissement van de vennootschap dan is hier sprake van paulianeus handelen. Dit is een strafbaar feit! De curator zal hier zeker onderzoek naar doen. Het lijkt me raadzaam om alle informatie die je hebt zorgvuldig te bewaren.

 

Daarnaast is het verstandig dat alle crediteuren hun vorderingen direct (rechtswege) instellen.


www.camelot-legal.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Arie83,

 

Alle bestuurders van ondernemingen die (vrijwel uitsluitend) in Nederland actief zijn kunnen onder omstandigheden persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van hun onderneming (zgn. "bestuurdersaansprakelijkheid"). Dit geldt dus niet alleen voor bestuurders van een B.V. of N.V. maar ook voor bestuurders van een "Nederlandse" limited.

 

Voor bestuurdersaansprakelijkheid ten opzichte van crediteuren moet men onderscheid maken tussen aansprakelijkheid binnen en aansprakelijkheid buiten faillissement van de onderneming. Ik begrijp uit jouw verhaal dat de BV (nog) niet failliet is.

 

De belangrijkste grond voor bestuurdersaansprakelijkheid is een onrechtmatige daad van de bestuurder. Van een onrechtmatige daad is met name sprake wanneer de bestuurder ten tijde van het aangaan van een overeenkomst wist, of moest begrijpen, dat de rechtspersoon niet binnen redelijke termijn aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst zou kunnen voldoen en geen verhaal zou bieden. Ook kan een bestuurder van een rechtspersoon aansprakelijk zijn uit onrechtmatige daad wanneer hij zich schuldig maakt aan zogenaamde betalingsonwil. Daarvan is sprake wanneer de rechtspersoon over voldoende financiële middelen beschikt, of de beschikking kan krijgen om aan haar financiële verplichtingen te voldoen, maar de bestuurder deze middelen bewust niet aanwendt om de crediteuren van de onderneming te betalen.

 

Daarnaast is de bestuurder persoonlijk aansprakelijk als hij geen melding maakt van het feit dat eerdaags verschuldigde premies of belastingen niet zullen kunnen worden betaald (zgn. melding van de betalingsonmacht).

 

Uit jouw verhaal begrijp ik dat de bestuurder de BV heeft "leeggehaald".

 

Als de bestuurder daadwerkelijk namens de BV activa ("huizen") heeft gekocht dan moeten deze activa in het vermogen van de BV terecht zijn gekomen. Is dat niet zo, of is er veel teveel voor deze activa betaald, dan is er inderdaad spake van paulianeus handelen. Dit leidt echter niet per definitie tot persoonlijke aansprakleijkheid van de bestuurder. Wel zijn deze handelingen vernietigbaar.

 

Als de bestuurder geld aan de BV heeft onttrokken dan moet dat gebeurd zijn op grond van een "titel", maw een "grondslag". Hij kan bijvoorbeeld geld aan zichzelf hebben geleend, dan is de titel geldlening. In dat geval heeft de BV een vordering op de bestuurder. Als schuldeiser zou je beslag op deze vordering kunnen leggen "onder" de bestuurder. In feite vorder je dan van de bestuurder dat hij aan jou het geleende geld van de BV voldoet.

 

Kortom, voor een persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder moet je kijken onder welke omstandigheden de overeenkomst tussen jou en de BV tot stand is gekomen. Daarnaast is het raadzaam om te proberen er achter te komen of er echt niets meer bij de BV te halen is. Als je zeker weet dat er "paulianeus"is gehandeld dan kan je overwegen deze rechtshandelingen te vernietigen. Dit kan door een schriftelijke verklaring aan de bestuurder. Als je echter de rechtshandelingen voor de aankoop van de huizen wilt vernietigen zul je naar de rechter moeten gaan.

 

Het feit dat de bestuurder woonachtig is in Curaçao maakt voor het bovenstaande geen verschil.

 

veel succes.

 

Philip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 115 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept