Jump to content
fritsdeman
Verberg

Gemeenschappelijke regeling, jezelf detacheren?

Goedendag mede-forum participanten,

 

Nieuw hier op het forum en hopende dat jullie mij zouden kunnen helpen met het volgende vraagstuk.

 

 

Ik ben verricht werk voor een gemeenschappelijke regeling (GR). 

Ik word op dit moment gedetacheerd vanuit een ander bedrijf aan deze GR (dit omdat de GR geen eigen personeel in dienst kan nemen).

Conform deze 'constructie' betaalt mijn werkgever (de uitleende partij) mijn salaris etc. 

Ik sta daar voor (gemiddeld) 40 uur per week op papier (tijdelijk contract), al deze uren verricht ik eigenlijk bij de GR en heb naast de contractuele afspraken geen contact met mijn werkgever.

De inlener (de GR) betaalt op haar beurt een x bedrag (dat fors hoger ligt, de werkgever houdt hier geld aan over) aan mijn werkgever voor het inlenen van mij.

 

Nu ben in zoekende naar een oplossing als mijn contract bij mijn huidige werkgever niet wordt verlengd (o.i.d).

Een oplossing kan zijn mijzelf via een uitzendbureau/payroll-bedrijf weer ter beschikking stellen aan de GR, als ik mij niet vergis.

 

Echter denk ik dat er misschien ook nog wel andere (en voor mij voordeligere, in de zin van de financiële tegemoetkoming voor het verrichte werk) oplossingen zijn voor deze constructie.

 

Mijzelf als ZZP'er laten inhuren lijkt mij niet mogelijk in dit geval, omdat het erg lijkt om een dienstverband, ik verricht immers alleen werk voor de GR en heb geen andere opdrachtgevers.

 

 

Zou het mogelijk zijn om de bestaande constructie te verplaatsen naar een 'bedrijf' dat ik zelf opricht, om mijzelf vervolgens van daaruit te 'detacheren' aan de GR?

Dus bijv. mijzelf uitlenen vanuit mijn BV middels een detacheringsovereenkomst o.i.d.

 

Ik hoor graag jullie advies in deze en hopelijk kan ik met jullie expertise dit plan verder uitwerken.

 

 

Gegroet.

Frits

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
9 uur geleden, fritsdeman zei:

Zou het mogelijk zijn om de bestaande constructie te verplaatsen naar een 'bedrijf' dat ik zelf opricht, om mijzelf vervolgens van daaruit te 'detacheren' aan de GR?

Dus bijv. mijzelf uitlenen vanuit mijn BV middels een detacheringsovereenkomst o.i.d.

 

Het antwoord daarop is nee,  e zei het zelf al het werk kwalificeert als dienstbetrekking dus het maakt niet hoe groot je die kerstboom maakt. Jij zult daar niet als ondernemer aan de slag kunnen.. De enige ruimte die er lijkt is om (gezamelijk) een uitzendbureau danwel payrollbureau te vinden die bereid is tegen een geringe vergoeding jou verloning te doen zodat jou beloning wat hoger gemaakt kan worden omdat er minder marge wordt opgesnoept door de nieuwe tussenpartij.

Uiteraard kan zo'n ocnstructie weer alleen slagen als er geen relatiebedingen zijn tussen jou en je werkgever of tussen je werkgever en de GR.. dat laatste is ook goed mogelijk dat jou geen beperkingen wordt opgelegd maar dat in de overeenkomst met de GR wel staat dat ze geen personeel mogen over nemen zonder toestemming of (forse) vergoeding

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dag Roel,

 

Dank voor je duidelijke antwoord.

 

Er is geen relatiebeding.

 

12 uur geleden, Roel J zei:

het werk kwalificeert als dienstbetrekking

 

Is dit ook niet mogelijk middels een modelovereenkomst?

Diverse ZZP'ers voeren ook 'opdrachten/projecten' uit voor de GR, echter zijn zij voor een groot gedeelte van hun tijd werkzaam voor de GR (wellicht een enkele andere opdrachtgever).

Anderen worden vanuit bijv. een gemeente gedetacheerd aan de GR, zij zijn op papier werkzaam voor de gemeente dan wel een andere werkgever, maar zijn in de praktijk alleen aan het werk bij/voor de GR.

 

Waar ligt hier de lijn, ik ga er vanuit dat ik de GR als mijn enige opdrachtgever kan hebben omdat dit dan weer te veel lijkt op een 'dienstbetrekking', maakt het een verschil als ik dan een tweede opdracht gever heb, met de verdeling van het werk 90/10?

 

Groeten,

Frits

Link to post
Share on other sites
 • 0

Er zijn wel constructies, ook via Google  te vinden, maar niet zodanig dat de zelfstandige daar zelf echt veel voordeel uit haalt.

 

Het gaat er in essentie om dat door de constructie inlener/opdrachtgever fiscaal en juridisch niet als werkgever wordt gezien en er daardoor geen dienstverband en dientengevolge geen verplichting tot inhouden en afdragen van loonheffingen ontstaat. 

 

Jij lijkt de utopische situatie van 'the best of both worlds' te zoeken, dat soort vragen komt hier haast wekelijks voorbij,  dus ook daar kun je middels de zoekfunctie eens doorheen bladeren.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
1 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Jij lijkt de utopische situatie van 'the best of both worlds' te zoeken, dat soort vragen komt hier haast wekelijks voorbij,  dus ook daar kun je middels de zoekfunctie eens doorheen bladeren.

 

Dag Hans,

 

Bedankt voor uw antwoord.

 

Wellicht dat ik het heb laten overkomen als zijnde opzoek naar 'the best of both worlds', maar in feite gaat het mij meer om het kunnen blijven werken voor de GR en dan het liefst via een zelf opgezette constructie zonder dat ik afhankelijk ben van een uitzend-/payrollbureau dan wel een 'werkgever' waar ik verder geen daadwerkelijk werk voor verricht.

 

Zelf 'de touwtjes' in handen hebben staat boven een hogere financiële tegemoetkoming voor het verrichte werk, dan is een oplossing zoals aangedragen door Roel iets om over na te denken, echter ben ik dan weer via 'een andere' aan het werk voor de GR en zullen zij hoe je het ook went of keert geld aan mij willen verdienen.

 

De vorm van vrijheid (of het 'niet afhankelijk' zijn van....) betekent niet per definitie dat ik ieder moment mijn werk wil opzeggen voor de GR.

 

Google heb ik natuurlijk al geraadpleegd, echter heeft dat niet tot iets concreets geleid tot nu toe (behalve hetgeen mij is aangegeven op dit forum).

 

 

Vriendelijke groet,

Frits

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 20 leden online en 288 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept